Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Ενημέρωση από την Δικηγορική Εταιρεία Εργατικού Δικαίου μετά από έγγραφο μας,για την πορεία αγωγών μελών του Σωματείου μας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ      & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗ

                         ΠΡΟΣ              
1. Δικηγορική Εταιρεία Εργατικού  Δικαίου                      
Γ' Σεπτεμβρίου & Αβέρωφ 11, 104                                                    
Τ.Κ 10433, Αθήνα - Φαξ: 210 8251179                                                                                                     ch.nikoloutsopoulos@ergatiko.gr
pkampitis@ergatiko.gr                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 55                                                                                        ΚΟΜΟΤΗΝΗ   26/05/2014

  ΘΕΜΑ : Ενημέρωση για την πορεία αγωγών μελών μας  που έχετε αναλάβει  
 
Μετά την τηλεφωνική μας επικοινωνία και  ενημέρωση σας για την αναβολή του Εφετείου για τις 24 Μαρτίου 2015 που αφορά αγωγές που έχουν κατατεθεί από συναδέλφους του Ν. Καβάλας.
Καθώς επίσης,  μετά την αποστολή  μέσου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το γραφείο σας, των  ονομάτων συναδέλφων μας  με τα διαστήματα απασχόλησης  τους έως το 2004 αλλά και την έκδοση νεοτέρων προϋπηρεσιών  τους προς αποστολής τους στο γραφείο σας  .

Παρακαλούμε για τις ενυπόγραφες απαντήσεις σας σε όλα τα παρακάτω ερωτήματα που σας παραθέτουμε, καθώς επίσης για την  αναλυτική ενημέρωση μας, επί του συνόλου των αγωγών που έχετε αναλάβει και αφορούν μέλη μας :

1. Αγωγές για την μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου μελών μας από τους Νομούς  (Έβρου,  Ξάνθης,  Δράμας) και την πορεία αυτών σε επίπεδο Πρωτοδικείου.
2. Των δυο αγωγών, αυτής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ορεστιάδας με Αριθμό Απόφασης  28/1816/84 – 1817/85/30/06/2005  που αφορά συναδέλφους από το Βόρειο Έβρο και αυτής του Μονομελές Πρωτοδικείου Αθηνών  με Αριθμό Απόφασης  1760/07/09/2006  που αφορά συναδέλφους από το Ν. Καβάλας,  που είχαν θετική έκβαση σε Πρωτόδικο βαθμό.
Που αφορούν την μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου  και εκκρεμούν   η συζήτηση αυτών σε δεύτερο βαθμό  (Εφετείο).

Έγινε έφεση από το Ελληνικό Δημόσιο κατά της απόφασης Μονομελούς Πρωτοδικείου Ορεστιάδας με Αριθμό Απόφασης 28/1816/84 – 1817/85/2005 ?
Αν ναι γνωρίστε μας την απόφαση Έφεσης, αν έχει αυτή συζητηθεί, αν όχι, έχει πάρει ημερομηνία  συζήτησης και πότε είναι αυτή.

Έκθεση Κατάθεσης Δικογράφου Έφεσης του Ελληνικού Δημοσίου με αριθμό κατάθεσης 6166/26/06/2008 κατά της απόφασης 1760/2006 του Μονομελές Πρωτοδικείου Αθηνών, την οποία γνωρίζουμε .

3. Οι νέες βεβαιώσεις προϋπηρεσίας που έχουν ζητηθεί από το γραφείο σας να εκδώσουν τα μέλη μας  που συμμετείχαν στις εν λόγω  αγωγές,  θα αφορούν το σύνολο των  εν ενεργεία συναδέλφων Συμβασιούχων  Πυροσβεστών και των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης?
4. Οι βεβαιώσεις  προϋπηρεσίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως επιπλέον στοιχεία και σε πρωτοείσηακτες αγωγές που εκκρεμούν ?  
5. Οι νέες βεβαιώσεις προϋπηρεσίας θα εκδοθούν και από συναδέλφους των οποίων δεν έχουν καν συζητηθεί οι αγωγές  σε Πρωτόδικο βαθμό ?
6. Συνάδελφοι που έχουν εργασθεί μετά  την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 έχουν λιγότερες πιθανότητες θετικής έκβασης των αγωγών τους ?
7. Οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης είναι δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου,  στους οποίους δίνεται η δυνατότητα βάση του Ν. 3939/2011  6 μήνες πριν την λήξει της πενταετίας να ζητήσουν οι  έως 40 ετών κατά την ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων την μονιμοποίηση τους και οι άνω των 40 ετών την ανανέωση της παραμονής τους ως Π.Π.Υ.
Η διεκδίκηση  της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου βάση των αγωγών που έχουν κατατεθεί το 2004  μπορεί να βοηθήσει στο εργασιακό  μέλλον του συνόλου των συναδέλφων ?

