Σ.Δ. : Ο Ν 4058/2012 στο άρθρο 17 αναφέρει το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες :
1. Πυροσβεστικό Προσωπικό
2. Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης
3. Πολιτικό Προσωπικό
Οι οργανικές θέσεις, κατά κατηγορία, βαθμό και ειδικότητα, του πυροσβεστικού προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος είναι οι εξής:
ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ
Α) Γενικών Καθηκόντων:
Αντιστράτηγοι Πυροσβεστικού Σώματος 3
Υποστράτηγοι Πυροσβεστικού Σώματος 6
Αρχιπύραρχοι 25
Πύραρχοι (παραγωγικής σχολής) 59
Αντιπύραρχοι (παραγωγικής σχολής) 127
Αντιπύραρχος (σχολής μετεκπαίδευσης) 1
Επιπυραγοί (παραγωγικής σχολής) 134
Επιπυραγοί (σχολής μετεκπαίδευσης) 4
Πυραγοί (παραγωγικής σχολής) 195
Πυραγοί (σχολής μετεκπαίδευσης) 7
Υποπυραγοί − Ανθυποπυραγοί (παραγωγικής σχολής) 790
Υποπυραγοί − Ανθυποπυραγοί (σχολής μετεκπαίδευσης) 47
Πυρονόμοι (παραγωγικής σχολής) 212
Αρχιπυροσβέστες (παραγωγικής σχολής) 2946
Αρχιπυροσβέστες (μη παραγωγικής σχολής) –Πυροσβέστες 3909
Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης 4000
Έτσι βάσει του Ν. 4058/2012 και του άρθρου 17 οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης ανήκουν στην κατηγορία ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ καταλαμβάνουν 4.000 οργανικές θέσεις, οι οποίες δεν έχουν καθοριστεί ακόμα και είναι μια ξεχωριστή κατηγορία προσωπικού δηλαδή δεν είναι πυροσβεστικοί υπάλληλοι αλλά κάτι άλλο .
Διαπιστώνοντας ότι οι δηλώσεις του κ. Δένδια στο Κοινοβούλιο περί μεσοπρόθεσμης επίλυσης του τριχοτομημένου προσωπικού του Π.Σ. όπως ανέφερε (δεν είναι σωστό για μια Ευρωπαϊκή Χώρα), αποδεικνύονται προσχηματικές. Το μόνο που διαφαίνεται είναι ότι οι δημιουργοί αυτού του νομοσχεδίου καλλιεργούν ακριβώς το αντίθετο από αυτά που ο Υπουργός δήλωνε, οπότε όσον αφορά την ομογενοποιήση τα λόγια απέχουν πράξεων.
Οι σημερινές προκλήσεις απαιτούν την πλήρη ομογενοποίηση, εξομοίωση του καθηκοντολογίου και ωραρίων όλου του προσωπικού, ώστε να αρθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν στο Π.Σ., για να μπορούν να εφαρμοστούν αυτά που ορίζονται από τον Κ.Ε.Υ.Π.Σ για όλο το προσωπικό απαρέγκλιτα χωρίς εξαιρέσεις. Οι όποιες διαφοροποιήσεις (σε καθήκοντα, ωράρια, μισθολόγιο, ασφαλιστικό, άδειες, μεταθέσεις) είναι τροχοπέδη στην εφαρμογή κανονισμών που μόνο προβλήματα δημιουργεί στην όποια πρόοδο του Π.Σ. όταν το προσωπικό αυτό κατηγοριοποιείται, λόγω αυτών των διαφοροποιήσεων και της άνισης μεταχείρισής του.
Έτσι πρέπει και στα χαρτιά να εξομοιωθούμε , διότι στην πράξη αυτό έχει προ πολλού τελεσθεί στα μάτια του κόσμου που υπηρετούμε, εν αγνοία όλων αυτών που σκέπτονται για τη συγγραφή του πολυνομοσχεδίου.
Σε όλες αυτές οι προκλήσεις θα πρέπει να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών, ώστε να γίνει από όλους προσπάθεια να αλλάξουμε αυτή τη ρότα με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου της αναδιάρθρωσης.