Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Οι εκλογές δεν έγιναν, τώρα έρχονται

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒ/ΧΩΝ  ΠΥΡ/ΣΤΩΝ 
ΕΔΡΑ: ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΡΩΝ Δ/ΝΣΗ : ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ 1  – ΤΚ 19100 ΜΕΓΑΡΑ ΤΗΛ-FAX: 22960 35369  89351 ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΟΜΙΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ
(ΑΡ.ΚΑΤ..ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 2454/5460/2003)
ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Π.Υ.Σ.Υ.Π. www.pyrosvestes.gr    mail: pyrosvestes.gr@gmail.com

ΑΡ.ΠΡΩΤ.:  111                                                                                          ΜΕΓΑΡΑ:  28/09/2015  
ΠΡΟΣ: 1) ΠΟΠΥΣΥΠ 2) Πίνακες ανακοινώσεων Υπηρεσιών

ΘΕΜΑ: «Οι εκλογές δεν έγιναν, τώρα έρχονται».

Τις επόμενες ημέρες έχει εκλογές το Σωματείο της Άρτας,
Στη συνέχεια στην Κρήτη, εκεί το Σωματείο του Προέδρου έχει 167 τόσα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη, 167 φυσικά μέλη και 167 ψηφίσαντα μέλη που ψηφίζουν….
 Πάντως τόσα χρόνια μόνο 1 Σωματείο από Πελοπόννησο το’ χε καταφέρει, είναι αγωνιστές οι συνάδελφοι, μπράβο τους.
Στα Μέγαρα, στο Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης και μάθαμε ότι στο λεκανοπέδιο μετά από τα Σωματεία Λαυρίου, τα Μεγάρων, Σαλαμίνας (πανελλαδικά Σωματεία) που δεν τους κάναμε τα χατίρια, γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθεί και ανειλημμένη απόφαση προ ετών για τη νέα ίδρυση Σωματείου Αττικής με νέο άφθαρτο υλικό, όπως διατύνει ο φίλος μας ο Θ.Π. στα Μέγαρα και γελάνε ακόμα.

Ποιο άφθαρτο υλικό ανθρώπων; Το Γιώργο που είναι στο Δ.Σ. του Σωματείου μας και στην ΠΟΠΥΣΥΠ; Τον Θ.Π. που είναι σύνεδρος της ΠΟΠΥΣΥΠ και μέλος του Σωματείου, ή τους υπόλοιπους που προσεγγίζονται και είναι σύνεδροι και μέλη;
«Σπίτι με παλιά υλικά δεν είναι καινούργιο» όπως λέει το ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ΠΑΣΟΚ και  ξέρουμε όλοι μας ότι σχεδόν όλο το ΠΑΣΟΚ είναι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πάμε παρακάτω. Δεν ξέρουμε αν το διακινεί ο συνάδελφος ο Γ.Γ. αλλά αυτό επικαλούνται οι συνάδελφοι.

Η έδρα θα είναι στα γραφεία της ΠΟΠΥΣΥΠ. Μπράβο, άλλη ανειλημμένη απόφαση εν αγνοία των υπολοίπων.
Καλό είναι να ανοίγει και κάποιος τα γραφεία, να υπάρχει μια εκπροσώπηση στο ΕΚΑ να διασφαλίσει και ο Γιώργος την συμμετοχή στο Δ.Σ. της ΠΟΠΥΣΥΠ, να υπάρχει μια εκπροσώπηση στην ΠΑΣΚΕ (συγνώμη παιδιά, στη ΓΣΕΕ εννοούμε «καπετανέοι πολλοί, να δούμε που είναι οι ναύτες να προχωρήσει το καράβι).

Άλλο ανέκδοτο που ακούσαμε από τον 6ο Αθηνών από συναδέλφους εκεί για τους συμβασιούχους.  Η ΠΟΠΥΣΥΠ έχει κάνει κρυφή συμφωνία για 6 μήνες εργασίας το καλοκαίρι και Ταμείο Ανεργίας μετά για 2 χρόνια.

Πως γίνεται αυτό ωρέ παλικάρια; Με ποια ηγεσία; Ποια πολιτική ηγεσία; Αυτή που αποχώρησε; Ή αυτή που έρχεται; Πως με Π.Δ. εν κρυπτό θα γίνει ή με Νόμο στη Βουλή που θα περάσει; Έτσι πιθανόν έτσι να εξηγούνται οι δεσμεύσεις ΣΥΡΙΖΑ  «επέκταση της εργασίας των συμβασιούχων» ενώ η ΠΟΠΥΣΥΠ 6+6 έγραψε αλλά δεν είναι στο προεκλογικό πρόγραμμα που αντιγράφτηκε από την ΠΟΠΥΣΥΠ όπως επικαλείται αλλά δεν 6+6. Πράγματι έτσι εξηγείται. Για μια ακόμα φορά το άλλα λέμε, άλλα κάνουμε, άλλα γράφονται

Δεν ακούμε τίποτα για τις άδειες των Π.Π.Υ. Είναι 45 ημερολογιακές; Είναι 25 εργάσιμες μέρες; Για το καθηκοντολόγιο των Π.Π.Υ. με κριτήρια που «θα ορίζει η φυσική ηγεσία» τίποτα.
Για ωράρια; Προβλέπεται  πουθενά το 15ωρο; Για υλοποίηση του Ν.4024/14 κ.α.

Αλλά τι σημασία έχει; Παραμύθια να λέμε από το τηλέφωνο. Κρίμα τον αγώνα μας κάποτε.
Και καλά αυτά γίνονται από τους φίλους του Γ.Γ. που δεν έγινε Αντιπρόεδρος στο Σωματείο. Αμ, το άλλο; Από τη μια διατύνεται, ότι έχει διαγραφεί το Σωματείο μας αλλά παίρνει ο ταμίας την συνδικαλιστική άδεια από την ΠΟΠΥΣΥΠ.

Από την άλλη ταυτόχρονα ο ίδιος ξεκινάει και νέο Σωματείο και ταυτόχρονα ο Α’ Αντιπρόεδρος  ο Διονύσης Κωνσταντουδάκης απαιτεί από τον συνάδελφο που είναι ελεγκτική επιτροπή από το Σωματείο μας, να υπογράψει στα γραφεία της ΠΟΠΥΣΥΠ τον απολογισμό του 2014.
Στις 08.01.2014 έστειλε ο συνάδελφος όπως προβλέπεται από το καταστατικό που το τότε Άρθρ. 25, παράγρ. 2 «η Ελεγκτική Επιτροπή για το σκοπό αυτό έχει το δικαίωμα να λαμβάνει γνώση όλων των βιβλίων και των δικαιολογητικών των εξόδων και των εσόδων».

Δεν απαντήθηκε  ποτέ η από 08.01.2014 επιστολή του συναδέλφου.
Την ίδια τύχη είχε και η από 22.06.2015 επιστολή του, προφανώς για κακοπροαίρετους λόγους. Παρ’ όλα ταύτα ο συνάδελφος τον υπόγραψε τότε τον απολογισμό. Σε αυτά τα πρότυπα θα είναι συνάδελφε Γ.Γ. και το νέο Σωματείο;

Πάμε παρακάτω. Νέο καταστατικό που εγκρίθηκε στις 27.03.2015 από το Ειρηνοδικείο Μεγάρων με την ΠΟΠΥΣΥΠ να έχει έδρα Αθήνα;

Άρθρο 25, παράγρ. 3 «σε περίπτωση που η Ελεγκτική Επιτροπή δεν μπορεί να εξασφαλίσει απαρτία τότε το Δ.Σ. προχωράει σε εκλογές». Η Εφορευτική είναι 3, ένας παραιτήθηκε, ο άλλος ένας διαγραμμένος από την ΠΟΠΥΣΥΠ, άρα μένει 1, που είναι οι εκλογές;

Πάμε παρακάτω. Γράφει επίσης το νέο καταστατικό Άρθρο 14, παράγρ.   «η θητεία του Δ.Σ. τερματίζεται νωρίτερα από την τριετίας εάν:

Α) καταψηφισθούν τα πεπραγμένα του σε τακτικό συνέδριο». Δηλ., ο απολογισμός δεν είναι πεπραγμένο παλικάρια; Εσείς που τηρείτε το καταστατικό και όλοι οι άλλοι κοιμόμαστε;
Αγαπητέ Γιώργο & σια, ποιοι να γραφτούν στο νέο Σωματείο;

Οι Π.Π.Υ. και συμβασιούχοι που δεν έχουν δει ούτε 1 συλλαλητήριο 2 χρόνια και τίποτα,
Ούτε καν παρουσία της ΠΟΠΥΣΥΠ σε πανελλαδικά κανάλια και εφημερίδες, έτσι για το γαμώτο;
Οι συμβασιούχοι που πάνε για νέα προκήρυξη αντί για επιμήκυνση της παλιάς προκήρυξης;
Οι 2.000 τόσοι Π.Π.Υ. οδηγοί που χάθηκε το επίδομα και δεν έσκασε μύτη;                                                  
Οι επιλαχόντες με τα 40 μόρια που είναι στο περίμενε;                                                                    
Οι Π.Π.Υ. που περιμένουν το καθηκοντολόγιο;
Οι Π.Π.Υ. που περιμένουν να γίνει κάτι με τις άδειες ή μήπως τα ωράρια; Ή μήπως τις μεταθέσεις που ΔΕΝ….                                                                      
Οι Π.Π.Υ. κάτω των 40 που περιμένουν να μπουν πιο νωρίς;                                                            
Οι άνω το 40 που περιμένουν να ξεχειλώσουν την προκήρυξη;      
Οι μήπως οι 500 επιλαχόντες που περιμένουν να καλύψουν τα κενά που ορίζει ο νόμος;
Για ΜΑΠ ούτε λόγος.
Για ομογενοποίηση  αφήστε το καλυτέρα.
Οι 4000 που περιμένουν το επικίνδυνο και ανθυγιεινό; Να γράψουμε και άλλα;
Εντάξει έχουμε μνημόνιο, δεν υπάρχουν λεφτά,
Ο Ν.3938/12 για τους Π.Π.Υ. εν μέσω μνημονίου δεν έγινε;
Εντάξει δεν έχουμε λεφτά, τα ωράρια, άδειες, καθηκοντολόγιο,  μεταθέσεις κ.λπ. θελαν λεφτά; Διεκδίκηση θελαν, αλλά που, με το χαμηλά την μπάλα.
Τα υπόλοιπα θα τα γράψουμε στην συνεχεία….



                                              Με τιμή
                                                             για το Δ.Σ. του Σωματείου

                             -Ο-                                                                                            -Ο-
                       ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                         ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                             
              Παπαντώνης Κωνσταντίνος                                                 Καρπούζης Φραγκίσκος
           Τηλ.: 6977.522747














Επιστρέφει ο Βασίλης Μαστρογιάννης στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, Με ποιον γίνεται η αλλαγή σκυτάλης;



Χθες το μεσημέρι αποφασίστηκε κι επικυρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr, η επιστροφή του Βασίλη Μαστρογιάννη στην Κατεχάκη και μάλιστα στη θέση του διευθυντή του νέου υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Τόσκα.

