Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης της Πανελλαδικής Ένωσης Σωματείων με τον Αρχηγό του Π.Σ.




ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  ΘΡΑΚΗΣ      &  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΝΟΜΙΜΑ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ  ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗ  :(246/03  1924 ΕΜ 278/03) ΕΔΡΑ : ΚΟΜΟΤΗΝΗ  ΔΙΕΥΘYΝΣΗ :  ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ - 4η ΕΜΑΚ       Τ.Κ 69100                        ΦΑΞ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ :   2510 611302     


ΑΡ.  ΠΡΩΤ :  526                                                                                        ΚΟΜΟΤΗΝΗ :  12/12/2018

ΠΡΟΣ :  ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΘΕΜΑ : Αποτελέσματα συνάντησης με τον Αρχηγό

Στις 12 Δεκεμβρίου 2018 έγινε συνάντηση στο Αρχηγείο  του Π.Σ, της Πανελλαδικής Ένωσης Σωματείων με τον Αρχηγό κ. Βασίλειο Ματθαιόπουλο ,  καταθέσαμε υπόμνημα με  τα θέματα αφορούν τον κλάδο,  τα οποία εκκρεμούν  ή έχουν μπει σε τροχιά επίλυσης .
Από αρχή της συνάντησης ο Αρχηγός μπορούμε πούμε, ότι έδωσε ένα αίσθημα αισιοδοξίας λέγοντας αν έχετε 20 ζητήματα επίλυσης τα 10 θα λυθούν,  χωρίς να δει το υπόμνημα που του δώσαμε .
Μας συνεχάρη για τα αποτελέσματα τον εκλογών στα συμβούλια μεταθέσεων και την πρωτιά του Συνδυασμού μας και ακολούθησε  σε εγκάρδιο κλίμα η συζήτηση – ενημέρωση   .

