Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΣΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΕΝΈΣΤΕΡΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ   &  ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ.  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  &  ΘΡΑΚΗΣ

                      ΠΡΟΣ
1. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ  & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ                        
κ. Αλεξάνδρο Δερμεντζόπουλο                                                                                                                           aldermen@otene
               ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ                                                                                                               & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του ΠΟΛΙΤΗ                                                                                                                          κ.  Βασίλη  Κικίλια                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
 ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 71                                                                                       ΚΟΜΟΤΗΝΗ   20 /07/2014


ΘΕΜΑ : ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΕΝΈΣΤΕΡΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

   Μας  απασχολεί ιδιαίτερα σαν κλάδο η μη αναγνώριση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τίτλων σπουδών που  έχουν αποκτηθεί  μεταγενέστερα  της πρόσληψή μας στο Πυροσβεστικό Σώμα, ως Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης .
   Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό συναδέλφων θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική και βασική προτεραιότητά  τους, την επιμόρφωση και την συμπληρωματική εκπαίδευση τους, με στόχο τη βελτίωση και την αναβάθμιση των γνώσεων,  δεξιοτήτων και  εφοδίων σε προσωπικό, κοινωνικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο.
 Για την επίτευξη του στόχου  αυτού,  καταβάλλονται  από πλευράς τους προσπάθειες για την αναβάθμιση του μορφωτικού τους  επιπέδου, από αυτό που είχαν   κατά την ημερομηνία της πρόσληψής τους, προσπάθειες που πολλές φορές ξεπερνούν το επίπεδο  της δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης.  
Η συνεχιζόμενη μαθησιακή και επαγγελματική κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού του Πυροσβεστικού Σώματος που συμπληρώνει, εκσυγχρονίζει, αναβαθμίζει γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες του, σε συνάρτηση με την εργασιακή εμπειρία την υλικοτεχνική υποδομή  τις προκλήσεις των καιρών και τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις, βοηθά στην εκπλήρωση των σκοπών του  και των εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του.

Δυστυχώς όμως οι προσπάθειες αυτές βελτίωσης του μορφωτικού επιπέδου των συναδέλφων δεν αναγνωρίζονται από πλευράς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αφού η απόκτηση τίτλων σπουδών από δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν συνδέεται με μισθολογική εξέλιξη. 
Έτσι συνάδελφοι που έχουν αποκτήσει  μεταγενέστερα της πρόσληψής τους τίτλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντί να ενταχθούν στην αντίστοιχη κατηγορία βάση του τίτλου σπουδών που πλέον κατέχουν, παραμένουν στην κατηγορία  της υποχρεωτικής εκπαίδευσης βάση του τίτλου σπουδών της πρόσληψή τους.      
Θεωρούμε, στην συγκεκριμένη περίπτωση  ότι παραβιάζεται η αρχή της ισότητας, αφού άτομα με τον ίδιο τίτλο σπουδών αντιμετωπίζονται διαφορετικά.
Θα παρακαλούσαμε  λοιπόν, για την παρέμβασή σας,  θεωρώντας ότι το καθ’ ύλην αρμόδιο να επελήφθη επί του θέματος είναι το Υπουργείο Παιδείας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων αναμένουμε  ενέργειές σας, και    ενημέρωση  μας . 


                                                                        Με τιμή το                                                                                  
                                                         Διοικητικό Συμβούλιο                                                                                                                                                                            
                                                                     του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                           Ο ΑΝΑΠΛ. Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                            ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
    κιν.  6948401282  & 750942                                                                 κιν. 6939058135 & * 701023


   

Πιέστε ΕΔΩ για να δείτε το διαβιβαστικό του Υφπουργείου Παιδείας


Πιέστε ΕΔΩ για να δείτε την απάντηση από το Αρχηγείο Π.Σ.





Απάντηση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε Ερώτηση του βουλευτή Δράμας κ. Χ. Αηδόνη για την απόκτηση μεταγενέστερα Απολυτηρίου τίτλου Λυκείου και αύξηση ορίου ηλικίας , μετά από έγγραφο του Σωματείου μας .

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ   &  ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ.  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  &  ΘΡΑΚΗΣ
                                               
            ΠΡΟΣ              
 1.  ΒΟΥΛΕΥΤΗ  Ν. ΔΡΑΜΑΣ
 ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ                
         K. ΧΡΗΣΤΟ ΑΗΔΟΝΗ                
            xristos@aidonis.gr                                                                                                                                                                    

 ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 69                                                                                       ΚΟΜΟΤΗΝΗ   08/07/2014



ΘΕΜΑ :    ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ  & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  του ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ


Αξιότιμε κύριε Βουλευτά

Σας γνωρίζουμε την παρ. 8 του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011  όπως αυτή  έχει τροποποιηθεί από την παρ. 7 του άρθρου 98 του Ν. 4249/2011 ο οποίος  προβλέπει ότι οι Πυροσβέστες πενταετούς Υποχρέωσης, τουλάχιστον απόφοιτη λυκείου, οι οποίοι  κατά τον χρόνο υποβολής  της αίτησης πρόσληψής τους δεν είχαν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να ζητήσουν, αντί της ανανεώσεως της θητείας τους, να ενταχθούν  στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό με τον βαθμό του Πυροσβέστη εφόσον κριθούν ικανοί από το αρμόδιο Πρωτοβάθμιου Συμβούλιο Πυροσβεστών.


Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια επίσημη τοποθέτηση από πλευράς του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την απόκτηση μεταγενέστερου τίτλου απολυτηρίου λυκείου, πλην αυτής του Α.Π.Σ που με το υπ. αρ. πρωτ. 39294 Φ. 300.16  έγγραφο του στης 12/08/2013, προς απάντηση μας γνωρίζει την άποψη του :  :    « Κατ’ ακολουθία των προεκτεθέντων αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα και προβαίνοντας σε ερμηνεία της διάταξης κατά την άποψη μας δύναται να ενταχθούν στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό με το βαθμό του πυροσβέστη, οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης που απέκτησαν τίτλο σπουδών  - Απολυτήριο Λυκείου σε χρόνο μεταγενέστερο της πρόσληψής τους, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της άνω διάταξης ».

Κατά την άποψη του Α.Π.Σ ο μόνος περιορισμός που υπάρχει από το Νόμο είναι, κάποιος να μην έχει υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας του κατά τον χρόνο υποβολής  της αίτησης πρόσληψής τους και όχι το πότε αποφοίτησε από το Λύκειο.
 Επομένως,  αν  κάποιος δεν είχε υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας του, και απέκτησε τίτλο σπουδών  - Απολυτήριο Λυκείου σε χρόνο μεταγενέστερο της υποβολής  της αίτησης πρόσληψής τους,  πληροί   τις προϋποθέσεις της άνω διάταξης, και αντί της ανανεώσεως της θητείας του, μπορεί να ενταχθεί στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.
Θεωρώντας ως αρμόδιο να αποφανθεί επί του θέματος, είναι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, το οποίο έχει την ευθύνη του νομοθετικού έργου αλλά και της ερμηνείας αυτού, έτσι ζητάμε την αποσαφήνιση των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 15 του νομού 3938/2011, αλλά και τις προθέσεις  για ζητήματα τα οποία μας αφορούν .
Η παρ. 8 του άρθρου 15 του νόμου 3938/2011 ορίζει  για το συγκεκριμένο ζήτημα  ότι « τουλάχιστον οι  απόφοιτοι  λυκείου » που σημαίνει κατ ελάχιστον ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κατέχει  απολυτήριο τίτλο  λυκείου για να ζητήσει την μονιμοποίηση του, χωρίς όμως να καθορίζεται από το νόμο ό χρόνος κτήσεις του.
Επιπροσθέτως, τόσο κατά τη διάρκεια συζήτησης των διαρκών  επιτροπών έχουν κατατεθεί αντίστοιχες  προτάσεις από βουλευτές που συμμετείχαν σε αυτές,  όσο και κατά τη διάρκεια συζήτησης και ψήφισης στην ολομέλειας του νόμου 4249/2014 είχε κατατεθεί τροπολογία, με αντίστοιχο αίτημα για  την αύξηση του ορίου ηλικίας πέραν του 40ου έτους που ορίζει ο 3938/2011, όσων έχουν τα τυπικά προσόντα που αφορούν τις γραμματικές γνώσεις, αντί ανανέωσης να ζητήσουν την ένταξή τους στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.

Ερωτάτε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη :


• Οι συνάδελφοι που κατά την υποβολή δικαιολογητικών τους στην προκήρυξη  4000 θέσεων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης  το 2011, που ήταν έως και 40 ετών, και  δεν είχαν στην κατοχή τους απολυτήριο τίτλο λυκείου, αλλά τον απέκτησαν μεταγενέστερα της πρόσληψης τους, κατά την διάρκεια της  θητείας τους ως Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης. 

