Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΑΡΧΗΓΟ ΜΕ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ

 


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  ΘΡΑΚΗΣ  &  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΝΟΜΙΜΑ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ  ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗ  :(246/03  1924 ΕΜ 278/03) ΕΔΡΑ : ΚΟΜΟΤΗΝΗ  ΔΙΕΥΘYΝΣΗ :  ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ - 4η ΕΜΑΚ        Τ.Κ 69100   ΦΑΞ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ :   2510 611302  Blog : pyrosvestesamth.blogspot.gr                         E mail : ipapanast@gmail.com


ΠΡΟΣ :   ΥΠΑΡΧΗΓΟ Π.Σ. ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟ Κ. ΙΩΑΝΝΗ ΠΕΤΡΟΥΤΣΟ                                                                                                                                                                                                                                   


  


                                                                                                            

ΑΡ.  ΠΡΩΤ :  22                                                                                ΚΟΜΟΤΗΝΗ :   05/05/2022


ΘΕΜΑ :  ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ


Κ. Υπαρχηγέ σας παραθέτουμε τα παραπάνω αιτήματα , που χρόνια ταλανίζουν την κατηγορία μας , θεωρώντας ότι είναι καιρός πια να επέλθει η πλήρη καταξίωση της , την  οποία και έχουμε αποδείξει τα δέκα χρόνια που υπηρετούμε ως Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης και προδήλως δικαιούμαστε.


ΘΕΜΑ Α: Μισθολόγιο.

Ο θεσμός των εργαζομένων Πενταετούς Υποχρέωσης, δεν είναι πρωτόγνωρος , προϋπήρχε και εφαρμόστηκε , στις Ένοπλες Δυνάμεις από το 1985 έως και σήμερα, καθώς και στην Αστυνομία με τους θεσμούς των Συνοριοφυλάκων και των Ειδικών Φρουρών. Σε όλες , λοιπόν , τις περιπτώσεις που εφαρμόστηκε ,  ο ανωτέρω θεσμός , όλο το προσληφθέν προσωπικό , εντάχθηκε και εξομοιώθηκε , μισθολογικά, πλήρως με το μόνιμο προσωπικό. Αποτέλεσμα να υπάρχει , πλήρης εξομοίωση , τόσο στις παροχές  , όσο και στα εργασιακά καθήκοντα , καθώς επίσης και στο χρόνο εργασίας , δηλαδή αφορά την εργασία όλου του προσωπικού κατά τις αργίες, τις εξαιρέσιμες ημέρες ,και στην νυχτερινή εργασία. Όλο αυτό , συνετέλεσε , στην ομοιόμορφη κατανομή των καθηκόντων, και του χρόνου εργασίας , σε όλο το προσωπικό, ανεξαρτήτως κατηγορίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει η  εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών. 

Πλην  της δικής μας περίπτωσης, ήτοι των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης , με αποτέλεσμα , αφενός την δυσλειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος , και αφετέρου την κατάφωρη αδικία που έχουμε υποστεί ως συγκεκριμένη κατηγορία.  Σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 15 ν. 3938/2011 , όπου αναφέρει τα καθήκοντα των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης , και τα οποία ενέχουν τους ίδιους κίνδυνους , που αντιμετωπίζει το μόνιμο προσωπικό, καθιστά την μισθολογική αυτήν ανισότητα , όχι μόνο  κατάφωρη αδικία , άλλα και αντισυνταγματική  πρβλ  Άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος . το οποίο ορίζει ρητά «όλοι οι εργαζόμενοι , ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση , έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής  για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας».

Με τα παραπάνω αναφερόμενα θα επιτευχθεί αφενός η πλήρη ομογενοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος και αφετέρου θα αρθεί αυτή η απαράδεκτη και κατάφωρη αδικία που τελείται όλα αυτά τα χρόνια σε βάρος μας , και η πλήρη καταξίωση μας, εφόσον οι αποδοχές μας, το όριο συνταξιοδότησης , η πλασματική πενταετία και οι λοιπές αποδοχές θα είναι εφάμιλλες της εργασίας που προσφέρουμε .


ΘΕΜΑ Β: Επίδομα Επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας .

Το παράδοξο είναι ότι όχι μόνο δεν ενταχθήκαμε όπως θα έπρεπε στο ειδικό μισθολόγιο λόγω της φύσεως της εργασίας μας ή έστω αναλογικά  όπως εφαρμόστηκε στις προαναφερόμενες περιπτώσεις (Στρατός, Αστυνομία) , αλλά δεν τηρήθηκαν, ούτε όσα ορίζει ρητά το Άρθρο 15 του ν. 3938/2011 << Οι μηνιαίες αποδοχές των Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης είναι αυτές που λαμβάνουν ως εποχικοί πυροσβέστες ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας τους και την οικογενειακή τους κατάσταση>>. 