1.     Για την ένταξη στο πλήρη ωράριο τον Πενταετών, το Π.Δ. είναι προς επεξεργασία για να σταλεί μετά στο ΣΤΕ,  για τις πιστώσεις ισχύουν τα όσα έχει αναφέρει η Υπουργός στη βουλή, μας έδειξε και την εισήγηση του προς το Υπουργείο για το θέμα του ωραρίου . Σε ερώτηση για το περιεχόμενο του ΠΔ μας είπε ότι θα στηριχθεί σε προηγούμενο νόμο και οι πιστώσεις θα εγκρίνονται ανά εξάμηνο .
2.     Ζητήσαμε μαζί με τα ωράρια να προταθεί και νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει τη συνέχιση του εργασιακού βίου  στο Σώμα,  μέχρι τη συνταξιοδότησης των Πενταετών.
3.     Για την ανανέωση του πίνακα που πλέον ισχύ μέχρι τις 31/12/2019 βάση του άρθρου 22 του 4579/2018 , μας ανέφερε ότι υπάρχει πρόθεση για απορρόφηση όλων τον επιλαχόντων.
Επ αυτού θίξαμε τη διάταξη στο ίδιο άρθρο, με την οποία δίνεται η δυνατότητα να προσληφθούν σε προσωποπαγείς θέσεις Πενταετείς, για την κάλυψη έκτακτων αναγκών πέραν των οργανικών κενών  .
Μας ανέφερε ότι στο Σώμα υπάρχουν πολλές αποχωρίσεις και τα κενά δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν με τους ρυθμούς μέσω Πανελλαδικών, έτσι προκρίνεται και αναζητάτε λύση από κοινού με το Υπουργείο,  για την ένταξη περισσοτέρων δυνατόν συναδέλφων Συμβασιούχων στις τάξεις των Πενταετών λόγο προϋπηρεσίας , αφού άλλωστε το 2019 είναι και η τελευταία χρονιά εργασίας για τους υπηρετούντες  Συμβασιούχους Πυροσβέστες .
4.     Επί του θέματος, επαναφέραμε το ζήτημα  των  συνάδελφων  του 2009 που τώρα πλέον έχουν συμπληρώσει τις  10 αντιπυρικές και έχουν υπερβεί κατά πολύ την απαιτούμενη προϋπηρεσία που έθετα ως προσόν κατάταξης ο Ν. 3938/2011 για να ενταχθούν στον πίνακα και να απορροφηθούν, συμπληρώσαμε επίσης ότι   αρκετοί συνάδελφοι  έχουν πλέον της γραμματικές γνώσεις αφού έχουν αποκτήσει τους απαιτούμενους τίτλους σπουδών  που έθετε ο ίδιος νόμος, το ίδιο μπορεί να ισχύσει και γι αυτούς .
5.     Τις νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις τις έχουμε προωθήσει στο Υπουργείο σε κόμματα και βουλευτές .
Ο Αρχηγός  επ αυτού  μας είπε  ότι, θα έχουμε τη θετική εισήγηση του, γιατί πρέπει  να τελειώσει αυτό το θέμα  και να μπουν όσο γίνεται περισσότεροι συνάδελφοι.
6.     Του θυμίσαμε ότι πρέπει να ξεπεραστούν προβλήματα για συναδέλφους που έχουν ηλικία και προϋπηρεσία αλλά δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις  και συνάδελφοι εκτός .
Μας είπε θα ζητήσει από τους νομικούς  που θα τη συντάξουν να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που τυχόν προκύψουν όπως παράδειγμα γνώσεις .
7.     Μας ενημέρωσε ότι θα συσταθεί ένα μηχανοκίνητο τάγμα, για την άμεση επέμβαση σε μεγάλες δασικές πυρκαγιές που θα προκύπτουν τόσο σε νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα, με σκοπό να μην μετακινούνται από μακρινές υπηρεσίες συνάδελφοι με πυροσβεστικά οχήματα .
8.     Για τις ταυτότητες  όσων πρόσφατα μονιμοποιήθηκαν θα πρέπει να βγάλουν φωτογραφίες με στολές μονίμων συναδέλφων που έχουν, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα χορήγησης στολών στην παρούσα φάση και να αποσταλούν στο Αρχηγείο  .
9.     Για της νέου τύπου ταυτότητες που μπορούν να χρησιμοποιούνται και ως ταξιδιωτικά έγραφα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία παράλληλα με την ΕΛ.ΑΣ .  
10.   Για τις ιατρικές γνωματεύσεις (παθολόγου - οφθαλμίατρου) για τα υπηρεσιακά διπλώματα με το πέρας της 5ετίας, μας ενημέρωση ότι αυτές απαιτούνται βάση νόμου και ισχύουν και για τους Συμβασιούχους,  για το  χρόνο  και για κάποια άλλα ζητήματα   μας παρέπεμψε στο αρμόδιο τμήμα  .
Ερώτημα : Όσοι κατέχουν υπηρεσιακό δίπλωμα αλλά ανανεώνουν και την επαγγελματική άδεια οδήγησης κάθε 5ετία … θα πρέπει να περνάνε δυο φορές τις ίδιες εξετάσεις ;
Απάντηση :  Οι  συνάδελφοι που σε σύντομο διάστημα (δυο τριών μηνών), πρόκειται να ανανεώσουν την επαγγελματική τους άδεια οδήγησης,  μπορούν να καταθέσουν τα αντίγραφα των ιατρικών γνωματεύσεων (παθολόγου - οφθαλμίατρου) που απαιτούνται, στην υπηρεσία μαζί με την ανανεωμένη επαγγελματική άδεια οδήγησης και να μην περάσουν δυο φορές τους ίδιους γιατρούς . Φυσικά κάθε 5ετία θα απαιτείται η ίδια διαδικασία και η ενημέρωση του ατομικού τους φακέλου με τις  αντίστοιχες  ιατρικές γνωματεύσεις που απαιτούνται από το νόμο, για την πιστοποίηση της καλής κατάστασης υγείας  των οδηγών Πυροσβεστικών Οχημάτων .