Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ  &  ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
    1. ΜΕΛΗ  ΤΟΥ  ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ  
    2. ΠΟΠΥΣΥΠ                   
    3. ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ                                                                                 
                           
ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 147                                      ΚΟΜΟΤΗΝΗ   29/10/2013 

                                  ΘΕΜΑ  :  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΜΕΛΩΝ   

Συνάδελφοι,
ύστερα από προσωπική συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Νομού Δράμας, Κο Χρήστο Καραγιαννίδη,  επαναφέραμε το θέμα του επιδόματος επικίνδυνου και ανθυγιεινού .
  Παρ' ότι κατατέθηκε επίκαιρη ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα , στις 23-05-2013 , στον Υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ , Κο Δένδια  και μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι οδηγοί δικαιούνται το επίδομα νόμιμα, παρά ταύτα δεν ακολούθησε καμιά διαδικασία προκειμένου να αποδοθεί το εν λόγο επίδομα στους οδηγούς.
Έτσι κρίθηκε σκόπιμο από το Σωματείο να ζητηθεί  εκ νέου παρέμβαση από τον Κύριο Καραγιαννίδη.                               
Με αποδέκτη και πάλι τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Κύριο Σταϊκούρα και άμεσα εμπλεκόμενο όσο αφορά την αρμοδιότητα του , έτσι ώστε να αποσαφηνιστούν οι λόγοι της μη χορήγησής του.
 Η επίκαιρη ερώτηση με αρ. πρωτ. 177 που κατατέθηκε από τον Κο Χρήστο Καραγιαννίδη την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013, η οποία είναι προγραμματισμένη να απαντηθεί την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013 στης 6:00 το απόγευμα στη Βουλή
 
Με συναδελφικούς  χαιρετισμούς.



                                                Με τιμή το    

                                        Διοικητικό Συμβούλιο 
                                              του Σωματείου
       Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                          ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ

    κιν.  6948401282  *750942                                             κιν.  6947402626      



ΚΟΙΝΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Αριθμός: 177
Τύπος: Επίκαιρες Ερωτήσεις
Συνοδος / Περίοδος:
Β' ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
Θέμα:   Σχετικά με την χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο πυροσβεστικό προσωπικό.
Κόμμα:  ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ
Ημερομηνία:   29/10/2013
Ημ. Τελευταίας Τροποποίησης:   29/10/2013
Καταθέτοντες:  Καραγιαννίδης Γεωργίου Χρήστος
Υπουργεία:  Οικονομικών

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Καραγιαννίδη, σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο πυροσβεστικό προσωπικό
 
Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2013
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
 Από την 1 Μαΐου 2012, μετά την έκδοση των νέων υπηρεσιακών αδειών –διπλωμάτων, χορηγήθηκε στους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης αλλά και στους Συμβασιούχους Πυροσβέστες -που προσλήφθηκαν στις 18 Ιουνίου 2012- το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, βάση της ειδικότητας του ΟΔΗΓΟΥ ΒΑΡΕΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΜΕΙΚΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 3,5 ΤΟΝΩΝ κατά της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226/Α΄/27-10-2011), όπου και ρητά η εν λόγω παροχή. Το προαναφερόμενο επίδομα σταμάτησε να χορηγείται  από την 1/9/2012 και ζητήθηκε να επιστρέφει αναδρομικά από τους δικαιούχους που το λάμβαναν, με το υπ΄ αριθμ. 2/61891/0022/30-08-2012 έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με την αιτιολογία συνάφειας του επαγγέλματος του Πυροσβέστη που δεν εντάσσεται στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Επίσης, τα ένσημα των οδηγών ενώ ανήκαν στην κατηγορία με κωδικό 106, ανήκουν πλέον στην  κατηγορία με κωδικό 101. Οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης με την ειδικότητα του οδηγού, και οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες με την ίδια ειδικότητα  εντάσσονται στο Ενιαίο Μισθολόγιο με ασφάλιση ΙΚΑ, και όχι στο Ειδικό Μισθολόγιο του μονίμου προσωπικού με ασφάλιση δημοσίου. Η συγκεκριμένη ειδικότητα δεν συμπεριλαμβάνεται στον πίνακα ΒΑΕ και η συσταθείσα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν. 3863/2010 Επιτροπή Κρίσεων Βαρέων & Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων είναι διαρκής και ως εκ τούτου ο νέος Πίνακας ΒΑΕ, δύναται να τροποποιείται ή να συμπληρώνεται με την ίδια διαδικασία, σε χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα των 3 ετών από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης, με την οποία καταρτίστηκε.
Επειδή στην ίδια ερώτηση που απευθυνόταν στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα των συμβασιούχων πυροσβεστών για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και απέδωσε τη διακοπή της καταβολής του επιδόματος σε αστοχία της προηγούμενης ρύθμισης που η κυβέρνηση «κληρονόμησε». Παραδέχτηκε, μάλιστα,  ότι σε περίπτωση προσφυγής οι πυροσβέστες που καταβάλλουν εισφορές για βαρέα θα δικαιωθούν.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Σε ποιες κινήσεις θα προβεί ώστε να επαναπροσδιοριστεί νόμιμα η μισθοδοσία των συγκεκριμένων εργαζομένων και να αρθεί η απαίτηση από αυτούς της αναδρομικής επιστροφής του επιδόματος;

Ο ερωτών  Βουλευτής
Χρήστος Καραγιαννίδης













ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

                                 Επίκαιρη Ερώτηση     4-3-2013

Προς τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: Χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο πυροσβεστικό προσωπικό
Οι εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα, ως Συμβασιούχοι Πυροσβέστες με την ειδικότητα Οδηγού Πυροσβεστικών Οχημάτων, κατέχοντας ως υπηρεσιακά διπλώματα, ΑΔΕΙΕΣ ΟΔΗΓΟΥ – ΧΕΙΡΙΣΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ – ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ, λάμβαναν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Ασφαλίζονταν στο Ι.Κ.Α, με ένσημα κωδικού 106 ΜΙΚΤΑ, ΒΑΡΕΑ, ΕΤΕΑΜ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ,βάση του αρθ. 15 του  Ν. 3938/2011, την προκήρυξη διαγωνισμού 4000 θέσεων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης με      Αριθμ. Πρωτ. 34671οικ. Φ. 300.2.
Το Φεβρουάριο του 2012 ένας μεγάλος αριθμός των Συμβασιούχων Πυροσβεστών ορκιστήκαν ως Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου, πενταετούς υποχρέωσης και  ασφαλιστικό φορέα το ΙΚΑ, με την ειδικότητα Οδηγού , για τους οποίους εκδόθηκαν εκ νέου (υπηρεσιακά διπλώματα),   ΑΔΕΙΕΣ ΟΔΗΓΟΥ – ΧΕΙΡΙΣΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ – ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ.
Από την 1 Μαΐου 2012, μετά την έκδοση των νέων υπηρεσιακών αδειών –διπλωμάτων, χορηγήθηκε στους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης αλλά και στους Συμβασιούχους Πυροσβέστες -που προσλήφθηκαν στις 18 Ιουνίου 2012- το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, βάση της ειδικότητας του ΟΔΗΓΟΥ ΒΑΡΕΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΜΕΙΚΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 3,5 ΤΟΝΩΝ κατά της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226/Α΄/27-10-2011), όπου και ρητά η εν λόγω παροχή.
Το προαναφερόμενο επίδομα σταμάτησε να χορηγείται  από την 1/9/2012 και ζητήθηκε να επιστρέφει αναδρομικά από τους δικαιούχους που το λάμβαναν, με το υπ΄ αριθμ. 2/61891/0022/30-08-2012 έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με την αιτιολογία συνάφειας του επαγγέλματος του Πυροσβέστη που δεν εντάσσεται στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Επίσης, τα ένσημα των οδηγών ενώ ανήκαν στην κατηγορία με κωδικό 106, ανήκουν πλέον στην  κατηγορία με κωδικό 101.   
Επειδή οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης με την ειδικότητα του οδηγού, και οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες με την ίδια ειδικότητα  εντάσσονται στο Ενιαίο Μισθολόγιο με ασφάλιση ΙΚΑ, και όχι στο Ειδικό Μισθολόγιο του μονίμου προσωπικού με ασφάλιση δημοσίου.
Επειδή η συγκεκριμένη ειδικότητα δεν συμπεριλαμβάνεται στον πίνακα ΒΑΕ και η συσταθείσα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν. 3863/2010 Επιτροπή Κρίσεων Βαρέων & Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων είναι διαρκής και ως εκ τούτου ο νέος Πίνακας ΒΑΕ, δύναται να τροποποιείται ή να συμπληρώνεται με την ίδια διαδικασία, σε χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα των 3 ετών από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης, με την οποία καταρτίστηκε.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Σε ποιες κινήσεις θα προβεί ώστε να επαναπροσδιοριστεί νόμιμα η μισθοδοσία των συγκεκριμένων εργαζομένων και να αρθεί η απαίτηση από αυτούς της αναδρομικής επιστροφής του επιδόματος;
Ο ερωτών βουλευτής

Χρήστος Καραγιαννίδης



ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Αριθμός:  1176
Τύπος:   Επίκαιρες Ερωτήσεις
Συνοδος / Περίοδος:   Α' ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
Θέμα:   Σχετικά με την χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο πυροσβεστικό προσωπικό.
Κόμμα:   ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ  
Ημερομηνία:   12/03/2013
Ημ. Τελευταίας Τροποποίησης:   15/03/2013
Καταθέτοντες:  Καραγιαννίδης Γεωργίου Χρήστος
Υπουργεία:  Οικονομικών
Αρχεία Ερωτήσεων:  
Σχετική συνεδρίαση:  ΡΜΣΤ / 15/03/2013

Η οποία δεν απαντήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και τέθηκε εκ νέου



ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (23-5-2013) 

ΘΕΜΑ :  «ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ» 

Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Χρήστου Καραγιαννίδη από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το θέμα είναι γνωστό, μετά και από τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που έχουμε απευθύνει προς εσάς, αλλά και προς τα συναρμόδια Υπουργεία. Θα ήθελα, όμως, να αναφερθώ στις βασικές πτυχές του προβλήματος.
Το Φεβρουάριο του 2012 οι συμβασιούχοι πυροσβέστες ορκίστηκαν ως πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και ασφαλιστικό φορέα το ΙΚΑ, με ειδικότητα οδηγού, για τους οποίους εκδόθηκαν εκ νέου υπηρεσιακά διπλώματα.  Από την 1η Μαΐου του 2012, μετά την έκδοση των νέων υπηρεσιακών αδειών-διπλωμάτων, χορηγήθηκε στους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, αλλά και στους συμβασιούχους πυροσβέστες, που προσελήφθησαν στις 18 Ιουνίου του 2012, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, βάσει της ειδικότητας του οδηγού βαρέων φορτηγών μεικτού βάρους άνω των τρεισήμισι τόνων.      Ωστόσο, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2012 σταμάτησε η χορήγηση του  συγκεκριμένου επιδόματος και μάλιστα όχι μόνο αυτό, αλλά ζητήθηκε να επιστραφεί αναδρομικά από τους δικαιούχους που το ελάμβαναν, με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η αιτιολογία είναι ότι οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης δεν περιλαμβάνονται στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών. Νομίζω ότι αυτή η αιτιολογία είναι ελαφρώς γελοία, εφόσον οι πυροσβέστες και το ίδιο το Σωματείο τους υποστηρίζει πως το επίδομα επικίνδυνης και βαριάς εργασίας δικαιούνται να το πάρουν όχι με την ειδικότητα του πυροσβέστη, αλλά με την εργασία τους ως οδηγοί ανοιχτών και βαρέων φορτηγών μεικτού βάρους άνω των τρεισήμισι τόνων, όπως ορίζει ο νόμος. Η χορήγηση αυτού του επιδόματος γίνεται όχι σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, αλλά και σε όσους είναι οδηγοί ανοιχτών φορτηγών. Σε αυτό συνηγορούν κατά καιρούς και οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου.   Θα ήθελα, επίσης, να αναφέρω ένα ακόμα ζήτημα, το οποίο προκύπτει από το απόσπασμα ενός ατομικού λογαριασμού ασφάλισης, της λεγόμενης «καρτέλας ενσήμων», των εποχικών συμβασιούχων πυροσβεστών με ειδικότητα οδηγού πυροσβεστικού οχήματος. Ο κωδικός πακέτου κάλυψης είναι αυτός που αναγράφεται με τον αριθμό 106. Από τον πίνακα που υπάρχει στην πίσω πλευρά του αποσπάσματος λογαριασμού ασφάλισης διαπιστώνουμε πως το κωδικό πακέτο κάλυψης με τον αριθμό 106 αναφέρει ως κατηγορία ασφάλισης τα μεικτά βαρέα.    Γίνονται κρατήσεις από αυτούς τους ανθρώπους για ασφάλιση βαρέων και ανθυγιεινών, ενώ την ίδια στιγμή δεν δικαιούνται να πάρουν το επίδομα. Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα σχετικά με το ποιος είναι νόμιμος σε αυτή την ιστορία.
Περιμένω την απάντησή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, κατ’ αρχάς επί του θέματος νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι ότι και οι πενταετείς και οι εποχικοί αυτό το επίδομα το δικαιούνται. Αυτήν τη στιγμή κληρονομούμε και καλούμαστε να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο οφείλεται σε αστοχία προηγούμενης ρύθμισης. Κατ’ αρχάς, να δούμε ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο σταμάτησε το επίδομα -γιατί και εγώ το έψαξα οφείλω να σας πω, μου φάνηκε περίεργο. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θεώρησε αναδρομικά ότι δεν το δικαιούνται, διότι δεν αναφερόταν στη ρύθμιση με την οποία προσελήφθησαν ότι φέρουν την ειδικότητα του οδηγού. Κατά συνέπεια θεωρήθηκε ότι είναι παράνομο το επίδομα.      Θα σας απαντήσω με δυο κουβέντες, για το τι μπορεί να γίνει. Όσον αφορά τους εποχικούς, με την αναφορά στη σύμβαση πρόσληψής τους της ιδιότητας του οδηγού, αυτό θα θεραπευθεί και θα τα πάρουν αυτά τα χρήματα κανονικά. Όσον αφορά στο άλλο ζήτημα που έχει γίνει με νομοθετική ρύθμιση -και εκεί υπάρχει εν πάση περιπτώσει, το όποιο θέμα- κάνουμε μια συζήτηση με το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι κατ’ ουσίαν το αρμόδιο Υπουργείο -για να μην σας λέω ότι τα ρυθμίζουμε όλα εμείς- ώστε να δούμε τι ρύθμιση μπορούμε να συμφωνήσουμε από κοινού, ώστε να τους καταβληθεί.
Έχω πει και κατ’ ιδίαν στους φορείς τους ότι είναι δίκαιο το αίτημα αυτό. Είναι δίκαιο το αίτημα, δεν τίθεται θέμα. Υπήρξε νομοθετική αβλεψία στο παρελθόν, την κληρονομούμε, εν μέρει -σας είπα- την έχουμε καλύψει, εν μέρει πρέπει να συνεννοηθούμε με το Υπουργείο Οικονομικών και να συμφωνήσουμε τι είδους ρύθμιση είναι διατεθειμένοι να δεχτούν, ώστε να μπορέσουμε να το θεραπεύσουμε.  Μόλις συμφωνηθεί αυτό θα σας ενημερώσω σχετικά, αν θέλετε.
Θα μου επιτρέψετε στη δευτερολογία να πω δυο πράγματα που δεν πρόλαβα να πω σχετικά με το προσωπικό γενικά της Πυροσβεστικής.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης):  Το λόγο έχει ο κ. Καραγιαννίδης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Νομίζω όμως ότι έχει περάσει ήδη ένας χρόνος και αποδεικνύεται αρκετά αργή η αντίδραση.        Θα ήθελα να σας πω και κάτι άλλο που ίσως δεν το γνωρίζετε και θα έπρεπε να συνεννοηθείτε και με το Υπουργείο Οικονομικών. Σε απάντηση του κ. Σταΐκούρα κατόπιν ερώτησης συναδέλφων Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται το εξής πολύ κατατοπιστικό: «Κατόπιν των ανωτέρω, με την προαναφερθείσα εξουσιοδοτική διάταξη δεν δύναται να τροποποιηθούν οι ανωτέρω κοινές υπουργικές αποφάσεις ή να εκδοθεί νέα κοινή υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας». Η απάντηση έχει ημερομηνία 22 Ιανουαρίου του 2013.    Βέβαια, σε δύο επόμενες δικές σας απαντήσεις μας λέτε ότι μπορεί να υπάρξει μια νέα κοινή υπουργική απόφαση. Σε μια απάντηση του Υπουργού Εργασίας του κ. Βρούτση, αναφέρεται ότι «κατηγορία των φορτηγών οχημάτων αποτελούν τα βυτιοφόρα, στα οποία περιλαμβάνονται τα πυροσβεστικά οχήματα. Συνεπώς τα προαναφερόμενα πρόσωπα καλύπτονται από την προστασία εκ ΒΑΕ, εφόσον το μεικτό βάρος  των συγκεκριμένων οχημάτων υπερβαίνει τους τρεισήμισι τόνους».       Τα αυτονόητα λέμε. Ένα χρόνο για τα αυτονόητα λέμε. Ένα χρόνο οι άνθρωποι αυτοί μετράνε νεκρούς στην Πελοπόννησο και στη δική μου την περιοχή, στη Δράμα. Εννιά έπεσαν και σκοτώθηκαν στη Δράμα με το ελικόπτερο. Ένα χρόνο για ένα επίδομα, που αν πούμε το ποσό, θα γελάσουμε! Δηλαδή δεν μπορεί να βρεθεί μια λύση, η οποία να είναι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών; Όμως θα πρέπει να απαντήσετε και στον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος λέει ότι δεν θα δώσει τίποτα.  Οπότε ας μην ακούγεται στον κόσμο ότι προσπαθείτε να βρείτε μια λύση. Αν προσπαθούσατε να βρείτε μια λύση, η λύση θα είχε βρεθεί. Το Σεπτέμβριο κόπηκε το επίδομα, μέχρι το Δεκέμβριο θα είχε λυθεί. Δεν βλέπουμε όμως κάποια κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Αίτημα των ανθρώπων αυτών είναι να δουλεύουν αξιοπρεπώς και να μην τους κοροϊδεύουν. Τουλάχιστον το ρίσκο που παίρνουν για να σβήσουν τις φωτιές και το ότι παρατούν τις οικογένειές τους για μια εβδομάδα και δέκα μέρες και δεν τις βλέπουν, αυτό να τους αναγνωριστεί. Να αναγνωριστεί, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ζητούν ελεημοσύνη, αλλά ζητούν να τηρηθεί ο νόμος, για να μην πάνε μετά σε δικαστήρια και πληρωθούν με διαφορετικό τρόπο. Γιατί το κράτος την έχει επιλέξει αυτήν τη λύση.   Κατά καιρούς δεν δίνει επιδόματα ή δεν δίνει κάποια δικαιώματα που έχουν οι εργαζόμενοι. Καταλήγουμε στα δικαστήρια, δικαιώνονται οι εργαζόμενοι και μετά το κράτος έρχεται και το κάνει. Να μη φτάσουμε, λοιπόν, εκεί σε αυτήν την υπόθεση. Ξαναλέω ότι έχει περάσει ένας χρόνος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη): Αντιλαμβάνομαι τη μεταφορά ενός αισθήματος των πυροσβεστών και τα περισσότερα από όσα είπατε, είμαι έτοιμος και να τα συνυπογράψω, με την εξής διαφορά, αν μου επιτρέψετε.    Δεν μιλώ με τυπικότητες. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μας ξεκαθάρισε αργότερα, πού θεωρεί ότι εστιάζεται το πρόβλημα. Η άποψη του Υπουργείου είναι, ότι τα δικαιούνται και εάν, εν πάση περιπτώσει, υπήρξε αστοχία κατά την πρόσληψή τους πρέπει να διορθωθεί. Εγώ βέβαια εκ των υστέρων, λέω ότι δεν συμφωνώ με τον τρόπο που προσελήφθησαν. Θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί άλλη διαδικασία, που να εξασφαλίζει την ομογενοποίηση του Σώματος. Αυτή η εμβόλιμη τοποθέτηση χιλιάδων ανθρώπων, με ειδικό καθεστώς μέσα σε ένα Σώμα, προβλήματα δημιούργησε. Και ακριβώς ό,τι είναι προβληματικό βγάζει και παθογένειες στην πορεία του πράγματος. Η μία παθογένεια είναι αυτή.    Υπάρχει δεύτερη συζήτηση και αυτό λέει ο κ. Σταϊκούρας. Ωραία, έγινε λάθος. Πώς το θεραπεύουμε; Η άποψη η δική μας πάντα είναι: με τον απλούστερο δυνατό τρόπο. Γι’ αυτό προτείναμε την κοινή υπουργική απόφαση που είναι γρήγορη. Φαίνεται ότι το Γενικό Λογιστήριο δεν είναι έτοιμο κατ’ ανάγκην να το δεχθεί αυτό ως ορθό. Το ερώτημα είναι: τι θέλουν; Να μας πουν τι θέλουν και θα το περάσουμε. Αν είναι διάταξη, θα τη φέρουμε να την περάσουμε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Πότε; 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη): Συγχωρήστε με, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Ο κ. Σταϊκούρας έχει αρνηθεί άλλα αιτήματα. Θα το ήξερα και θα σας το έλεγα, αν έλεγε και γι’ αυτό «όχι, δεν». Η λέξη «δεν», δεν αφορά την ουσία του αιτήματος, αφορά τον τρόπο ρύθμισης του αιτήματος. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το λύσουμε. Έχετε δίκιο ότι αν ασκηθούν αγωγές, θα υπάρξει περαιτέρω ζήτημα. Να τα λέμε καθαρά εδώ. Αυτό θα είναι και το κύριο επιχείρημα, ώστε αν το Γενικό Λογιστήριο θέλει διάταξη, να περάσουμε όλες οι πτέρυγες μια διάταξη και να τελειώνουμε με ένα θέμα το οποίο εν πάση περιπτώσει, δεν χρειάζεται να προστίθεται στις παθογένειες αυτής της ειδικής κατηγορίας που δημιουργήθηκε με αυτόν τον τρόπο.  Πρέπει μεσοπρόθεσμα όλες οι πτέρυγες να συμφωνήσουμε, επειδή είναι θέμα εμμέσως, προσλήψεων, να δούμε πώς αυτό το θέμα της μη ομοιογενοποίησης του προσωπικού θα πρέπει να το λύσουμε. Το να έχουμε τρεις κατηγορίες προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν είναι σωστό για μια ευρωπαϊκή χώρα.  Αφού σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε με την ερώτησή σας, να δοθεί μια διαβεβαίωση σε αυτούς τους ανθρώπους τουλάχιστον ότι προσέχουμε και κυνηγάμε το θέμα και περίπου συμφωνούμε για το τι πρέπει να γίνει, να πω ότι στο πλαίσιο της προστασίας γενικά του δασικού πλούτου της χώρας, πρέπει να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο η ΔΕΗ και οι θυγατρικές της.
Έχω ραντεβού με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό, για να τον παρακαλέσω για το εξής: Ένας σημαντικός αριθμός πυρκαγιών οφείλονται στο δίκτυο της ΔΕΗ. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται. Δεν έχουμε αυτήν τη δυνατότητα. Πρέπει κάτω από τους πυλώνες να υπάρξει προστασία και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Υποβάλλω ειλικρινά έκκληση και στους εργαζομένους της μεγαλύτερης επιχείρησης στην Ελλάδα από ό,τι γνωρίζω, να υπάρχει και ένα προσωπικό δικό τους ενδιαφέρον για το δίκτυο της ΔΕΗ.    Και βεβαίως όσον αφορά τη διοίκηση και τους προϊσταμένους, θα ελεγχθούν αυτά που πρέπει να ελεγχθούν και θα γίνουν. Γιατί σε κάποιους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν, δεν είδαμε να έχουν αντιμετωπιστεί αυτά τα προβλήματα που έχουν επανειλημμένως και σε τόνους αλληλογραφίας αναφερθεί και στο παρελθόν. 
Γενικά δηλαδή, για να σώσουμε τη χώρα φέτος, πρέπει όλοι να κάνουμε κάτι παραπάνω από ότι είχαμε κάνει τα προηγούμενα χρόνια. Θα κάνουμε τηλεοπτική καμπάνια και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Τελικά όμως είναι θέμα της ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Αν δεν ασχοληθούμε, κινδυνεύουμε να πάθουμε μια πολύ μεγάλη ζημιά.
Σας ευχαριστώ πολύ. 

