Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Αλλαγή πολιτικής ατζέντας θέλει ο Α.Τσίπρας - Ετοιμάζει ανασχηματισμό, επιδιώκει ελάφρυνση χρέους και ξορκίζει εκλογές



Οι δημοσκοπήσεις, η κόπωση των υπουργών και οι συνεχείς “γκάφες” που φέρνουν την κυβέρνηση αντιμέτωπη με την κοινωνία, όπως το μέτωπο που άνοιξε ο Ν. Φίλης με την Εκκλησία και τα χημικά με τα οποία ψέκασαν τους συνταξιούχους χθες τα ΜΑΤ φέροντας τον Ν. Τόσκα σε δυσμενή θέση, αλλά κυρίως η φοροκαταιγίδα και οι μειώσεις συντάξεων προκαλούν έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να κάνει μία φυγή προς τα εμπρός και να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν τόσο τη συζήτηση για τη διαπλοκή στη Βουλή, που εκτιμάται πώς θα φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ, όσο και η απόσπαση μιας δέσμευσης των δανειστών για ελάφρυνση του χρέους.

Στα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου είναι επίσης ο ανασχηματισμός, προκειμένου να φύγουν και τα “βαρίδια” από την κυβέρνηση όπως είχε δηλώσει ο Γιώργος Τσίπρας. Αυτό θα συμβεί κατά πάσα πιθανότητα μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετείται στα μέσα Οκτωβρίου.

Επ' ουδενί ωστόσο στην κυβέρνηση σκέφτονται το ενδεχόμενο για προσφυγή στις κάλπες με τα σημερινά δεδομένα. Το είπε άλλωστε και χθες ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. “Ανασχηματισμό ναι, εκλογές όχι”. ΟΙ συσχετισμοί σε αυτή τη φάση είναι σε βάρος της κυβέρνησης, ενώ έχει μπροστά της τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία δεν θα περάσει χωρίς νέα μέτρα.

Συγκεκριμένα οι εντεινόμενες πιέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου αναζωπυρώνουν τη συζήτηση για επικείμενο ανασχηματισμό, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως μία τέτοια πολιτική πρωτοβουλία θα έδινε τις απαιτούμενες ανάσες στην κυβέρνηση για να μπορέσει να επικεντρωθεί στους στόχους για το χρέος, τη δεύτερη αξιολόγηση και την ποσοτική χαλάρωση μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, πηγές με καλή γνώση των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα σημειώνουν πως πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να προβεί στον ανασχηματισμό στην κατάλληλη χρονική συγκυρία και όχι να προχωρήσει με σπασμωδικές κινήσεις που θα κάψουν το «χαρτί» του.

Το ιδανικό σενάριο για τον πρωθυπουργό είναι η ανακοίνωση του ανασχηματισμού μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να επικοινωνηθεί ως αλλαγή σελίδας και πέρασμα στην πρώτη αναπτυξιακή κυβέρνηση που θα έχει ως πρωταρχικό μέλημα όχι τόσο την εφαρμογή ενός μνημονίου αλλά την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων και την αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Είναι πολύ πιθανό ωστόσο να γίνει ο ανασχηματισμός αμέσως μετά το Συνέδριο. Ιδίως όσο ο κατάλογος των υπουργών που ο ένας μετά τον άλλον μπαίνουν στη λίστα των υπουργικών αλλαγών μεγαλώνει ενώ μικραίνουν οι δυνατότητες της κυβέρνησης να διαχειριστή την κρίσιμη σε πολλά επίπεδα.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος φίλης δεν κλείνει το κεφάλαιο που άνοιξε με τον Αριεπίσκοπο Ιερώνυμο ο οποίος μέσα στην έδρα του κοινοβουλευτισμού άφησε αιχμές εναντίον του πολιτικού κόσμου κατά τη διάρκεια του χθεσινού αγιασμού μιλώντας για τη χώρα σαν το καράβι που βουλιάζει .

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, δεν πήρε "χαμπάρι" την ιστορία που έστησε το ΠΑΜΕ και έφαγαν δακρυγόνα και χημικά συνταξιούχοι που ήθελαν να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο υφυπουργός υγείας Παύλος Πολάκης βρίζει και συμπεριφέρεται σε όποιον εκφράζει αντίθετες απόψεις από τον ΣΥΡΙΖΑ γράφοντας διάφορους ανήκουστους χαρακτηρισμούς στο FB εναντίον των "εχθρών" της κυβέρνησης. Τα βάζει με τον οποιονδήποτε τύχει που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας αντιδράσεις και ανοίγοντας συνεχώς ολοένα και νέα μέτωπα.

Και στο τέλος σαν κερασάκι στην τούρτα είναι το θέμα των τηλεοπτικών αδειών που όπως παραδέχονται στην κυβέρνηση, όλα έχουν ξεκινήσει εξ αιτίας του επαπειλούμενου "μαύρου " στις τηλεοράσεις που δεν έλαβαν τηλεοπτικές άδειες και τους την ανάδειξη των τεσσάρων υπερθεματιστών που πιέζουν το Μέγαρο Μαξίμου, να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να βγούνε από τους τηλεοπτικούς δέκτες, Mega, Star, Alpha και Epsilon που αποκλείστηκαν για ξεχωριστούς λόγους το καθένα κανάλι από τον διαγωνισμό.

Όλο αυτό το περιβάλλον έχει δημιουργήσει ασφυκτική πίεση στον πρωθυπουργό ο οποίος θέλει πρώτα να τελειώνει με το κομματικό συνέδριο και στη συνέχεια να προχωρήσει το ταχύτερο σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης μήπως και καταφέρει να πάρει πίστωση χρόνου ελπίζοντας ότι θα δουλέψει με το μέρος του η Ευρώπη, για να μπορέσει στη συνέχεια να υποστηρίξει ότι πρώτος εκείνος πριν ενάμιση χρόνο είχε διαπιστώσει την ανάγκη αλλαγών και να που τώρα αυτές οι αλλαγές έχουν αρχίζει να πιάνουν τόπο.

Επίσης , ο κ. Τσίπρας ελπίζει να κερδίσει χρόνο από τη στιγμή που θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος περιμένοντας το “πράσινο φως” από τις ΗΠΑ , και τέλος εκείνο που προσδοκά για να κερδίσει χρόνο με το μέρος του, είναι να μπορέσει επιτέλους ο ίδιος να δείξει ότι οι αριθμοί έγιναν πιο φιλικοί προς τους πολίτες.

Εδώ θα συνδυαστούν και τα ευρήματα της εξεταστικής για τα δάνεια των κομμάτων και ΜΜΕ όπου η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναδείξει επικοινωνιακά δείχνοντας στην κοινωνία με το δάκτυλο εκείνους που " φέσωσαν" τη χώρα.

Έτσι εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός θα τα καταφέρει έστω και στο και πέντε και δεν θα καταφέρει να πάρει το πάνω χέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος την ίδια ώρα, δείχνει ότι δεν βιάζεται και πως περιμένει την κυβέρνηση να πέσει σαν ώριμο φρούτο.   

PRONEWS