Παρά τα περί «εκσυγχρονισμού» της Συνθήκης της Λωζάνης ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας στο υπόλοιπο της συνάντησης του με τον Ρ.Τ.Ερντογάν στάθηκε στο ύψος του και πολύ καλύτερα από τους προκατόχους του.
Είναι ο μόνος που έθιξε με φαρμακερό τρόπο ζητήματα που δημιουργεί καθημερινά η Τουρκία και ο Ρ.Τ.Ερντογάν εκθέτοντας τον Τούρκο πρόεδρο σε τέτοιο βαθμό που να αναγκαστούν ΗΠΑ και ΕΕ να στείλουν και οι ίδιες ηχηρά μηνύματα αποδοκιμασίας προς τον Τούρκο πρόεδρο και τα περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.
Οι Βρυξέλλες διαμήνυσαν «ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι προαπαιτούμενο για την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας» και απαντώντας στις τοποθετήσεις περί «τροποποίησης της συνθήκης της Λωζάνης», Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες».
Από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης μεταφέρθηκε η δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον για τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας περί επικαιροποίησης της Συνθήκης. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «ζήτημα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας».
Όμως εντύπωση σε όλους προξένησαν οι χθεσινές απαντήσεις του Α.Τσίπρα προς τον Τούρκο πρόεδρο τον οποίο κυριολεκτικά τον πήγε «από γωνία σε γωνία»
Ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στις αναθεωρητικές θέσεις του, θέτοντας ευθέως και πάλι θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, με αναγνώριση περισσότερων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας, όπως η εκλογή αρχιμουφτή και την ένταξη της ονομασίας «τουρκικής» σε μια «επικαιροποιημένη» Συνθήκη.
Τότε ο Α.Τσίπρας αποδόμησε με αρκετή δόση ειρωνείας όλες τις αιτιάσεις του Ρ.Τ.Ερντογάν.
«Να ψάξουμε και την Ιαπωνία για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης», είπε αναφερόμενος στην δήλωση Ενρτογάν ότι η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί μια συμφωνία 11 χωρών και ανάμεσά τους η χώρα «του Ανατέλοντος Ηλίου»
Ξεκαθάρισε ότι «Το Κυπριακό παραμένει ανοιχτό 43 χρόνια γιατί πριν από 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου» και είναι η πρώτη φορά που Έλληνας ηγέτης το «πετάει» στα «μούτρα» του Τούρκου ομολόγου του.
«Μιλήσαμε για το Αιγαίο, μιλήσαμε για την ένταση στο Αιγαίο, είπα ότι πρέπει να τερματισθεί η αυξανόμενη ένταση στην περιοχή. Προσέθεσα ότι δεν συνάδει το καλό κλίμα το γεγονός ότι εν έτει 2017 επικρέμεται επάνω μας η έννοια του casus belli.
Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μιλήσαμε και για την ανάγκη να βρεθεί βιώσιμη και δίκαιη λύση για το Κυπριακό, ελπίζω να κινηθεί και η Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες. Μιλήσαμε και για τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, μιας δύσκολης συμφωνίας που έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση των ροών και των θανάτων. Συμφωνήσαμε σε μέτρα»
Όσον αφορά το ζήτημα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης ο Α.Τσίπρας σαφώς κατηγόρησε τον Ρ.Τ.Ερντογάν ότι στην δική του χώρα είναι ελεγχόμενη και συνεπώς δεν μιλάμε περί δημοκρατικού κράτους
"Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίζει πραξικοπηματίες. Αλλά η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα, κράτος δικαίου με βασική αρχή τη διάκριση των εξουσιών.
Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης γίνονται απολύτως σεβαστές από όλους μας", τόνισε ο πρωθυπουργός
"Σας καλώ να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που θα βασίζεται στη δύσκολη προσπάθεια να οικοδομούμε γέφυρες σε στέρεα θεμέλια. Αν δεν το αποδεχθείτε να αποβεί σε βάρος όχι μόνο των ελληνοτουρκικών, αλλά των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε", είπε ο κ.Τσίπρας.
