Είκοσι τρία χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από το τραγικό συμβάν της πτώσης του ελικοπτέρου που επιχειρούσε πάνω από το χωριό Τερψιθέα του Δήμου Νικηφόρου της Δράμας και μετέφερε επτά δασοκομάντος και τρεις αξιωματικούς του Στρατού, χειριστές του ελικοπτέρου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι δέκα επιβαίνοντες.
Το μνημείο των πεσόντων στη δασική περιοχή του χωριού Τερψιθέα του Δ.ΝικηφόρουΤο μνημείο των πεσόντων στη δασική περιοχή του χωριού Τερψιθέα του Δ.Νικηφόρου
Στις 15 Σεπτεμβρίου 1994 στα βουνά μεταξύ των νομών Δράμας και Καβάλας, κοντά στον Αίγειρο, το ελικόπτερο του Στρατού, που μετέφερε τρεις στρατιωτικούς και επτά δασοκομάντος, ήρθε σε επαφή με καλώδια μεταφοράς υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ, προκλήθηκε έκρηξη και κομματιάστηκε, με απότελεσμα να βρουν τραγικό θάνατο όλοι οι επιβαίνοντες: ο Θεόκλητος Καλφόπουλος, λοχαγός της Αεροπορίας Στρατού, οι αρχιλοχίες Δημήτριος Σκουντάς και Δημήτριος Κωστόπουλος που αποτελούσαν το πλήρωμα και οι δασοκομάντος Ευάγγελος Κουτσογιώργης, Αντώνης Σφηνιάς, Μανώλης Λιάπης, Χρήστος Κρικόπουλος, Γρηγόρης Αδάμος, Γιώργος Τζιαγκίδης και Μανώλης Κεσικιάδης.
Χρειάστηκαν περίπου δέκα χρόνια για να δοθεί στη δημοσιότητα το ακριβές πόρισμα που υπογράφεται από στρατιωτικούς, το οποίο συντάχθηκε μόλις 13 μέρες μετά την πτώση του ελικοπτέρου. Το έγγραφο είχε χαρακτηριστεί απόρρητο και το σφάλμα αποδίδεται σε χειρισμούς του κυβερνήτη και σε πιθανό υπερβάλλοντα ζήλο του. Παρ' όλα αυτά είχε προϋπάρξει επίσημο έγγραφο του ΓΕΣ σύμφωνα με το οποίο το ελικόπτερο δεν ήταν κατάλληλο για ρίψεις νερού και κατά συνέπεια για κατάσβεση πυρκαγιών.
Τα δύο βίντεο που ακολουθούν είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε αυτούς και τις οικογένειές τους από τους εθελοντές, τους φίλους και τους παλιούς συναδέλφους τους.