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Ενημέρωση μελών

Τρί, 10/29/2013 - 17:06 — webmaster

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ....

Σας ενημερώνουμε ότι, από μέρα σε μέρα, αναμένεται να εισαχθεί -για συζήτηση -στη βουλή, το Ν/Σ που αφορά στην ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ των ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ Π.Σ και της ΕΛ.ΑΣ

Επίσης μέσα στο προσεχές διάστημα, περιμένουμε την ανακοίνωση της κυβέρνησης για το ΠΟΣΕΣ και ΠΟΙΕΣ θα είναι οι ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ που θα γίνουν φέτος (2013)
Σημειώνεται, πως μεταξύ αυτών των προσλήψεων, ενδέχεται να είναι και ένα ποσοστό από τους 725 επιτυχόντες Δοκίμους Πυροσβέστες (ανάμεσά τους βρίσκονται αρκετοί συνάδελφοι ΠΠΥ)

Για το λόγο αυτό βρισκόμαστε σε ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα ΠΡΟΒΟΥΜΕ στις ενέργειες που απαιτούνται, με σκοπό να ΠΙΕΣΟΥΜΕ, προκειμένου να ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ τα κενά που έχουν προκύψει στους ΠΠΥ, αλλά και όσα ακόμα δημιουργηθούν από τις προσλήψεις συναδέλφων, στους 725 δοκίμους πυροσβέστες.

ΑΠΟ ΠΟΠΥΣΥΠ
Νεκροί και καταστροφές από την κακοκαιρία στη βόρεια Ευρώπη
Τεράστια προβλήματα και στις συγκοινωνίες από τους ισχυρούς άνεμους
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  08:58
Νεκροί και καταστροφές από την κακοκαιρία στη βόρεια Ευρώπη

Νεκροί και καταστροφές από την κακοκαιρία στη βόρεια Ευρώπη
Πηγή: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN
2
emailεκτύπωση  

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του πρώτου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας με την άφιξη του φθινοπώρου στη βόρεια Ευρώπη: Τουλάχιστον 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία και Δανία, ενώ μία γυναίκα αγνοείται στη Γαλλία μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνά σε κάποια σημεία κάθε καταγεγραμμένο προηγούμενο, έχοντας προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις αεροπορικές, τις σιδηροδρομικές και τις οδικές συγκοινωνίες.

Στη Γερμανία έχουν αναφερθεί, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, έξι θάνατοι. Πέντε άτομα -ανάμεσά τους και ένας έφηβος- έχασαν τη ζωή τους στη Βρετανία, ενώ τουλάχιστον δύο θύματα μετρούν Δανία και Ολλανδία.

Αρκετοί από τους θανάτους οφείλονται είτε σε πτώσεις δέντρων είτε στα κύματα, που παρέσυραν ανθρώπους που βρίσκονταν κοντά στην ακτή (όπως τον έφηβο στη Βρετανία ή την γυναίκα που αγνοείται στη Γαλλία).

Δύο από τα θύματα στη Βρετανία έχασαν τη ζωή τους στο Λονδίνο εξαιτίας έκρηξης ενώ ο ένας νεκρός στη Δανία σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από τούβλο που ξεκόλλησε ο άνεμος από κτίριο.

Άνεμοι ταχύτητας μέχρι και 194 χλμ/ώρα

Το τοπίο από όλες τις περιοχές που έχει περάσει η κακοκαιρία έχει γεμίσει δέντρα που είτε ξεριζώθηκαν είτε κόπηκαν στη μέση από τους ανέμους, χτυπώντας αυτοκίνητα ή μπλοκάροντας τους δρόμους.

Άνεμοι ταχύτητας 160 χλμ/ώρα έχουν αναφερθεί στη νότια Αγγλία ενώ χειρότερη είναι η κατάσταση σε περιοχές της Γερμανίας και της Δανίας που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα: Στην Κοπεγχάγη έχουν καταγραφεί ταχύτητες ανέμων 194 χλμ/ώρα και στο γερμανικό Χέλγκολαντ 191 χλμ/ώρα -επίπεδα ρεκόρ.

Οι συγκοινωνίες έχουν σχεδόν παγώσει. Ήδη από τη Δευτέρα ακυρώθηκαν αρκετές πτήσεις στη Βρετανία και την Ολλανδία, ενώ από το μεσημέρι είχαν ξεκινήσει να καταγράφονται προβλήματα στις χερσαίες συγκοινωνίες και στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Εκατοντάδες σιδηροδρομικά δρομολόγια έχουν ακυρωθεί στη Γερμανία, τη Δανία και την Ολλανδία. Συρμοί στη Γερμανία έχουν σταθμεύσει σε σταθμούς στη μέση της διαδρομής τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ακινητοποιήθηκαν στις γραμμές εξαιτίας εμποδίων που έφεραν οι άνεμοι στην πορεία τους.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις αεροπορικές συγκοινωνίες, με σημαντικό αριθμό επιβατών να έχει «αποκλειστεί» στα αεροδρόμια. Οι άνεμοι ήταν τόσο ισχυροί που έκλεισαν ακόμη και εθνικές οδοί στην κεντρική Γερμανία. Εξαιτίας των ισχυρότατων ανέμων, δεν μετακινείται κανείς με μοτοσικλέτες ή ποδήλατα.

Η καταιγίδα δεν έχει πολλές ομοιότητες με τα συστήματα κακοκαιρίας στις περιοχές του Κόλπου του Μεξικού που καταλήγουν σε κυκλώνες: Πέραν των ισχυρότατων ανέμων, ούτε έχει επίκεντρο ούτε τροφοδοτείται από θερμά θαλάσσια ύδατα, όπως σημειώνουν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Ανεπίσημα, τα ΜΜΕ της Βρετανίας (όπου χτύπησε πρώτα) έχουν ονομάσει το κύμα κακοκαιρίας «καταιγίδα του αγίου Θαδδαίου», ενώ αλλού αναφέρεται είτε ως καταιγίδα Κρίστιαν είτε ως Μπρούκχαρντ.

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ  877 ΓΙΑ ΤΟ  ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Οι αρμόδιοι υπουργοί έκαναν αποδεκτή την τροπολογία που κατέθεσαν 34 Βουλευτές για το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων.
Η τροπολογία με γενικό αριθμό 877 και ειδικό αριθμό 130 εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και θα υπερψηφιστεί.
Δίνει λύση στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τις διατάξεις του Ν.3986/2011, που καθιστούσαν απαγορευτική τη χορήγηση του επιδόματος.
Όσοι έχουν από 100 έως 149 ένσημα την ίδια χρονιά θα δικαιούνται να λαμβάνουν το επίδομα για τρεισήμισι μήνες μαζί με το δώρο. Το ίδιο θα ισχύει και για όσους έχουν από 150-179 ένσημα την ίδια χρονιά, εφόσον επιθυμούν να ενταχθούν και αυτοί στην ίδια ρύθμιση.

