Σε κινητοποιήσεις οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας - Κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας στην ΠΥ Καβάλας
Σε "αναμμένα κάρβουνα" κάθονται, εδώ και λίγες ημέρες, οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας και οι συμβασιούχοι συνάδελφοί τους σε ολόκληρη στην Ελλάδα, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με το αν θα ανανεωθεί ή όχι η σύμβασή τους ή αν θα μονιμοποιηθούν. Η θητεία τόσο των πυροσβεστών πενταετούς υποχρεώσεως όσο και των συμβασιούχων λήγει την προσεχή Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, αλλά από εκεί και πέρα ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι.
Στον νομό Καβάλας το σύνολο των πυροσβεστών πενταετούς θητείας και των συμβασιούχων συνάδελφών τους αντιστοιχεί στο 50% του έμψυχου δυναμικού όλων των πυροσβεστικών υπηρεσιών και σταθμών του νομού (περίπου 100 πυροσβέστες επί συνολικού έμψυχου δυναμικού περίπου 200 πυροσβεστών), με το εργασιακό τους καθεστώς να εξηγεί, μιλώντας στο Kavala Portal, ο πρόεδρος του Σωματείου Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Μακεδονίας-Θράκης και Βορείου Αιγαίου Γιάννης Παπαναστασίου:
Μέχρι και το 2011 όλοι μας ήμασταν συμβασιούχοι -ορισμένοι, μάλιστα, από εμάς απασχολούμασταν ως συμβασιούχοι για 10 ή ακόμα και 20 χρόνια. Το 2011 ψηφίστηκε ένας νόμος, και βάση αυτού εκδόθηκε μια προκήρυξη με την οποία μπορούσαν να καταθέσουν αίτηση για πρόσληψη με συμβάσεις πενταετούς θητείας όσοι διέθεταν μια σειρά προσόντων.
Από τους 5500 συμβασιούχους που απασχολούντο εκείνη την εποχή κατέθεσαν αίτηση οι 4400, και από αυτούς προσελήφθησαν οι 3400 -με τους υπόλοιπους 1000 να είναι επιλαχόντες. Παράλληλα, για να μην κριθεί ο σχετικός νόμος αντισυνταγματικός, η προκήρυξη συμπεριέλαβε και ιδιώτες που μέχρι εκείνη την εποχή δεν απασχολούντο στο Πυροσβεστικό Σώμα, με συνέπεια να προσληφθούν επιπλέον 600 πυροσβέστες.
Συνολικά, λοιπόν, μετά και την προκήρυξη αυτή υπήρχαν:
- 3400+600 = 4000 πυροσβέστες πενταετούς θητείας
- 1000 επιλαχόντες, οι οποίοι παρέμειναν συμβασιούχοι, και
- οι 1100 συνάδελφοι που δεν είχαν δικαίωμα κατάθεσης αιτήσεως για την προκήρυξη, οι οποίοι και παρέμειναν συμβασιούχοι.
Σε λίγες ημέρες (στις 9 Φεβρουαρίου) λήγει η θητεία όλων μας και, βάση των δεδομένων που θα έπρεπε να ισχύσουν:
- 2100 πυροσβέστες από τους 4000 πενταετούς θητείας πρέπει να μονιμοποιηθούν (μιας και έχουν γραμματικές γνώσεις επιπέδου λυκείου και, όταν κατέθεσαν τις σχετικές αιτήσεις το 2011, δεν είχαν συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας τους),
- 1900 πυροσβέστες από τους 4000 πενταετούς θητείας θα συνεχίσουν να εργάζονται ως πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης
- οι επιλαχόντες της προκήρυξης του 2011 θα παραμείνουν συμβασιούχοι, και
- οι συνάδελφοι που δεν είχαν δικαίωμα κατάθεσης αιτήσεως για την προκήρυξη, θα παραμείνουν συμβασιούχοι μέχρι το τέλος του 2017 -οπότε και θα βρεθούν και αυτοί στον "αέρα"
Ωστόσο, προφανώς λόγω του ότι αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, το μέλλον όλων μας (όπως, φυσικά, και πολλών άλλων εργαζόμενων) παραμένει αβέβαιο. Οι επιλαχόντες, δε, περίμεναν την ανανέωση του πίνακα ως και τις 12 Δεκεμβρίου, κάτι όμως που δεν έγινε από την κυβέρνηση, με συνέπεια να παραμένουν και αυτοί στον αέρα περιμένοντας ακόμα την τροπολογία που είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση. Αν και, θεωρητικά, υπάρχει η πιθανότητα όλοι μας να χάσουμε την δουλειά μας, κάτι τέτοιο έχει αποκλειστεί εδώ και καιρό από την διοίκηση του Πυροσβεστικού Σώματος και την κυβέρνηση.
Το Σωματείο Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Μακεδονίας-Θράκης και Βορείου Αιγαίου, μετά και από αυτές τις εξελίξεις, αποφάσισε - σε συνεργασία με άλλα σωματεία στην υπόλοιπη Ελλάδα- να ξεκινήσει σειρά κινητοποιήσεων, αρχίζοντας από μια πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα την προσεχή Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου.
Τι σημαίνει, όμως, πρακτικά αυτή η δικαστική διεκδίκηση;
Σε αυτό το ερώτημα ο κ. Παπαναστασίου ήταν κάθετος:
Σε αυτή την περίπτωση όλοι αυτοί οι συνάδελφοι χάνουν τις θέσεις εργασίας τους! Οι πυροσβέστες που έχουν το δικαίωμα μονιμοποίησης και απασχολούνται σε όλο τον νομό Καβάλας είναι περίπου 30 - άρα, όπως καταλαβαίνετε, αυτή την στιγμή το ενδεχόμενο απώλειας 30 πυροσβεστών από το σύνολο της δύναμης στον νομό Καβάλας είναι κάτι παραπάνω από ορατό. Αν λάβετε, μάλιστα, υπόψη ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες 29 μόνιμοι πυροσβέστες θα πρέπει να μετακινηθούν από την Καβάλα, την Χρυσούπολη και την Ελευθερούπολη στον νέο πυροσβεστικό σταθμό στο αεροδρόμιο "Μέγας Αλέξανδρος" της Χρυσούπολης, καταλαβαίνετε ότι από τους 200 πυροσβέστες περίπου οι 60 "απενεργοποιούνται"! Το τι συνέπειες θα έχει αυτή η "απενεργοποίηση" για την κάλυψη των πυροσβεστικών αναγκών του νομού είναι κάτι παραπάνω από προφανές.
Για να δείτε όλη την ανακοίνωση πιέστε στο Kavala Portal