Βάση της παρ. 8 του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011 πριν τη λήξει της 5ετίας,  αντί αίτηση ανανέωσης της θητείας μπορούν να ζητήσουν την μονιμοποίηση τους ?  

• Προτίθεται ο Υπουργός να λάβει σοβαρά υπόψη και να υλοποιήσει τις προτάσεις Κυβερνητικών  βουλευτών και όχι μόνο στις  διαρκείς επιτροπές της Βουλής,  κατά τη συζήτηση του Ν. 4249/2014 για την αύξηση του ορίου ηλικίας πέραν του 40ου  έτους που ορίζει η παρ. 8 άρθρο 15 του 3938/2011 , για όσους έχουν τίτλους σπουδών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ? 


Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις όποιες προσπάθειες και ενέργειές σας, αναμένουμε ενημέρωση σας .



                                                                        Με τιμή το                                                                                    

                                                                Διοικητικό Συμβούλιο                                                                                                                                                                            
                                                                     του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                    Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                            ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ


    κιν.  6948401282  & 750942                                                                 κιν.  6947402626 & *786272    


ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ  ΕΛΕΓΧΟΣ 

Αριθμός:   1458

Τύπος:   Ερωτήσεις

Συνοδος / Περίοδος:   Β' ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)

Θέμα:   Απόκτηση μεταγενάστερα Απολυτηρίου τίτλου Λυκείου και αύξηση ορίου ηλικίας.

Κόμμα:   ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ

Ημερομηνία:   28/07/2014

Ημ. Τελευταίας Τροποποίησης:   28/07/2014

Καταθέτοντες:   Αηδόνης Ευαγγέλου Χρήστος

Υπουργεία:   Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Υπουργοί:    Κικίλιας Βασίλειος (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη )


Αρχεία Ερωτήσεων: Για να δείτε την ερώτηση πιέστε ΕΔΩ



Αρχεία Απαντήσεων: Για να δείτε την απάντηση πιέστε ΕΔΩ





Και η απάντηση - άποψη του Αρχηγείου Π.Σ.  στης 12 Αυγούστου 2013





Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Μαίνεται η πυρκαγιά , μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους στην Κίσσαμο Χανίων



Χανιά
Στο κυρίως μέτωπο της φωτιάς έξω από το χωριό Αμυγδαλοκεφάλι επικεντρώνονται οι προσπάθειες των πυροσβεστών για να ελέγξουν την μεγάλη φωτιά που καίει από το πρωί στην Κίσσαμο Χανίων.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες αλλά και με τους ισχυρούς ανέμους, εντάσεως έως και 8 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή.

Η φωτιά εκδηλώθηκε κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες και καίει χορτολιβαδική και καλλιεργήσιμη κυρίως από ελιές έκταση.

Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες ώστε οι φλόγες να μην φτάσουν μέχρι τους οικισμούς που υπάρχουν στην περιοχή. Για προληπτικούς λόγους κρίθηκε νωρίς το πρωί πώς θα πρέπει να εκκενωθεί ο οικισμός «Λιβάδια», ωστόσο στο συγκεκριμένο σημείο η φωτιά έχει τεθεί σε έλεγχο.

Από τις φλόγες κάηκαν σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Χανίων Τάσο Κουρουπάκη δύο παλιές αγροικίες, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν αναφορές και για σοβαρές ζημιές που υπέστη σπίτι στην ίδια περιοχή, ωστόσο δεν υπήρξε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.

Η επιχείρηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς γίνεται με επίγεια και εναέρια μέσα ενώ κύριο μέλημα των πυροσβεστών είναι να περιορίσουν το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς που κινείται από τα ορεινά προς την θάλασσα σε μια μεγάλη έκταση αλλάζοντας λόγω των ανέμων συνεχώς διεύθυνση

Στο σημείο επιχειρούν δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα καθώς και πεζοπόρα τμήματα, 15 οχήματα της Πυροσβεστικής από υπηρεσίες των Χανίων και του Ρεθύμνου τέσσερα πυροσβεστικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένα όχημα του Ναυστάθμου Κρήτης, 65 πυροσβέστες και εθελοντές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλα δείχνουν εμπρησμό στο Θέρμο Αιτωλοαρνανίας- Tραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες - Στην Εντατική του Ρίου ο ένας σε σοβαρή κατάσταση



22:15 Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου νοσηλεύεται ο 53χρονος πυροσβέστης από το Καινούργιο, του Πυροσβεστικού Κλιμάκιου Θέρμου που τραυματίστηκε σοβαρά από μεγάλη ποσότητα νερού που δέχθηκε με ορμή από πυροσβεστικό αεροσκάφος μαζί με έναν συνάδελφο του, 49 ετών από το Αγρίνιο, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς στην Χρυσοβίτσα του Θέρμου.

Και οι δυο πυροσβέστες τραυματίστηκαν αλλά η κατάσταση του ενός ήταν σοβαρή και κρίθηκε απαραίτητη η οργάνωση μεγάλης επιχείρησης για την μεταφορά του στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου.

Είναι αξιοσημείωτο πως στο γραφείο του Διοικητή του νοσοκομείου κ. Μπονάνου  συντόνιζαν την όλη επιχείρηση τόσο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Κατσιφαρας, όσο και ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Διδασκάλου, μαζί με τον διοικητή του ΕΚΑΒ κ. Μπαράκο και τελικά με ταχύτητα και ασφάλεια με την συνδρομή Super Puma o τραυματίας μεταφέρθηκε στο Ριο, όπου διασωληνωμένος νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο πυροσβέστης φέρει θλαστικά τραύματα και η κατάσταση του χαρακτηρίζεται σταθερή.

Ελαφρύτερα τραυματίας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Αγρινίου ο 49χρονος συνάδελφος του που επίσης τραυματίστηκε στην κατάσβεση της φωτιάς στη Χρυσοβίτσα από την ρίψη νερού από Kάναντερ. Φέρει σύμφωνα με πληροφορίες επίσης θλαστικά τραύματα στο κεφάλι και το γόνατο και δεν διατρέχει κίνδυνο.

Στο μέτωπο της φωτιάς τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του agriniopress.gr, όλα δείχνουν πως πρόκειται για άλλον έναν εμπρησμό στην περιοχή, αφού η φωτιά ξεκίνησε ταυτόχρονα από δυο διαφορετικές εστίες σε δυο λόφους. Συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και προς το παρόν βρίσκεται σε σχετική ύφεση, ενώ έχουν καεί 60 στρέμματα δασικής θαμνώδους έκτασης.

Να σημειωθεί πως στο σημείο της φωτιάς βρέθηκε το απόγευμα και η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά ( στη φωτο με τον Διοικητή της Π.Υ. Αγρινίου κ. Μπόκα), που ενημερώθηκε για την εξέλιξη της και συντόνισε  την συνδρομή της Περιφέρειας στην κατάσβεση.

Νωρίτερα η κ. Σταρακά βρέθηκε στο Κέντρο Υγείας Θέρμου και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του ενός τραυματία πυροσβέστη. Nα σημειωθεί πως ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας στην Αιτωλοακαρνανία τέθηκε αμέσως σε ετοιμότητα με μηχανήματα, υδροφόρες φορτωτές κλπ.

18.10 Οι δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr από ρίψεις νερού που έκανε πυροσβεστικό αεροσκάφος. Ο ένας έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο του Αγρινίου και ο άλλος μεταφέρεται στο Ρίο.

18.04 Ο ένας πυροσβέστης έχει τραυματισμούς στα πόδια και στα πλευρά ένω ο δευτερος έχει τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι και η  κατάσταση του κρίθηκε σοβαρή και μεταφέρεται τώρα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα

17.40 Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στην περιοχή Κάτω Χρυσοβίτσα Θέρμου του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

16.58 Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Κάτω Χρυσοβίτσα Θέρμου Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

Στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο και δυο αεροσκάφη.

πηγή : the best news

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΙΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
ΕΔΡΑ: ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ - ΜΑΡΤΥΡΩΝ 2


Χίος: 28-08-2014                                                                    Αρ. Πρωτ: 4

Προς: Μέλη Σωματείου
Κοιν: Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.

