Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στις Κροκεές







Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στις Κροκεές
«Κρανίου τόπος» η περιοχή όπου πέρασε η πύρινη λαίλαπα
30/09/2014


Μεγάλη κινητοποίηση πυροσβεστικής και εθελοντών
Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας 29/9 στις Κροκεές, χάρη σε πολύωρες, υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών. Η πύρινη λαίλαπα, ωστόσο, προκάλεσε ανυπολόγιστη καταστροφή στην περιοχή, καθώς σύμφωνα με το krokeai.gr, στάχτη έχουν γίνει 4.000 έως 5.000 ελαιόδενδρα και πολυάριθμα στρέμματα δασικής έκτασης.
Η φωτιά μπορεί να τέθηκε υπό έλεγχο, ωστόσο ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής παρέμεναν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις. Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, στο σημείο βρίσκονταν 31 οχήματα της πυροσβεστικής, πεζοπόρα τμήματα από Πάτρα και Τρίπολη, η 1η ΕΜΑΚ καθώς και δύο οχήματα με εθελοντές του Δήμου Ευρώτα.

Το χρονικό της πύρινης «κόλασης»
Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 11.30΄ το πρωί της Δευτέρας, 100 μέτρα από το νεκροταφείο των Κροκεών, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, γρήγορα έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Από την πρώτη στιγμή, στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής, αποτελούμενες από 22 οχήματα με 45 πυροσβέστες και 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Στο σημείο έσπευσαν, επίσης, 15 εθελοντές και αρκετοί κάτοικοι των Κροκεών και της γύρω περιοχής με τα ιδιωτικά τους βυτία. Την ίδια ώρα, συνεχείς ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν τρία αεροσκάφη τύπου Canadair και δυο PZL.
Το έργο της πυρόσβεσης συνέδραμαν δυνάμεις από πολλές ΠΥ της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα από την Τρίπολη, την Καλαμάτα, τη  Μεγαλόπολη, τη Βυτίνα, το Άργος και το Ναύπλιο.

Φωτογραφίες: krokeai.gr