Επιστρέφει δηλαδή στην ίδια ακριβώς θέση και στα ίδια καθήκοντα που κατείχε στο κατά γενική ομολογία επιτυχημένο εφτάμηνο διακυβέρνησης του καθηγητή, Γιάννη Πανούση.

Για να γίνει αυτό, προηγήθηκε η κοινή απόφαση των κ.κ. Τόσκα και Παύλου Αδακτυλίδη, να μην παραμείνει ο τελευταίος στη θέση του διευθυντή, αλλά ν' αναλάβει καθήκοντα συμβούλου του κ. υπουργού.

Ήταν θέμα ηθικής τάξης, εξηγούν στο bloko.gr στελέχη της Κατεχάκη, καθώς από την πρώτη ώρα της τοποθέτησης του, ο κ. Αδακτυλίδης εξέφρασε την ανησυχία του για το πως εν ενεργεία συνταγματάρχης θα μπορούσε να συνεργαστεί και κάτω από ποιες ιεραρχικές προϋποθέσεις με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής, όπως επίσης και με όλους τους ανώτατους αξιωματικούς των δύο Σωμάτων.

Το ζήτημα ήταν, όπως επαναλαμβάνεται με έμφαση, ηθικό και σε καμία περίπτωση κανονιστικό. Από πουθενά δεν ανακύπτει κανένα οξύμωρο σχήμα σύγκρουσης της θέσης με τα καθήκοντα, ενώ υπάρχει στην Αστυνομία το προηγούμενο παράδειγμα του κ. Νίκου Μάρκου, που ασκούσε καθήκοντα εξ απορρήτων συνεργάτη του κ. Παπουτσή μέχρι και το βαθμό του ταξίαρχου.

Οι ηθικοί ενδοιασμοί που έθετε ο κ. Αδακτυλίδης, ήταν που τελικά έφεραν την επαναφορά Μαστρογιάννη στην Κατεχάκη, που και χαίρει γενικής εκτίμησης στο προσωπικό και στους αξιωματικούς ως πρώην αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ και από την προηγούμενη θητεία του παρά τω Πανούση, αλλά και το κυριότερο, είναι μεταξύ όλων όσοι  διαμόρφωσαν όλο το νομοθετικό περιβάλλον μέσα στο οποίο αναμένεται να κινηθεί η Αστυνομία με την αναδιοργάνωση και άλλα σημαντικά νομοθετήματα που βρίσκονται σε καθεστώς ante portas.


Πηγή ; bloko.gr

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Πότε θα γίνουν οι κρίσεις στα Σώματα Ασφαλείας



Μία από τις συνήθεις αγωνίες των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, κάθε φορά που αλλάζει η πολιτική ηγεσία είναι το πότε θα γίνουν οι κρίσεις, καθώς στο παρελθόν κάποιοι πολιτικοί 
προϊστάμενοι έσπευσαν να προχωρήσουν σε εκκαθαρίσεις.
Σε ερώτημα του bloko.gr για το πότε θα γίνουν οι κρίσεις, η απάντηση του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, ήταν κατηγορηματική: "Ο χρόνος των κρίσεων είναι ορισμένος και τότε θα γίνουν", δηλαδή τον Μάρτιο, αλλά μέχρι τότε "όλοι κρινόμαστε καθημερινά" τόνισε ο υπουργός.
Λίγο νωρίτερα στη δημόσια τοποθέτησή του ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η νέα πολιτική ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας θα λειτουργήσει με σεβασμό στις απόψεις των στελεχών, αλλά όχι με βάσει τις κομματικές πεποιθήσεις. Είπε, μάλιστα, πως το πρόβλημα όρασης που αντιμετωπίζει, είναι προτέρημα, καθώς θα θπερισχύσει η αξιοκρατία.

Πηγή ; bloko.gr

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Τελετή ανάληψης καθηκόντων του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Τόσκα από τον απερχόμενο Αναπληρωτή Υπουργό κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη.



Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νικόλαος Τόσκας ανέλαβε σήμερα (23-09-2015) τα καθήκοντά του - με αρμοδιότητα στον τομέα της Προστασίας του Πολίτη - από τον απερχόμενο Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Υφυπουργού του Υπουργείου κ. Γιάννη Μπαλάφα και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη.

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής πραγματοποιήθηκε το πρωί στην αίθουσα «Π. Μπακογιάννης» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης οι Α’ και Β’ Υποδιοικητές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κ.κ. Αλέξανδρος Δενέκος και Γιάννης Λιούκας αντίστοιχα, ο Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Παναγιώτης Παππάς, η Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον Αρχηγό του Σώματος, Αντιστράτηγο Δημήτριο Τσακνάκη, η Φυσική Ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος με επικεφαλής τον Αρχηγό του Σώματος, Αντιστράτηγο Βασίλειο Παπαγεωργίου και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΕ.Α. κ. Μιχάλης Τσινισιζέλης.

Επίσης, παρέστησαν ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και στελέχη και προσωπικό των φορέων του Υπουργείου.

Στην έναρξη της τελετής, ο απερχόμενος Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Αντώνης Μακρυδημήτρης, κατά την ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

Κύριοι Γενικοί Γραμματείς,

Αρχηγοί, Ανώτατοι Αξιωματικοί, Κυρίες και Κύριοι.

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να καλωσορίσω τη Νέα Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, να τους συγχαρώ για την επιλογή τους εις αυτό το πολύ απαιτητικό και κρίσιμο αξίωμα και βεβαίως, ολοψύχως, να τους ευχηθώ καλή επιτυχία στο εξαιρετικά σύνθετο έργο τους, το οποίο έχουν να πραγματώσουν τους επόμενους μήνες και χρόνια. Είμαι βέβαιος κύριοι Υπουργοί ότι με τη συνεργασία των στελεχών θα καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας σε αυτόν τον τομέα της Δημόσιας Πολιτικής και είμαι επίσης βέβαιος ότι στο τέλος η έκβαση των προσπαθειών αυτών θα είναι αγαθή.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά την Ηγεσία της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, καθώς και το σύνολο των στελεχών, από τα ανώτατα έως τα κατώτερα στελέχη, για τη συνεργασία και τη στήριξη την οποία παρείχαν και σε εμάς σε αυτό το σύντομο διάστημα της θητείας μου. Τα στελέχη του Γραφείου μου, και η προσωπική μου φρουρά, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η σύντομη θητεία μας σε αυτό το Υπουργείο να είναι απρόσκοπτη και κατά το δυνατόν, ελπίζω, αποτελεσματική.

Το διάστημα της θητείας μου στο Υπουργείο ήταν σύντομο, τα προβλήματα όμως ήταν πολλά και μεγάλα. « Ars longa , vita brevis » όπως έλεγαν και οι Λατίνοι. Εσείς ξέρετε Κύριοι Υπουργοί, η κοινωνία αισθάνεται, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός γνωρίζουν καλύτερα εάν τα καταφέραμε. Ελπίζω τουλάχιστον να μην τα κάναμε χειρότερα. Και για ό,τι ατέλειες ή σφάλματα υπήρξαν, συγχωρήστε εμάς, εμένα. Για τις επιτυχίες, που υπήρξαν κάποιες νομίζω, και την ομαλότητα της λειτουργίας του Υπουργείου αυτού, αξίζουν συγχαρητήρια προς τα στελέχη, προς εσάς Κύριοι της Ηγεσίας και Κυρίες, και λοιπά στελέχη του Υπουργείου. Κι ευχαριστίες θερμές, θερμότατες για τη συμβολή σας.

Κύριοι Υπουργοί,Κυρίες και Κύριοι, όταν αναλάμβανα πριν από ένα μήνα, από αυτό εδώ το βήμα τη διεύθυνση του Υπουργείου, μου είχαν πει να μην ανησυχώ, διότι η Υπηρεσία αυτή, αυτό το Υπουργείο, δουλεύει καλά, σαν καλό-λαδωμένη μηχανή. Η ιεραρχία, η οργάνωση, η πειθαρχία, το ήθος, η ευπρέπεια, συντελούν εις το καλό αποτέλεσμα. Δεν αμφιβάλλω. Το διαπίστωσα και ιδίοις όμασι.

Επιτρέψτε μου ωστόσο, να πω ότι εμένα μου έδωσε περισσότερο την εντύπωση μίας, μάλλον, καλό-κουρδισμένης ορχήστρας, εγχόρδων, πνευστών και κρουστών οργάνων, τα οποία χειρίζονται επιδέξιοι μουσικοί, ικανοί για μία απαιτητική παρτιτούρα. Οπότε εγώ δεν ήμουν παρά ο άνθρωπος με την μπαγκέτα στο χέρι. Ένας διευθυντής, για σύντομο διάστημα, μίας άρτιας, πολυσχιδούς, και πλούσιας, ικανής σε πλούσια νοήματα, ορχήστρας που μπορεί να αποδώσει σύνθετα και ποιοτικά έργα.

Ούτως ή άλλως η Διοίκηση και η Πολιτική δεν είναι εν τέλει, όπως θα έλεγε ο Πλάτων, και κάποιοι εκ των παρισταμένων γνωρίζουν την αγάπη που τρέφω προς αυτόν το φιλόσοφο, δεν είναι παρά μία τέχνη υφαντική, έλεγε ο Πλάτων, δηλαδή είναι μία τέχνη κυρίως συντονιστική, εναρμόνισης και σύνθεσης πραγμάτων, τα οποία μοιάζουν να μην εναρμονίζονται επί της αρχής αλλά στο τέλος πρέπει να συντεθούν.

Κύριοι Υπουργοί, ιδίως κ. Τόσκα, που χαίρω προσωπικώς, για λόγους που εσείς γνωρίζετε, που σας καλωσορίζω σε αυτό το Υπουργείο. Το Υπουργείο το οποίο καλείστε να διοικήσετε, βρίσκεται καθόσον μπόρεσα να διαπιστώσω σε σχετικά καλή και ικανοποιητική κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι δεν μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω τα πράγματα. Τόσο στο επίπεδο του έμψυχου δυναμικού, αλλά και του υλικού, το οποίο είναι απαραίτητο, ιδίως στην Πυροσβεστική, της οργάνωσης και των διαδικασιών. Κάτι που είμαι βέβαιος ότι θα συμβεί υπό τη δική σας ικανή κι εμπνευσμένη Ηγεσία. Πράγμα που εύχομαι επίσης ειλικρινώς.