Θέμα: «Ενημέρωση Μελών»
Την Πέμπτη 28-08-2014, το Σωματείο μας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Προ.Πο. κ. Κικίλια Βασίλειο, με αφορμή την επίσκεψή του στην Π.Υ. Χίου.
Εκφράσαμε στον Υπουργό την ικανοποίησή μας για την απόφασή του να συμπεριληφθούν όλοι οι Π.Π.Υ στο σχέδιο της Κ.Υ.Α για την καταβολή του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος-όχι μόνο οι Οδηγοί όπως αναφερόταν αρχικά-αλλά ταυτόχρονα και την δυσαρέσκειά μας, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τους Π.Π.Υ και τους Συμβασιούχους, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Προ.Πο. παροτρύνοντάς τον να μην επαναληφθεί ξανά αυτού του είδους η συνεργασία.
Στην συνέχεια, του αναφέραμε ότι οφείλει η πολιτεία να αποκαταστήσει πλήρως τους Π.Π.Υ και τους Συμβασιούχους Πυροσβέστες, πως θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει η κοροϊδία απέναντί μας και τον ρωτήσαμε για το αν προτίθεται να το πράξει αυτό το Υπουργείο και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να το επιτύχει.
Ο Υπουργός, εφόσον μας ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί από την Ομοσπονδία μας για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας, μας δήλωσε πως αναγνωρίζει το δίκαιο του αιτήματος για ένταξή μας στα Β.Α.Ε και γι’ αυτό έκανε και αυτή την εισήγηση για ένταξη όλων.
Τέλος, ο Υπουργός μας ευχαρίστησε για την προσπάθεια που καταβάλλουμε καθημερινά στην Υπηρεσία για την αντιμετώπιση των συμβάντων και δεσμεύτηκε ότι μετά την αντιπυρική περίοδο, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία μας, θα συζητηθούν εκ νέου και θα αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν.
Για το Δ/Σ του Σωματείου

Ο Πρόεδρος
Λάρδας Πέτρος
Ο Γεν. Γραμματέας
Φαρατζής Σωτήριος

Αναδημοσίευση  από Pirosvestes PentaetousYpoxreosis Ellados στις 4:31 μ.μ. 

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Σεισμός 5,7R ανατολικά της Σπάρτης


Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκε στις 06.45 το πρωί της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λακωνίας και Μήλου και συγκεκριμένα 58 χλμ. ανατολικά-βορειοανατολικά της Νεάπολης Βοιών Λακωνίας και 145 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κρήτη αλλά και στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο κ. Γεράσιμο Χουλιάρα, η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη νότια Ελλάδα, ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 80 χιλιόμετρα.



Ο καθηγητής δυναμικής τεκτονικής εφαρμοσμένης Γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στο zougla.gr πως «πρόκειται για έναν σεισμό που συνδέεται με ρήγματα που είναι στην αφρικανική πλάκα, η οποία είναι κάτω από την ευρωπαϊκή».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014, 08:35

πηγή : Ζούγκλ@

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ Δυναμικό παρόν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ( Δ.Ε.Θ), το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ      & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
                                
              ΠΡΟΣ  
             
1. ΜΕΛΗ  ΤΟΥ  ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ      
                                                       
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1. Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π                                                                                                                                       2. ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ                                                                                                                                                                                                                                    
                                                                                                                                                 
ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 99                                                                                       ΚΟΜΟΤΗΝΗ   28/08/2014


ΘΕΜΑ  :  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ

Συνάδελφοι,
 Καθώς η απραγία και η αδράνεια δεν είναι καλός σύμβουλος για την διεκδίκηση των αιτημάτων μας , πόσο μάλλον σε καιρούς δύσκολους σαν αυτούς που διανύουμε , κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή μας σε κάθε κινητοποίηση που αφορά το αντικείμενό μας.
Ως Σωματείο αποφασίσαμε να δώσουμε δυναμικό παρόν στην Διεθνή  Έκθεση Θεσσαλονίκης ( Δ.Ε.Θ), το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014.  
Θα ενημερωθείτε με νεότερο έγγραφό μας για τα δρομολόγια των λεωφορείων που θα διατεθούν από τα εργατικά κέντρα,  ώστε να πραγματοποιηθεί η μεταφορά όλων των συναδέλφων που επιθυμούν να συμμετάσχουν. 
Η παρουσία σας κρίνεται αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Είναι επιτακτική η ανάγκη να μας ξαναδούν γιατί προφανώς έχουν λησμονήσει την ύπαρξή μας. 


                                                                        Με τιμή το                                                                                       
                                                           Διοικητικό Συμβούλιο                                                                                                                   
                                                                     του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                           H  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                     ΑΣΤΡΟΥΔΗ  ΔΗΜΗΤΡΑ
    κιν.  6948401282  & 750942                                                            κιν. 6988615400  & * 715400    

ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ Α.Μ.Θ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ      & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ


                ΠΡΟΣ                                                                                             
1. ΜΕΛΗ  ΤΟΥ  ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ                                                                                                  
2.  Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π                      
3. ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΣ  Α.Μ.Θ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ                  
4. ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Α.Μ.Θ                                                                            
                                                                                                                                                                       
ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 98                                                                                          ΚΟΜΟΤΗΝΗ   28/08/2014

ΘΕΜΑ  :  ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σήμερα  Πέμπτη   28 Αυγούστου   2014  στα γραφεία του Σωματείου που στεγάζονται στην ΠΕ.ΠΥ.Δ  Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης στη ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε το 60ο  Τακτικό Δ.Σ. του Σωματείου , ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης προς  συζήτηση , ήταν και η ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου.  
 Σύμφωνα με το καταστατικό του Σωματείου, και όπως αυτό ορίζει, έγινε ανασύνθεση του Δ.Σ. του Σωματείου για την κάλυψη της κενής θέσης του          Γ. Γραμματέα , έτσι μετά από μυστική ψηφοφορία για την κάλυψη αυτής , η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η κάτωθι :

1.   Παπαναστασίου  Ιωάννης         στο αξίωμα του Προέδρου
2.   Διαμαντάκης  Αθανάσιος         στο αξίωμα του Αντιπροέδρου
3.   Αστρούδη  Δήμητρα                στο αξίωμα της  Γ. Γραμματέα
4.  Χριστοφορίδης  Χρήστος         στο αξίωμα του Αναπλ. Γ. Γραμματέα
5.   Δεληγεωργίου  Χρήστος          στο αξίωμα του Ταμεία
6.   Αναστασίου  Αλέξιος               στο αξίωμα του Οργανωτικού Γραμματέα
7.   Γεωργιάδης  Γεώργιος             στο αξίωμα του Μέλους
8.  Αραπατζής  Πασχάλης              στο αξίωμα του Μέλους
9.                                                     στο αξίωμα του Μέλους
                                     
Για την αναπλήρωση της κενής θέσης του μέλους  κατόπιν  παραιτήσεως  , θα κλιθεί στο επόμενο Δ.Σ.  ο αμέσως επόμενος επιλαχόν που προκύπτει από τη λίστα  των  αρχαιρεσιών  της 14  Ιανουαρίου 2013 για την αναπλήρωση αυτής   .


                                                                        Με τιμή το                                                                                    
                                                              Διοικητικό Συμβούλιο                                                                                                                                                                            
                                                                     του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                H  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                             ΑΣΤΡΟΥΔΗ  ΔΗΜΗΤΡΑ
    κιν.  6948401282  & 750942                                                            κιν. 6988615400  & * 715400    

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Μεγάλη φωτιά στην Αταλάντη


Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική υπηρεσία από μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Σφάκας στην Αταλάντη στον δήμο Λοκρών. Από την φωτιά δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές
Στέφανος Νικήτας
news247 Αύγουστος 28 2014 17:38
Σε εξέλιξη είναι μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Σφάκας στην Αταλάντη στον δήμο Λοκρών.
Στην πυροσβεστική υπηρεσία έχει σημάνει συναγερμός και στην περιοχή βρίσκονται 13 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού κάνουν ένα PZL και τρία κάναντερ.
Από την φωτιά δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

Πηγή: lamiastar

Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στον Άγιο Ιωάννη Βόρειας Κυνουρίας Η φωτιά λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις



Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στον Άγιο Ιωάννη Βόρειας Κυνουρίας
Η φωτιά λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις
Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά στον Άγιο Ιωάννη Βόρειας Κυνουρίας, που εκδηλώθηκε στις 12:25 και καίει δασική έκταση με πουρνάρια και έλατα.

Η φωτιά λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις, ωστόσο η πυροσβεστική δηλώνει ότι δεν κατευθύνεται προς τον Πάρνωνα.

Στο πύρινο μέτωπο έχουν σπεύσει και επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με δεκαεπτά οχήματα σαράντα πυροσβέστες, οκτώ άτομα πεζοπόρο τμήμα και εθελοντές πολίτες από τα χωριά της περιοχής. Το έργο τους συνδράμουν από αέρος δύο αεροσκάφη Καναντέρ, ενώ συντονίζει ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπύραρχος Κων/νος Γιόβας.



Πηγή: skai.gr/news/greece

Νέο πύρινο μέτωπο στη Φθιώτιδα - Σε εξέλιξη φωτιά στη Στυλίδα


Νέα φωτιά, στο Νομό Φθιώτιδας. Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι στη Στυλίδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Πελασγίας.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά ξεκίνησε στις 15.25 σε αγροτοδασική έκταση περιοχή ανάμεσα σε Σπαρτιά και Έξι δέντρα.