Η Τροπολογία προβλέπει τα εξής σημεία:

1. Το επίδομα ανεργίας θα δίνεται υποχρεωτικά για 3 μήνες και 5 ημέρες και σε όσους εργάστηκαν από 100 έως 149 ημερομίσθια και δώρο Χριστουγέννων.

2. Για όσους εργάστηκαν από 150 έως 179 ημερομίσθια, δηλαδή  λιγότερο από 6 μήνες, μπορούν να δηλώσουν στο ΟΑΕΔ ότι επιθυμούν να πάρουν το επίδομα ανεργίας και τότε θα το πάρουν!!!

3 Για όσους εργάστηκαν περισσότερο από 179 ημέρες, δηλ περισσότερο από 6 μήνες, δεν προβλέπεται επίδομα ανεργίας.




Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ




ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ  & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝ.. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
                                      ΠΡΟΣ                                                                                                                                                                                          1. ΜΕΛΗ  ΤΟΥ  ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ                
                   2. ΠΟΠΥΣΥΠ                   
                   3. ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ                                                                                 

                                                                                                                                   
ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 146                                                                                                                                          ΚΟΜΟΤΗΝΗ   23/10/2013 
               ΘΕΜΑ  :  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΜΕΛΩΝ   

   
Συνάδελφοι,
 με έγγραφα μας,  σε επτά βουλευτές της περιφέρειας κάποιων εκ των οποίων και  πρώην Υπουργοί της σημερινής Κυβέρνησης, από τους οποίους  ζητήσαμε την  παρέμβασή τους  στο αρμόδιο Υπουργείο και το Αρχηγείο του Π.Σ προκειμένου να επισπευστεί η έκδοση της διαταγής όσο αφορά την εργασία μας για το μήνα Νοέμβριο.
Τους  υπενθυμίζουμε ότι με το υπ. αριθ. πρωτ. ΤΚΕ/Φ 2/17373  έγγραφό του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στης 14/06/2013  το οποίο αναφέρει ότι για το έτος 2013 το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη έχει προβεί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του Ν. 4093/2012, σε μείωση 20% σε σχέση με τις αντίστοιχες εγκρίσεις του 2012 όσον αφορά στον αριθμό  των ατόμων όχι όμως όσον αφορά στον αριθμό των μηνών απασχόλησης. Καθώς και το έγγραφο του ΑΠΣ με αρ. πρωτ.32708 οικ. Φ105.6 στης 28/06/2013  που αναφέρει ότι οι ώρες για το μήνα Νοέμβριο θα καθοριστούν με νεότερη διαταγή του, τα οποία και τους  επισυνάψαμε .
Τη Δευτέρα 21/10/2013 μετά  από επικοινωνία του πρώην Υφυπουργού Εργασίας του κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου με το αρμόδιο Υπουργείο μας  και το Γ.Γ. Πολιτικής  Προστασίας ήρθε η πρώτη  απάντηση στο ερώτημα που θέσαμε .                                                                                                                            Μας ενημέρωσε ότι όλα θα κυλήσουν  ομαλά και όπως έχουν προγραμματισθεί για την εργασία των Συμβασιούχων Πυροσβεστών  το μήνα Νοέμβριο, και την συμπλήρωση της 5μηνης εργασίας για το 2013.  
                                                                                                                 
Σήμερα Τετάρτη 23/10/2013 ήρθε και δεύτερη επιβεβαίωση για την εργασία το μήνα Νοέμβριο, από το Βουλευτή  Ν.Δ  Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη  μετά από επικοινωνία με το Υπουργείο μας καθώς επίσης και το Γ.Γ. Πολιτικής  Προστασίας .                                                                                         Επίσης  του αναφέρανε,  γιατί τόση ανησυχία  αφού είναι δρομολογημένη  η εργασία των Συμβασιούχων Πυροσβεστών  το μήνα  Νοέμβριο, του εξηγήσαμε ότι ήδη ο μήνας Οκτώβριος, φτάνει στο τέλος του και η αγωνία των συναδέλφων  έχει φτάσει στο αποκορύφωμα,  γιατί  πρέπει να βγει η διαταγή  του Α.Π.Σ που θα το ορίζει και θα πρέπει ενημερωθούν και όλες οι υπηρεσίες ώστε να βγάλουν τις υπηρεσίες  για το Νοέμβριο.      
Αναμένουμε και από  άλλους 5 Βουλευτές της περιφέρειας μας ενημέρωση τους . 
Πριν από λίγο   ο Διευθυντής του Υφυπουργού  Εργασίας κ. Σταύρος Ταλανδράνης  μας ενημέρωσε ότι η Τροπολογία για το Ταμείο Ανεργίας ψηφίστηκε  χθες  22/10/2013  και θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο από όπου θα ενημερωθούμε                                                                                                                                          
Με συναδελφικούς  χαιρετισμούς.




                                                                      Με τιμή το                                                                                                                  
                                                                           Διοικητικό Συμβούλιο 
                                                                          του Σωματείου
       Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                                                    ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ
    κιν.  6948401282   & *750942                                                                                                    κιν.  6947402626      



Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Τα κριτήρια για τις μετατάξεις Δημοτικών Αστυνομικών στην Αστυνομία

Υπεγράφη η κοινή υπουργική απόφαση από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη και τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, για τα κριτήρια και τις προυποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι δημοτικοί Αστυνομικοί για τα μεταταχθούν στην Αστυνομία.
Συγκεκριμένα με την κοινή απόφαση καθορίζονται τα προσόντα, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά των υποψηφίων δημοτικών αστυνομικών, καθώς και οι διαδικασίες αξιολόγησης ώστε να μετακινηθούν στην Ελληνική Αστυνομία.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, οι προς ένταξη δημοτικοί αστυνομικοί πρέπει να συγκεντρώνουν συγκεκριμένα προσόντα για να ενταχθούν στο Σώμα.

Ενδεικτικά:
Πρέπει να είναι κάτοχοι αντίστοιχου πτυχίου ή διπλώματος ή απολυτηρίου, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα στην κ.υ.α.

  • Να μην υπερβαίνουν το 45ο έτος και
  • Να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.  
  • Να είναι υγιείς και να διαθέτουν κατάλληλα σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα.
  • Να έχουν ανάστημα οι άνδρες τουλάχιστον 1,70 μ. και οι γυναίκες 1,65.
  • Να μην έχουν καταδικαστεί ή να μην έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για ποινικά αδικήματα, τα οποία ρητά αναφέρονται στην κ.υ.α, καθώς και
  • Να μην έχει ασκηθεί σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη για παραπτώματα που επισύρουν προσωρινή ή οριστική παύση και να μην τους έχει επιβληθεί τέτοια πειθαρχική ποινή.

Αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής τους, όσοι δημοτικοί αστυνομικοί περιληφθούν στον πίνακα βαθμολογικής κατάταξης του Α.Σ.Ε.Π., θα καλούνται με μέριμνα της Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, να προσέλθουν μέσα σε καθορισμένες προθεσμίες, προκειμένου να εξεταστούν στα σωματικά, ψυχικά και διανοητικά τους προσόντα από τις αρμόδιες Επιτροπές του Σώματος. 
Στη συνέχεια, Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο γνωμοδοτεί για τη σειρά προτεραιότητας των ενδιαφερομένων και εκδίδει τον Τελικό Πίνακα Διάθεσης, αφού προηγουμένως λάβει υπόψη τον πίνακα βαθμολογικής κατάταξης του Α.Σ.Ε.Π., τα ειδικά πρόσθετα κριτήρια που τίθενται (δηλαδή την ενδεχόμενη εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, ως έφεδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και την κατοχή άδειας οδήγησης), καθώς και τα αποτελέσματα των ψυχοτεχνικών δοκιμασιών και υγειονομικών εξετάσεων.

dikaiologitika.gr

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΖΟΠΟΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ Π.Δ.Π.Υ Α.Μ.Θ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ  ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  &  ΘΡΑΚΗΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΟΜΙΜΑ                                                     
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡ. ΚΑΤ. ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ                                                                                   ΠΡΟΣ                
ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ                                                                         
ΑΠΟΦΑΣΗ  :(246/03  1924 ΕΜ 278/03)                                                                                 1.   ΑΡΧΗΓΟ Π.Σ                                     ΑΠΟΦΑΣΗ  ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ (258/12)                                                                Κ. ΣΩΤΗΡΙΟ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟ                     
ΕΔΡΑ:  ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗ                                                                                   
ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ                                                                          ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ                                ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ  4η ΕΜΑΚ                                                             1. ΔΙΟΙΚΗΤΗ   Π.Δ-Π.Υ  Α.Μ.Θ   
Τ.Κ    69100                                                                                                                              Κ. ΣΩΤΗΡΙΟ  ΤΕΡΖΟΥΔΗ
E mail ipapanast@gmail.com                                                                                          2. ΔΙΟΙΚΗΤΗ Π.Υ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ             ΦΑΞ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ  :   2510 612111                                                                               Κ.  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ. ΚΟΥΚΟΥΡΑ               ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π
 ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 138                                                                                                                ΚΟΜΟΤΗΝΗ   17/10/2013 

ΘΕΜΑ :   ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ  ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΤΩΝ              
    ΠΕΖΟΠΟΡΩΝ  ΤΜΗΜΑΤΩΝ  ΣΕ  ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ  ΤΗΣ  Π.Δ.Π.Υ Α.Μ.Θ

Αξιότιμε Κύριε Αρχηγέ 
Γνωρίζοντας ότι μετά την 31  Οκτωβρίου ότι οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης που υπηρετούν σε Πεζοπόρα Τμήματα των Π.Δ.Π.Υ. τοποθετούνται από την 1 Νοεμβρίου μέχρι την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου στις οικίες Π.Δ.Π.Υ ή Π.Υ.  όπου υπάγονται διοικητικά οι πόλεις έδρες των Πεζοπόρων Τμημάτων,  βάση  της περσινής  διαταγής του Α.Π.Σ. στης 25/10/2012  με την Αριθ. Πρωτ. 63954 Φ. 702.15 η οποία όριζε τα παραπάνω.                                                            Για την ορθή κατανομή της δύναμης αυτής σε περιφερειακό επίπεδο για τους μήνες εκτός αντιπυρικής περιόδου, αλλά και για την ενίσχυση σε προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών  και  των Πυροσβεστικών Κλιμακίων όπου υπάρχουν ελλείψεις.                                                                    Σας γνωρίζουμε ότι συνάδελφοι Π.Π.Υ που εργάζονται στο ΠΕΖΟΠΟΡΟ ΤΜΗΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ και την Π.Υ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, έχουν ως μόνιμη κατοικία έδρα άλλων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και  Πυροσβεστικών Κλιμακίων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης,  μας έχουν δηλώσουν την πρόθεση μετακίνησης τους σ αυτές .                       Παρακαλούμε να επελήφθητε του θέματος το οποίο χρήζει  λύσης, και πάντα με γνώμονα τις υπηρεσιακές ανάγκες αλλά και αυτή των συναδέλφων μας, να γίνουν ενέργειες σας για την ορθή κατανομή του προσωπικού.                                                                                                                  Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις όποιες ενέργειές σας , αναμένουμε απάντησή σας.
                                                                        Με τιμή το
                                                                                   Διοικητικό Συμβούλιο 
                                                                                 του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                     Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                                                            ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ
      κιν.  6948401282  & *750942                                                                                                            κιν.  6947402626               

