Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Έγγραφο του Σωματείου προς την Υπουργό με Προτεινόμενες Διατάξεις - Τροπολογίες για Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης και Εποχικούς Πυροσβέστες

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  ΘΡΑΚΗΣ      &  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΝΟΜΙΜΑ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ  ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗ  :(246/03  1924 ΕΜ 278/03) ΕΔΡΑ : ΚΟΜΟΤΗΝΗ  ΔΙΕΥΘYΝΣΗ :  ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ - 4η ΕΜΑΚ       Τ.Κ 69100                     
 ΦΑΞ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ :   2510 611302     
 Blog : pyrosvestesamth.blogspot.gr     
E mail : ipapanast@gmail.com






ΑΡ.  ΠΡΩΤ :  539                              ΚΟΜΟΤΗΝΗ :  14/12/2018

ΠΡΟΣ : Αξιότιμη Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κα. Όλγα Γεροβασίλη   
 email.  : minister@mopocp.gov.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : Βουλευτές ΣΥ.ΡΙΖ.Α
            

ΘΕΜΑ : Προτεινόμενες Διατάξεις   για Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης και Εποχικούς Πυροσβέστες 

α)  Οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης μετά την ανανέωση  στις 10 /02/2017 διανύουν την δεύτερη 5ετία η οποία λήγει στις 10/02/2022 , βάση της διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011 δεν προβλέπει άλλη ανανέωση, οπότε δεν εξασφαλίζεται ο εργασιακός βίος τους μέχρι τη συνταξιοδότηση τους, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη του ορίου ηλικίας τους που κατά τον χρόνο συμπλήρωσης της δεύτερης αυτής θητείας θα είναι κατά μέσο όρο άνω των 52 ετών,  όπως εξασφαλίστηκε για τους συναδέλφους  της παρ. 8 του ίδιου νόμου που  είχαν τα τυπικά προσόντα και μονιμοποιήθηκαν .

  Μετά την τροπολογία που περάσατε στο Ν 4579/2018 άρθρο 22 για την παράταση  ισχύς των πινάκων επιτυχόντων - επιλαχόντων  Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης έως και 31/12/2019.
Διάταξη με την οποία θεσπίζεται ουσιαστικά η δυνατότητα άμεσης πρόσληψης έμπειρου προσωπικού, από τους πίνακες Επιτυχόντων - Επιλαχόντων  Πυροσβεστών  Πενταετούς Υποχρέωσης για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών του Π.Σ. οι οποίες έχουν επιταθεί με την κλιματική αλλαγή και τη συνεπαγόμενη αύξηση σε σοβαρότητα και έκταση συμβάντων που το επιβάλουν και την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος  που αφορά τους συναδέλφους  Επιτυχόντες - Επιλαχόντες  
 Στα πλαίσια λοιπόν της βούλησης σας, ώστε την νέα αντιπυρική να ενισχύσετε το Π.Σ με έμπειρο προσωπικό,  για την  απρόσκοπτη λειτουργία του μηχανισμού πυροπροστασίας της χώρας καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους .

β) Θεωρούμε ότι αυτή η αδικία που υπέστησαν τότε οι Εποχικοί Πυροσβέστες  που προσελήφθησαν το 2009,  μπορεί να ρυθμιστή  και ο μικρός πλέον αριθμός αυτών τον συναδέλφων  που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να προσφέρουν  ως Εποχικοί Πυροσβέστες  τις υπηρεσίες τους στο Π.Σ, έχοντας αποκτήσει πλέον  δεκαετή πολύτιμη εμπειρία στο δύσκολο έργο της δασοπυρόσβεσης και σε αστικά συμβάντα, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του .

γ) Θεωρούμε ότι οι Εποχικοί πυροσβέστες  που έχουν την πολυετή εμπειρία κυρίως στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και έχουν αποκτήσει το απολυτήριο τίτλου Γυμνασίου μετά την ισχύ του Ν. 4249/2014 και πληρούν ταυτόχρονα τις λοιπές προϋποθέσεις και προσόντα του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011 θα πρέπει να αξιοποιηθούν προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ  ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 

Άρθρο ………..

α)   Η παρ. 7 του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011 όπως ισχύει , αντικαθίστανται ως εξής:

Οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης μετά τη συμπλήρωση της δεύτερης θητείας τους και εφόσον το επιθυμούν, δύνανται κατόπιν αίτησής τους που θα υποβληθεί έξι μήνες πριν την συμπλήρωση της δεύτερης αυτής θητείας να ανανεώσουν την θητεία τους μέχρι την συνταξιοδότησή τους. 

 β) Στο άρθρο 15 του Ν. 3938/2011 προστίθεται εικοστή παράγραφος το περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:

20) Οι Εποχικοί Πυροσβέστες της παρ. 3 του άρθρου 15 του παρόντος που κατά την πρώτη εφαρμογή του δεν είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις οριζόμενες στην ίδια παράγραφο αντιπυρικές περιόδους, εφόσον από το έτος 2009 έως το έτος 2018 είχαν την ιδιότητα αυτή τουλάχιστον σε οκτώ αντιπυρικές περιόδους και πληρούν όλες τις λοιπές προϋποθέσεις της ίδιας παραγράφου, εντάσσονται κατ’ εξαίρεση στο τέλος των πινάκων επιλαχόντων επιτυχόντων της πρώτης εφαρμογής του νόμου, εφόσον υποβάλλουν σχετική αίτηση, συνοδευόμενη από βεβαίωση της προϋπηρεσίας τους κατά τα ανωτέρω, μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη καθορίζονται οι όροι εφαρμογής της παρούσας διάταξης.

γ) Η παρ. 3 του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή της με την παρ. 6 του άρθρου 98 του Ν. 4249/2014, αντικαθίσταται ως εξής:

                 Οι Εποχικοί πυροσβέστες της παρ. 3 του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011, όπως τροποποιήθηκε με την διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 98 του Ν. 4249/2014, εφόσον έχουν αποκτήσει και προσκομίσει σε προθεσμία (60) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου απολυτήριο τίτλου Γυμνασίου και πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις και προσόντα της ως άνω παραγράφου, εντάσσονται στο τέλος του πίνακα επιτυχόντων σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας και κατόπιν πιστοποίησης των προσόντων τους.


                                                                                     Με τιμή το                                                                                                                  
                                                            Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου

            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                              H  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                             ΑΣΤΡΟΥΔΗ  ΔΗΜΗΤΡΑ
    κιν.  6948401282  & *750942                                                                        κιν. 6956308588