Επι τόπου επιχειρούν 17 πυροσβέστες με 7 οχήματα και έξι άτομα πεζοπόρο με τη συνδρομή από αέρος 3 καναντέρ.

Η πυρκαγιά καίει πουρνάρια και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

πηγή : newsit

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Απάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης στην Αναφορά της βουλετού Φεβρωνίας Πατριανάκου για την ένταξη των Συμβασιούχων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης στα επικίνδυνα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα κι εκφράζει την αντίθεσή της για την εξαίρεση του κλάδου από το επίδομα των 500 ευρώ, που χορηγήθηκε σε όλους τους Ένστολους.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ  ΕΛΕΓΧΟΣ

Αριθμός:   549

Τύπος:   Αναφορές

Συνοδος / Περίοδος:   Β' ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)

Θέμα:   αιτείται την ένταξη των Συμβασιούχων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης στα επικίνδυνα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα κι εκφράζει την αντίθεσή της για την εξαίρεση του κλάδου από το επίδομα των 500 ευρώ, που χορηγήθηκε σε όλους τους Ένστολους.

Κόμμα:   Ν.Δ.

Ημερομηνία:   23/07/2014

Ημ. Τελευταίας Τροποποίησης:   25/08/2014

Καταθέτοντες:   Πατριανάκου Πέτρου Φεβρωνία

Υπουργεία:   Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη




Αρχεία Ερωτήσεων: Για να δείτε την ερώτηση πιέστε  ΕΔΩ


Αρχεία Απαντήσεων:  Για να δείτε την απάντηση  πιέστε ΕΔΩ 

Μεσσηνία: Σε εξέλιξη η πυρκαγιά Οι προσπάθειες των πυροσβεστών συνεχίζονται στη Μεσσηνία. Δύσκολη ήταν η νύχτα καθώς ενώ φωτιά ήταν σε ύφεση, αναζωπυρώθηκε.


Με το πρώτο φως της ημέρας, οι δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Μεσσηνία, ενισχύθηκαν.

Στη φωτιά επιχειρούν 90 πυροσβέστες, 39 οχήματα, 84 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης από αέρος κατέφθασαν τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν γίνει στάχτη περίπου 2.000 στρέμματα δάσους και ελαιώνων.

Αργά το απόγευμα η φωτιά ήταν σε ύφεση, καθώς η ένταση των ανέμων είχε μειωθεί. Ωστόσο, χθες το βράδυ τα πράγματα δυσκόλεψαν, με τον άνεμο να αλλάζει κατεύθυνση και την πυρκαγιά να αναζωπυρώνεται.


Προληπτικά είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Κροτίρες, Δανιλέϊκα και Γκολέμα. Σήμερα, ωστόσο σήμερα δεν απειλούνται σπίτια ή οικισμοί.

πηγή : newsmessinia.blogspot.com


Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΕΚΤΑΚΤΟ: Στο πεδίο βολής Κομοτηνής πριν από λίγο έπεσε μαχητικό αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμα φλόγες στο αεροπλάνο και γύρω από αυτό. Υπάρχουν ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα στην γύρω περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πιλότος πρόλαβε και άνοιξε το αλεξίπτωτό του και μόλις τον παρέλαβε ασθενοφόρο, που κατευθύνεται προς το νοσοκομείο.



 ΩΡΑ 10:04 Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 9.00 στην ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής. Στην περιοχή  σήμανε  συναγερμός με τις δυνάμεις του Στρατού και της Αστυνομίας  να αποκλείουν το χώρο, και τα   ασθενοφόρα να φθάνουν εγκαίρως. Σύμφωνα με το dialy-stories, σε εξέλιξη στο χώρο  βρισκόταν άσκηση του στρατού και υπήρχαν φόβοι για μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών. Λόγω του κρότου από την πτώση και της μεγάλης κινητοποίησης που ακολούθησε στο δρόμο για την περιοχή σχηματίστηκε ουρά ενός χιλιομέτρου από περίεργους πολίτες  που έσπευσαν να δουν τι ακριβώς είχε  συμβεί.

 UPDATE ΩΡΑ 10:12 Οι πρώτες πληροφορίες του newsit λένε ότι το αεροσκάφος τύπου A7 Cosrair έπαιρνε μέρος σε διακλαδική άσκηση που προέβλεπε την ενίσχυση πεζοπόρων τμημάτων του Στρατού Ξηράς. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πιλότος κατάφερε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα και να διασωθεί. Σύμφωνα με το ρεπορταζ του Onalert ο πιλότος είναι καλά στην υγεία του και σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης.

Τα αεροσκάφη αυτού του τύπου είναι από τα παλαιότερα που πετούν αυτή τη στιγμή στην πολεμική αεροπορία και παρουσιάζουν κατά καιρούς αρκετά προβλήματα. Όλα προς το παρόν οδηγούν σε μηχανική βλάβη, ωστόσο το πλέον θετικό στοιχείο είναι ότι ο πιλότος διατήρησε την ψυχραιμία του και κατάφερε να το εγκαταλείψει εγκαίρως.

 ΩΡΑ 10:21 Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πιλότος έπεσε κοντά σε σημείο όπου επιχειρούσαν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς με αποτέλεσμα άμεσα να μεταφερθεί για καθαρά προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο της Κομοτηνής για εξετάσεις.

 ΩΡΑ 10:36  Φημολογείται ότι το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από την Ανδραβίδα, αλλά τίποτα επιβεβαιωμένο. Πολύς κόσμος έχει σπεύσει στην περιοχη, πολλά αεροπλάνα ακούγονται πάνω από την Κομοτηνή, μαρτυρίες ότι ο κρότος από την πτώση ακούστηκε έντονα στην περιοχή

ΩΡΑ 14:03 Επιβεβαιώνει και ο "Χρόνος" το όνομα του πιλότου. Όπως αναφέρει: "Από το Αγρίνιο είναι ο 28χρονος πιλότος χειριστής του αεροσκάφους που έπεσε σε πεδίο βολής στρατιωτικής περιοχής στην Κομοτηνής. Πρόκειται για τον Σπύρο Σώζο, που μαζί με συνάδελφό του απογειώθηκαν ξημερώματα από την Άραξο και μετέβησαν στο πεδίο βολής που βρίσκεται έξω ακριβώς από την Κομοτηνή για ασκήσεις εικονικών βομβαρδισμών. Εκεί διαπίστωσε πως το αεροσκάφος, λόγω μηχανικής βλάβης, δεν υπάκουε. Το απομάκρυνε εκτός της κατοικημένης περιοχής, άδειασε τα καύσιμα και το εγκατέλειψε χρησιμοποιώντας επιτυχώς το σύστημα εκτίναξης".

πηγή : thrakisports.gr 

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά στη Μεσσηνία

Σε εξέλιξη παραμένει αν και παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από το πρωί της Τρίτης, η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στη Μεσσηνία.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αργά τη νύχτα, η πυρκαγιά αφού πρώτα έκαψε την περιοχή γύρω από το μοναστήρι του Βουλκάνου στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς Λάμπαινα, νοτιοδυτικά της Μονής.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν από το έδαφος 90 πυροσβέστες με 39 οχήματα, 84 άτομα πεζοπόρο τμήμα και πέντε οχήματα ΟΤΑ, ενώ στις προσπάθειες συνδράμουν και 50 στρατιώτες. Από αέρος επιχειρούν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Αν και δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, η Πυροσβεστική Υπηρεσία τονίζει ότι το έργο της δυσχεραίνεται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή και από την πυκνή βλάστηση.