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ

Μετά από συνάντηση του Σωματείου μας με το Βουλευτή Δράμας  ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ  κ. Χρήστο Καραγιαννίδη, και το έγγραφο μας που ακολούθησε στης 24/08/2013  με αίτημα την επαναχορήγηση του Ταμείου Ανεργίας στους συναδέλφους Συμβασιούχους Πυροσβέστες  πέραν της ερώτησης που είχε κατάθεση στης 27/08/2013 προς τους Υπουργούς :  
                                     (Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης)                                                            (Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη )
                                                       (Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας)                                                                           
Υπήρξε και  νέα συνάντηση στην οποία του ζητήσαμε να κατατεθεί Τροπολογία για το θέμα του Ταμείου Ανεργίας , δεσμευτικέ ότι θα έρθει σε επαφή με τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για θέματα Εργασίας κ. Δημήτρη Σρατούλη .
Σήμερα 18/10/2013 κατατέθηκε στη Βουλή η εν λόγου τροπολογία η οποία στάλθηκε στο Σωματείο  και σας κοινοποιούμε :


Καραγιαννίδης Χρήστος
Βουλευτής Δράμας ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Σας επισυνάπτεται η κατατεθείσα τροπολογία σχετικά με το επίδομα ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους και τους εποχικούς πυροσβέστες καθώς και η επίκαιρη ερώτηση αναφορικά με το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας που θα κατατεθεί από τον κ. Χρ. Καραγιαννίδη την ερχόμενη εβδομάδα. Όσον αφορά στην επίκαιρη ερώτηση, επειδή δεν έχει ακόμα κατατεθεί, δεν είναι δημοσιοποιήσιμη, σας κοινοποιείται, ωστόσο, για να λάβετε γνώση. Θα ειδοποιηθείτε ξανά όταν κατατεθεί επίσημα. 

Συντροφικά, εκ μέρους Χρ. Καραγιαννίδη

ΣΥΡΙΖΑ 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά χορήγησης του επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους και εποχικούς πυροσβέστες.
 Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατέθεσε σήμερα τροπολογία για την επαναφορά χορήγησης του επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους και εποχικούς πυροσβέστες για το διάστημα που δεν εργάζονται και είναι άνεργοι. Η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους είχε διακοπεί με τον μνημονιακό νόμο3986/2011 , άρθρο 39.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αυτή την τροπολογία στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις» γιατί ο Υπουργός Εργασίας στο ίδιο νομοσχέδιο έχει καταθέσει αντίστοιχη τροπολογία, που κατά τη γνώμη μας δεν λύνει ολοκληρωμένα το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, που οι μνημονιακές κυβερνήσεις δημιούργησαν (καθώς επαναχορηγεί μόνο το μισό επίδομα ανεργίας και με δυσκολότερες προϋποθέσεις).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τροπολογίας:

 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στην πρόταση νόμου Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:

«Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις»
Θέμα: «Επιδότηση ανεργίας εποχικά απασχολούμενων» 

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Σύμφωνα με το άρθρο 39 του μνημονιακού νόμου 3986/2011 για τις προϋποθέσεις επιδότησης, που εξειδικεύει εγκύκλιος του ΟΑΕΔ, η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από τις μέρες επιδότησης του ανέργου κατά την προ της 01.01.2013 τετραετία, που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 450 ημέρες και από 01.01.2014 τις 400 ημέρες. Τούτο σημαίνει ότι πάρα πολλοί άνεργοι θα πάρουν κατά πολύ μειωμένο σε διάρκεια επίδομα ανεργίας, ίσως και καθόλου προϊόντος του χρόνου.                                Την ώρα που το ποσοστό ανεργίας στη χώρα έχει φτάσει στο 30% και οι προβλέψεις όλων των ειδικών μιλούν για περαιτέρω αύξησή της, ο μνημονιακός νόμος 3986/2011 για τις προϋποθέσεις επιδότησης αφήνει ουσιαστικά χωρίς επίδομα ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους, που χάνουν τη δουλειά τους καθώς η κρίση βαθαίνει. Το μέτρο θίγει ιδιαίτερα τους εποχικά εργαζόμενους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει ήδη συμπληρώσει, όπως είναι λογικό, το όριο των 450 ημερών, διότι εργάζονται ορισμένους μήνες του έτους και επιδοτούνται κάθε χρόνο, ανάλογα με τα ένσημά τους για τους υπόλοιπους.                                                                                             Πρόκειται για μέτρο εξαθλίωσης των ανέργων, για καταστροφική ρύθμιση όσον αφορά στον οικογενειακό προϋπολογισμό χιλιάδων εποχιακά εργαζομένων, που φέρνει σε απόγνωση χιλιάδες υπαλλήλους που στηρίζουν την –κατά δήλωση της ίδιας της Κυβέρνησης - «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, τον Τουρισμό. Σε περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες όπου ο τουρισμός αποτελεί την κυριότερη οικονομική και επαγγελματική δραστηριότητα, οι εργαζόμενοι βιώνουν τη μείωση των εισοδημάτων τους, ως αποτέλεσμα των μνημονιακών μέτρων και της συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου.                                                                                Από τη ρύθμιση θίγονται και οι εποχικοί Πυροσβέστες, των οποίων η πρόσληψη εγκρίθηκε στις 10-6-2013 και δεδομένων των γραφειοκρατικών διαδικασιών που έπρεπε να ακολουθήσουν της απόφασης, η έναρξη εργασίας ανεστάλη περαιτέρω, με αποτέλεσμα οι μήνες απασχόλησης  να μην υπερβαίνουν τους 5. Πρόκειται για μια ακόμα πράξη απαξίωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, με ευθύνη των μνημονιακών κυβερνήσεων οι οποίες, παρόλα τα προβλήματα του Σώματος, δεν έχουν προχωρήσει στην ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό, υλικά μέσα και εξοπλισμό. 

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ 

Άρθρο 1
«Στο τέλος της παραγράφου 8 του άρθρου 39 του Κεφαλαίου ΣΤ΄ του Ν.3986/2011 προστίθεται νέα παράγραφος ως εξής: Της ανωτέρω ρύθμισης εξαιρούνται οι εποχιακά εργαζόμενοι».
                                                
  Αθήνα,  18-10 - 2013

Οι προτείνοντες βουλευτές
Στρατούλης Δημήτρης
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Γάκης Δημήτρης
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αμανατίδης Γιάννης
Αμανατίδου Λίτσα
Αποστόλου Βαγγέλης
Βαλαβάνη Νάντια
Βαμβακά Ευγενία
Βαρεμένος Γιώργος
Βούτσης Νίκος
Γελαλής Δημήτρης
Γεροβασίλη Όλγα
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη
Δερμιτζάκης Κωστής
Διώτη Ηρώ
Δούρου Ρένα
Δριτσέλη Παναγιώτα
Διακάκη Μαρία
Διαμαντόπουλος Βαγγέλης
Ζερδελής Ιωάννης
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καλογερή Αγνή
Κανελλοπούλου Μαρία
Καφαντάρη Χαρά
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καραγιουσούφ Αϊχάν
Κοδέλας Δημήτρης
Κοντονής Σταύρος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Κυριακάκης Βασίλης
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μητρόπουλος Αλέξης
Μιχαλάκης Νίκος
Μπάρκας Κώστας
Μπόλαρη Μαρία
Ξανθός Ανδρέας
Ουζουνίδου Ευγενία
Παναγούλης Στάθης
Πάντζας Γιώργος
Πετράκος Αθανάσιος
Σακοράφα Σοφία
Σαμοϊλης Στέφανος
Σταθάς Γιάννης
Σταμπουλή Αφροδίτη
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τατσόπουλος Πέτρος
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσίπρας Αλέξης
Τσουκαλάς Δημήτρης
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Χατζηλάμπρου Βασίλης

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Συνάδελφοι,
Όπως σας είχαμε ενημερώσει, ότι τις απογευματινές ώρες θα έχουμε νεότερα, επικοινωνήσαμε πριν από λίγο με τον Υφυπουργό Εργασίας Κύριο Βασίλη Κεγκέρογλου και μας ανεφέρθηκαν τα εξής:
Μετά από συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή για  το ταμείο ανεργίας ως προαπαιτούμενο  τέθηκαν  τα 100 ένσημα ,  θα δοθεί για  3 μήνες και 5 ημέρες και παράλληλα  θα καταβληθεί και το Δώρο των Χριστουγέννων.
 Οι οικονομικές δυνατότητες όπως μας ανέφερε δεν ήταν εφικτές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παρ' ότι υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης δεν ήταν εφικτό να επιτευχθεί κάτι περισσότερο. 
Μέχρι την Τρίτη που μας έρχεται (22-10-2013) θα έχει τελείωση η όλη διαδικασία και αυτή της  ψήφισης του στη Βουλή.

Σημαντικό

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ 

Μετά από επικοινωνία του Σωματείου μας με το Υπουργείου Εργασίας σήμερα το πρωί , για το θέμα του Ταμείου Ανεργίας των Συμβασιούχων Πυροσβεστών για το 2013 , μας ενημέρωσαν ότι η τροπολογία έχει κατατεθεί σήμερα 17 Οκτωβρίου 2013 στη Βουλή για συζήτηση .
Το απόγευμα θα έχουμε νέα επικοινωνία και θα σας ενημερώσουμε για την πορεία και την όποια εξέλιξη του θέματος στη σημερινή συζήτηση του στη Βουλή.