Επιτρέψτε μου εντούτοις προτού κατέλθω εκ του βήματος, και δώσω το λόγο εις τους νέους Υπουργούς, και αποχαιρετήσω οριστικά το προσωπικό αυτού του Υπουργείου, με το οποίο συνεργάστηκα το περασμένο διάστημα, να καταθέσω δυο-τρεις σκέψεις μάλλον γενικού χαρακτήρα, τις οποίες εάν θέλουν τα στελέχη μπορούν να λάβουν υπ’ όψιν τους κατά την άσκηση των τόσο απαιτητικών καθηκόντων τους. Και δεν απευθύνομαι τόσο στα πολιτικά στελέχη, όσο κυρίως εις τα λοιπά στελέχη, τη Φυσική, όπως λέτε, Ηγεσία του Υπουργείου. Όσο πιο επιγραμματικά αυτές οι σκέψεις, είναι οι ακόλουθες πέντε σκέψεις, εάν μου επιτρέπετε.

Πρώτον, οι νίκες δεν κερδίζονται, παρά μόνο με στρατηγική σκέψη και δράση. Όχι κατ’ ανάγκη με μάχες στήθος με στήθος, ούτε με πόλεμο, ούτε με σύρραξη μέχρις εσχάτων. Την έννοια της στρατηγικής ως μεθόδου νίκης υποστήριζε μεταξύ άλλων και ένας σοφός Βυζαντινός Αυτοκράτωρ, ο γνωστός ο Λέων ο Στ΄ ο Σοφός.

Δεύτερον, νομίζω ότι οι νίκες που κερδίζονται με αθέμιτα μέσα, πάσχουν από ηθικής απόψεως, γιατί ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Αντιθέτως το ζήτημα είναι ακριβώς -και η πρόκληση για τη διοίκηση και την πολιτική- να επιτυγχάνει τα σωστά αποτελέσματα με τη χρήση των σωστών ή των κατάλληλων και ικανών μέσων και όχι αντιστρόφως.

Σπάνια, κυρίες και κύριοι και μιλώ περισσότερο υπό την έννοια και την ιδιότητα του καθηγητού παρά τέως Υπουργού, σπάνια, σπανιότατα το καλό επιτυγχάνεται μέσω ενός κακού, ας πούμε του αναγκαίου κακού, και αν τούτο κάποτε συμβαίνει δεν είναι παρά η εξαίρεση, δεν είναι ο κανόνας. Άρα, ο τρόπος, η διαδικασία, η μέθοδος με την οποία επιτυγχάνει κανείς κάτι, έχει εξαιρετική, πρωταρχική σημαντική αξία, νομίζω. Και συντελεί στην ποιότητα των αποτελεσμάτων, ιδίως σε συνθήκες δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως αυτό που έχει η χώρα μας.

Τρίτον, πολλές φορές μία ήττα, αν κάποιος πολέμησε και αγωνίστηκε έντιμα και με τρόπο ειλικρινή, η ήττα μπορεί να μοιάζει με νίκη από ηθικής σκοπιάς. Οπότε ισχύει και το αντίστροφο. Μια νίκη που κερδήθηκε ύπουλα και πονηρά, με αθέμιτα μέσα, δύσκολα εντυπωσιάζει και συγκινεί, δύσκολα στερεώνεται στην κοινωνική συνείδηση. Είναι μια νίκη κυνική, μακιαβελική και αμφισβητούμενη. Δεν αξίζει τέτοια νίκη. Πάντοτε, αμφιβάλλω.

Τέταρτον, αφήστε δε και αν θέλετε και προβληματιστείτε με το απροσδιόριστο της λέξης «νίκη». Τι σημαίνει «νίκη», τελικά; Να επικρατήσει κανείς πλήρως του αντιπάλου, παντί μέσω και με οποιοδήποτε κόστος; Αρκεί αυτό; Νομίζω ότι η πεμπτουσία μιας νίκης από φιλοσοφικής και ηθικής σκοπιάς είναι η κατάκτηση του σεβασμού του αντιπάλου και όχι η επικράτηση με κάθε κόστος.

Αυτό μάλιστα για να το προεκτείνω κάπως φιλοσοφικά, θα έλεγα ότι ο σκοπός μιας καλής και ηθικά άψογης νίκης είναι ποιο; Είναι ο εχθρός να γίνει φίλος, ούτως ώστε να αποκατασταθεί ένα πνεύμα ειρήνης και ομαλότητας στην κοινωνική ζωή. Τότε θα βοηθηθεί ο τέως εχθρός να κατανοήσει το σφάλμα του και να μην το επαναλάβει.

Τέλος, αλλά όχι έλασσον στη σημασία, νομίζω ότι σκοπός και αποστολή αυτού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξεως και της Αστυνομίας, αν θέλετε, όπως η ετυμολογία του όρου υπαγορεύει δεν είναι παρά η κοινωνική ειρήνη, η ομαλότητα της διαβίωσης των ανθρώπων υπό συνθήκες κράτους δικαίου και δημοκρατίας. Ο βίος, το ευ ζην των πολιτών εν ειρήνη και ησυχία, ούτως ώστε ο καθένας να επιδιώκει ελεύθερα τα αγαθά και τις αξίες, τις οποίες ασπάζεται.

Τουτέστιν, σκοπός και αγαθό των δυνάμεων Τάξης και Ασφάλειας δεν είναι η επιτήρηση και υποταγή των πολιτών, ως αυταξία, αλλά η διασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών ώστε οι πολίτες να διαβιώνουν ελεύθερα και να επιδιώκει ο καθένας το ευ ζην. Την τάξη υπηρετούμε θα έλεγε ο Αριστοτέλης «ειρήνης χάριν».

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι, με συγχωρείτε που μακρηγόρησα - λέγεται πολλές φορές μην δώσετε ένα βήμα στον καθηγητή, είναι έτοιμος να κάνει διάλεξη - δεν θέλω να κάνω διάλεξη, ούτε είναι η στιγμή να κάνω διάλεξη, δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Εκείνο που ήθελα είναι να σας αποχαιρετήσω κατά τρόπο στοχαστικό και φιλοσοφημένο, τιμώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς την αξία και της σημασία της αποστολής σας και του λειτουργήματος σας.

Σας συγχαίρω λοιπόν ξανά για το έργο σας, σας εύχομαι καλή συνέχεια, καλή επιτυχία και πλήρη στήριξη στην Πολιτική Ηγεσία, η οποία με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού θα πραγματώσει την αποστολή της. Ευχαριστώ πάρα πολύ ειλικρινώς για την βοήθεια σας».

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανέφερε στην ομιλία του:



«Όταν διαδέχεσαι στο βήμα έναν καθηγητή σαν τον κ. Μακρυδημήτρη, η αναμέτρηση δύσκολη, αλλά αφού με προκάλεσε, με την καλή έννοια, θα ξεκινήσω και εγώ από Πλάτωνα. «Πάσα γαρ επιστήμη οριζομένη αρετής πανουργία και ου σοφία ει», άρα σε κάθε προσπάθεια, όποιο χαρακτήρα και αν έχει ο ταυτισμός της σοφίας με την αρετή είναι κρίσιμο μέγεθος.

Και θα επικαλεστώ πάλι από ένα παλιό του άρθρο, δεν ξέρω αν το θυμάται ο καθηγητής, αλλά εγώ το κρατώ, είχε γράψει παλιά ένα άρθρο και μιλούσε για τους λύκους της αγοράς. Σε μια εποχή λοιπόν όπου οι ανισότητες διευρύνονται εις βάρος των πολλών, και υπέρ των ολίγων, οι θεσμοί, όπως είναι ο θεσμός στον οποίο σήμερα παραλαμβάνουμε εγώ και ο κύρος Τόσκας και ο κύριος Μπαλάφας, είναι ένας κρίσιμος θεσμός, που έχει να εκπέμψει μέσα στη κοινωνία σημαντικά μηνύματα: μηνύματα δημοκρατίας, μηνύματα σεβασμού των δικαιωμάτων του πολίτη, μηνύματα διαφάνειας, μηνύματα αποφασιστικότητας μιας πολιτείας που θέλει να εμπεδώνει το αίσθημα του δικαίου και να διαμορφώνει ένα περιβάλλον, όπου ο πολίτης, ο άνθρωπος αισθάνεται ότι είναι πραγματικός πολίτης και όχι υπήκοος, παθητικός αποδέκτης ρύθμισης της τύχης του από τους άλλους.

Ο ελληνικός λαός, κύριοι Αρχηγοί, κυρίες και κύριοι Αξιωματικοί, αγαπητοί απόστρατοι, αγαπητές και αγαπητά στελέχη της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των Υπηρεσιών Πληροφοριών, μέσα στα πλαίσια του δημοκρατικού πολιτεύματος και της δημοκρατίας που υπηρετούμε εναλλάσσει τα πρόσωπα και τους πολιτικούς και τις πολιτικές με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους.

Εμείς λοιπόν καλούμεθα στα πλαίσια αυτού του πολιτεύματος και της δημοκρατίας να υπηρετήσουμε μαζί σας έναν πολύ κρίσιμο θεσμό. Τώρα θα διερωτηθεί κάποιος πως ένας άνθρωπος που τέλος πάντων δεν βλέπει, θα έχει την ευθύνη σ αυτόν τον τομέα. Είναι πλεονέκτημα. Θα σας πω γιατί, και θα μου το επιβεβαιώσει μετά και ο καθηγητής.

Η Αστυνομία και η Πυροσβεστική, όλα αυτά τα Σώματα, κατά καιρούς, έχουνε επηρεαστεί πολλές φορές από τον πειρασμό των κόμματων, όλων των κομμάτων -δεν κάνω διακρίσεις. Εγώ όπως σας είπα δεν βλέπω, ως εκ τούτου ειλικρινά σας καταθέτω ότι εδώ θα λειτουργήσουμε όλοι με σεβασμό στις απόψεις του καθενός, αλλά οι κομματικές απόψεις θα είναι έξω από αυτόν τον χώρο. Έχει δικαίωμα κάθε στέλεχος να πιστεύει στην άποψη και την ιδεολογία που κρίνει ότι του πάει, όμως πρέπει ο θεσμός να λειτουργήσει με κανόνες που πραγματικά θα εμπεδώνουν ένα αίσθημα δικαίου, αξιοκρατίας, αξιοσύνης και αξιολόγησης.

Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει η συνεργασία όλων, ώστε να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας. Να αισθάνεται ο πολίτης ότι υπάρχει δημοκρατία, ότι λειτουργεί το κράτος, ότι υπάρχουν θεσμοί, οι οποίοι υπηρετούνται με αυταπάρνηση και με σεβασμό στο δικαίωμα του κάθε πολίτη.

Όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα που κατά καιρούς προκύπτουν και έχουν να κάνουν με το αίσθημα ασφάλειας, όλοι αντιλαμβανόμαστε το τι ακριβώς συμβαίνει με το προσφυγικό τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

Προσφυγικό, μεταναστευτικό, μεγάλα προβλήματα που βεβαίως δεν σταμάτησαν ποτέ, αν ξεκινήσει κανείς, κύριε καθηγητά, για να δει την τραγωδία του Αισχύλου, Ικέτιδες, ακόμα και από εκείνη την εποχή υπήρχαν προβλήματα μεταναστευτικά.