Πηγή: iefimerida.gr


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ - «Καταβολή Ετήσιας Συνδρομής-Αποστολή Μητρώου Μελών»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
Μέλος ΓΣΕΕ- www.pospid. – e-mail:pospid@gmail.com
Αριθμός Απόφασης Εγγραφής 830/5.2.2004 ΠΡΩΤ. ΑΘΗΝΩΝ
Σωκράτους 21 & Πλουτάρχου 6 – ΜΕΓΑΡΑ-Τ.Κ. 19100-ΤΗΛ.-FAX:22960 29144


Μέγαρα: 25-08-2014                                                                                              Αρ. Πρωτ: 302

Προς: Σωματεία-Μέλη

Θέμα: «Καταβολή Ετήσιας Συνδρομής-Αποστολή Μητρώου Μελών»

Έχοντας υπόψη:
α) Το άρθρο 5 του καταστατικού της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. «ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ».
β) Το άρθρο 6 του καταστατικού της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. «ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΛΩΝ».
γ) Την απόφαση του Δ/Σ της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. σύμφωνα με την οποία παρατάθηκε η προθεσμία καταβολής της ετήσιας συνδρομής των Σωματείων προς την Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. από 6 μήνες σε 8 μήνες και η οποία λήγει στις 31-08-2014.
δ) Την απόφαση του Δ/Σ της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. σύμφωνα με την οποία τα φυσικά πρόσωπα των διαγραμμένων Σωματείων θεωρούνται αυτοδικαίως διαγραμμένα.
ε) Την παρ. 5 του άρθρου 2 του καταστατικού της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. «Η ίδρυση Ταμείου Αλληλοβοηθείας για όλα τα φυσικά μέλη των Σωματείων-Μελών της».
στ) Την απόφαση του Δ/Σ της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση επανεγγραφής διαγραμμένου Σωματείου ή φυσικού προσώπου, το δικαίωμα αποζημίωσης από το ταμείο αλληλοβοήθειας επανακτάται μετά το πέρας 9 μηνών από την ημερομηνία επανεγγραφής του.
ζ) Την απόφαση του Δ/Σ της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. σύμφωνα με την οποία τα Σωματεία απαλλάχθηκαν από την καταβολή της οφειλόμενης συνδρομής προς την Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. για τα έτη 2012 και 2013.
η) Την απόφαση του Δ/Σ της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. σύμφωνα με την οποία μειώθηκε το ποσό της ετήσιας συνδρομής των Σωματείων-Μελών προς την Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. από 15,00 ευρώ σε 12,00 ευρώ/έτος για τους Π.Π.Υ.
θ) Την απόφαση του Δ/Σ της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται το δικαίωμα αποζημίωσης από το ταμείο αλληλοβοήθειας των φυσικών προσώπων του Σωματείου το οποίο δεν έχει αποστείλει το Μητρώο Μελών του.

Σας γνωστοποιούμε ότι:

Εκκρεμεί η αποστολή του Μητρώου Μελών του Σωματείου σας και η καταβολή της ετήσιας συνδρομής σας προς την Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.
Παρακαλούμε όπως τακτοποιήσετε τις υποχρεώσεις σας αυτές εντός της ορισμένης καταληκτικής ημερομηνίας, ήτοι την 31-08-2014.
Για τα Σωματεία τα οποία δεν ανταποκριθούν, υφίσταται από μέρους μας υποχρέωση τήρησης των οριζόμενων από το καταστατικό διατάξεων και των αποφάσεων του Δ/Σ που έχουν ληφθεί γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Σημείωση:
Τα Σωματεία τα οποία έχουν τακτοποιήσει τις παραπάνω υποχρεώσεις να αγνοήσουν το περιεχόμενο της ενημέρωσης αυτής.

Για το Δ/Σ της Ομοσπονδίας

Ο Πρόεδρος
Φαραντάκης Γ. Αλέξανδρος

Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας
Βλαχογεώργος Αλέξανδρος

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά στα Τρίκαλα



Ανεξέλεγκτα καίει από χθες η φωτιά στην περιοχή των Αντιχασίων, στην ορεινή Καλαμπάκα.
Στη «μάχη» για την κατάσβεσή της έχουν πέσει πάνω από 100 πυροσβέστες οι οποίοι προσπαθούν να τη θέσουν υπό τον έλεγχό τους.
Η πυρκαγιά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων, έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, πουρνάρια και δρύες, ενώ αν και προς το απόγευμα εμφάνιζε σημάδια ύφεσης, ξαφνικά το απόγευμα λόγω των ισχυρών ανέμων, αναζωπυρώθηκε σε διάφορα σημεία. Το έργο των επίγειων δυνάμεων είναι αρκετά δύσκολο, καθώς η περιοχή, είναι αρκετά δύσβατη.

πηγή : newsbomb.gr

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Σε ύφεση το μεγάλο πύρινο μέτωπο στην Μεσσήνη



Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά  που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή της Ιθώμης και της αρχαίας Μεσσήνης, ύστερα από την τιτάνια προσπάθεια μεγάλης δύναμης της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και την συνδρομή δυνάμεων του στρατού, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και εθελοντών πολιτών.
Η φωτιά αναχαιτίστηκε από τις δυνάμεις κατάσβεσης κι έχει απομακρυνθεί από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης και τους οικισμούς, που νωρίτερα το απόγευμα είχαν εκκενωθεί προληπτικά, γιατί οι φλόγες είχαν φτάσει πολύ κοντά κι απειλούσαν κατοικημένες περιοχές.
Στο πύρινο μέτωπο, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει κάνει στάχτη περίπου δύο χιλιάδες στρέμματα δάσους και ελαιώνων, παραμένουν ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και με «σύμμαχο» τη μείωση της έντασης των ανέμων αυτή τη στιγμή, επιχειρούν να ελέγξουν πλήρως τη φωτιά και να την κατασβήσουν.
Εν τω μεταξύ υπό μερικό έλεγχο είναι φωτιά στην περιοχή Ασούταινα, κοντά στο Ραφτόπουλο Τριφυλίας, πού έχει κάψει περίπου δέκα στρέμματα και δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν για πλήρη κατάσβεση.
Επίσης, ελέγχεται πλήρως και η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Παναγίτσα Αρκαδίας.


πηγή : newsbomb.gr

Επί ποδός βρίσκεται η πυροσβεστική Υπηρεσία, με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Λίσταρο, στη Μεσαρά.



Στον τόπο της φωτιάς έσπευσαν πέντε οχήματα από τον Πυροσβεστικό Σταθμό της Πόμπιας καθώς και 2 πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου Φαιστού.
Η φωτιά καίει στο βουνό σε εξαιρετικά δύσβατο σημείο δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών.
Ρίψεις νερού γίνονται και από το πυροσβεστικό ελικόπτερο.
Πηγή: cretalive.gr


πηγή : newsbomb.gr

Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά στη Μεσσηνία -Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί Πηγή: Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά στη Μεσσηνία -Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί



Σε συναγερμό βρίσκεται η Πυροσβεστική καθώς λίγο πριν από τη μία και μισή το μεσημέρι της Δευτέρας ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά νότια της περιοχής Ζερμπίσια, κοντά στο Μελιγαλά, η οποία μέχρι αυτή την ώρα καίει ανεξέλεγκτη.

Η φωτιά καίει αγροτοδασική έκταση, πουρνάρια και ελιές. Σύμφωνα με το τοπικό μέσο ενημέρωσης eleftheriaonline.gr η φωτιά κινείται προς την Αρχαία Μεσσήνη και το παλιό μοναστήρι του Βουλκάνου και η λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα αποφάσισε την εκκένωση του χωριού Μαυρομάτι Ιθώμης, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Αρχαία Μεσσήνη, καθώς πλησιάζουν οι φλόγες.

Επιπλέον, έχουν εκκενωθεί, εξαιτίας του καπνού, τρεις οικισμοί, το Κροντήρι, τα Δανηλέικα και το Γκολέμι.

Νωρίτερα οι φλόγες έφθασαν περίπου 50 μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο, ωστόσο, αυτή τη στιγμή το μουσείο δεν απειλείται.

Λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από την Αρκαδική Πύλη έως το Νεοχώρι Ιθώμης, ενώ ο ουρανός στα δυτικά της μεσσηνιακής πρωτεύουσας έχει σκεπαστεί από καπνούς.

Στην περιοχή, για την κατάσβεσης της φωτιάς επιχειρεί μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Συγκεκριμένα τη μάχη με τις φλόγες δίνουν 64 πυροσβέστες με 28 οχήματα, τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα, 2 ψεκαστικά PZL, δύο ελικόπτερα και 23 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι προς την περιοχή οδεύει η 6η ΕΜΑΚ από την Πάτρα.

Οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς, τα εναέρια μέσα θα πετούν μέχρι τις 8.30 το βράδυ και στη συνέχεια θα μείνουν μόνο τα επίγεια.



Πηγή : .iefimerida.gr

Μάχη με τις φλόγες στα Ζερμπίσια Μεσσηνίας Η φωτιά καίει αγροτοδασική έκταση

ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ





Φωτιά ξέσπασε σε στην περιοχή Ζερμπίσια Μεσσηνίας. Η φωτιά καίει αγροτοδασική έκταση.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν 46 πυροσβέστες με 20 οχήματα και 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος επιχειρούν δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

πηγή : patrastimes. gr

Σε εξέλιξη φωτιά στην Καλαμπάκα Μεγάλη η κινητοποίηση της Π.Υ



Στη μία παρά δέκα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ξέσπασε μεγάλη φωτιά στην Καλαμπάκα, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και για την ώρα δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Στο σημείο επιχειρούν 47 πυροσβέστες με 22 οχήματα και 51 άτομα πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στο Κυριάκι Βοιωτίας, που έχει όμως καλύτερη εικόνα και οι πυροσβέστες είναι αισιόδοξοι πως σύντομα θα τεθεί υπό έλεγχο, ενώ σε ύφεση βρίσκονται και οι δύο φωτιές που ξέσπασαν νωρίτερα στη Φθιώτιδα.

