Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Φωτιά σε δύσβατη περιοχή στο Μοναστηράκι Δράμας - Μάχη με τις φλόγες στη Χαλκιδική – Σε ύφεση η φωτιά στις Σέρρες


Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που μαινόταν σε πολλά μέτωπα σε δύσβατη ορεινή περιοχή στο Μοναστηράκι Δράμας.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά το μεσημέρι και σύντομα πήρε διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, παρά την άμεση κινητοποίηση των μονάδων πυρόσβεσης, που επικεντρώνουν τις προσπάθειες στο μέτωπο προς τον οικισμό Καλλίφυτου, προκειμένου να μην κινδυνέψει, ενώ νέο μέτωπο εκδηλώθηκε πριν λίγο στον ΧΑΔΑ Δράμας.



Οι εναέριες δυνάμεις αποσύρθηκαν με τη δύση του ηλίου, αλλά η φωτιά παραμένει σε ένταση, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Όπως φαίνεται, το έργο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης θα είναι δύσκολο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, λόγω της μορφολογίας της περιοχής, ενώ όλα θα εξαρτηθούν από τις κατευθύνσεις των ανέμων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Αργύρης Πατακάκης, σε δηλώσεις του πριν από λίγο, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα καταφέρουν να ελέγξουν και τα τρία μέτωπα της φωτιάς, ωστόσο όλες οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στον στόχο, να μην πλησιάσει η φωτιά κατοικημένες περιοχές, καθώς τα πιο κοντινά σπίτια απέχουν επτά με δέκα χιλιόμετρα από τα πύρινα μέτωπα.

Ο κ. Πατακάκης, υπογράμμισε ότι με τα μέχρι στιγμής πρώτα στοιχεία και τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών, η πυρκαγιά έχει κάψει περί τα 12.000 στρέμματα θαμνώδους και χορτολιβαδικής έκτασης.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)



Μνήμες από τον Αύγουστο του 2006 ξύπνησε η μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, η οποία ακόμη κι αυτή την περίοδο συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τουριστών.
Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα στη Μόλα Καλύβα και πήρε γρήγορα διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, συνεχίζει το καταστρεπτικό της έργο κατακαίγοντας εκτάσεις πευκοδάσους. Οι φλόγες έφτασαν κοντά σε κατοικίες, χωρίς να έχουν αναφερθεί -πάντως- καταστροφές ή τραυματισμοί ανθρώπων. Πυκνοί καπνοί σκέπασαν την περιοχή και είναι ορατοί από μεγάλη ακτίνα.



Η Πυροσβεστική έσπευσε επί τόπου με ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη φωτιά. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, αυτή τη στιγμή επιχειρούν από αέρος τρία Καναντέρ κι ένα ελικόπτερο, ενώ από το έδαφος 45 πυροσβέστες με 22 οχήματα, 17 άτομο πεζοπόρο τμήμα και δεκάδες εθελοντές.

Τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού, δίνοντας τη δική τους μάχη με το χρόνο, καθώς μόλις πέσει το σκοτάδι θα σταματήσουν τις πτήσεις τους. Στην περιοχή βρίσκονται μηχανήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης συνδράμοντας στο έργο της Πυροσβεστικής.

Σε ύφεση η φωτιά στις Σέρρες



Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής Ομαλού – Προμαχώνα Σερρών, στο δήμο Σιντικής.

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ξέσπασαν μικρές εστίες φωτιάς, κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμής και με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων που έπνεαν σχηματίστηκαν πύρινα μέτωπα. Σε κάποια στιγμή οι φλόγες απείλησαν κτιριακές εγκαταστάσεις των Ιαματικών Λουτρών Σιδηροκάστρου, όπου προκλήθηκαν μικρής έκτασης ζημίες στο εστιατόριο. Η ευρύτερη περιοχή, μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο τελωνείο Προμαχώνα, καλύφθηκε από πυκνά σύννεφα καπνού.

Τελικά, οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά σε ένα μέτωπο, στο ύψος της διασταύρωσης Πετριτσίου, ενώ στο σημείο επιχειρούν περισσότεροι από 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα και κάτοικοι της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, halkidikinews