Είμαστε μια χώρα όμορφη, σε κρίσιμο σταυροδρόμι, χώρα που όλοι θέλουν να έρθουν να την δουν, να την επισκεφτούν, αλλά είμαστε και σε ένα πολύ κρίσιμο γεωστρατηγικό σημείο, όπου όλες αυτές οι αναταράξεις οι κοινωνικές, οι οικονομικές, οι πολιτικές και οι στρατιωτικές στην ευρύτερη περιοχή, δυστυχώς μας επηρεάζουν.

Γι’ αυτό λοιπόν ο θεσμός της Αστυνομίας αλλά και της Πυροσβεστικής και των Υπηρεσιών στο χώρο των πληροφοριών είναι κρίσιμη την περίοδο αυτή. Όμως είναι επίσης κρίσιμο το γεγονός να μην επηρεάσουνε αρνητικά τα δημοκρατικά δικαιώματα του πολίτη, όπως τονίζει κατά καιρούς και ο απερχόμενος Υπουργός.

Θέλω λοιπόν να σας διαβεβαιώσω ότι ως Πολιτική Ηγεσία θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, όλες τις δυνατότητες ώστε το έργο του συγκεκριμένου θεσμού να υπηρετείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Είμαστε γνώστες των οικονομικών προβλημάτων του χώρου και αντιλαμβανόμαστε ότι καλούνται άνθρωποι, οι οποίοι ρισκάρουν και τη ζωή τους, να δουλεύουν με πολύ χαμηλούς μισθούς. Εδώ λοιπόν είναι το κρίσιμο ζήτημα και για αυτή την Κυβέρνηση: πως θα συμβάλει ώστε αυτή η συνεχώς διευρυνόμενη τα τελευταία χρόνια οικονομική ανισότητα θα αναστραφεί.

Διότι πρέπει να σας πω ότι κάθε φορά παρά τις οικονομικές δυσκολίες παράγεται κάποιος πλούτος. Το ζήτημα είναι πως κατανέμεται. Και εδώ πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον και όχι λόγια -διότι μαζί με τον κύριο Τόσκα, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη, που είναι ένας άνθρωπος γνωστός για την πορεία του- θα προσπαθήσουμε κάθε φορά, πιέζοντας με τον δικό μας τρόπο, ώστε οι κατανομές να είναι τέτοιες που να λαμβάνουν υπόψη τους τα συγκεκριμένα Σώματα, τα οποία πραγματικά είτε αφορούν την Αστυνομία, είτε αφορούν την Πυροσβεστική, είναι Σώματα που πραγματικά είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Της πραγματικής μάχης της καθημερινότητας. Και να σώζουν ζωές, αλλά και να προστατεύουν και να υπηρετούν την δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και των δικαιωμάτων του πολίτη.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να σας ζητήσω να εγκαινιάσουμε μια νέα περίοδο, όπου η Αστυνομία θα εμπεδώσει εν τοις πράγμασι μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού με τον πολίτη.

Κοιτάξτε, είστε άνθρωποι που προέρχεστε από τα λαϊκότερα στρώματα της κοινωνίας και αυτό είναι κρίσιμο. Για αυτό γεννιέται η υποχρέωση να εκπέμπει ο χώρος ως θεσμός, αυτό το αίσθημα ότι νοιάζεται τον πολίτη και σέβεται τον πολίτη. Αυτές πρέπει να είναι αξίες που θα πρέπει να τις εμποτίσουμε και να τις εμπεδώσουμε. Και βεβαίως θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η αξιοκρατία θα πρέπει να εμπεδωθεί στην ψυχή όλων σας, να τη νιώσετε, να τη ζήσετε, να πιστέψετε ότι δεν είναι πολιτικός λόγος συγκυριακός. Αξιοκρατία, αξιοσύνη, αξιολόγηση και διαφάνεια.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν, ούτε κατ’ υπόνοια να αισθάνεται ότι εμφιλοχωρούν σε αυτούς τους χώρους φαινόμενα διαφθοράς. Όταν αυτός ο θεσμός κατορθώσει να το εμπεδώσει στο όλο του, είναι βέβαιο ότι η δημοκρατία θα λειτουργήσει με καλυτέρους όρους, για αυτό λοιπόν πιστεύουμε στη δημοκρατική λειτουργία αυτών των θεσμών. Θα την υπηρετήσουμε μαζί, θα την υπερασπιστούμε μαζί και βεβαίως μαζί θα αντιμετωπίσουμε μικρά και μεγάλα προβλήματα είτε σε θεσμικό επίπεδο είτε και σε προσωπικό. Και όσες αδικίες υπάρχουν, αν υπάρχουν, θα τις αντιμετωπίσουμε με το αίσθημα δικαίου.

Θέλω να πιστέψετε ότι αυτή η πρώτη επαφή μαζί σας δεν είναι μια συγκυριακή επικοινωνία. Αυτά που λέμε σήμερα, ο χρόνος θα επιβεβαιώσει αν τα εννοούμε ή αν θα είναι λόγια κενά. Δώστε μας λοιπόν τη δυνατότητα αυτή, δώστε μας λοιπόν αυτό το χρόνο χάριτος, ας μου επιτραπεί αυτή η έκφραση και τότε θα δούμε αν πραγματικά τα εννοούμε αυτά που λέμε σήμερα.

Θέλω λοιπόν, προκαταβολικά, να σας ευχαριστήσω, να ευχαριστήσω τους προκατόχους Υπουργούς και τον κ. Πανούση και τον κ. Μακρυδημήτρη, άνθρωποι πνευματικοί που κατέθεσαν είτε περισσότερο, είτε λιγότερο από πλευράς χρόνου, άλλωστε ουκ εν τω πολλώ το ευ, την πεμπτουσία των αξιών που πιστεύουμε. Πιστεύω λοιπόν ότι θα είναι χρήσιμη η εμπειρία που κομίζουμε από τη δική τους θητεία, πάντοτε θα προστρέχουμε στην άποψη τους -γίνεσαι πλούσιος όταν ακούς ανθρώπους που έχουν να σου δώσουν κάτι καλοπροαίρετο, γίνεται πλούσια η σκέψη, μπολιάζεται, ο προβληματισμός γίνεται καλύτερος, οξύνεται το μυαλό- πιστεύω λοιπόν ότι μέσα σε ένα τέτοιο πνεύμα αλληλεγγύης, αλληλοσεβασμού, δημοκρατίας, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και θα αντιμετωπίσουμε και τα γενικά και τα προσωπικά και τα θεσμικά προβλήματα. Σας ευχαριστώ».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Τόσκας, κατά την ομιλία του ανέφερε:



«Κύριοι Υπουργοί,

Κύριοι Αρχηγοί,

Κυρίες και Κύριοι,

Ευχαριστούμε για την υποδοχή σήμερα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το Υπουργείο αυτό ανταποκρίθηκε κάτω από την ηγεσία αρχικά του κ. Πανούση και στη συνέχεια του κ. Μακρυδημήτρη σε δύσκολες περιόδους -σε περίοδο έντονων μεταναστευτικών ροών και σε περίοδο εκλογών και σε άλλες κρίσιμες καταστάσεις- και ανταποκρίθηκε με τρόπο σωστό και θετικό. Και ευχαριστούμε όλοι γι’ αυτή την προσφορά.

Οι κύκλοι της ζωής καμιά φορά συνδέονται, θα μου επιτρέψετε να πω κ. Καθηγητά, οι πατεράδες μας στενοί φίλοι και εμείς συναντιόμαστε τώρα και ανταλλάσουμε απόψεις στη διαδικασία τελετής παράδοσης – παραλαβής. Μπορεί καμιά φορά και κάποια πράγματα να είναι συμβολικά.

Εμείς σήμερα δίνουμε κάποιες γενικές κατευθύνσεις, λέμε κάποιες γενικές απόψεις, επιμέρους κατευθύνσεις και επιμέρους απόψεις θα δοθούν στους Κλάδους της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Υπηρεσίας Πληροφοριών σήμερα και αύριο, επομένως δεν μπαίνω αυτή τη στιγμή σε λεπτομέρειες. Όμως, εκμεταλλευόμενος τα λόγια του κ. Μακρυδημήτρη και μιας και εγώ δίδασκα στρατηγική στη Σχολή Ευελπίδων μέχρι το Γενάρη, μέχρι τις εκλογές, και εγώ πιστεύω πως πρέπει να εκμεταλλευόμαστε και τις ήττες, αλλά και τις νίκες – θα μου επιτρέψετε να πω ότι προτιμώ τις νίκες – αλλά για να επιτευχθούν αυτές οι νίκες χρειάζεται μέθοδος, οργάνωση, σκληρή δουλειά, χρειάζεται πάνω απ’ όλα πίστη σε αυτό από το οποίο εξαρτόμαστε: τον ελληνικό λαό, όπου εκεί δίνουμε λογαριασμό.

Γιατί δεν είμαστε πόλος εξουσίας εμείς, ο πόλος εξουσίας είναι ένας, ο ελληνικός λαός. Και εκεί οφείλουμε να δίνουμε λογαριασμό κάθε στιγμή. Επομένως ό,τι κάνουμε και όπως λειτουργούμε, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο πόλος εξουσίας, η υπέρτατη αρχή είναι ο ελληνικός λαός. Δεν είμαστε ούτε δύναμη καταστολής, ούτε δύναμη η οποία θα επιβάλλει στον ελληνικό λαό είτε τις απόψεις είτε τη λειτουργία. Ο ελληνικός λαός θα μας επιβάλλει και τις απόψεις και τη λειτουργία και τη συμπεριφορά.

Θέλω να ευχαριστήσω τον απερχόμενο Υπουργό, να ευχαριστήσω την Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Υπηρεσίας Πληροφοριών και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διάφορα προβλήματα, γιατί πάντα υπάρχουν προβλήματα και πάντα θα υπάρχουν –το θέμα είναι με ποιο τρόπο τα αντιμετωπίζεις και ποιος επωφελείται από την επίλυση των προβλημάτων.

Όπως υπάρχει ανάπτυξη και ανάπτυξη, ανάπτυξη από την οποία επωφελούνται λίγοι και ανάπτυξη από την οποία επωφελούνται πολλοί και μειώνονται οι ανισότητες, το ίδιο υπάρχει και λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας και των Υπηρεσιών Πληροφοριών που επωφελεί ποιους; Εδώ είναι το θέμα. Και νομίζω είναι ξεκάθαρο ποιος πρέπει να επωφελείται από τη λειτουργία αυτών των Υπηρεσιών.

Ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή κύριε Υπουργέ και καλή συνέχεια σε όλους μας. Καλή δύναμη».

Στο πέρας της τελετής προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα στον απερχόμενο Αναπληρωτή Υπουργό κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη.



Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Προεκλογικές δεσμεύσεις και όχι μόνο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒ/ΧΩΝ ΠΥΡ/ΣΤΩΝ
ΕΔΡΑ: ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΡΩΝ Δ/ΝΣΗ : ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ 1 – ΤΚ 19100 ΜΕΓΑΡΑ
ΤΗΛ.- FAX: 22960 35369 89351 ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΟΜΙΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ (ΑΡ.ΚΑΤ..ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 2454/5460/2003)
ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Π.Υ.Σ.Υ.Π. www.pyrosvestes.gr mail: pyrosvestes.gr@gmail.com

ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 110                                                                                                  ΜΕΓΑΡΑ: 18/09/2015

ΠΡΟΣ:
1) Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ
2) ΠΟΠΥΣΥΠ
3) Πίνακες ανακοινώσεων Υπηρεσιών

ΘΕΜΑ: «Προεκλογικές δεσμεύσεις και όχι μόνο».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

19/01/2015 μερικές ημέρες πριν τις εκλογές τότε.
1) Έκδοση Π.Δ. περί υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.
2) Άμεση ομογενοποίηση του προσωπικού Π.Π.Υ. στο μόνιμο προσωπικό και άμεση πρόσληψη των επιλαχόντων Π.Π.Υ.

Υ.Γ.: Άμεση ομογενοποίηση, άμεση πρόσληψη επιλαχόντων. Είδατε τίποτα 7 μήνες τώρα;
04/06/2015

«Η θέση του τμήματος των Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ για τους συμβασιούχους πυροσβέστες είναι να μην προσλαμβάνονται μόνο για (6) μήνες αλλά να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες για άλλο ένα εξάμηνο στην Δασική Υπηρεσία» (δηλ. απασχόληση όλο το έτος).

Παρακάτω αναφέρεται για προκήρυξη συμβ. Πυροσβεστών «θα πρέπει να γίνει προσθήκη νέων συμβασιούχων πυροσβεστών στα κενά χωρίς να θίγονται οι εναπομείναντες παλιοί».
10/09/2015
1) Ομογενοποίηση των Π.Π.Υ.
2) Απορρόφηση επιλαχόντων.
3) Ένταξη των συναδέλφων του 2009.
4) Διατήρηση του θεσμού του συμβασιούχου πυροσβέστη και χρονική επέκταση της σύμβασης των εποχικών υπαλλήλων.

Άμεση υπογραφή του καθηκοντολογίου των Π.Π.Υ. από την αρμόδια υπηρεσία.
31/08/2015, 5 προτάσεις ΠΟΠΥΣΥΠ
«Να παρέχουν υπηρεσίες και για τους 6 μήνες της αντιπυρικής περιόδου λόγω της εμπειρίας τους και για τους υπόλοιπους 6 μήνες.»
Συμπέρασμα.
19/01/2015 ΣΥΡΙΖΑ
«Άμεσα ομογενοποίηση και,
Άμεση πρόσληψη των επιλαχόντων». Είδατε τίποτα;
4/6/2015 ΣΥΡΙΖΑ
«Συνεχόμενη εργασία όλο το χρόνο». Για τους συμβασιούχους.
10/09/2015 ΣΥΡΙΖΑ
«Ομογενοποίηση των Π.Π.Υ.» κ.λ.π. και διατήρηση του θεσμού του συμβασιούχου πυροσβέστη και χρονική επέκταση της σύμβασης.
Δηλ. το 12μηνη απασχόληση στις 04/06/2015 έγινε «χρονική επέκταση της σύμβασης», από 4 ½ μήνες θα είναι 5 μήνες, 5 και 5 μέρες πόσο;
Πάντως για 12 μήνες δεν αναφέρεται.
ΚΑΜΜΙΑ διαμαρτυρία από την ΠΟΠΥΣΥΠ που έβγαλε ανακοίνωση στις 31/08, 10 ημέρες πριν την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Άραγε το αποδεχθήκαμε συντρόφια;
Παρακάτω γράφει η ΠΟΠΥΣΥΠ.
5 προτάσεις που διαμορφώθηκαν με ομόφωνες αποφάσεις του συνεδρίου και του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.
Για να δούμε στο συνέδριο του 2015 δεν υπήρξε καμία δέσμευση επί των θεμάτων που λέμε στο πρόγραμμα συνεδρίου απ’ ότι θυμόμαστε.

Όμως είχαμε ψηφίσει ΣΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ βγάλτε τα πρακτικά να δει ο κόσμος
Ομογενοποίηση όλων των Π.Π.Υ. δηλ. των 4.000!!!
Και όχι των 2.200 που διαπραγματεύεται και συμφώνησε και κάνουν το παπί το Προεδρείο της ΠΟΠΥΣΥΠ και,

Ψηφίσαμε επίσης εργασιακή αποκατάσταση όλων των υπολοίπων. Δηλ. των εναπομεινάντων 1.385 περίπου. Τα υπόλοιπα είναι φύκια και μεταξωτές κορδέλες.
Ανακοίνωση ΠΟΠΥΣΥΠ υπ’ αριθμ. 1043/10.09.2015 «τα 5 βασικότερα ζητήματα του κλάδου μας τα αποστείλαμε στο ΣΥΡΙΖΑ». Θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ; Το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ γράφει:

1) Ομογενοποίηση (εννοείται μόνο τους 2.200 δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση Δ.Σ. ή συνεδρίου της ΠΟΠΥΣΥΠ για 2.200, για 4.000 υπάρχει).
2) Απορρόφηση επιλαχόντων
3) Ένταξη των 2009
4) Διατήρηση θεσμού συμβασιούχων κ.λ.π.
5) Άμεση υπογραφή καθηκοντολογίου
Στο υπ’ αριθμ. 1035/31.08.2015 τα 5 σημεία της ΠΟΠΥΣΥΠ είναι:
1) Ομογενοποίηση Π.Π.Υ.
2) Ένταξη των 2009
3) Επιλαχόντες
4) Διατήρηση θεσμού συμβασιούχων
5) Ένταξη του επαγγέλματος στα ΒΑΕ. Όπως το υπ772/17/3/15 έγγραφο ΠΟΠΥΣΥΠ διεκδίκηση ΒΑΕ με επιστροφή των κρατήσεων. Για τα ΒΑΕ δεν λέει τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ Το καθηκοντολόγιο το ξέχασε να το γράψει η ΠΟΠΥΣΥΠ στα 5 σημεία;

Αυτά ξέφυγαν συνάδελφοι στην αντιγραφή;
Η ομογενοποίηση των 4.000 ξέφυγε, έγινε 2.200.
Το 12μηνο των συμβασιούχων έγινε χρονική επέκταση κ.λ.π.
Αμ, το άλλο, εκεί στην Άρτα που πήγε ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν η Γεροβασίλη και ο πρώην Πρωθυπουργός μας εδώ και 7 μήνες συνάδελφε Αλέκο; Τουλάχιστον να προχωρούσαν το καθηκοντολόγιο;
Επίσης το υπ’ αριθμ. 1042/04.09.2015 της ΠΟΠΥΣΥΠ περί της ομιλίας και δέσμευση Μεϊμαράκη στο Ηράκλειο «να αναζητηθούν οι καλύτερες λύσεις για την υλοποίησή τους» είπε στην Ομοσπονδία και είπε ο «Βαγγέλας» «να είστε σίγουροι ότι θα συμβεί αυτό».

Και αναρωτιόμαστε, επί Ν.Δ. δεν κόπηκε το επίδομα των οδηγών;
Επί Ν.Δ. (Κικίλια, Δένδια) έγινε τίποτα για τον κλάδο μας πέρα από επιτροπές, μεταθέσεις κ.λ.π.; Και επί της ουσίας τίποτα. Καλά έκανε η ΠΟΠΥΣΥΠ ήρθε σε επαφή όπως όφειλε με Κεγκέρογλου και Όθωνα, ο πρώτος βοήθησε για το ταμείο ανεργίας των συμβασιούχων ο άλλος τους Π.Π.Υ.
Τα συμπεράσματα δικά σας, και όπως λέει ο φιλόσοφος λαός «τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται πριν τις εκλογές, πριν το γάμο και μετά το κυνήγι».

Με τιμή
για το Δ.Σ. του Σωματείου

-Ο- -Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Παπαντώνης Κωνσταντίνος Καρπούζης Φραγκίσκος
Τηλ.: 6977.522747

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Ηλεία: Σε εξέλιξη φωτιά στην Ανδραβίδα



Τελευταία ενημέρωση: 18.09.2015 | 19:29
Πρώτη δημοσίευση: 18.09.2015 | 19:28


Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 5.30 το απόγευμα στην περιοχή Μπόρσι του δήμου Ανδραβίδας, στην Ηλεία.
Στην περιοχή επιχειρούν 18 πυροσβέστες με εννέα οχήματα και προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά, η οποία καίει χαμηλή βλάστηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, ενώ αναμένεται ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων από γειτονικές περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Ευχαριστήρια Επιστολή του απερχόμενου Γ.Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ.Τάσου Μαυρόπουλου



Ευχαριστήρια  Επιστολή του απερχόμενου Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Τάσου Μαυρόπουλου

Αγαπητοί φίλοι,        
                                                          
Μετά την από 27-8-2015 υποβολή παραίτησής μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, νιώθω την ανάγκη να εκφράσω τη βαθιά εκτίμηση και σεβασμό μου, στο σύνολο του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα, για τη βοήθεια που μου παρείχατε και να σας συγχαρώ για την ανιδιοτελή προσφορά σας και την αυτοθυσία που επιδείξατε στην αντιμετώπιση όλων των συμβάντων αρμοδιότητάς σας, αστικών και δασικών, σώζοντας ζωές, περιβάλλον και περιουσίες, κάτι που κάνατε κατά τη διάρκεια της θητείας μου και κάνετε ανεξαρτήτως κυβέρνησης και πολιτικής ηγεσίας.

Οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων στάθηκαν εμπόδιο στην ενίσχυση του δύσκολου έργου σας με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, υλικά και επιχειρησιακό εξοπλισμό. Η επιδίωξή μου, σε αυτή την κατάσταση, να επισπευσθούν οι διαδικασίες προμήθειας των απαραίτητων μέσων και υλικών, ώστε πριν το τέλος της αντιπυρικής περιόδου να αρχίσει η χορήγηση τους, μέχρι τώρα δεν είχε αποτέλεσμα. Η προμήθεια και χορήγηση των απαραίτητων μέσων και υλικών για τους διαγωνισμούς που θα αποβούν άγονοι στη Γ.Γ. Εμπορίου, μετατίθεται πλέον μετά την 01-01-2016, οπότε θα μπορούν να γίνονται οι διαγωνισμοί αυτοί από το ίδιο το Π.Σ.
Για τα θεσμικά αιτήματα του Π.Σ. και του προσωπικού, καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία επίλυσής τους, ώστε τα χρονίζοντα προβλήματα να σταματήσουν να είναι ανασταλτικός παράγοντας στην καλύτερη λειτουργία του Σώματος.

Ενδεικτικά:

-Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία κάλυψης των 232 κενών θέσεων  Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης.