πηγή : patras times.gr

Μεγάλη φωτιά καίει δάσος στη Δημοτική Ενότητα Τυμφαίων




Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δημοτική Ενότητα Τυμφαίων και καίει μεγάλη δασική έκταση μεταξύ Καλοχωρίου και Κονισκού.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων του Καλοχωρίου, η φωτιά ξεκίνησε στη 1.30΄ περίπου πιθανότατα από κάδο σκουπιδιών και έχει κάψει μέχρι στιγμής μεγάλες εκτάσεις χορολιβαδικής και δενδρόφυτης έκτασης.

Πριν περάσει τον δρόμο του Καλοχωρίου και επεκταθεί στο δάσος προς Κονισκό, η φωτιά πρόλαβε να κάψει μια κτηνοτροφική μονάδα και μελίσσια.








Δεκάδες οχήματα και άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας επιχειρούν αυτή την ώρα, ενώ στη μάχη κατά την φωτιάς συνδράμει και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο. Την επιχείρηση συντόνισε αρχικά ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βαγγέλης Τσιορλίδας, ενώ αργότερα κατέφθασαν στο σημείο της φωτιάς ο Περιφερειάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος Θεσσαλίας και ανώτερο στέλεχος του Αρχηγείου. Η φωτιά έχει σύμμαχο τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, έχει πάρει μεγάλη έκταση και συνεχώς δυναμώνει, ενώ υπάρχουν και πολλές εστίες.

Οι επίγειες προσπάθειες των 130 περίπου ανδρών της Πυροσβεστικής θα συνεχιστούν ολόκληρη τη νύχτα, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι την κατάσβεση ενισχύουν δυνάμεις από τον νομό Τρικάλων, από τη Θεσσαλονίκη, την Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη και τον Βόλο.

Η φωτιά έχει καταστρέψει και το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ. Ο προϊστάμενος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Δήμου, ο οποίος βρίσκεται στο μέτωπο της φωτιάς από νωρίς, δήλωσε πως μέχρι το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο Καλοχώρι και στη Νέα Ζωή, όμως τα υπόλοιπα χωριά των Τυμφαίων σήμερα θα μείνουν χωρίς ρεύμα.

Στον τόπο της φωτιάς βρίσκονται επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Κόττης και ο Δασάρχης Καλαμπάκας κ. Χρήστος Πίσσιας.


πηγή : tameteora.gr

Μεγάλη φωτιά στην Καλαμπάκα



Δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή - Ισχυρή πυροσβεστική δύναμη επί τόπου

Στη μία παρά δέκα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ξέσπασε μεγάλη φωτιά στην Καλαμπάκα.

Η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και για την ώρα δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Στο σημείο επιχειρούν 47 πυροσβέστες με 22 οχήματα και 51 άτομα πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στο Κυριάκι Βοιωτίας, που έχει όμως καλύτερη εικόνα και οι πυροσβέστες είναι αισιόδοξοι πως σύντομα θα τεθεί υπό έλεγχο, ενώ σε ύφεση βρίσκονται και οι δύο φωτιές που ξέσπασαν νωρίτερα στη Φθιώτιδα.



πηγή : protothema.gr

Δείτε το νέο κοινωνικό μήνυμα για τις δασικές πυρκαγιές της Γ.Γ.Π.Π. και του Π.Σ.



Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου του Π.Σ. ετοίμασαν και σας παρουσιάζουν το νέο κοινωνικό μήνυμα για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Η υλοποίηση του τηλεοπτικού κοινωνικού μηνύματος (σενάριο-σκηνοθεσία) έγινε από πυροσβεστικούς υπαλλήλους.




Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

26 Αυγούστου 2007 : ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ τους Πεσόντες Συναδέλφους !





Εποχικός Πυροσβέστης Τζούμας Ανδρέας 
Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου1964, ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Υπηρετούσε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή της Ζαχάρως Ηλείας, στις 24 Αυγούστου 2007, μαζί με τους συναδέλφους του εποχικούς πυρ/στες Δρακόπουλο Ιωάννη και Νιάρχο Αθανάσιο.


Εποχικός Πυροσβέστης Νιάρχος Αθανάσιος 
Γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου1963 και ήταν έγγαμος. Υπηρετούσε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή της Ζαχάρως Ηλείας, στις 24 Αυγούστου 2007, μαζί με τους συναδέλφους του εποχικούς πυρ/στες Δρακόπουλο Ιωάννη και Τζούμα Ανδρέα


                                     Εποχικός Πυροσβέστης Δρακόπουλος Ιωάννης
Γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1978 και ήταν άγαμος. Υπηρετούσε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή της Ζαχάρως Ηλείας, στις 24 Αυγούστου 2007, μαζί με τους συναδέλφους του εποχικούς πυρ/στες, Νιάρχο Αθανάσιο και Τζούμα Ανδρέα.


Εποχικός Πυροσβέστης Δούνιας Κωνσταντίνος
Γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1964, ήταν έγγαμος και πατέρας ενός παιδιού. Υπηρετούσε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή της Αρεόπολης Λακωνίας, στις 24 Αυγούστου 2007.







ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ  ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ
Ν. ΗΛΕΙΑΣ ΕΔΡΑ : ΠΥΡΓΟΣ

Δ/ΝΣΗ : ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 99 (ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΥΡΓΟΥ ) Τ.Κ 27100 . Αριθμ. Αποφ. Πρωτοδικειου Πυργου 243/2011 FAX: 2621020896Τηλ.Προεδρου 6945904847
ΠΥΡΓΟΣ 24/08/2014

ΑΡ.ΠΡΩΤ :18 /2014


26 Αυγούστου 2007 : ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ τους Πεσόντες Συναδέλφους !!!!!!!

Είναι μέρα δύσκολη, βαριά, τα αποτελέσματα αυτά φέρνουν στις μνήμες μας δύσκολες στιγμές για το Πυροσβεστικό Σώμα! Έχουμε χάσει 3 συναδέλφους και είμαστε εδώ για να τελέσουμε ένα τρισάγιο, εν μέσω των προβλημάτων των πυρκαγιών! Το γεγονός, ότι χάνονται άνθρωποι, είτε είναι πυροσβέστες είτε είναι ιδιώτες, βλέπουμε ότι κανείς δεν το σκέφτεται! Λυπούμαι ειλικρινά γι αυτό που γίνεται στην χώρα μας, μα πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξουν πολλά πράγματα. Εχουν χαθεί ζωές, έχουν χαθεί άνθρωποι, συνολικά πάρα πολλοί και πρέπει να μας προβληματίζει Εύχομαι να είναι οι τελευταίοι που θρηνεί το Πυροσβεστικό σώμα Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλληπητήρια σε όλες τις οικογένειες όλων των ανθρώπων που έχουν χαθεί εξ αιτίας των πυρκαγιών! »


+ Εποχικός Πυροσβέστης Νιάρχος Αθανάσιος.
Γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου1963 και ήταν έγγαμος. Υπηρετούσε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή της Ζαχάρως Ηλείας, στις 24 Αυγούστου 2007, μαζί με τους συναδέλφους του εποχικούς πυρ/στες Δρακόπουλο Ιωάννη και Τζούμα Ανδρέα

+ Εποχικός Πυροσβέστης Δρακόπουλος Ιωάννης.
Γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1978 και ήταν άγαμος. Υπηρετούσε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή της Ζαχάρως Ηλείας, στις 24 Αυγούστου 2007, μαζί με τους συναδέλφους του εποχικούς πυρ/στες, Νιάρχο Αθανάσιο και Τζούμα Ανδρέα.

+ Εποχικός Πυροσβέστης Τζούμας Ανδρέας.
Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου1964, ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Υπηρετούσε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή της Ζαχάρως Ηλείας, στις 24 Αυγούστου 2007, μαζί με τους συναδέλφους του εποχικούς πυρ/στες Δρακόπουλο Ιωάννη και Νιάρχο Αθανάσιο.



ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ

Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΟΤΣΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Επτά χρόνια από την φονική πυρκαγιά στην Ηλεία: Όταν η Ελλάδα του αχρηστότερου παρακολουθούσε άφωνη την τραγωδία

Ήταν 24 Αυγούστου 2007 όταν η Πελοπόννησος και όλη η Ελλάδα ανησυχούσε στο άκουσμα ότι ξέσπασε πυρκαγιά στην δασική περιοχή της Ζαχάρως Ηλείας, ωστόσο, κανένας δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί την τραγωδία που θα ακολουθούσε τις επόμενες ημέρες με σκληρό απολογισμό 49 νεκρούς, χιλιάδες στρέμματα δασικής έκστασης καμμένα και πολλά αναπάντητα ερωτήματα.