Το ιστορικό για ταμείο ανεργίας  από πλευράς κινήσεων του Σωματείου μας, από τον Απρίλιο του 2013  
        
Έγγραφο 1ο

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ         
& ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

ΠΡΟΣ         1. ΜΕΛΗ  ΤΟΥ  ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ   2. ΣΩΜΑΤΕΙΑ  ΜΕΛΗ  3. Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ  1.ΥΦ/ΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ  & ΠΡΌΝΟΙΑΣ     Κ. ΝΙΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ            
ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 101                                                                                                                          ΚΟΜΟΤΗΝΗ   16/04/2013
                                               ΘΕΜΑ  :  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΜΕΛΩΝ
  Συνάδελφοι,

Στα πλαίσια της προγραμματισμένης ενημέρωσης των μελών μας στο Πυροσβεστικό κλιμάκιο της Θάσου, στις 13/04/2013, είχαμε την ευκαιρία να προσκαλέσουμε και τον υφυπουργό Εργασίας Κύριο Παναγιώτοπουλο ο οποίος βρισκόταν εκεί λόγω κάποιων δικών του υποχρεώσεων.                                        Ο Υφυπουργός δέχτηκε την πρόσκλησή μας και παρευρέθηκε στην Υπηρεσία.   Κατά την είσοδό του και μετά από ενημέρωση του, διαπίστωσε  στον προαύλιο χώρο ένα χρόνιο πρόβλημα που λαμβάνει χώρα στο Κλιμάκιο. Είναι αυτό της έλλειψης στεγάστρου για τα οχήματα της :
  - Την έκθεση των οχημάτων σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες καθώς οι βάσεις είναι έτοιμες αλλά λείπουν τα στέγαστρα που θα προφύλασσαν τα οχήματα από αυτές.
    - Την παλαιότητα των 5 δασικών περιπολικών που έχουν τα νεότερα 32 και τα παλαιότερα 42 χρόνια δράσης, και σύντομα θα κληθούν να πραγματοποιήσουν περιπολίες κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου όπως και να συνδράμουν στην αντιμετώπιση πυρκαγιών.                                     Και ενώ τα κονδύλια συντήρησης είναι υψηλά,  η αξιοπιστία τους λόγο της παλαιότητας τους δεν είναι αυτή που απαιτείται για την άμεση επέμβαση τους, στην ιδιαίτερα δύσκολη μορφολογία του εδάφους του νησιού που επιχειρούν, και οι συνάδελφοι που τα  επανδρώνουν ρισκάρουν τη σωματική τους ακεραιότητα προκειμένου να επέμβουν αποτελεσματικά σε κάθε είδους συμβάν που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.        Ζητήθηκε η συνδρομή του Κυρίου Παναγιωτόπουλου ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να βοηθήσει για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα της υπηρεσίας.  Στη συνέχεια ενημερώσαμε τον κ. Παναγιωτόπουλο για τα  προβλήματα του κλάδου μας, έγινε ανάπτυξη αυτών καθώς προτάσεις πάνω στα εξής θέματα:
-Τέθηκε το θέμα πρόσληψης των Συμβασιούχων Πυροσβεστών, καθώς εκκρεμεί  ακόμα η διαδικασία αυτή, και  υπάρχει δέσμευση του Αρχηγού ότι αυτή θα γίνει μέχρι τα μέσα του Μαΐου         Επίσης, αν αυτή αργοπορήσει από τα 5 δασικά περιπολικά που καλύπτουν το νησί και κατ επέκταση σε Πανελλαδικό επίπεδο, δεν θα καταστεί δυνατή η επάνδρωσή τους  όπως προβλέπει ο αντιπυρικός σχεδιασμός.  Καθώς και ένα καινούργιο πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, αυτό του Ταμείου Ανεργίας ,  που βάση των τελευταίων εξελίξεων   Δ Ε Ν   θα δικαιούνται Ταμείο Ανεργίας για το έτος 2013-2014,συνεπώς θα υπάρξει θέμα επιβίωσης. Σύμφωνα με τα όσα μας έχουν γνωστοποιηθεί και πιο αναλυτικά:
Α. Για την διάρκεια της επιδότησης
Στο άρθρο 6 του ν. 2545/1985 προστίθενται με τον παραπάνω νόμο, άρθρο 39, η παράγραφος 8 ως εξής: «Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450). Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων. Από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400).»
-Μας διαβεβαίωσε ότι θα επέμβει για το δικό μας κλάδο και ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε για την πάταξη κυρίως των παρατυπιών που παρατηρούνται στα τουριστικά επαγγέλματα.        
 Κατέστη σαφές ότι μια τέτοια προσέγγιση και αντιμετώπιση για τους Συμβασιούχους πυροσβέστες θα ήταν τουλάχιστον απαράδεκτη.                  
( Πρέπει να παραδεχτούμε το γεγονός ότι προτίθενται και δεν αποκλείεται η όποια λύση για το συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχουν προτάσεις και εναλλακτικές που μας οδηγούν στην θετική έκβαση του ζητήματος,  όπως αυτή της ενδεχόμενης τακτοποίησης του ζητήματος με Προγράμματα Κατάρτισης για την Πολιτική Προστασία ).
-Προσκομίσαμε στον Κύριο Υφυπουργό επιπλέον δυο (2) νέα στοιχεία που προέκυψαν, με  τα οποία επιβεβαιώνεται η ανάγκη κατάρτισης του και η επαναχορήγηση του  μαζί με τα υπόλοιπα που είχαμε προσκομίσει σε συναντήσεις μας στο Υπουργείο Εργασίας.  
 1)  Με την ερώτηση του Α.Π.Σ προς το Υπουργείο Οικονομικών στης 29/03/2013 με αριθ. Πρωτ. 19655 Φ. 501.1 έγγραφό του,  για την περικοπή του επιδόματος επικίνδυνου και ανθυγιεινού, και την αναγνώρισή του, δεδομένου ότι τα οχήματα της Υπηρεσίας μας είναι μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων.
2) Με την  απάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη      κ. Δένδια  στην σχετ. Π.Α.Β 3300/15/03/2013 Αναφορά Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α που κατατέθηκε μετά από ερώτηση του Σωματείου μας  για το εν λόγο επίδομα, στην οποία αναφέρει ότι η ασφαλιζόμαστε για σύνταξη και για υγειονομική περίθαλψη στο (Ι.Κ.Α.), και αναγνωρίζει ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του οποίου, οι οδηγοί  εμπίπτουν στο πακέτο κάλυψης 106 με ένσημα βαρέα  όπως και τα προηγούμενα έτη.
Του ζητήσαμε να εισηγηθεί και να συνδράμει στην άμεση επίλυσή του.                        
Να σας υπενθυμίσουμε ότι με τον Κύριο Παναγιωτόπουλο έχουμε ήδη συζητήσει για αυτό το θέμα και το προσέγγισε θετικά. Μένει να δούμε το αποτέλεσμα...
-Του εκφράσαμε την επιθυμία να συναντηθούμε με τον Υφυπουργό Οικονομίας, για να προσκομίσουμε όλα αυτά τα στοιχεία ώστε να διευθετηθεί το θέμα του εν λόγο επιδόματος.              
Δεσμεύτηκε ότι θα μεσολαβήσει ο ίδιος προκειμένου να οριστεί ημερομηνία συνάντησής μας όταν αυτό καταστεί εφικτό λόγο Τρόικας.
Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική και διαφωτιστική ενημέρωση από τον ίδιο και αποσπάσαμε την δέσμευσή του ώστε να στηρίξει τις προσπάθειές μας όπου έχει τη δυνατότητα και φυσικά σε ότι αφορά την δική του αρμοδιότητα. Στο σημείο αυτό σας ενημερώνουμε ότι...
-Προγραμματίστηκε πορεία διαμαρτυρίας για την 25/04/2013 στην Αθήνα  προκειμένου να διεκδικήσουμε  την εργασία των συναδέλφων μας Συμβασιούχων, καθώς και τα θέματα τα οποία εκκρεμούν και αφορούν τους ΠΠΥ,  πόσο μάλλον η πολυσυζητημένη ομογενοποίηση...    
  Επειδή ο εμπαιγμός και η ανειλικρίνεια είναι χαρακτηριστικά της σημερινής μεταχείρισής μας, οφείλουμε να αγωνιστούμε για αυτά.... Ο Λ Ο Ι .
Δηλώστε τις συμμετοχές σας μέχρι την 22/04/2013 για να τακτοποιήσουμε τον τρόπο της καθόδου μας στην Αθήνα.
 Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
                                                         
                                                                           Με τιμή το
                                                                                       Διοικητικό Συμβούλιο
                                                                                              του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                                Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                                                             
                                                              
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                                                                            ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ    κιν.  6948401282   &   *750942                                                                                                                 κιν.  6947402626    

                                                                       Έγγραφο 2ο

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ       
   & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

  ΠΡΟΣ 1.ΥΦ/ΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΌΝΟΙΑΣ     Κ. ΝΙΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ 

ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 102                                                                                                              ΚΟΜΟΤΗΝΗ   17/04/2013

                        ΘΕΜΑ  : ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Θα θέλαμε αρχικά να σας ευχαριστήσουμε που αποδεχθήκατε την πρόσκλησή μας προκειμένου να σας γνωστοποιήσουμε τα  προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας.
Δεν δύναται να μη σας καταθέσουμε την ανησυχία μας για ένα πρόβλημα που σε λίγους μήνες θα έρθουν αντιμέτωποι οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες.                                                  
  Αυτό δεν είναι άλλο από το Ταμείο Ανεργίας.  Η μόνη πηγή εισοδήματος που έχουν οι συνάδελφοι μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου.                                                                          
Σύμφωνα με την τροποποίηση - βελτίωση του Νόμου 2545/1985 οι συνάδελφοι θα υπερκαλύπτουν τον αριθμό των επιδοτούμενων ημερών και ΔΕΝ θα δικαιούνται επιδοτούμενη ανεργία όπως αυτή ήταν καθορισμένη τα προηγούμενα έτη.
Πιο συγκεκριμένα :
Α. Για την διάρκεια της επιδότησης
Στο άρθρο 6 του ν. 2545/1985 προστίθενται με τον παραπάνω νόμο, άρθρο 39, η παράγραφος 8 ως εξής: «Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450                                                                                             Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων.                                                              
Από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400).»
Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε προκείμενου να παταχθεί η "μαύρη εργασία" κυρίως κατά τους θερινούς μήνες όπου τα τουριστικά επαγγέλματα παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες και με τον τρόπο αυτό ενεργοποιείται  ο μηχανισμός του ελέγχου και της αποτροπής προς εκμετάλλευση οικονομικών πόρων από τους επιτήδειους.
Όμως, είναι εξαιρετικά άδικο να υποστούν οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες μια τέτοια μεταχείριση, που μάχονται για την ασφάλεια του πολίτη και του περιβάλλοντος που καταπονείται τα τελευταία χρόνια από μεγάλης έκτασης πυρκαγιές.
Καλούνται στο καθήκον και ανταποκρίνονται ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους, καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.                                                                                
Τα θύματα που θρήνησε το Πυροσβεστικό Σώμα, δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
 Για τους παραπάνω λόγους θα θέλαμε να ζητήσουμε τη συνδρομή και την παρέμβασή σας ώστε να επιτευχθεί μια -ενδεχομένως- τροποποίηση ή ειδική παράγραφος, που να εξαιρεί τους Συμβασιούχους Πυροσβέστες ( ενδεχόμενα να βοηθούσε το γεγονός ότι πρόκειται για Σώμα Ασφαλείας, όπου τα πράγματα για τις αποδοχές και τις κρατήσεις τους είναι καθαρά )  από τη μη λήψη του Ταμείου Ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες καθώς τα πεπραγμένα του τόπου μας, δύναται να τους οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση ή και την επιβίωσή τους ακόμα.
Τουλάχιστον να παραμείνει το ήδη μειωμένο επίδομα ανεργίας.                                    
 Ας είναι ένα "ευχαριστώ" της πολιτείας σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αναμφίβολα το Πυροσβεστικό Σώμα και η αποστολή του, είναι τρόπος ζωής και η ιστορία έχει δείξει ότι θυσιάζονται αν χρειαστεί.
 Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις όποιες ενέργειές σας.

