Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Ενημέρωση μελών του Σωματείου για τις συναντήσεις μας στην Αθήνα

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  ΘΡΑΚΗΣ      &  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΝΟΜΙΜΑ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ  ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗ  :(246/03  1924 ΕΜ 278/03) ΕΔΡΑ : ΚΟΜΟΤΗΝΗ  ΔΙΕΥΘYΝΣΗ :  ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ - 4η ΕΜΑΚ       Τ.Κ 69100                     
 ΦΑΞ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ :   2510 611302   
 Blog : pyrosvestesamth.blogspot.gr   
E mail : ipapanast@gmail.com


ΑΡ.  ΠΡΩΤ :  491                               ΚΟΜΟΤΗΝΗ :  13/10/2018

ΠΡΟΣ :  ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΘΕΜΑ : ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΜΕΛΩΝ




Κατά την παραμονή μας στην Αθήνα για τα δικαστήρια που αφορούν εργασιακά ζητήματα του κλάδου, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο ΑΠΣ , πραγματοποιήσαμε  σειρά συναντήσεων στη Βουλή με εκπροσώπους κομμάτων, βουλευτές, όπως επίσης στο Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Στάθη Γιαννακίδη .

Ενημερώθηκαν όλοι για την επικρατούσα πλέον κατάσταση έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τον ανασχηματισμό, αλλά και για τις προσδοκίες  των υπολοίπων  συναδέλφων (Πενταετών – Επιλαχόντων – Συμβασιούχων).

 Τονίσαμε ότι το  διάστημα που μεσολαβή μέχρι τις εκλογές δεν αφήνει πολλά  περιθώρια και θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να ρυθμιστούν χρόνια θέματα που εκκρεμούν ακόμα, τα οποία λειτουργούν ως τροχοπέδη στην αξιοποίηση  όλου  του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος βάση των πραγματικών του αναγκών . 

Τους γνωρίσαμε ότι ο αντιπυρικός σχεδιασμός της χώρας για λειτουργήσει σωστά, προβλέπονται 5500 άτομα και αυτή τη στιγμή άμεσα εμπλεκόμενοι είναι 1750 Πενταετείς και 1250 Συμβασιούχοι δηλαδή  συνολικά  περίπου 3000 άτομα από τα 5500, τα οποία  καλύπτουν  τα δασικά περιπολικά, που πλέον επανδρώνονται  από δύο και όχι τρία όπως προβλέπετε, όπως επίσης τα 2/3 των  πυροφυλακίων  μένουν  ανενεργά, διότι δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό να  λειτουργήσουν . 

Το δε προσωπικό αυτό εργάζεται επί σειρά ετών, με πλαφόν ωρών σε (Κυριακές Εξαιρέσιμες – Νυχτερινά – Υπερωρίες ) για τις ανάγκες τις αντιπυρικής και όχι βάση των πραγματικών αναγκών που υπάρχουν στο Σώμα .

Έτσι μετά τη κάλυψη του πλαφόν ωρών, το προσωπικό αυτό μένει ανενεργό ή ενεργοποιείται  όταν τα συμβάντα είναι μεγάλα και εκτεταμένα και δεν επαρκεί το μόνιμο προσωπικό,  χωρίς να αμείβεται και για τον επιπλέον χρόνο υπερεργασίας του, λαμβάνει  ως αμοιβή χρόνο ανάπαυσης (ρεπό), αντί πραγματικής αμοιβής  όπως θα έπρεπε .

 Ζητήσαμε την παρέμβασή τους για άμεση συνάντηση με την αρμόδια Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κα. Όλγα Γεροβασίλη, η οποία από όσο γνωρίζουμε είναι προς αναζήτηση των 8,5 εκατ. τα οποία  θα δώσουν τη δυνατότητα στους Πενταετείς να ενταχθούν στις βάρδιες και θα ακολουθούν το ωράριο του υπολοίπου προσωπικού , όπως επίσης είναι προς αναζήτηση λύσης για 12μηνης απασχόλησης  (βάση εγγράφου προς το ΑΠΣ)  των Συμβασιούχων που έχουν μακρά προϋπηρεσία .

Από όλες τις συζητήσεις που έγιναν αυτό που αποκομίσαμε ότι υπάρχει διάθεση, ενδιαφέρων, καθώς και ενέργειες πλέον για την  επίλυση των παραπάνω ζητημάτων του προσωπικού αυτού .

Υπήρξαν δεσμεύσεις τόσο από τον Υφυπουργό όσο και των υπολοίπων βουλευτών  της κυβέρνησης για ανάδειξη των παρακάτω θεμάτων και παρέμβαση στο αρμόδιο Υπουργείο ώστε το ταχύτερο δυνατό να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την κ. Γεροβασίλη και να βρεθούν λύσεις  .

Επίσης και από τους εκπροσώπους των κομμάτων που συναντήσαμε, υπήρξαν διαβεβαιώσεις για άμεση παρέμβασή τους και ενημέρωσή μας, καθώς είναι σε εξέλιξη ενέργειες που έχουν γίνει και αναμένουμε απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς .


Κατ ελάχιστον υλοποιήσιμα τα οποία θέσαμε και πιστεύουμε είναι τα παρακάτω :   

1. Πλήρη ωράρια εργασίας για τους 1743 συναδέλφους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης που ανανέωσαν την θητεία τους  μέχρι συνταξιοδότησης
2. Κάλυψη των κενών θέσεων και απορρόφηση των Επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης  
3. Πλήρη και σταθερή εργασία των Συμβασιούχων Πυροσβεστών σε ένα φορέα που να υπάρχει συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου όπως πρόληψη και καταστολή δασικών πυρκαγιών