Σε αυτό το σημείο ξεκαθάρισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ περνάει από την Ελλάδα και ότι η Αθήνα είναι διαθέσιμη να την ανακόψει εάν η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί.
Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τις εκδηλώσεις των ακραίων μουσουλμάνων της Τουρκίας, που ζητούν να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά και σε αυτό το σημείο την «είπε» στον Τούρκο πρόεδρο για τις δηλώσεις του στο θέμα των μουφτήδων, διεκδικώντας να μην διορίζονται από το ελληνικό δημόσιο αλλά να εκλέγονται από την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει την ανακατασκευή μιας σειράς τζαμιών στον ελλαδικό χώρο, όπως και στο Φετιχιέ Τζαμί, πρόσθεσε:
«Ούτε μια στιγμή δεν σκέφτηκε η Ελλάδα να κάνει μια ορθόδοξη λειτουργία όπως αντιστοίχως, κακώς συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στην Αγία Σοφιά...»
Ένα ήταν μόνο το «μελανό» σημείο χθες όταν ο Α.Τσίπρας μίλησε για εκσυγχρονισμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο πλαίσιο της συνθήκης της Λωζάνης, στις κοινές δηλώσεις του με τον Ρ.Τ. Ερντογάν, δημιουργώντας την εντύπωση ότι το ρήγμα σε οτι αφορά την ελληνική θέση για το απολύτως «ανελαστικό» της συνθήκης της Λωζάνης, τελικά είναι υπαρκτό.
Αυτό το λάθος του καταλογίζουμε.
Πάντως η Ελλάδα δεν είναι ΟΝΤΩΣ η μόνη χώρα που την αφορά η Συνθήκη της Λωζάνης. Αφορά άμεσα και την Βουλγαρία η οποία έχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα με την πολυπληθέστερη δική της μουσουλμανική μειονότητα.
«Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στις πρόσφατες επιμονές του Ερντογάν στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, η οποία καθιερώνει τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας, διότι το επόμενο πιθανό αίτημα του Τούρκου προέδρου είναι για τη Βουλγαρία», σημειώνει το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Φόκους’ επικαλούμενο δηλώσεις του καθηγητή ιστορίας του πανεπιστημίου Πλάμεν Παβλόφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα αφορά άμεσα και τη Βουγαρία γιατί στις δηλώσεις του, ο Ερντογάν αναφέρει ότι η Συνθήκη της Λωζάννης δεν παρέχει λύσεις στα δικαιώματα των Μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης τους οποίους χαρακτηρίζει ως Τούρκους συμπατριώτες του.
Ο Βούλγαρος ιστορικός αναφερόμενος στους Μουσουλμάνους της Βουλγαρίας τονίζει ότι σημαντικό μέρος τους είναι Βούλγαροι και όχι Τούρκοι,ακόμη και εκείνοι με καθαρά μουσουλμανική συνείδηση έχουν βουλγαρικό αίμα.
Ο ιστορικός σχολίασε ότι για πρώτη φορά η Τουρκία και προσωπικά ο πρόεδρος Ερντογάν έθεσε το ζήτημα της αναθεώρησης της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης.
Ο Παβλόφ σημείωσε ότι η αντιδράσεις της Βουλγαρίας είναι πολύ χαλαρές και αυτό είναι απαράδεκτο.
«Βλέπουμε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν εξακολουθεί να προκαλεί εντάσεις στις τριμερείς ελληνο-βουλγαρο-τουρκικές σχέσεις και πρέπει να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι προβαίνει σε διασυνοριακές δηλώσεις χωρίς να συμβουλευθεί τη Βουλγαρία. Η συνθήκη ειρήνης της Λωζάννης αφορά, φυσικά και τη Βουλγαρία».