Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  
ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ  &  ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ 

Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης 
& Συμβασιούχων Πυροσβεστών
Πειραιώς και Βούλγαρη 1 - Ομόνοια - Τ.Κ. 104 37

Τηλ. 6948 401282   Φαξ: 2510 611302    email : ipapanast@gmail.com


Αθήνα  01/09/2015    

ΠΡΟΣ : 1.  ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.
      2. ΜΕΛΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : 1. ΤΜΗΜΑ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ  ΣΥ.ΡΙΖ.Α
             


ΘΕΜΑ : ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ


Μετά από πρόσκληση του Τμήματος των Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και στα πλαίσια της ενημέρωσης σχετικά με την εξέλιξη όλων των θεμάτων που μας απασχολούν, προσδιορίστηκαν  και αποσαφηνίστηκαν όλα όσα αποτελούσαν γενικότητες και ασάφειες κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο και όσο αφορά τους βασικούς άξονες που δημοσιεύτηκαν από το τμήμα των Σωμάτων Ασφαλείας.

Υπήρξε ένας εποικοδομητικός διάλογος καθώς τέθηκαν ζητήματα από όλες τις κατηγορίες των συναδέλφων που έχουν προκύψει μετά το διαγωνισμό του 2011. Συζητήθηκαν εκτενέστερα και με κάθε λεπτομέρεια τα όσα ήταν εφικτά να υλοποιηθούν και παραμερίστηκαν. Τα όσα θεσμικά ήταν εφικτά και δεν αποτελούσαν οικονομική επιβάρυνση στον προυπολογισμό του κράτους και για τα όσα όμως , δεσμεύτηκε δημόσια η πολιτική ηγεσία κι αθετήθηκε.


Επιγραμματικά και όσο το δυνατό συντομότερα σας παραθέτουμε τα όσα συζητήθηκαν:

1. Συμβασιούχοι Πυροσβέστες και η διασφάλιση τους στην εργασία καθώς στην τελευταία ανανέωση της 3ετίας , η υποσημείωση του ΣτΕ  από τη μία αναγνωρίζει την εμπειρία ετών που εξυπηρετεί το Πυροσβεστικό Σώμα από την άλλη όμως βάζει θέμα αντισυνταγματικότητας , αναφέροντας ότι θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα συμμετοχής  και στο υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο να εργαστεί στο Πυροσβεστικό Σώμα.  Δέσμευσή τους αποτελεί η διασφάλιση της εργασίας των ήδη εργαζόμενων  συναδέλφων.  Στις φήμες περί κατάργησης του θεσμού του Συμβασιούχου, αποκλείουν το ενδεχόμενο διότι ο Συμβασιούχος Πυροσβέστης είναι απαραίτητος κατά τη θερινή περίοδο.

2. Η ένταξη των συναδέλφων όσων εισήχθησαν στο Πυροσβεστικό Σώμα το 2009 και δεν είχαν το δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό, να ενταχθούν στους πίνακες των Επιτυχόντων – Επιλαχόντων  καθώς πλέον δεν τίθεται θέμα εμπειρίας. Επίσης όσων εισήχθησαν το 2008 όμως, λόγω στράτευσης εξαιρέθηκαν της διαδικασίας. Δύναται να πράξουν όμοια πράξη τροπολογίας  όπως αυτή της ένταξης όσων μεταγενέστερα του διαγωνισμού απέκτησαν απολυτήριο τίτλο Γυμνασίου.


3. Απορρόφηση όλων των Επιλαχόντων – Επιτυχόντων του διαγωνισμού. Αποσαφηνίστηκε πλήρως  πλέον ότι συζητούσαμε για το σύνολό τους και όχι την κάλυψη των κενών θέσεων που προκύπτουν από τους ήδη εργαζόμενους. Συζητήθηκαν και προτάθηκαν τρόποι που δύναται να επιτευχθεί μια τέτοια διαδικασία άλλωστε και το οικονομικό κόστος δεν αποτελεί μελανό σημείο με τις υπάρχουσες συγκυρίες  και πόσο μάλλον όταν αφορά την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος. Και φυσικά δεν απεμπολούμε  τις διαρκείς δεσμεύσεις του απερχόμενου  Υπουργού Κου Ιωάννη Πανούση, στην Καλαμάτα, την Πάτρα, το Βόλο, τη Λάρισα, τη Σκιάθο, την Κομοτηνή για αύξηση των θέσεων των Πενταετών Πυροσβεστών  από τις 4000 που είναι σήμερα.

4. Άδειες κύησης και μητρότητας για τις μητέρες του κλάδου. Είναι επιεικώς απαράδεκτο να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά και αποτελεί άδικη μεταχείριση ο διαχωρισμός  μόνιμης εργαζόμενης μητέρας και πενταετούς υποχρέωσης. Είναι ένα θέμα που η Κα Καφαντάρη μας τόνισε ότι  δεν τέθηκε ΠΟΤΕ τα 4 χρόνια που παρακολουθεί τις εξελίξεις στον κλάδο μας. (Ας μη ξεχνάμε ότι το επάγγελμα του Πυροσβέστη δεν είναι ανδροκρατούμενο, καλό είναι να θίγεται και αυτή η διάσταση. Δε θα σχολιάσω την εκπροσώπηση από την Ομοσπονδία…)


5. Η ομογενοποίηση του προσωπικού που ίθιστε να συνδυάζεται με την ένταξη των Πενταετών Πυροσβεστών στους κόλπους του μόνιμου προσωπικού αλλά που ουσιαστικά αφορά το σύνολό μας. Διαδικασία που αποτελεί δέσμευση προεκλογική, προγραμματική εξαγγελία στη Βουλή των Ελλήνων ,του απερχόμενου αναπληρωτή Υπουργού Προ.Πο, Κου Ιωάννη Πανούση. Τέθηκαν όλα εκείνα τα προβλήματα που δεν βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του Σώματος όταν έχει τριχοτομηθεί και δεν ακολουθούνται οι οδοί προς επίλυσή τους. 

Φυσικά λίγο πολύ γνωρίζετε ότι η διαδικασία της απόδοσης καθηκόντων  έχει δρομολογηθεί και η ισχύς  του αναμένετε προς το τέλος του 1ου τριμήνου του 2016. Υπάρχει η δέσμευση από τον Κο Μανιάτη Αναστάσιο για την μετεκλογική συνάντησή μας που θα έχουμε πλέον νέα βάση.

Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους Αντώνη Συρίγο, Γιώτα Κοζομπόλη και Χαρά Καφαντάρη, καθώς και με τους Γιώργο Μαλαγκωνιάρη, Γιώργο Βουλτσιούδη , Τάσο Μανιάτη και Βαγγέλη Σάρρα , για τη φιλοξενία και το χρόνο που μας διέθεσαν -αναμφίβολα αρκετό- καθώς και την υπομονή προκειμένου να τοποθετηθούμε στο σύνολό μας και να συζητήσουμε τα προβλήματά μας που διαιωνίζονται. Χωρίς ευχολόγια και περιττά λόγια η φετινή μετεκλογική περίοδο, εικάζεται ότι θα στιγματιστεί από ουσιαστικές εξελίξεις στον κλάδο μας. Μένει να το δούμε και εμπράκτως. 






Για την Α.Π.Π.Υ.Σ. & τα Σωματεία που στηρίζουν το συνδυασμό ο Επικεφαλής του Συνδυασμού & μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.




Παπαναστασίου  Ιωάννης

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