Το μέτωπο της πυρκαγιάς ξέφυγε πολύ γρήγορα από τον έλεγχο της πυροσβεστικής και σύντομα η λαίλαπα κατέκαψε τεράστια δασική έκταση σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του νομού Ηλείας παρασύροντας στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους, διαλύοντας περιουσίες και καταστρέφοντας μερικά από τα πιο όμορφα και αρχαία δάση της χώρας.


Τα χωριά Γεράκι Αμαλιάδας, Κρέστενα, Γρύλλος, Ολυμπία, Καϊάφα, Νεοχώρι, Βρεστό, Καλλιθέα, Σάμικο, Πλατιάνα, ο Δήμος Ζαχάρως, η Ανδρίτσαινα, η Κλινδία, το Μουζάκι, το Φανάρι και πλειάδα μικρότερων οικισμών επλήγησαν σφόδρα, ωστόσο, το μεγαλύτερο τίμημα πλήρωσε το χωριό Αρτέμιδα.

ΠΙΕΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ VIDEO


Εκεί, στις 24 Αυγούστου ο κλειστός από τις φλόγες και τις καταστροφές δρόμος εγκλωβίζει περίπου 25 ανθρώπους πεζούς ή με τα οχήματά τους και τους παρασέρνει σε έναν τραγικό θάνατο χαράσσοντας μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ελληνική ιστορία. Επικρατεί το απόλυτο χάος, άνθρωποι τρέχουν απεγνωσμένα για να γλιτώσουν από τις φλόγες, ωστόσο, οι προσπάθειές τους αποδεικνύονται μάταιες.



Επιπλέον, η φωτιά έφτασε μέχρι τον χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον αρχαιολογικό θησαυρό της περιοχής. Μετά την καταστροφή των παροχών ηλεκτρισμού προς τις αντλίες νερού του πυροσβεστικού συστήματος του χώρου, η φωτιά κατέκαψε το περιβάλλον δάσος και απετράπη μόνο όταν συγκεντρώθηκε στον χώρο μεγάλη πυροσβεστική δύναμη. Στην επιχείρηση αυτή στην αρχαία Ολυμπία, έλαβαν μέρος 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, όπως επίσης και ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα. Η επέμβαση της πυροσβεστικής δεν πρόλαβε να αποτρέψει όμως καταστροφές στον Κρόνιο Λόφο.


Δεν είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς του 25 ανθρώπους που άφησαν την τελευταία τους πνοή, όπως, την άτυχη Αθανασία Παρασκευοπούλου που βρήκε φρικτό θάνατο αγκαλιά με τα τρία της αγγελούδια.

Ο εκλογικός πυρετός που ακολούθησε συνετέλεσε ώστε ένα κομμάτι της καταστροφής να χαθεί στη λήθη, ενώ από τότε έχουν συμβεί πολλά στη χώρα και παρά το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης προς τους παθόντες από όλον τον κόσμο η περιοχή δεν μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητά της.

Κουβέντες και ψίθυροι υπάρχουν αρκετοί, καταδικάστηκαν και ορισμένοι ως υπαίτιοι της καταστροφής, δόθηκαν ορισμένα χρήματα για την αποκατάσταση ζημιών, ωστόσο, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι κάτι λείπει, πέρα από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.


Οτι η Πολιτεία δεν στάθηκε για ακόμη μια φορά στο ύψος των περιστάσεων, αλλά αυτό είναι μια διαφορετική και πολύ μεγάλη κουβέντα.

Χαρακτηριστικό της ανείπωτης τραγωδίας είναι το χρονικό της καταστροφής όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» εκείνη την περίοδο.

«Τι συνέβη στην Αρτέμιδα Ηλείας την Παρασκευή 24 Αυγούστου;

Πώς αναψηλαφείται μια ιστορία που ειπώθηκε από εκατοντάδες στόματα και διαδόθηκε κατά κόρον από δεκάδες τηλεοπτικά κανάλια;


Πρωταγωνιστές της μεγαλύτερης τραγωδίας απ' όλες τις πυρκαγιές στην ιστορία της χώρας μας, αφηγούμενοι αυτή τη «σκάρτη μέρα», όπως τη βάφτισαν για να τη θυμούνται, ξετύλιξαν τον «μίτο» βιώνοντάς την για μια φορά ακόμη.

12.30. Ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως Σπύρος Μπηλιώνης βρίσκεται στο Δημαρχείο του. Βλέπει καπνό να έρχεται από τη χαράδρα έξω από τη Ζαχάρω.

12.45. Ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως Σπύρος Μπηλιώνης τηλεφωνεί στο Πυροσβεστικό Σώμα Κρέστενας. Τον καθησυχάζουν κάπως. «Η φωτιά είναι στον Ταΰγετο». Αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να βλέπει τη φωτιά από τόσο μεγάλη απόσταση.

13.25. Φυσάει Νοτιάς, «Λίβας Καυτός». Οχτώ μποφόρ. Η ηλικιωμένη κυρία στο Παλαιοχώρι Ηλείας, ρίχνει το καυτό λάδι απ' το τηγάνι στον κήπο της και ξαναμπαίνει στο σπίτι.

13.30. Ο αντιδήμαρχος ξανατηλεφωνεί στην Πυροσβεστική Κρέστενας. «Η φωτιά είναι στον Ταΰγετο, αντιδήμαρχε...».

13.45. Στο τρίτο τηλεφώνημά του στο Πυροσβεστικό Σώμα, «η φωτιά εντοπίζεται στην Καρύταινα».

14.00. Ο αντιδήμαρχος τηλεφωνεί στον Δήμαρχο Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο. «Βλέπω καπνό, πάμε να δούμε γιατί ανησυχώ, θα καούμε όλοι». Τηλεφωνεί στο Παλαιοχώρι. «Η φωτιά είναι εδώ!» κραυγάζει τώρα μια φωνή.

14.05. Ο Σπύρος Μπηλιώνης επιβιβάζεται στο τζιπ του Δημαρχείου και ξεκινάει με κατεύθυνση για Μάκιστο. Ειδοποιεί τον αδερφό του. Ξεκινά κι αυτός προς Μάκιστο, προλαβαίνει και ενημερώνει τον πρόεδρο Χρυσοχωρίου.

14.15. Το τζιπ κατευθύνεται προς Αρτέμιδα. Ο καπνός πυκνώνει. Δεκάδες αυτοκίνητα από την Αρτέμιδα και τη Μάκιστο βρίσκονται στην κάθοδο προς Ζαχάρω.

14.20. Το Πυροσβεστικό Σώμα Πύργου λαμβάνει τηλεφώνημα από το Παλαιοχώρι για φωτιά σε εξέλιξη. Τρία Πυροσβεστικά αναχωρούν για το Παλαιοχώρι.

14.30. Η φωτιά φτάνει στη Μάκιστο, χωριό τριακοσίων ανθρώπων. Ο πρόεδρος Μακίστου, Νίκος Πόθος ακούει φωνές που λένε «φωτιά απέναντι στο Παλαιοχώρι». Σε λίγο η φωτιά φθάνει στην πλατεία του χωριού και στην αυλή του. Η γυναίκα του και τα παιδιά του φεύγουν με το αυτοκίνητο. Εκείνος μένει πίσω με την προσδοκία να σβήσει τη φωτιά αν πλησιάσει στο σπίτι. Ακολουθεί μια αδυσώπητη μοίρα.

14.35. Ο Γιώργος Παρασκευόπουλος γευματίζει με τη οικογένειά του, τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους στο σπίτι της μητέρας του στην Αρτέμιδα. Το σπίτι του είναι κοντά στην είσοδο του χωριού. Εχουν έρθει για το Σαββατοκύριακο. Μαζί τους είναι και ο αλβανικής καταγωγής εργάτης, Σπύρος Κιόσια. Βλέπουν καπνό.

14.40. Τρία Πυροσβεστικά Οχήματα αναχωρούν από την Κρέστενα για την περιοχή που φλέγεται. Τα δύο, σπεύδουν προς Αρτέμιδα και Παλαιοχώρι και το τρίτο παραμένει στον δρόμο ανάμεσα στην Σμέρνα και την Αρτέμιδα μήπως σβήσει τη φωτιά που πλησιάζει με μανία από τις πλαγιές.

14.45. Ο Σπύρος Κιόσια στην Αρτέμιδα βλέπει τα πρώτα πυροσβεστικά αεροπλάνα στον αέρα. Η Εκκλησία του χωριού τυλιγμένη στις φλόγες.