- Έχει κατατεθεί στο γραφείο Υπουργού το πρακτικό της επιτροπής του Αρχηγείου Π.Σ. για αλλαγή του καθεστώτος αξιολόγησης – κρίσεων –προαγωγών των Αξιωματικών και επιλογής της ηγεσίας. Έχει συμφωνηθεί ότι το τελικό σχέδιο θα είναι αποτέλεσμα συναίνεσης πολιτικής ηγεσίας, Αρχηγείου Π.Σ. και εκπροσώπων των εργαζομένων.

- Έχει συμπεριληφθεί διάταξη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την τροποποίηση της παρ.1 του άρθρου 69 του Ν.4249/2014, που διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της Ακαδημίας Π.Σ.

- Το σχέδιο του Π.Δ.174 «Περί οργάνωσης και λειτουργίας της Πυροσβεστικής Ακαδημίας», έχει επεξεργαστεί από επιτροπή της Ακαδημίας Π.Σ. και έχει σταλεί στο Αρχηγείο του Π.Σ. για τελική επεξεργασία και προώθηση.

- Έχει καταρτιστεί το σχέδιο Κ.Υ.Α. για τη στρατιωτική εκπαίδευση των δοκίμων πυροσβεστών και δοκίμων ανθυποπυραγών,  που θα προσληφθούν το 2016 μέσω πανελλαδικών εξετάσεων και αναμένεται η προώθησή της.

- Έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές για την αναμόρφωση του κανονισμού μεταθέσεων  και του Κ.Ε.Υ.Π.Σ. και έχει δρομολογηθεί προς το τέλος της αντιπυρικής περιόδου η εντατικοποίηση των εργασιών τους. Στις επιτροπές συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες και συνδικαλιστές.

- Το σχέδιο του Π.Δ. για την Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας (Ε.Σ.ΠΟ.Π.)
καταρτίστηκε από επιτροπή της Ακαδημίας Π.Σ. και κοινοποιήθηκε στο Αρχηγείο Π.Σ. και στην αρμόδια δ/νση της Γ.Γ.Π.Π. για προτάσεις και παρατηρήσεις.

- Υπεγράφη από τον κ. Πανούση το Π.Δ. Καθηκοντολογίου για τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και αναμένεται η προώθησή του.

- Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία του διαγωνισμού εισαγωγικών εξετάσεων των Πυρονόμων Γενικών Καθηκόντων για τη Σχολή Αξιωματικών (Τμήμα Μετεκπαιδεύσεως).

- Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επέκτασης του Π.Δ. για την πρόσληψη των συμβασιούχων πυροσβεστών για τα επόμενα χρόνια και η κάλυψη των κενών θέσεων με διαγωνισμό.

- Ομογενοποίηση του Π.Σ. Έχει προβλεφθεί η δαπάνη, με το Αριθμ. Πρωτ. 8001/1/9-α΄ από 27-4-2015 Γ.Δ.Ο.Ε.Σ., στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019. Αναμένεται η ψήφισή του. Η δέσμευση για την ομογενοποίηση του προσωπικού του Π.Σ. ανεστάλη λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και της διαπραγμάτευσης και μετατέθηκε για υλοποίηση αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της.

- Με το Αριθμ. Πρωτ. 8001/1/9-α΄ από 27-4-2015 Γ.Δ.Ο.Ε.Σ., στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019, έχει προβλεφθεί η πρόσληψη δέκα(10) γιατρών υπηρεσίας.
Ολοκληρώθηκε το πρακτικό της επιτροπής για τον καθορισμό του τύπου στολής των Εθελοντών του Π.Σ., τα χορηγούμενα εφόδια, μέσα, ατομικός εξοπλισμός και προδιαγραφές αυτών και η συχνότητα χορήγησής τους και είναι στη διαδικασία κοινοποίησής στην Πανελλήνια Ένωσή τους, για να διατυπώσει προτάσεις επί του σχεδίου.

Το ζήτημα της εισαγωγής των Εθελοντών του Π.Σ., στις σχολές του Π.Σ., με ποσόστωση, είχε προγραμματιστεί για τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου, στο τέλος του έτους, εφόσον δεν υπήρχε συνταγματικό κώλυμα.

Ως πολιτική ηγεσία της προηγούμενης κυβέρνησης είχαμε δεσμευθεί και είχαν συμφωνήσει η ηγεσία και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι μετά την αντιπυρική περίοδο θα ξεκινήσει νομοθετική πρωτοβουλία (δέσμευση της κυβέρνησης η κατάργηση του Ν.4249/2014 και ο προγραμματισμός της νομοθετικής πρωτοβουλίας στο τέλος του 2015) για νέο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του Π.Σ. και ρύθμισης θεμάτων που αφορούν το προσωπικό του Π.Σ. Επίσης έχει συμφωνηθεί με την ηγεσία του Π.Σ. και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ότι μετά την αντιπυρική περίοδο, πέραν των επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί, θα συγκροτηθούν επιτροπές, με τη συμμετοχή των συνδικαλιστών, για την κατάρτιση του Κανονισμού Υγείας και Ασφάλειας και βελτίωση του καθεστώτος βαθμολογικής εξέλιξης των πυροσβεστών και αρχιπυροσβεστών.

Τέλος υποστηρίζω τη θέση που εκφράστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες όμως ακυρώθηκαν με το τελευταίο νομοσχέδιο στη βουλή, για την αυτονομία του ΤΕΑΠΑΣΑ ή τη δημιουργία ενιαίου ταμείου Σ.Α. ή Σ.Α. και Ε.Δ., εφόσον υπάρχει η συναίνεση των εργαζομένων.

Πίστευα και πιστεύω ότι στα θέματα πολιτικής προστασίας και ασφάλειας, δεν έχουν θέση οι μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες και η αλλαγή των κυβερνήσεων δεν πρέπει να λειτουργεί ανασταλτικά και να καθυστερεί την προώθηση των αλλαγών που απαιτούνται, λόγω άγνοιας ή έλλειψης ενημέρωσης. Με γνώμονα και οδηγό αυτή την αντίληψη, ενημέρωσα αναλυτικά τον Υπηρεσιακό υπουργό κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη και θα ενημερώσω αναλυτικά και την επόμενη πολιτική ηγεσία σας, για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Ως πολίτης που ασχολείται με τα κοινά, θα στηρίζω με κάθε μέσο τις προσπάθειές σας για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Π.Σ. και την διασφάλιση του προσωπικού.  Σας ευχαριστώ και πάλι.

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2015

Με εκτίμηση,
Τάσος Μαυρόπουλος

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Έγγραφο του Πανελλαδικού Σωματείου για το καθηκοντολόγιο

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒ/ΧΩΝ ΠΥΡ/ΣΤΩΝ
ΕΔΡΑ: ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΡΩΝ Δ/ΝΣΗ : ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ 1 – ΤΚ 19100 ΜΕΓΑΡΑ
ΤΗΛ.- FAX: 22960 35369 89351 ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΟΜΙΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ
(ΑΡ.ΚΑΤ..ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 2454/5460/2003)
ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Π.Υ.Σ.Υ.Π. www.pyrosvestes.gr mail: pyrosvestes.gr@gmail.com


ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 109                                                                                               ΜΕΓΑΡΑ: 14/09/2015


ΠΡΟΣ: Πίνακες ανακοινώσεων Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος

ΘΕΜΑ: «Καθηκοντολόγιο Π.Π.Υ.».

Επειδή τον τελευταίο καιρό γράφτηκαν και δεν γράφτηκαν όπως έπρεπε σχετικά με το καθηκοντολόγιο, το Σωματείο μας σε συνεργασία και με άλλα Σωματεία, μπήκαμε στη διαδικασία να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει επικοινωνώντας με Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ., Α.Π.Σ., ΣτΕ, Υπουργείο Οικονομικών, ΥΠΕΣΔΑ κ.λ.π.

Τα πράγματα έχουν ως εξής:

1) Η τροποποίηση σχετικά με το καθηκοντολόγιο είναι 2 παράγραφοι, 5 σειρές η μια και 6 η άλλη.
2) Η 1η παράγραφος αναφέρει ότι οι Π.Π.Υ. κάνουν τα καθήκοντα που έκαναν και επιπλέον θα κάνουν και πυρασφάλεια και θα είναι αντίστοιχα με το μόνιμο προσωπικό, προσωπικό μη παραγωγικής σχολής και θα ασκούνται από 01/03/2013.

3) Η 2η παράγραφος ορίζει με απόφαση Αρχηγού θα ορίζονται κριτήρια, διαδικασία αξιολόγησης, αντικείμενα εκπαίδευσης κ.λ.π.
Στα παραπάνω υπήρξαν πολλά γράψε – σβήσε και υποκρύπτουν πολλές παγίδες με σκοπό τον αποκλεισμό αρκετών Π.Π.Υ. εάν μείνει ως έχει. Αυτά έχει συμφωνήσει η Ομοσπονδία μας;
Το παραπάνω είναι υπογεγραμμένο από την πολιτική ηγεσία του ΠΡΟ.ΠΟ. όπως λέγεται και αναπαύεται σε κάποιο συρτάρι γραφείου για να πάει στο ΣτΕ θέλει νέες υπογραφές από νέο Υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ., Υπουργό Οικονομικών, ΥΠΕΣΔΑ.

Σύμφωνα με τα τώρα δεδομένα τίθενται τα εξής ερωτήματα:

1) Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί κατάργηση του Ν.4249/14 και τώρα προτείνει τροποποίηση άρθρων του Νόμου;

2) Σε ένα χρόνο και κάτι καλώς εχόντων των πραγμάτων, αυτοί που πρέπει να μονιμοποιηθούν εκτός απροόπτου θα μονιμοποιηθούν.

Γιατί τόση πρεμούρα άραγε να οριστεί καθηκοντολόγιο με επιλογές αξιολόγηση, κριτήρια αυτών, εκπαιδεύσεις, χρόνου, τόπου και ότι άλλο χρειαστεί από το Α.Π.Σ.;
Πόσους και ποιους συμφέρει αυτό;
Ξεχνάτε με την εκπαίδευση που κάναμε με τον Ν.3938/12 σαν Π.Π.Υ. και πάλι κόπηκαν κάποιοι τότε, τώρα δεν θα κοπούν;
Μήπως πάμε για μαλλί και θα βγούμε κουρεμένοι;
Μέχρι τώρα η Ομοσπονδία μας πήγε «χαμηλά τη μπάλα», μείναμε με τις δεσμεύσεις Κικίλια, μετά 2η φορά «χαμηλά τη μπάλα», πήγαν να μας φορτώσουν τα σχετικά με τις άδειες των Π.Π.Υ.
3η φορά «χαμηλά τη μπάλα» και πάνε για νέο διαγωνισμό για τους συμβασιούχους με αποτέλεσμα το σύνολό τους να μείνει εκτός δουλειάς, και τώρα πάλι,
4η φορά «χαμηλά τη μπάλα» και πάμε πιθανά για ένα καθηκοντολόγιο που αμφισβητείται; Ποιους εξυπηρετεί τελικά η Ομοσπονδία μας, ποιων τα συμφέροντα προσπαθεί να διασφαλίσει; Των μελών ή της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας;
Γιατί δεν γνωστοποιεί στον κόσμο τις περιβόητες τροποποιήσεις; Τις έχει;
Πάλι δεν ενημερώνει, εκτός αν δεν γνωρίζει.

