Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ  & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  
ΑΝAT.  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  &  ΘΡΑΚΗΣ

 ΠΡΟΣ   1.  ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝAT.  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ                          


ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 149                                                                                                             ΚΟΜΟΤΗΝΗ   09/11/2013 

ΘΕΜΑ : ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Αξιότιμοι Κύριε Βουλευτές,  

 Η αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος αποτελεί πλέον γεγονός , καθώς επρόκειτο σύντομα να κατατεθεί το Νομοσχέδιο προς συζήτηση και ψήφιση. Αναμφίβολα, θα άγγιζε όλους τους κλάδους που αποτελούν το Πυροσβεστικό Σώμα. Αναμενόμενο και για τον δικό μας κλάδο, αυτόν των  Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης.
    Για άλλη μία φορά κατακερματίζουν, απαξιώνουν και υποβαθμίζουν το συγκεκριμένο θεσμό, καθώς περιορίζονται και κατακεραυνώνονται τα καθήκοντα όλων αυτών που χρόνια τώρα αποτελούσαν ανεκτίμητη δύναμη στις δύσκολες ώρες που πέρασε η χώρα μας με τις μεγάλες πυρκαγιές και όχι μόνο. Με αυταπάρνηση και πολλές φορές με την απώλεια της ίδιας τους της ζωής, με ζήλο, ικανοποίηση και περισσή περηφάνια , για να υπερασπιστούμε ανθρώπινες ζωές, το περιβάλλον και το φυσικό πλούτο αυτής της χώρας γενικότερα.
   To νομοσχέδιο  για την Αναδιάρθρωση του Π.Σ που επρόκειτο να κατατεθεί και τα άρθρα τα οποία μας αφορούν επιεικώς μας προσβάλλουν και κατ' επέκταση , η αναγνωρισιμότητα για τη χρησιμότητα των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης είναι σχεδόν ανύπαρκτη. 
    Επιδιώκετε ευθαρσώς και απροκάλυπτα να δημιουργήσουν "μπαλαντέρ" , προκειμένου να ικανοποιηθεί η χρόνια εμπάθειά τους προς το πρόσωπο του Συμβασιούχου Πυροσβέστη και που πλέον σήμερα είναι Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης. 
    Υπονομεύονται  και αποτρέπονται με κάθε τρόπο οι όποιες προσπάθειες καταβάλλονται από τη μεριά μας ώστε να επιτευχθεί η πολυσυζητημένη ομοιογένεια που εδώ και καιρό υποτίθεται ότι αγωνίζονται να επιτευχθεί. Λίγο έως πολύ ήταν γνωστές οι πραγματικές  θέσεις και όχι αυτές που αφήναν να διαρρεύσουν προς τα έξω περί συνοχής, συναδελφικότητας, ομογενοποίησης και τα συναφή. 
    Ουσιαστικά λοιπόν επιδιώκουν να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι , παρουσιάζοντας επιφανειακό ενδιαφέρον για το θεσμό μας και η δράση τους όσο αφορά τον κλάδο μας ήταν να τον υποβαθμίσουν ...Δε σέβονται τους αγώνες τόσων ανθρώπων και έχουν ενοχληθεί από την επαγγελματική μας αποκατάσταση.
    Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 98 στην παράγραφο 2, αντί να ενισχύονται τα καθήκοντά μας,  αποδυναμώνονται και μόνο αν προκύψουν έκτακτες ανάγκες  μας "χρησιμοποιούν". Αναφέρετε χαρακτηριστικά "... όταν συντρέχουν ειδικοί ή έκτακτοι υπηρεσιακοί λόγοι που δυσχεραίνουν ουσιωδώς την άσκηση του επιχειρησιακού έργου και την αποτελεσματικότητα του πυροσβεστικού μηχανισμού, επιτρέπετε , ΜΟΝΟ για την αντιμετώπιση αυτών, να διατίθενται και σε κύριες πυροσβεστικές δράσεις."
    Κύριοι , δεν είμαστε αναλώσιμοι ! 
Επιδιώξαμε , επιδιώκουμε και θα επιδιώκουμε να είμαστε χρήσιμοι όσο κι αν αυτοί το υπονομεύουν και καταβάλλουν  κάθε δυνατή προσπάθεια  για να το αποτρέψουν !
    Στην ίδια παράγραφο στο εδάφιο β', αναφέρετε για το χρόνο εργασίας  και τις άδειες των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις που ισχύουν για το μόνιμο προσωπικό.
...Τι ακριβώς εννοούν  με τη λέξη "ανάλογα" που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην όποια τροποποίηση παραγράφων του άρθρου 15 του Νόμου 3938/2011? Τι είναι αυτό που προσπαθούν  να επιτύχουν αφήνοντας "παραθυράκια" ανοιχτά για την εφαρμογή του?
    Συνεπώς, μας διαφοροποιούν  από το μόνιμο Πυροσβεστικό προσωπικό και μας "χρησιμοποιούν" ως επικουρικούς προς αυτό. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει και αρνούνται πεισματικά να εμπεδώσουν  ότι δε διαφοροποιούμαστε σε κάτι , καθώς η εκπαίδευσή μας είναι ισάξια και ενδεχομένως ανώτερη λόγω της προϋπηρεσίας του καθένα από μας σε δασικές πυρκαγιές και όχι μόνο. Το μόνο που επιτυγχάνουν με αυτή τους τη στάση είναι η αυτοαναίρεσή τους και η αμφισβήτηση των εκπαιδευτών που είχαν  ορισθεί. Δεν αρνήθηκε κανένας μας , να συμμετέχει ενεργά και σε αστικά συμβάντα όταν απαιτήθηκε και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Διοικήσεις των εκάστοτε Υπηρεσιών και Κλιμακίων.
    Επιπροσθέτως , στο άρθρο 92 ιβ' αναφέρετε ότι μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου και με απόφαση του Αρχηγού , θα οριστεί προσωπικό με καθήκοντα δασοπροστασίας για την υποβοήθηση και υποστήριξη δράσεων προληπτικής πυροπροστασίας και πολιτικής προστασίας. Αυτό που για άλλη μια φορά δεν προσδιορίζεται και δεν αποσαφηνίζεται στο ίδιο άρθρο είναι η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη που θα καθορίζει και θα εξειδικεύει τα καθήκοντα του διατιθέμενου προσωπικού υπό μορφή ειδικού καθηκοντολογίου ... ! Υποκατηγορία λοιπόν οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης στο Πυροσβεστικό Σώμα... Κατηγορία αναλώσιμη και για μια ακόμη φορά απροσδιόριστα καθήκοντα καθώς ο όρος "ειδικό καθηκοντολόγιο" για πρώτη φορά κάνει την εμφάνισή του.
    Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι ο αγώνας μας συνεχίζεται έστω και κάτω από αντίξοες συνθήκες για την εποχή, προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν είμαστε αναλώσιμοι και κυρίως αγωνιζόμαστε και προσφέρουμε έργο επειδή εμείς οι ίδιοι το έχουμε επιλέξει. Λυπούμαστε αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους. Εμείς εκεί ταχθήκαμε και αυτό θα κάνουμε.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη στήριξη σας,  τις όποιες ενέργειές σας και αναμένουμε για τις εξελίξεις...




                                                                    Με τιμή το
                                                                            Διοικητικό Συμβούλιο 
Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               του Σωματείο                                    Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                                                ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ                                    κιν.  6948401282  & *750942                                                                                               κιν.  6947402626