Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Η πυροσβεστική θυμάται και θρηνεί τους τρεις αδικοχαμένους Πυροσβέστες σε έκρηξη βυτίου με προπάνιο στα Καμένα Βούρλα

Πέμπτη, 01 Μαϊ 2014 19:23




Το τραγικό οδοιπορικό μνήμης από τη σελίδα της Νάντιας Αλεξίου στο facebook.
30 Απριλίου 1999: Καμένα Βούρλα- Ημέρα μνήμης για τρεις αδικοχαμένους Πυροσβέστες σε έκρηξη βυτίου με προπάνιο.

Παραμονή πρωτομαγιάς, στον περιφερειακό δρόμο των Καμένων Βούρλων, πλήρωμα της τροχαίας, ακινητοποιούν για
έλεγχο βυτιοφόρο έμφορτο με προπάνιο. Διερχόμενο βαν, προσκρούει στο πίσω μέρος του βυτιοφόρου και τα δύο οχήματα παραδίδονται στις φλόγες.
Όχημα της Π.Υ Λαμίας με πλήρωμα τρεις Πυροσβέστες, φτάνει στο σημείο 20’ μετά την εκδήλωση της εστίας φωτιάς στα δύο οχήματα, πλησιάζει, και ενώ βρίσκεται μπροστά από το βυτιοφόρο, στην κολώνα από την πλευρά του οδηγού, εκδηλώνεται έκρηξη, και τους παρασύρει στο θάνατο.
Νεκροί είναι οι Αρχιπυροσβέστες Στάθης Ριζόπουλος, και Νίκος Νικολάου καθώς και ο Πυρονόμος Σωτήρης Σταμέλος.
Νεκροί ανασύρθηκαν επίσης, ο 39χρονος οδηγός του βυτιοφόρου Ανδρέας Παπακωνσταντίνου - ο οποίος αν και απομακρύνθηκε από το τα φλεγόμενα οχήματα, κομμάτι λαμαρίνας από την έκρηξη, τον τραυμάτισε θανάσιμα όταν τον χτύπησε στο κεφάλι, ενώ και ο οδηγός του βαν Κωνσταντίνος Μανανάς, εξαϋλώθηκε η σορός του οποίου δεν εντοπίσθηκε.
Μεταλλικά τμήματα των δύο οχημάτων, από το ωστικό κύμα της έκρηξης, εκτινάχθηκαν σε μεγάλη απόσταση-ακόμα και στο 1χλμ.από το σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά-, τραυματίζοντας επίσης 14 άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λαμίας για τις πρώτες βοήθειες.

Αρχιπυροσβέστης Στάθης Ριζόπουλος
Γεννήθηκε το 1958 στο Μοσχοχώρι Φθιώτιδος. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 14-10-1981, ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Υπηρέτησε στις Π.Υ. Χαλκίδας και Λαμίας.
Έχασε την ζωή του στις 30 Απριλίου 1999 στα Καμένα Βούρλα, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε βυτιοφόρο που μετέφερε προπάνιο. Ο θάνατός του οφειλόταν στην εκδήλωση του φαινομένου BLEVE.

Αρχιπυροσβέστης Νίκος Νικολάου
Γεννήθηκε το 1960 στις Κομποτάδες Φθιώτιδος. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 18-8-1982, ήταν έγγαμος και πατέρας ενός παιδιού. Υπηρέτησε στις Π.Υ. Λιβαδειάς και Λαμίας. Έχασε τη ζωή του μαζί με τους συναδέλφους του Πυρ/μο Σ. Σταμέλο και Αρχ/στη Ε. Ριζόπουλο, στις 30 Απριλίου 1999, στα Καμένα Βούρλα, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε βυτιοφόρο που μετέφερε προπάνιο. Ο θάνατός τους οφειλόταν στην εκδήλωση του φαινομένου BLEVE.

Πυρονόμος Σωτήρης Σταμέλος
Γεννήθηκε το 1953 στα Πετράλωνα Ευρυτανίας. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 5-12-1976, ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Υπηρέτησε στις Υπηρεσίες Ηρακλείου, Καρπενησίου και Λαμίας. Έχασε τη ζωή του στις 30 Απριλίου 1999 στα Καμένα Βούρλα, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε βυτιοφόρο που μετέφερε προπάνιο. Ο θάνατός τους οφειλόταν στην εκδήλωση του φαινομένου BLEVE.
ΠΗΓΗ :  Bloko.gr