Διατείνει ότι είναι έργο της χωρίς πάλι κανείς του Δ.Σ. να ξέρει τίποτα.
Το Σωματείο μας και τα άλλα 19 είμαστε σε καθημερινή επαφή με σκοπό την άμεση ενημέρωση των μελών και τις ουσιώδεις παρεμβάσεις μας σε ότι μας αφορά είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει σε μερικούς.
Υπάρχει η σκέψη και έχει προταθεί από την πλειοψηφία των Σωματείων μας για κινητοποιήσεις στην Αθήνα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Ας το έχουμε όλοι υπόψη μας.

                                                                            Με τιμή
                                                          για το Δ.Σ. του Σωματείου
                    -Ο-                                                                                                            -Ο-
             ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                        ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Παπαντώνης Κωνσταντίνος                                                                         Καρπούζης Φραγκίσκος
     Τηλ.: 6977.522747

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Μετανάστες βοήθησαν πυροσβέστες που έπεσαν σε γκρεμό με αυτοκίνητο !!!



Μαθήματα προσφοράς προς το συνάνθρωπο παρέδωσαν τέσσερις μετανάστες από το Ιράν χθες στην περιοχή Καράβα στο δρόμο προς το Μανταμάδο, βοηθώντας δύο εγκλωβισμένους πυροσβέστες. Συγκεκριμένα, σε απότομη στροφή του συγκεκριμένου δρόμου το πυροσβεστικό όχημα εξετράπη της πορείας του και κατέληξε σε χαράδρα βάθους πέντε μέτρων. 

Στο όχημα επέβαιναν δύο πυροσβέστες οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στο όχημα μετά την πρόσκρουσή του. Στο σημείο βρίσκονταν τέσσερις Ιρανοί οι οποίοι περπατούσαν από τη Συκαμνιά προς τη Μυτιλήνη. Άμεσα κατέβηκαν στην απότομη πλαγιά, προσέγγισαν το όχημα και προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν τους τραυματίες πυροσβέστες. Παρέμειναν εκεί και συνέδραμαν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί και να παραλάβει το ασθενοφόρο τους δύο πυροσβέστες.

Ο Αστυνομικός Συμεών Δουκάκης που ήταν παρών στο συμβάν δήλωσε στην ΕΡΤ1 «Οι μετανάστες από το Ιράν βοήθησαν ουσιαστικά στον απεγκλωβισμό των πυροσβεστών και μάλιστα τραυμάτισαν τα χέρια και τα πόδια τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απεγκλωβισμού. Τους ευχαρίστησα και τους έδωσα συγχαρητήρια για την πράξη τους προς τους συνανθρώπους τους που βρίσκονταν σε κίνδυνο».

Οι δύο πυροσβέστες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης , και διαπιστώθηκε πως δεν φέρουν σοβαρά τραύματα. Οι Ιρανοί συνέχισαν με τα πόδια το ταξίδι τους για τη Μυτιλήνη.



Φωτογραφίες: Συμεών Δουκάκης

πηγή : lesvos news. gr

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Ενημέρωση του Σωματείου Α.Μ.Θ. για την συνάντηση του Δ.Σ. με τον πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αλέξη Τσίπρα στην Καβάλα την Παρασκευή 11/09/2015


Σε Κομοτηνή και Καβάλα  την Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ      & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΝΟΜΙΜΑ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ  ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗ  :(246/03  1924 ΕΜ 278/03) ΕΔΡΑ : ΚΟΜΟΤΗΝΗ  ΔΙΕΥΘYΝΣΗ :  ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ - 4η ΕΜΑΚ Τ.Κ 69100   
ΦΑΞ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ :   2510 611302            ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.              
 Blog : pyrosvestesamth.blogspot.gr   E mail : ipapanast@gmail.com


ΠΡΟΣ : 1.  ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ 
              2.  ΣΩΜΑΤΕΙΑ 

ΑΡ.  ΠΡΩΤ :  146                                                                       ΚΟΜΟΤΗΝΗ :   12/09/2015


ΘΕΜΑ : ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ

Την Παρασκευή  11 Σεπτεμβρίου 2015 στα πλαίσια της περιοδείας του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα στην περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης   το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου παρουσία βουλευτών , πραγματοποίησε συνάντηση στην Καβάλα στο ξενοδοχείο Γαλαξίας , πριν την κεντρική του ομιλία .

Παραδώσαμε  στον πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α  υπόμνημα των προτάσεων μας , με τα βασικά αιτήματα του κλάδου μας που εκκρεμούν  ,  καθώς  και το πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για τα Σώματα Ασφαλείας που είχε δημοσιευτεί την Πέμπτη 10/09/2015 στο ensyoloi.gr με  αντίστοιχες δεσμεύσεις για την επίλυση αυτών , όπως :


Ομογενοποίηση Προσωπικού με την ένταξη των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης στο Μόνιμο Πυροσβεστικό Προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος

Απορρόφηση των επιλαχόντων επιτυχόντων του διαγωνισμού Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης

Ένταξη των συναδέλφων του 2009 στον πίνακα επιτυχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης

Διατήρηση του θεσμού του Συμβασιούχου Πυροσβέστη και Χρονική επέκταση της σύμβασης των εποχικών υπαλλήλων.

Άμεση υπογραφή του Καθηκοντολογίου των Π.Π.Υ από τα αρμόδια Υπουργεία.


Ενημερώνοντας έτσι τον  πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α  για αυτές , ζητήσαμε τόσο από τον ίδιο όσο και από τους παραβρισκόμενους βουλευτές την τήρηση των δεσμεύσεων  μετεκλογικά και την υλοποίηση αυτών .

Ο κ. Τσίπρας , μας δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις του προγράμματος είναι και δεσμεύσεις του ιδίου .

Γνωρίζει τον αγώνα που δίνουμε όλα αυτά τα χρόνια , αφού και ο ίδιος συμμετείχε σε συλλαλητήρια μας παλαιότερα , όπως το δίκαιο των αιτημάτων μας .

Έχει ενημερωθεί για τα θέματα του κλάδου μας , τόσο από εμάς , όσο και από συναδέλφους κατά την διάρκεια επισκέψεων του  σε άλλες περιφέρειες της χώρας , τόνισε το έντονο της παρουσία μας , καθώς και τις  προθέσεις του , για  επίλυσή των προβλημάτων που εκκρεμούν την επομένη των εκλογών . 

Του ευχηθήκαμε καλή δύναμη , ανανεώνοντας την συνάντηση μας μετά της εκλογές .





                                                                    Με τιμή το                                                                                                                                                
                                                           Διοικητικό Συμβούλιο                                                                                                                                                                            
                                                                   του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                           H  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                     ΑΣΤΡΟΥΔΗ  ΔΗΜΗΤΡΑ
    κιν.  6948401282  & *750942                                                            κιν. 6988615400  & * 715400    


Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

To πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα Σώματα Ασφαλείας



ΤΜΗΜΑ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ


Σώματα Ασφαλείας

Από το δόγμα «μηδενική ανοχή» στην πρόληψη, ήπια διαχείριση και προστασία των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την αλλαγή της φιλοσοφίας των Σωμάτων Ασφαλείας από κατασταλτικό μηχανισμό του κράτους σε Σώματα που διασφαλίζουν αποτελεσματικά την προστασία των πολιτών.
Ειδικότερα για την εφαρμογή της απαιτούνται ριζικές αλλαγές, τόσο στην διάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και στην χάραξη της αντεγκληματικής πολιτικής, ώστε να καταστούν οι Υπηρεσίες των Σωμάτων πιο λειτουργικές και αποδοτικές, η δε πολιτική ασφάλειας και πολιτικής προστασίας να αντικατοπτρίζει τις θέσεις της αριστεράς και να ισορροπεί με τις ελευθερίες και την περιφρούρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα Σώματα Ασφάλειας. Οι δύο αυτοί πυλώνες, θα αποτελέσουν κατ' επέκταση την βάση διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του ελληνικού λαού καθώς και τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας για αξιοκρατία και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα στο πλαίσιο μιας αριστερής προσέγγισης , η οποία βασίζεται στην παραδοχή ότι ενώ στην πράξη η ατζέντα της εσωτερικής ασφάλειας και η ατζέντα των δικαιωμάτων , ενδέχεται να βρίσκεται σε ένταση κατά περίσταση, αναγνωρίζει όμως το ζητούμενο μιας ισορροπίας που ικανοποιεί και τις δύο ανάγκες.


Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς
Σε αυτή την κατεύθυνση, στο διάστημα των 7 μηνών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν τα ακόλουθα βήματα:


1. Ελληνική Αστυνομία
-Επανεκκίνηση του θεσμού «Αστυνομικός της Γειτονιάς».
-Ευέλικτες πεζές περιπολίες σε στοχευμένες περιοχές Δήμων της Αττικής.
-Ειδικό σχέδιο αστυνόμευσης για το κέντρο της Αθήνας και την Δυτική Αττική
-Κινητές αστυνομικές μονάδες που δραστηριοποιούνται σε απομακρυσμένες, δυσπρόσιτες περιοχές της Χώρας.
-Έναρξη λειτουργίας δίκυκλης αστυνόμευσης με ποδήλατο
-Ενίσχυση της Υπηρεσίας καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων.
-Ενίσχυση των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας
-Σύσταση γραφείου αντιμετώπισης Αστυνομικής αυθαιρεσίας με επικεφαλής δικαστικό λειτουργό .
-Διοργάνωση Συνεδρίων ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.
-Σύσταση γραφείου εξυπηρέτησης τουριστών.
-Υλοποίηση προγράμματος Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.
-Συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και με το Χαμόγελο του Παιδιού.
-Από το αναλογικό σύστημα επικοινωνίας που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, εγκαταστάθηκε η βάση για την λειτουργία σύγχρονου ψηφιακού συστήματος, αρχικά στην Αθήνα με δυνατότητα επέκτασής του σε όλη τη χώρα.
-Ενεργοποίηση κοινωνικών φορέων για την παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού (αλεξίσφαιρα, κράνη, ελαστικά οχημάτων κλπ.) στην Ελληνική Αστυνομία.


2. Πυροσβεστική Υπηρεσία-Πολιτική Προστασία
-Αντιπυρική περίοδος 2015 χωρίς εκτεταμένες καταστροφές εξαιτίας καλού επιχειρησιακού σχεδίου.
-Με ειδική γνωμοδότηση, υλοποιήθηκε το χρόνιο αίτημα για την ασφάλιση των εθελοντών.
-Παρελήφθησαν έξι (06) ειδικά βραχιονοφόρα και δεκαεννέα (19) υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα..
-Προσλήφθηκαν χίλιοι τετρακόσιοι πενήντα (1450) συμβασιούχοι πυροσβέστες.