8. Αγωγές για την εξίσωση μισθών μας ως εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Π.Σ.
9. Αγωγές για την καταβολή του επιδόματος των 176 €, ως εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Π.Σ.

Παρακαλούμε για δικές σας ενέργειες, έτσι ώστε με τη σειρά μας να ενημερώσουμε τα μέλη μας
   
                                                                       Με τιμή το                                                                                      
Διοικητικό Συμβούλιο                                                                                                                                                                            
                                                                     του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                       ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ
    κιν.  6948401282  & * 750942                                                              κιν.  6947402626  & *786272            


Απάντηση της Δικηγορικής Εταιρείας Εργατικού  Δικαίου  στο έγγραφο του Σωματείου 

Δ Ι Κ Η Γ Ο Ρ Ι Κ Η  Ε Τ Α Ι Ρ Ε Ι Α  Ε Ρ Γ Α Τ Ι Κ Ο Υ  Δ Ι Κ Α Ι Ο Υ


Γ΄ Σεπτεμβρίου & Αβέρωφ 11, 104 33 Αθήνα ● Τηλ.: 210 82 51 555 ● Fax. 210 82 51 179

                                                                                                         
     Αθήνα, 19 Ιουνίου 2014
                                                                         
                                                Προς

   ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ
    ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ                                                  
                                                       