                                                       
                                                                           Με τιμή το
                                                                                          Διοικητικό Συμβούλιο
                                                                                                του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                             Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                                                             
                                                              
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                                                                            ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ         κιν.  6948401282   &   *750942                                                                                                               κιν.  6947402626      

                             


           ΦΩΤΟ:  Συνάντηση του Σωματείου μας στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας     Υφυπουργό κ. Παναγιωτόπουλο  για το θέμα του Ταμίου Ανεργίας των Συμβασιούχων Πυροσβεστών                      

                                                                     Έγγραφο 3ο

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ               
 & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

 ΠΡΟΣ  1.  ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Ν.  ΔΡΑΜΑΣ   K. ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ   
                                       
ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 121                                                                                                                         ΚΟΜΟΤΗΝΗ   24/08/2013

                     ΘΕΜΑ  : ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
 
Αξιότιμε Κύριε Βουλευτά,

Θα θέλαμε αρχικά να σας ευχαριστήσουμε που αποδεχθήκατε την πρόσκλησή μας προκειμένου να σας γνωστοποιήσουμε τα  προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας.
Δεν δύναται να μη σας καταθέσουμε την ανησυχία μας για ένα πρόβλημα που σε λίγους μήνες θα έρθουν αντιμέτωποι οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες. Αυτό δεν είναι άλλο από το Ταμείο Ανεργίας. Ίσος με τη  σημερινή κατάσταση  που επικρατεί στη χώρα και στον τομέα της εργασίας να είναι και η μοναδική πηγή  εισοδήματος που έχουν οι συνάδελφοι μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου. Σύμφωνα με την τροποποίηση - βελτίωση του Νόμου 2545/1985 οι συνάδελφοι θα υπερκαλύπτουν τον αριθμό των επιδοτούμενων ημερών και ΔΕΝ θα δικαιούνται επιδοτούμενη ανεργία όπως αυτή ήταν καθορισμένη τα προηγούμενα έτη.
 Πιο συγκεκριμένα :
 Α. Για την διάρκεια της επιδότησης
Στο άρθρο 6 του ν. 2545/1985 προστίθενται με τον παραπάνω νόμο, άρθρο 39, η παράγραφος 8 ως εξής: «Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450                                                                                             Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων.                                                                          
Από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400).»
 Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε προκείμενου να παταχθεί η "μαύρη εργασία" κυρίως κατά τους θερινούς μήνες όπου τα τουριστικά επαγγέλματα παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες και με τον τρόπο αυτό ενεργοποιείται  ο μηχανισμός του ελέγχου και της αποτροπής προς εκμετάλλευση οικονομικών πόρων από τους επιτήδειους.
Όμως, είναι εξαιρετικά άδικο να υποστούν οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες μια τέτοια μεταχείριση, που μάχονται για την ασφάλεια του πολίτη και του περιβάλλοντος που καταπονείται τα τελευταία χρόνια από μεγάλης έκτασης πυρκαγιές.
Καλούνται στο καθήκον και ανταποκρίνονται ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους, καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.                                                                          
Τα θύματα που θρήνησε το Πυροσβεστικό Σώμα, δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Για τους παραπάνω λόγους θα θέλαμε να ζητήσουμε τη συνδρομή και την παρέμβασή σας ώστε να επιτευχθεί μια -ενδεχομένως- τροποποίηση ή ειδική παράγραφος, που να εξαιρεί τους Συμβασιούχους Πυροσβέστες ( ενδεχόμενα να βοηθούσε το γεγονός ότι πρόκειται για Σώμα Ασφαλείας, όπου τα πράγματα για τις αποδοχές και τις κρατήσεις τους είναι ξεκάθαρα )  για τη μη λήψη του Ταμείου Ανεργίας  κατά τους χειμερινούς μήνες.
Τονίζουμε η μη χορήγηση του  μπορεί να τους οδηγήσει 1500 συναδέλφους Πανελλαδικά αλλά και τις οικογένειες τους στην οικονομική εξαθλίωση ή και στην δυνατότητα επιβίωσής τους ακόμα.
Τουλάχιστον να παραμείνει το ήδη μειωμένο επίδομα ανεργίας.  Ας είναι μια  "αναγνώριση " της πολιτείας σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αναμφίβολα το Πυροσβεστικό Σώμα και η αποστολή του, είναι τρόπος ζωής και η ιστορία έχει δείξει ότι θυσιάζονται αν χρειαστεί.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το χρόνο σας για τις όποιες ενέργειές σας.

                                                                           Με τιμή το
                                                                                         Διοικητικό Συμβούλιο
                                                                                               του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                            Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                                                             
                                                              
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                                                                            ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ     κιν.  6948401282   &   *750942                                                                                                                 κιν.  6947402626      

 

  ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ        
 Αριθμός   943
Τύπος: Ερωτήσεις
Συνοδος / Περίοδος:
(Β΄ Τμήμα Διακοπής Εργασιών Βουλής Θέρους 2013) ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
Θέμα:  Επίδομα ανεργίας συμβασιούχων πυροσβεστών
Κόμμα:  
ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ
Ημερομηνία: 27/08/2013
Ημ. Τελευταίας Τροποποίησης: 23/09/2013
Καταθέτοντες:
Καραγιαννίδης Γεωργίου Χρήστος
Καφαντάρη Φωτίου Χαρούλα (Χαρά)
Τσουκαλάς Βασιλείου Δημήτριος
Υπουργεία:
Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Υπουργοί:
•         Μητσοτάκης Κυριάκος (Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης)
•         Δένδιας Νικόλαος / Γεώργιος (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη )
•         Βρούτσης Ιωάννης (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας)

ΕΡΩΤΗΣΗ
27-8-2013
Προς τους  κ.κ. Υπουργούς:
        Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
        Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
        Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
ΘΕΜΑ: ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
O Νόμος 3986 (ΦΕΚ 152/11-7-2011) «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015»1015» επιβάλλει δραματικές αλλαγές για τους ανέργους τόσο για την διάρκεια επιδότησής τους που δεν μπορεί να ξεπερνάει το ένα έτος όσο και για το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης των εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων. Επιπλέον το μνημόνιο 2, Νόμος 4046 (ΦΕΚ 28Α/14.2.012) αναμένεται να επιδράσει καταστροφικά πάνω στο τελικό ύψος του μηνιαίου ποσού της επιδότησης.
Σύμφωνα με την τροποποίηση  του Νόμου 2545/1985 οι εποχικοί πυροσβέστες  θα υπερκαλύπτουν τον αριθμό των επιδοτούμενων ημερών και ΔΕΝ θα δικαιούνται επιδοτούμενη ανεργία όπως αυτή ήταν καθορισμένη τα προηγούμενα έτη.
Πιο συγκεκριμένα, για την διάρκεια της επιδότησης:
Στο άρθρο 6 του ν. 2545/1985 προστίθενται με τον παραπάνω νόμο, άρθρο 39, η παράγραφος 8 ως εξής: «Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450). Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων.                                                                                                                                       Από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400).»
Η μη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος  μπορεί να οδηγήσει 1.500 εποχικούς πυροσβέστες πανελλαδικά αλλά και τις οικογένειες τους στην οικονομική εξαθλίωση  και να τους εκθέσει στο άμεσο κίνδυνο αδυναμίας επιβίωσης.
Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για μια ακόμα πράξη απαξίωσης της κυβέρνησης σε αυτό τον κλάδο του Πυροσβεστικού Σώματος. Με ευθύνη της ίδιας κυβέρνησης και παρά τις προηγηθείσες δεσμεύσεις της, οι εποχικοί πυροσβέστες ανέλαβαν υπηρεσία πολύ αργότερα από την αναμενόμενη ημερομηνία της  1ης  Ιουνίου του τρέχοντος έτους, αφού η πρόσληψή τους εγκρίθηκε στις 10-6-2013 και δεδομένων των γραφειοκρατικών διαδικασιών που έπρεπε να ακολουθήσουν της απόφασης, η έναρξη της εργασίας τους ανεστάλη περαιτέρω.
Επειδή, σύμφωνα με ομιλία στη Βουλή στις 15-9-2012 του τότε υφυπουργού Εργασίας κ.Παναγιωτόπουλου, στόχος της εν λόγω ρύθμισης ήταν να αποτραπεί η προσφυγή στη μαύρη εργασία.
Επειδή, παρά τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος αναγνώρισε την κατάσταση και τα σοβαρά προβλήματα στο Π.Σ., κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις 23-05-2013, δεν έχουν γίνει βήματα ενίσχυσης του Σώματος σε υλικά μέσα και εξοπλισμό.
 Επειδή, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου που δεν έχουν διαψευστεί από μεριάς του αρμόδιου υπουργού, κ Μητσοτάκη, οι πενταετούς υποχρέωσης και εποχικοί πυροσβέστες αναμένεται να είναι από τα πρώτα θύματα των απολύσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Πρόκειται να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε οι  εποχικοί πυροσβέστες να εξακολουθούν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας;
Οι ερωτώντες βουλευτές,-ίνες
Χρήστος Καραγιαννίδης
Χαρά Καφαντάρη

Δημήτρης Τσουκαλάς


                                                                          Έγγραφο 8ο

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ               
 & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