3. Λιμενικό Σώμα

Στο Λιμενικό Σώμα έγινε σημαντική προσπάθεια για αλλαγή του τρόπου δράσης και φιλοσοφίας λειτουργίας των Υπηρεσιών, ώστε σε αυτή την δραματική και πρωτοφανή αύξηση των μεταναστευτικών ροών να συμβάλει τα μέγιστα στη διάσωση και τη διαχείριση χιλιάδων προσφύγων, στα θαλάσσια σύνορά μας.
-Η κυβερνητική εμπειρία των τελευταίων 7 μηνών κατέδειξε την αναγκαιότητα προσανατολισμού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου ώστε να τεθεί στην υπηρεσία των πραγματικών κοινωνικών και οικονομικών αναγκών στη βάση αναπτυξιακού σχεδίου για όλους τους τομείς ευθύνης του Υπουργείου, περιλαμβανομένων και των Υπηρεσιών του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος –Ελληνικής Ακτοφυλακής.
-Διαπιστώθηκε στο διάστημα αυτό η άμεση αναγκαιότητα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των πλωτών, χερσαίων και εναέριων μέσων του Σώματος και η αποκατάσταση των λειτουργικών προβλημάτων των επισκευαστικών του βάσεων, σχεδιασμός που ήδη ξεκινήσαμε.




Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ


1. Ελληνική Αστυνομία

-Αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας.
-Ολοκλήρωση του έργου των Ειδικών Επιτροπών για ρύθμιση καίριων ζητημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας:
    -για τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας,
 -για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης
    -για τη διαχείριση – αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας.
-Υγειονομική περίθαλψη στα στρατιωτικά νοσοκομεία του πολιτικού προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.
-Έγκριση της Ηγεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας από κοινοβουλευτική διαρκή επιτροπή, στην οποία θα κατατίθεται ο ετήσιος απολογισμός της δράσης των Σωμάτων αυτών.
-Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης, που θα έχει ως σκοπό την εξοικονόμηση προσωπικού και τεχνικών μέσων για την αποτελεσματικότερη δράση και πρόληψη, απαιτείται αναδιοργάνωση και των ειδικών δυνάμεων και ένταξή τους σε Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ακραίας Εγκληματικότητας και Διαχείρισης Κρίσιμων Περιστατικών, με τελείως διαφορετικό προσανατολισμό και φιλοσοφία δράσης.
-Η εγκληματικότητα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αστυνομικά μέτρα. Το τετράπτυχο της αντιεγκληματικής πολιτικής «πρόληψη, αποτροπή, ήπια διαχείριση και εν τέλει καταστολή» χρειάζεται συνδυασμένη πολιτική πρωτοβουλία.
-Είναι απαραίτητη μια Αστυνομική Ακαδημία ενταγμένη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για την εκπαίδευση και δια βίου μετεκπαίδευση όλων των βαθμίδων του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας. Αποστολή της Ακαδημίας θα είναι να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι στέρεες γνώσεις τόσο σε αμιγώς αστυνομικά πεδία, όσο και σε πεδία των κοινωνικών, ανθρωπιστικών και νομικών επιστημών.
-Διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης, κρίσεων και προαγωγών:
Οι άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να στηριχθεί ένα αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης είναι τα αντικειμενικά κριτήρια, ο βαθμός δυσκολίας των Υπηρεσιών με μετρήσιμα εκ προοιμίου μεγέθη και αποτελέσματα και τα τυπικά προσόντα (εκπαιδεύσεις, μετεκπαιδεύσεις, πτυχία σχετικά με το Αστυνομικό λειτούργημα, μετρήσιμη αποτελεσματικότητα κλπ.).
-Ψυχολογική υποστήριξη: Η ψυχολογική υποστήριξη πρέπει να παρέχεται υποχρεωτικά στο σύνολο του προσωπικού σε τακτά χρονικά διαστήματα και εκτάκτως, όσες φορές απαιτείται.
-Αποτελεσματικός έλεγχος ρατσιστικής βίας, απάνθρωπης συμπεριφοράς και βασανισμού πολιτών: Δ ημιουργία ανεξάρτητης Υπηρεσίας, η οποία θα δέχεται τις καταγγελίες, θα συλλέγει τα στοιχεία, θα τα επεξεργάζεται και θα τα παραπέμπει στη δικαιοσύνη.
-Συνήγορος του Αστυνομικού: Ο συνήγορος του Αστυνομικού θα διερευνά αναφορές και καταγγελίες για παραβιάσεις των υπηρεσιακών δικαιωμάτων των Αστυνομικών, θα κάνει προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν για λόγους γραφειοκρατίας και θα συντάσσει ετήσια έκθεση που θα υποβάλλει στην εποπτική διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή.
-Συμφιλίωση με την κοινωνία: Στόχος και σκοπός του ανωτέρω προγράμματος είναι η συμφιλίωση της κοινωνίας με την Αστυνομία μέσα από τη συνεργασία με φορείς και πολίτες ώστε να επιτυγχάνεται σε υψηλό επίπεδο η αντιμετώπιση του εγκλήματος και να δημιουργείται ένα ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης με εμπέδωση και διασφάλιση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών.





2. Πυροσβεστική Υπηρεσία-Πολιτική Προστασία

ΓΕΝΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ 


1. Εκσυχρονισμός του Π.Σ με μέσα και υλικά
2. Κατάργηση του νόμου 4249/2014 περί αναδιάρθρωσης- εκσυγχρονισμού του Π.Σ, με κατάθεση στη Βουλή νέου Νομοσχεδίου, μετά από ουσιαστική διαβούλευση.
3. Αναβάθμιση- Ανωτατοποίηση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και δημιουργία Εθνικής σχολής Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με τα Ευρωπαικά πρότυπα.
4. Νέο θεσμικό πλαίσιο, για την έκδοση Π.Δ όπου η πρόσληψη των μονίμων Πυροσβεστών απο το 2016 θα πραγματοποιείται σε ετήσια, συνεχή και σταθερή βάση με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων.
5. Αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα, της Γ.Γ.Π.Π ως Σχεδιαστικού – Συντονιστικού- επιχειρησιακού βραχίονα του ΠΣ. και ενσωμάτωσής του στο φυσικό του χώρο, αυτό της πολιτικής προστασίας μέσω της υπαγωγής του στην κεντρική διακυβέρνηση της χώρας.
Ενίσχυση φορέων πού ασχολούνται με την Πρόληψη σε Προσωπικό Υλικά και μέσα, καλύπτοντας πλήρως το τρίπτυχο «Πρόληψη - - Έγκαιρη Επέμβαση — Καταστολή»
6. Επανακαθορισμός του ρόλου και ανασχεδιασμός της δομής, οργάνωσης και λειτουργίας του Α.Π.Σ.
7. Αποκέντρωση των δομικών λειτουργιών των υπηρεσιών του Π.Σ
8. Επικαιροποίηση-αναδιάρθρωση του Π.Δ 305 για τις κρίσεις –προαγωγές των Αξιωματικών του Π.Σ -σύνταξη νέου βαθμολογίου αποκλειστικά για τους κατώτερους.
-Η επιλογή του Αρχηγού να γίνεται από διακομματική επιτροπή.
- Τη κατάργηση της θέσης του ενός από τους δύο Υπαρχηγούς, με ταυτόχρονη αντικατάστασή του από δύο Επιθεωρητές.
- Κριτήρια –μοριοδότηση σε τρία επίπεδα Ανώτατο – Ανώτερο – Κατώτερο για τις κρίσεις-προαγωγές των αξιωματικών του Π.Σ
- Άμεση σύνταξη και ψήφιση θεσμικού πλαισίου για Εξειδίκευση ( επέκταση των κατηγοριών Αξιωματικών Ειδικών καθηκόντων).
9.Κατάρτηση νέου Οργανογράμματος και Επικαιροποίηση του Π.Δ 170 για τις μεταθέσεις των πυροσβεστικών Υπαλλήλων.

10. Ομογενοποίηση Προσωπικού με την ένταξη των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης στο Μόνιμο Πυροσβεστικό Προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος
Ø Απορρόφηση των επιλαχόντων επιτυχόντων του διαγωνισμού Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης
Ø Ένταξη των συναδέλφων του 2009 στον πίνακα επιτυχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης
Ø Διατήρηση του θεσμού του Συμβασιούχου Πυροσβέστη και Χρονική επέκταση της σύμβασης των εποχικών υπαλλήλων.
Άμεση υπογραφή του Καθηκοντολογίου των Π.Π.Υ από τα αρμόδια Υπουργεία.

11. Άμεση έκδοση Π.Δ για την υγεία και ασφάλεια του Πυροσβεστικού προσωπικού




3. Λιμενικό Σώμα –Ελληνική Ακτοφυλακή

-Προχωρούμε στην ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της ασφάλειας των πλοίων, του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της ποιοτικής κατασκευής και συντήρησης των λιμενικών υποδομών αλλά και των εργασιακών συνθηκών των ναυτικών. Ειδικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταναστευτικών ποών μέσω των θαλάσσιων συνόρων της χώρων απαιτείται η άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών ακτοφυλακής σε προσωπικό, υποδομές και μέσα, προγραμματισμό που ήδη έχουμε θέσει σε προτεραιότητα προς υλοποίηση.
-Αντικαθιστούμε το σημερινό πελατειακό σύστημα εισαγωγής στο Λιμενικό Σώμα ώστε άμεσα να ενταχθεί στο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων. Δρομολογούμε την ίδρυση και λειτουργία Ακαδημίας του Σώματος και παράλληλα καθιερώνουμε αξιοκρατικά κριτήρια για την επιλογή του Αρχηγού και των Υπαρχηγών του Λιμενικού Σώματος και για τις κρίσεις των στελεχών του.
-Επίσης, στο πλαίσιο των θεσμικών κατοχυρώσεων για τον εκδημοκρατισμό του Σώματος και την εξασφάλιση της συμμετοχής των εκπροσώπων των στελεχών του Σώματος στις επιτροπές, στα ασφαλιστικά ταμεία και στα υπηρεσιακά συμβούλια, ξεκινήσαμε την διαδικασία των απαραίτητων νομικών ρυθμίσεων μετά από σειρά διαβουλεύσεων με τις Ενώσεις Προσωπικού.
-Προχωράμε στις απαραίτητες διεργασίες για να εξασφαλίσουμε στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος τις συνθήκες εργασίας και τις νομικές και υλικές προϋποθέσεις ώστε ανταποκριθεί με επιτυχία στην αποστολή του, υπό τις δύσκολες συνθήκες της παρούσας κατάστασης.
Η ασφάλεια σε μία δημοκρατία, πρέπει να ισορροπεί με τις ελευθερίες. Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας, σε ένα ευνομούμενο κράτος θα πρέπει να υπηρετούνται ταυτόχρονα και οι δύο αυτές αρχές.


enstoloi.gr     Ενημερωτική Ιστοσελίδα του Τμήματος  Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.