14.50. Το τζιπ του αντιδημάρχου φθάνει στο σημείο που βρίσκεται το πυροσβεστικό στον δρόμο ανάμεσα στη Σμέρνα και την Αρτέμιδα. Εχει δύο αυτοκίνητα πίσω του και αρκετά άλλα μπροστά του. Ο δρόμος είναι μπλοκαρισμένος. Σταθμεύει το αυτοκίνητο δίπλα στο πυροσβεστικό. Δύο πυροσβέστες να προσπαθούν να ανοίξουν τις μάνικες. Εν τω μεταξύ καταφθάνουν ο δήμαρχος Πανταζής Χρονόπουλος με τον αντιδήμαρχο Αντώνη Κρέσπη. Οι φλόγες κατεβαίνουν με πρωτοφανή ταχύτητα από τις πλαγιές. Ακούγονται παντού εκρήξεις. Οι «πεύκες» καίγονται στις κορυφές. Ο αδερφός του έντρομος κάνει αναστροφή και κατηφορίζει για Ζαχάρω.

15.00. Ο Γιώργος Παρασκευόπουλος λέει στη σύζυγό του Αθανασία να πάρει τα παιδιά και τη μητέρα του και να φύγουν για τη Ζαχάρω. Ζητάει από τον Σπύρο να τους ακολουθήσει με το μηχανάκι μέχρι τη Ζαχάρω για να βεβαιωθεί ότι είναι καλά. Μια γειτόνισσα με τα δυο της εγγόνια τους παρακαλεί να τους πάρουν μαζί τους. Στριμώχνονται επτά άτομα στο αυτοκίνητο. Ο Γιώργος Παρασκευόπουλος μένει πίσω για να προστατεύσει το σπίτι του.

15.05. Πυροσβεστικό όχημα παλεύει να σβήσει τη φωτιά στον Μάκιστο. Οι κάτοικοι είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία. Καίγονται σπίτια. Περιπολικό ειδοποιεί τους κατοίκους να εκκενώσουν το χωριό. Ο πρόεδρος Νίκος Πόθος τρέχει να σωθεί. Πορεύεται προς τη Ζαχάρω. Στο δρόμο τον προλαβαίνει η φωτιά. Δίπλα του καίγονται δυο συγχωριανοί του με τα ζώα τους. Συνεχίζει να τρέχει.

15.10. Το αυτοκίνητο της Αθανασίας Παρασκευοπούλου φθάνει είκοσι μέτρα από το σημείο που βρίσκεται το πυροσβεστικό. Αδιέξοδο. Ο δρόμος κλειστός. Ούτε προς τα πάνω υπάρχει διαφυγή. Τα αυτοκίνητα κορνάρουν. Επικρατεί χάος.

15.10. Ο κοινοτάρχης της Αρτέμιδας Γιώργος Κόσσυφας βλέπει τη φωτιά. Πυροσβεστικό φτάνει στο χωριό. Περιπολικό λέει στους ανθρώπους του χωριού να φύγουν και αναχωρεί. Οι κάτοικοι μαζεύονται στην πλατεία.

15.20-15.30. Καυτός αέρας χτυπάει με ορμή τα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Ο Σπύρος Κιόσια αφήνει το μηχανάκι και πεζός κατευθύνεται προς τους πυροσβέστες. Είναι άσπροι σαν το πανί και παγωμένοι. Βουτάει τη γιαγιά με τα παιδιά και τους λέει να τρέξουν προς την πλαγιά. Η φωτιά έρχεται από παντού. Ακούγονται δυνατές εκρήξεις. Τα παιδιά ουρλιάζουν. Η φωτιά έρχεται από όλες τις κατευθύνσεις.

Το αυτοκίνητο του δημάρχου Πανταζή Χρονόπουλου παίρνει φωτιά. Δήμαρχος και αντιδήμαρχος βγαίνουν από το αυτοκίνητο και αρχίζουν να τρέχουν. Ο αντιδήμαρχος Σπύρος Μπηλιώνης δεν μπορεί να αναπνεύσει. Πυκνός καπνός σκοτεινιάζει τα πάντα. Παρόλα αυτά διακρίνει τον δήμαρχο που τρέχει. Ο δήμαρχος μπαίνει στο τζιπ. Ο αντιδήμαρχος Κρέσπης φεύγει πεζός προς την πλαγιά.

Το τζιπ με τον δήμαρχο κατευθύνεται προς την πλαγιά με σκοπό να ξαναβρεί στην άσφαλτο από την άλλη πλευρά του λόφου. Διασχίζει τη φωτιά. Δήμαρχος και αντιδήμαρχος προσεύχονται στον Αγιο Σπυρίδωνα. Ο αντιδήμαρχος Μπηλιώνης είναι σίγουρος ότι για να σωθεί κανείς, πρέπει να πάει κόντρα στην φωτιά. «Και αν ανατιναχτεί το ντεπόζιτο;» σκέφτεται. Τα καταφέρνουν. Οδηγούν πάνω σε καμένη γη. Τα λάστιχα του τζιπ έχουν σχεδόν λιώσει. Παίρνουν τον δρόμο για τη Μάκιστο.

Ο αντιδήμαρχος Αντώνης Κρέσπης τρέχει να σωθεί με πορεία προς τα χωράφια. Στον λόφο συναντάει τον Σπύρο Κιόσια. Είναι μαζί τους και ένας τρίτος άνδρας. Σκάβουν με τα χέρια τους το χώμα. Ο Σπύρος πετάει το κινητό του τηλέφωνο για να μην «ανατιναχτεί». Ο αντιδήμαρχος κρατάει το κινητό του στην τσέπη του. Ο τρίτος άνδρας καίγεται δίπλα τους. Σκεπάζουν τα πρόσωπα τους με χώμα. Η λάβα περνάει από πάνω τους. Ολα τα καλά και τα κακά που έκανε σε αυτή την ζωή περνούν μπροστά από τα μάτια του Σπύρου. Δευτερόλεπτα. Περνάει από πάνω τους και ίσα που τους χαϊδεύει. Ολα καίγονται γύρω. Δεκατέσσερις άνθρωποι απανθρακώνονται.

15.30. Το αυτοκίνητο του δημάρχου ανάμεσα στην Αρτέμιδα και τον Μάκιστο συναντάει τον πρόεδρο του Μάκιστου Νίκο Πόθο. Εχει εμφανή εγκαύματα. Επιβιβάζεται στο αυτοκίνητο και κάνουν αναστροφή προς Αρτέμιδα. Εκεί βρίσκουν και άλλους καμένους. Μαζεύονται στην εκκλησία. Ο δήμαρχος δίνει λάδι σε όλους και αλείφονται στο σώμα τους. Καταβρέχουν με νερό και το προαύλιο. Προσεύχονται και περιμένουν.

16.00 Ο κοινοτάρχης Αρτέμιδας λαμβάνει τηλεφώνημα από τον αδερφό του Θανάση Κόσσυφα, πρώην αστυνομικό. Eίναι στο χωράφι με τις ελιές. Του λέει ότι καίγεται και τον αποχαιρετάει. Το πτώμα του θα μαζέψει ο ίδιος λίγο μετά.

16.30. Φθάνει στην Αρτέμιδα ο διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Πύργου μαζί και ο Δασάρχης. Φεύγουν όλοι για Ζαχάρω μέσα από τα χωράφια.

17.00. Φορτωτής περνάει και ανοίγει τον δρόμο. Ρίχνει το πυροσβεστικό όχημα στο πλάι του δρόμου.

18.30. Ο Σπύρος Κιόσια και ο αντιδήμαρχος Αντώνης Κρέσπης είναι ακόμη ξαπλωμένοι στο χώμα. Είναι καμένοι αλλά ζωντανοί. Ο αντιδήμαρχος τηλεφωνεί στην κόρη του. Ο Σπύρος νυστάζει αλλά δεν κοιμάται. Σηκώνονται. Περπατούν. Τους παίρνει το ΕΚΑΒ.

18.40-22.00. Τηλεοπτικό συνεργείο φθάνει στο σημείο της τραγωδίας. Παντού πτώματα. Τραβάει τα πρώτα πλάνα. Αυτοκίνητα ανεβοκατεβαίνουν τον δρόμο για την Αρτέμιδα. Συγγενείς ψάχνουν για τους δικούς τους. Τα πτώματα δεν έχουν μετακινηθεί.

22.00. Φθάνει περιπολικό στο σημείο της τραγωδίας, επικοινωνεί με το τμήμα στην Ζαχάρω. Ζητάει κλιμάκιο για να μαζέψει τα πτώματα.

00.30. Κλιμάκιο της αστυνομίας φθάνει στο σημείο της τραγωδίας μαζί με έξι ασθενοφόρα. Ανθρωποι με φακούς μετρούν τους νεκρούς και μαζεύουν τα πτώματα. Είναι μαύρη νύχτα».



Πηγή: parakato.gr