Αντιθέτως και κάποια  επιδόματα  που δικαιωματικά έπρεπε να λαμβάνουμε βάση νόμου έχουν διακοπεί , όπως το επίδομα Επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας  που ελάμβαναν οι  Οδηγοί Πυροσβεστικών Οχημάτων άνω των 3,5 τόνων , με την απλή αιτιολογία ότι δεν ασκούσαμε αποκλειστικά τα καθήκοντα του Οδηγού , όπως ισχυρίζονται κάποιοι, που προφανώς αγνοούν ότι ένας Οδηγός εκτελεί και τα καθήκοντα του Μαχίμου τα οποία είναι επάλληλα , άλλα ένας Μάχιμος δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντα του Οδηγού. 

Συνέπεια της διακοπής αυτής ήταν να κινηθούμε σε νομικό επίπεδο , αναμένοντας την δικαίωση μας , παρά  την  ίδια αρνητική στάση εκ μέρους  της πολιτικής μας ηγεσίας , υπάρχει πληθώρα θετικών δικαστικών αποφάσεων σε πρώτο και δεύτερο βαθμό .



ΘΕΜΑ Γ: Μετάταξη σε ανώτερο βαθμολογικό κλιμάκιο.

Αρκετοί συνάδελφοι περάτωσαν τις δευτεροβάθμιες σπουδές του , αποκτώντας το Απολυτήριο Λυκείου, και ενώ θα έπρεπε να επιβραβευτούν για αυτή τους την προσπάθεια  (όπως σε όλο τον δημόσιο τομέα στον οποίο και ανήκουμε ως δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι) και κατά συνέπεια αυτού να μεταταχθούν σε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο, διαπιστώνουμε την ίδια αρνητική στάση της φυσικής μας ηγεσίας απέναντι τους . 

Παρά του ότι δεν θέλουμε να μπούμε σε  αυτήν την φιλοσοφία , οι καταστάσεις όμως το επιβάλλουν . Αναφερόμαστε στην περίπτωση των συναδέλφων που είχαν ηλικία κάτω των σαράντα και οι οποίοι μονιμοποιήθηκαν ενώ αποκτήσαν το απολυτήριο του Λυκείου μεταγενέστερα, προφανώς κάτι ανάλογο μπορεί να πραγματοποιηθεί και την ανωτέρω ομοειδή περίπτωση .  


ΘΕΜΑ Γ: Ένταξη στο μόνιμο προσωπικό των συναδέλφων που αποκτήσαν το απολυτήριο μεταγενέστερα.

Ομοίως και στην περίπτωση των συναδέλφων, που ανανεώνουν, για δεύτερη φορά, την θητεία τους και έχουν αποκτήσει το Απολυτήριο του Λυκείου μεταγενέστερα , δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό όπως ορίζει  η  παράγραφος  7 του Άρθρο 15 του ν. 3938/2011:  Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου, οι οποίοι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης πρόσληψης τους δεν είχαν υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας τους, μπορούν να ζητήσουν, αντί της ανανέωσης της θητείας τους, να ενταχθούν στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό με το βαθμό του Πυροσβέστη, εφόσον κριθούν ικανοί από το αρμόδιο Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Πυροσβεστών. Για την κρίση του Συμβουλίου αυτού εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην παράγραφο 7.


ΘΕΜΑ Γ:  Μετατροπή των προσωποπαγών θέσεων των ΠΠΥ σε οργανικές

Και τα οργανικά κενά των ΠΠΥ διαρκώς αυξάνονται με της αποχωρίσεις λόγο συνταξιοδότησης, είναι δίκαιο αυτά τα οργανικά κενά να τα καταλάβουν συνάδελφοι ΠΠΥ  που προσλήφθηκαν το 2019 και μεταγενέστερα σε προσωποπαγείς  θέσεις . 


ΘΕΜΑ Δ: Απορrόφηση των Συναδέλφων Εποχικής Απασχόλησης ως ΠΠΥ.

Η εμπειρία των ανωτέρω συναδέλφων η έλλειψη σε προσωπικό τα αυξημένα καθήκοντα καθώς και η κλιματική αλλαγή , επιβάλλουν τουλάχιστον την πρόσληψη τους ως Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης για την αξιοποίηση τους και την κάλυψη των κενών θέσεων του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος.  

Ευχαριστούμε για το χρόνο σας 

                                                                  Με τιμή για το                                                                                                                               Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου

            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                 Ο  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ                                       ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ   
           τηλ.  6948 401282                                                            τηλ.  6948775363