ΠΡΟΣ   1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ  &  ΠΡΟΝΟΙΑΣ  Κ. ΓΙΑΝΝΗ  ΒΡΟΥΤΣΗ                                                                                                                                                                                                                                                   ΚΟΙΝΟΠΟΙΣΗ   1. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ  &  ΠΡΟΝΟΙΑΣ                                                                                          Κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ  ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ                                                                                                                                                              2. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ &  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  του  ΠΟΛΙΤΗ  Κ. ΝΙΚΟΛΑΟ  ΔΕΝΔΙΑ

ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 125                                                                                                                        ΚΟΜΟΤΗΝΗ   11/09/2013

                  ΘΕΜΑ  : ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ


Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Λαμβάνοντας υπόψην το έργο που καλείστε να φέρετε σε πέρας, στις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που έχει επέλθει η χώρα μας θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή σε κάποια λεπτά ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο σας σε παραλληλισμό με το επάγγελμα του Συμβασιούχου Πυροσβέστη.
Είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε την προσφορά του συγκεκριμένου θεσμού καθώς ο κλάδος μας έχει κατά καιρούς απολέσει ανθρώπινες ζωές εν ώρα καθήκοντος.  Επίσης είμαστε βέβαιοι, ότι γνωρίζετε οτιδήποτε έχει να κάνει με την αμοιβή των Συμβασιούχων Πυροσβεστών καθώς είναι γνωστός και ο αριθμός των προσλαμβανομένων ανά έτος και οι αποδοχές τους αναλυτικά.
Κρίνουμε σκόπιμο όμως να σας γνωστοποιήσουμε ότι οι μήνες απασχόλησης δεν υπερβαίνουν τους 5 μήνες πλέον. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 5 θα είναι και οι επιδοτούμενοι μήνες εργασίας.
Προς έκπληξή μας όμως διαπιστώσαμε ότι, προκειμένου να επιτύχετε την πάταξη της μαύρης εργασίας στα τουριστικά επαγγέλματα κατά τους θερινούς μήνες, εντάξατε άπαντα τα επαγγέλματα που ταυτίζονται με την εποχική εργασία γενικότερα στο νόμο 2545/1985 περί ορίων επιδοτούμενων ημερών.
Αυτό σημαίνει πολλά για έναν Συμβασιούχο Πυροσβέστη αλλά κυρίως εκμηδενισμός ως προς την αναγνωρισιμότητα του.
Δε δύναται να αποκρύψει τις αποδοχές του καθώς πίσω από αυτές είναι το Ελληνικό Δημόσιο. Διότι εκτός όλων των άλλων αναφερόμαστε σε ένστολο προσωπικό.. Συνεπώς μιλάμε για μια αδικία που πραγματικά θα οδηγήσει στην εξαθλίωση ή ακόμη και στην αδυναμία στοιχειώδους επιβίωσης σε ένα κλάδο, που το καλοκαίρι πασχίζει για την ασφάλεια του πολίτη και μάχεται για την προστασία του περιβάλλοντος.
Βεβαίως είναι κατανοητό και απολύτως σεβαστό να ενεργοποιηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός που θα αποτρέψει ενδεχομένως τους επιτήδειους που αποβλέπουν στην απόκτηση εύκολου χρήματος.
Σαφώς και είναι εγκληματικό να εκμεταλλεύονται την ανάγκη του συνανθρώπου μας που αναζητά εργασία.
Όμως θεωρούμε άδικο να ενταχθεί και ο κλάδος των Συμβασιούχων Πυροσβεστών όπου τα πράγματα είναι εντελώς ξεκάθαρα και νόμιμα.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
Για την διάρκεια της επιδότησης
Στο άρθρο 6 του ν. 2545/1985 προστίθενται με τον παραπάνω νόμο, άρθρο 39, η παράγραφος 8 ως εξής: «Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450). Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων. Από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400).»
 Με την παρούσα επιστολή επιδιώκουμε την επανεξέταση της ένταξης του κλάδου μας στο συγκεκριμένο Νόμο, ζητώντας να καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξαιρεθεί το επάγγελμα του Συμβασιούχου Πυροσβέστη που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ευελπιστούμε στην ευαισθητοποίησή σας για τον αριθμό των 1500 οικογενειών που τους επόμενους μήνες και μη έχοντας το κατά πολύ μειωμένο, όμως μέχρι πρότινος υπαρκτό, Ταμείο Ανεργίας, ενδεχομένως να αποτελέσουν εύκολη λεία από τους επιτήδειους που προαναφερθήκαμε.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις όποιες ενέργειές σας.

                                                                             Με τιμή το
                                                                                              Διοικητικό Συμβούλιο
                                                                                                  του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                             Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                                                             
                                                              
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                                                                            ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ     κιν.  6948401282   &   *750942                                                                                                                   κιν.  6947402626      
                                             

                                                                         Έγγραφο 9ο

 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ                                                           
  & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ   

    ΠΡΟΣ    1. ΜΕΛΗ  ΤΟΥ  ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ 2. ΣΩΜΑΤΕΙΑ  ΜΕΛΗ   3. Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π                                                                                                           
ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 133                                                                                                                              ΚΟΜΟΤΗΝΗ   24/09/2013

                                            ΘΕΜΑ  :  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΜΕΛΩΝ
Συνάδελφοι,

Στις 23-09-2013 και ημέρα Δευτέρα , πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και των Πρόεδρο του ΟΑΕΔ κ. Αμπατζόγλου.
Στην συνάντηση με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου να αποκομίσουμε την εικόνα για το σχέδιο που υπάρχει μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο δημόσιο τομέα.                                                                                                                            
Θέματα όπως η απορρόφηση των 250 ατόμων από την προκήρυξη των 725 όπως αυτό ψιθυρίστηκε στους κύκλους του Σώματος,  καθώς την απορρόφηση των επιλαχόντων Π.Π.Υ όπως και την παράταση χρονικής διάρκειας του πίνακα αυτών, δήλωσε ότι είναι θέμα των δημοσιοοικονομικών του κράτους και όχι δικής του αρμοδιότητας . Δεν τίθεται θέμα για διορισμό των 725 για το έτος 2013 αλλά ούτε για το 2014 λόγω της σχετικής απαγόρευσης προσλήψεων.  Δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει θέμα  ανανέωσης των πινάκων για αλλά δυο χρόνια ώστε να γίνει η σταδιακή απορρόφηση.
Δεν έχει τεθεί θέμα κινητικότητας από το Α.Π.Σ. η από τα αλλά και από τα συναρμόδια Υπουργεία .
 Στο Π.Σ. δεν περισσεύει κανένας .Τέθηκε θέμα για την καταβολή ολόκληρου και όχι το 1/3 όπως αυτό ισχύει μέχρι σήμερα , εκτός έδρας στα δασικά περιπολικά.                                                             Η απάντηση δόθηκε από το αρμόδιο γραφείο ότι αυτό είναι εφικτό, εφόσον συντρέχουν και όλες οι προϋποθέσεις που ορίζονται από το νόμο. Απαντήσεις σαφείς δεν δόθηκαν σε θέματα που αφορούν μεταθέσεις, άδειες, ωράρια, καθήκοντα κλπ. ευελπιστούμε να ρυθμιστούν στο άμεσο μέλλον πριν το 2014 . Από ότι φαίνεται  όλα κρίνονται από την αναδιάρθρωση και οτιδήποτε αυτή θα φέρει.Στην συνάντηση με τον  κ. Αμπατζόγλου του θέσαμε το θέμα το Ταμείο Ανεργίας των Συμβασιούχων Πυροσβεστών, μας ενημέρωσε ότι γνώριζε το θέμα για από τον Υφυπουργό Εργασίας και προκάτοχο του κ. Κεγκέρογλου ,τον  κ. Παναγιωτόπουλο, αλλά και από πρόσφατες ερωτήσεις Βουλευτών της περιφερείας Αν. Μακεδονίας & Θράκης, μετά από τις ενέργειες που είχε πραγματοποιήσει το Σωματείο μας για τον προβληματισμό μας στο συγκεκριμένο ζήτημα.              
    Ο κ. Παναγιώτοπουλος είχε δεσμευτεί για την εξαίρεση των Συμβασιούχων Πυροσβεστών από το Ν.2545/1985.                                                                                                                            
 Η τοποθέτηση του κ. Αμπατζόγλου ήταν ότι ο συγκεκριμένος Νόμος είναι μνημονιακός και η οποιαδήποτε αλλαγή κι αν επέλθει - ακόμη και με την έγκριση του  Υπουργού κ. Βρούτση - θα πρέπει πρώτα να περάσει από τις Συμπληγάδες πέτρες της τρόικας και του Υπουργείου Οικονομικών , όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.                                  
Δεν παίρνουν εποχικό επίδομα 100.000 εργαζόμενοι (60.000 είναι μόνο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και 40.000 από άλλα εποχικά επαγγέλματα συμπεριλαμβανομένων και αυτό του Συμβασιούχου Πυροσβέστη).                                                                                
 Το κόστος για να γίνει η ρύθμιση και να μπουν Ταμείο Ανεργίας οι 100.000 εποχιακοί απασχολούμενοι είναι 300 εκατ. ευρώ. Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με σύμφωνη γνώμη των κομμάτων.    Θέλει πολλή δουλειά και πρέπει να  εντείνουμε τις πιέσεις σε επίπεδο βουλευτών αλλά και σε επίπεδο τομεαρχών εργασίας όλων των κομμάτων .                                         Επιπρόσθετα, ο κ. Κεγκέρογλου του  ζήτησε μια αναλογιστική μελέτη όσο αφορά το οικονομικό μέρος μιας τέτοιας κίνησης. ( Πιθανότατα έχοντας στην άκρη του μυαλού του το απαράδεκτο της όλης υπόθεσης έτσι όπως αυτό κατατέθηκε με έγγραφο του Σωματείου μας. )
Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δ/ντη του Υφυπουργού Εργασίας  κ. Κεγκέρογλου, Σταύρο Ταλανδράνη, τον οποίο ενημερώσαμε για τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ και τα αποτελέσματα αυτής,  και του ζητήσαμε επίσης να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες  για την επίλυση του προβλήματός μας όσο το δυνατό συντομότερα, μας διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια.
Για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, να αποδίδονται ευθύνες όπου κι αν ανήκουν, θα συνδράμομε και θα μπούμε πολύ πιο ενεργά στη αρένα των εξελίξεων. Ευελπιστούμε στη συμμετοχή όλων σας με κάθε τρόπο καθώς γνωρίζετε ότι ένας κούκος δεν έφερε ποτέ την άνοιξη...

                                                                           Με τιμή το
                                                                                          Διοικητικό Συμβούλιο
                                                                                                 του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                                 Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                                                             
                                                              
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                                                                            ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ    κιν.  6948401282   &   *750942                                                                                                                      κιν.  6947402626