Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Απόσπασμα από τα επίσηµα Πρακτικά της ΟΕ΄, 16 Φεβρουαρίου 2017 . Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, στην οποία ψηφίστηκε το παρακάτω σχέδιο νόµου:

ΑΠΌΣΠΑΣΜΑ  
Από τα επίσηµα Πρακτικά της ΟΕ΄, 16 Φεβρουαρίου 2017 . Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, στην οποία  ψηφίστηκε το παρακάτω σχέδιο νόµου:

Άρθρο 13 
Μετά την παρ. 19 του άρθρου 15 του ν. 3938/2011 (Α΄ 61) προστίθεται παράγραφος 20, ως εξής: 

Παρ.20

Μεταβατική διάταξη. Παρατείνεται, υπό τους όρους και προϋποθέσεις των επόµενων εδαφίων, για τρία (3) έτη, εκτός εάν ορισθεί µικρότερο χρονικό διάστηµα µε την κοινή απόφαση του πέµπτου εδαφίου, η θητεία των προσληφθέντων, σύµφωνα µε τις διατάξεις του παρόντος, πυροσβεστών πενταετούς θητείας, οι οποίοι κρίθηκαν επιτυχώς από τα αρµόδια Συµβούλια προκειµένου να ενταχθούν στο µόνιµο πυροσβεστικό προσωπικό δυνάµει της παραγράφου 8 του παρόντος. 

Μετά το πέρας της παράτασης του προηγούµενου εδαφίου ολοκληρώνεται αυτοδικαίως η διαδικασία ένταξης στο µόνιµο πυ- ροσβεστικό προσωπικό, χωρίς να απαιτείται νέα κρίση.

Οι εντασσόµενοι καταλαµβάνουν οργανικές θέσεις, οι οποίες συνιστώνται µε προεδρικό διάταγµα που εκδίδεται µε πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονοµικών, µε ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθµων οργανικών θέσεων της ειδικής κατηγορίας πυροσβεστών πενταετούς θητείας. Με όµοιο διάταγµα απονέµεται ο βαθµός του πυροσβέστη, για όλες τις συνέπειες σε σχέση µε την επετηρίδα και τις βαθµολογικές προαγωγές, µε αναδροµική ισχύ από την 9η Φεβρουάριου 2017.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονοµικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι δυνατή η κατά τα ανωτέρω ένταξη και πριν την παρέλευση τριετίας. Με όµοια απόφαση µπορεί να ρυθµίζεται και κάθε λεπτοµέρεια για την εφαρµογή των προηγούµενων εδαφίων. Οι υπαγόµενοι στη ρύθµιση της παρούσας παραγράφου αποκτούν το δικαίωµα συµµετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις των παραγωγικών σχολών του Σώµατος, εφόσον διαθέτουν τα προσόντα που απαιτεί ο νόµος για τους πυροσβέστες. Μέχρι την ένταξή τους στο µόνιµο πυροσβεστικό προσωπικό, οι υπαγόµενοι στη ρύθµιση της παρούσας παραγράφου που αποτελούν ιδιαίτερης κατηγορίας προσωπικό, µπορούν να απασχολούνται µε υπερωρίες, κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς και τις Κυριακές και εξαιρέσιµες ηµέρες, µε πλήρη καθήκοντα για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών του Σώµατος, µε τις αποζηµιώσεις που προβλέπονται στις παραγράφους Α΄ και Β΄ του άρθρου 20 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176). 

Με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώµατος, κατά τις ανάγκες της υπηρεσίας, µπορεί να διενεργούνται µεταθέσεις και αποσπάσεις και γι’ αυτήν την κατηγορία προσωπικού, σύµφωνα µε τον κανονισµό µεταθέσεων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ειδικής διάταξης.»


  
Απόσπασμα πρακτικών από τις νομοτεχνικές ρυθμίσεις που έγιναν  στη συνεδρίαση  της βουλής στις 16/02/2017

Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κ. Υπουργό.
Ακολουθεί ο κ. Τόσκας.
Κύριε Τόσκα, εσείς θα μιλήσετε για την τροπολογία 918 με ειδικό αριθμό 76, έτσι δεν είναι; Έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι, η τροπολογία αφορά στο καθεστώς ένταξης των με πενταετή θητεία πυροσβεστών στο μόνιμο προσωπικό του Σώματος. Αφορά 2093 υπαλλήλους. Κατατίθεται αυτή η τροπολογία, επειδή οι ως τώρα διαδικασίες που υπήρχαν, που προβλέπονταν από τον ν. 3938/2011, παρουσίασαν προβλήματα τεχνικής και νομικής φύσης. Δεν έγιναν οι ρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν στο ενδιάμεσο διάστημα. Υπάρχουν προβληματισμοί σε ότι αφορά στους περιορισμούς των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. 
Υπάρχει διαδικασία διαπραγμάτευσης αυτή τη στιγμή με τους θεσμούς για τη μονιμοποίηση η οποία μπορεί να καταλήξει ακόμα και σε μερικές μέρες, ή πολύ σύντομα τέλος πάντων, Για το μεταβατικό διάστημα για κάλυψη αυτών των εργαζομένων, προτείνεται αυτή η μεταβατική διάταξη που προβλέπει τριετή παράταση της θητείας τους. Ορίζεται ότι ο χρόνος μέχρι τη ένταξη ορίζεται με τον βαθμό του πυροσβέστη. Καθορίζονται θέματα που αφορούν στη δυνατότητα εισαγωγής στις παραγωγικές σχολές των πυροσβεστών. Δίνονται καθήκοντα για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών με εύλογη οικονομική αποζημίωση. Έτσι καλύπτονται και οι νέες ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος που έχουν προέλθει από τη συμφωνία για την λειτουργία των νέων αεροδρομίων.

Θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να ζητήσω να γίνουν και δυο νομοτεχνικές διορθώσεις. Στο μέσο της πρώτης παραγράφου «οι εντασσόμενοι καταλαμβάνουν νέες οργανικές θέσεις», η λέξη «νέες» νομοτεχνικά νομίζω ότι είναι περιττή.
Στο τέλος της πρώτης σελίδας υπάρχει η εντός παρενθέσεως φράση «(περιπτώσεις α΄ και β΄ της υποπαραγράφου 2)». Νομίζω ότι και αυτά τα αναγραφόμενα στην παρένθεση είναι περιττά νομοτεχνικά.
Σας ευχαριστώ.