Σε απάντηση του με αρ. πρωτ. 55/26-05-2014 εγγράφου σας, με το οποίο μας θέσατε ερωτήματα αναφορικά με τη δικαστική εξέλιξη των υποθέσεων που έχουμε αναλάβει, σας επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Α. Στρατηγική του γραφείου μας είναι σε κάθε υπόθεση που αναλαμβάνουμε και η οποία αφορά μεγάλο όγκο εργαζομένων να προσπαθούμε να ανοίγουμε δρόμο, ώστε να καθίσταται εφικτή η τελική ευδοκίμηση του συνολικού στόχου μας. Στα πλαίσια αυτά και αναφορικά με το ζήτημα των αγωγών, με τις οποίες αιτούμαστε τον ορθό χαρακτηρισμό των σχέσεων εργασίας σας από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, προκρίναμε τη συζήτηση ενώπιον του Αρείου Πάγου της υπόθεσης δύο συναδέλφων σας από την Ευρυτανία, δεδομένου ότι η απόφαση του Εφετείου Λαμίας που τους αφορούσε ήταν θετική, οι δε αρχικές τους συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο ήταν προ του έτους 2001. Η υπόθεση τους συζητήθηκε στις 18-02-2014 και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την τελική της έκβαση καθώς η σχετική αρεοπαγιτική εισήγηση είναι θετική. Σε περίπτωση δε θετικής εξέλιξης θα είναι η πρώτη απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου που θα βεβαιώνει ότι καλύπτατε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος. Προκειμένου συνεπώς να έχει προηγηθεί η έκδοση της ως άνω απόφασης του Αρείου Πάγου, και δεδομένου ότι είχαν ήδη εκδοθεί από άλλα Εφετεία της χώρας αρνητικές αποφάσεις για τους πυροσβέστες με αιτιολογία μάλιστα σε ορισμένες από αυτές ότι δεν καλύπτετε πάγιες ανάγκες, στις 16-04-2013 ενώπιον του Εφετείου Αθηνών επιλέξαμε να αναβάλλουμε για τη δικάσιμο της 24ης Μαρτίου 2015 την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου κατά των Αθηνόδωρου Αγγελίδη κλπ (συνολικά 97 εφεσίβλητοι) και κατά της υπ’ αρ. 1760/2006 θετικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο επιλέξαμε να μην προβούμε στη συζήτηση των υπολοίπων αγωγών των μελών σας που εκκρεμούν ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών [Θεόδωρος Γούσιος κλπ (συνολικά 4 ενάγοντες), Αναστάσιος Αναστασιάδης κλπ (συνολικά 70 ενάγοντες), Σπυρίδων Αΐβαλιώτης κλπ (συνολικά 19 ενάγοντες], νέες ημερομηνίες συζήτησης των οποίων θα λάβουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Επί της με αρ. καταθ. δικογράφου 1816/84/17-12-2004 αγωγής των Αναστασίου Αλεξίου κλπ (συνολικά 34 ενάγοντες) και της με αρ. καταθ. δικογράφου 1817/85/17-12-2004 αγωγής των Μόσχου Ζαπάρτα (συνολικά 3 ενάγοντες) έχει δημοσιευτεί η θετική υπ’ αρ. 28/1816/84-1817/85/2005 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ορεστιάδας. Κατά της αποφάσεως αυτής το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση, η οποία συζητήθηκε ενώπιον του Εφετείου Θράκης στις 08-04-2011 και επί της οποίας δημοσιεύτηκε η υπ’ αρ. 347/2001 απόφαση που έκανε δεκτή την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου. Κατά της αποφάσεως του Εφετείου Θράκης θα ασκήσουμε αναίρεση ενώπιον του Αρείου Πάγου έως το τέλος Ιουλίου.
Για  την αποτελεσματικότερη νομική αντιμετώπιση των υποθέσεων αυτών τόσο ενώπιον του Αρείου Πάγου όσο και ενώπιον του Εφετείου Αθηνών σας ζητήσαμε να μας αποστείλετε βεβαιώσεις προϋπηρεσίας όλων των συναδέλφων σας που συμπεριλαμβάνονται στις ανωτέρω αγωγές. Περαιτέρω, χρήσιμο θα ήταν να εκδώσουν αντίστοιχες βεβαιώσεις και οι συνάδελφοί σας εκείνοι των οποίων οι αγωγές δεν έχουν ακόμα συζητηθεί.
Λόγω της επικρατούσας ερμηνείας της νομολογίας του Αρείου Πάγου όσοι πυροσβέστες εργάστηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο για πρώτη φορά προ του Απριλίου του 2001 έχουν περισσότερες πιθανότητες ευδοκίμησης της αγωγής τους από εκείνους των οποίων η πρώτη πρόσληψή έλαβε χώρα μετά το 2001. Η δε ευδοκίμηση ή μη των αγωγών αφορά μόνο όσους περιλαμβάνονται στις συγκεκριμένες αγωγές, το αποτέλεσμα δηλαδή δεν λειτουργεί επεκτατικά για όλους τους πυροσβέστες.
Β. Αναφορικά με την υπόθεση της διεκδίκησης διαφορών αποδοχών σε σύγκριση με τις αποδοχές που ελάμβανε το τακτικό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, σας ενημερώνουμε ότι έχουν κατατεθεί για το σύνολο των εντολέων μας πυροσβεστών αγωγές με τις οποίες έχουμε διακόψει την παραγραφή των αξιώσεών τους.
Όπως και στην υπόθεση της εργασιακής τακτοποίησης έτσι ακριβώς και εδώ προκρίναμε την υπόθεση συναδέλφων σας από την Άρτα, επί της οποίας δημοσιεύτηκε η υπ’ αρ. 551/2013 θετική απόφαση του Ειρηνοδικείου Άρτας. Επί της απόφασης αυτής άσκησε έφεση το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο Άρτας στις 21-03-2014 και αναμένουμε την έκδοση της απόφασης. Αναλόγως της απόφασης που θα δημοσιευτεί θα καθορίσουμε και τις επόμενες κινήσεις μας σε νομικό επίπεδο, σε κάθε περίπτωση πάντως εντός του επόμενου διμήνου θα καταθέσουμε για το σύνολο των εντολέων μας εξειδικευμένες αγωγές, όπου θα συγκεκριμενοποιούνται για τον καθένα τα διεκδικούμενα ποσά.
Γ.  Τέλος, ως προς το ζήτημα της ειδικής παροχής των 176 €, σας ενημερώνουμε ότι μετά την αρνητική εξέλιξη που έλαβε χώρα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η υπόθεση θα συζητηθεί και ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου τον Δεκέμβριο του 2014. Το γεγονός ότι η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου παρ΄ όλο που τα επιμέρους Τμήματα του Αρείου Πάγου εξέδιδαν θετικές αποφάσεις μας καθιστά ιδιαίτερα ανήσυχους ως προς την τελική έκβαση της υπόθεσης. Το σίγουρο είναι ότι η θετική ή μη εξέλιξη της υπόθεσης τον Δεκέμβριο του 2014 θα επηρεάσει αναλόγως και τις αγωγές που έχουν κατατεθεί για λογαριασμό των εντολέων μας σε όποιο βαθμό δικαιοδοσίας εκκρεμούν τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Με τιμή,
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