Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Επιστολή συναδέλφου για υποστήριξη της αναφοράς του Σωματείου πυροσβεστών Μακεδονίας Θράκης & Βόρειου Αιγαίου στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου



Υποστήριξη της αναφοράς του Σωματείου πυροσβεστών Μακεδονίας Θράκης & Βόρειου Αιγαίου στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Αναφορά αριθ. 0595/2018, του Ιωάννη Παπαναστασίου, ελληνικής ιθαγένειας, σχετικά με εικαζόμενη διάκριση λόγω ηλικίας όσον αφορά τον διορισμό μόνιμων υπαλλήλων της πυροσβεστικής υπηρεσίας από την ελληνική κυβέρνηση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
κατά ¨αρχήν θέλω πρώτα να σας ευχηθώ να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα της εξεταστικής που πριν λίγες μέρες τελείωσε και κατά δεύτερον θα ήθελα να καταχραστώ (με την καλή έννοια εννοείτε) λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας για να σας μεταφέρω το εργασιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζω και που τυγχάνει της εφαρμογής των όσων έχουμε μάθει.

Πλην της τιμής που έχω να φοιτώ στην Νομική Σχολή του ΔΠΘ έχω την διπλή τιμή να εργάζομαι σε ένα που κατά την φτωχή μου γνώμη ανήκει σε ένα από τα καλύτερα επαγγέλματα ανά τον κόσμο αυτό του Πυροσβέστη .

Όμως ως Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης ανήκω σε μια κατηγορία εγώ και άλλοι 4000 ( 600 εξ ιδιωτών και 3400 εξ εποχικών με πολύχρονες συμβάσεις) συνάδελφοι μια κατηγορία που δημιουργήθηκε με σκοπό να αξιοποιηθεί η εμπειρία μας και να ενισχυθεί σε ανθρώπινο δυναμικό με την ένταξη μας στο Πυροσβεστικό Σώμα και συγχρόνως να επέλθει η εργασιακή μας αποκατάσταση γιατί εργαζόμασταν ναι μεν κάθε χρόνο όμως μόνο κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου ήτοι από 1 Μάιου έως 31 Οκτωβρίου( αναφέρομαι στους 3400 εξ εποχικών). Δυστυχώς όμως προσληφθήκαμε με σχεδόν όλες τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα που έχει το Μόνιμο προσωπικό αλλά με την μισή στην κυριολεξία αμοιβή . κάτι που μπορεί να αποδειχτεί με πραγματικά στοιχεία.

Το μεγαλύτερο όμως και το πιο παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι ότι μετά το πέρας της πενταετίας οι κάτω των σαράντα ετών με απολυτήριο Λυκείου εντάσσονται στο μόνιμο προσωπικό και οι υπόλοιποι ανανεώνουν για μια ακόμη πενταετία.
Η παραπάνω ρύθμιση καταφανώς έρχεται σε αντίθεση προς τις προβλέψεις της Κοινοτικής Οδηγίας 2000/78/ΕΚ, η οποία απαγορεύει διακρίσεις στον εργασιακό χώρο βάσει κριτηρίων, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την ηλικία του εργαζομένου.

Έτσι ως Σωματείο κινηθήκαμε κατά του Ελληνικού Δημόσιου και παράλληλα καταθέσαμε αναφορά για την δυσμενή ηλικιακή διάκριση των ΠΠΥ που εστάλη στην Επιτροπή Αναφορών  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 19/06/2018 με αριθμό καταχώρισης 0595/2018 , η οποία και θεωρήθηκε ΠΑΡΑΔΕΚΤΗ με το υπ. αριθ. D319204   03/12/2018 έγγραφο της Επιτροπής Αναφορών, που μας είχε ενημερώνει ότι έχει αρχίσει η εξέταση του αντικειμένου που   εμπίπτει στο πεδίο δραστηριοτήτων σύμφωνα με τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επίσης και η γνωμοδότηση του Συνηγόρου του πολίτη κρίνει ως απαράδεκτη την ηλικιακή διάκριση τόσο βάσει Ευρωπαϊκής αλλά και της Ελληνικής έννομης τάξης, θεωρώντας ότι έπρεπε να υπήρχαν άλλα κριτήρια ποιο ουσιαστικά και ποιο πρόσφορα για την ένταξη μας στο μόνιμο προσωπικό.

Παρά του ότι η Επιτροπή θα βασίσει τις απόψεις και τις αποφάσεις της μόνο στην ουσία του περιεχομένου της αναφοράς, ανεξαρτήτως του αριθμού των υπογραφόντων ή των υποστηρικτών κάθε συναδελφική συμπαράσταση(η οποία έχει βαρύνουσα σημασία) καθώς και όποια ενημέρωση προς γνωστούς και μη που μπορούν να υποστηρίξουν το εγχείρημα αυτό είναι ευπρόσδεκτη και καλοδεχούμενη. 

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας την κατανόηση σας και για την εκ των προτέρων υποστήριξη σας και σας εύχομαι καλή και γρήγορη περάτωση των σπουδών σας.

Με τιμή ο Γ. Γραμματέας του Σωματείου
Διαμαντάκης Αθανάσιος

Διαδικασία  Υποστήριξης

Τα βήματα που θα πρέπει κάποιος να ακολουθήσει είναι τα παρακάτω:

1. Είσοδος στον σύνδεσμο εγγραφή στη διαδικτυακή πύλη 
            Αναφορών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου   ΠΙΕΣΤΕ  ΕΔΩ

2. Εγγραφή (κάτω δεξιά) με τη δημιουργία «Ονόματος Χρήστη» και «Κωδικού

3. Πρόσβασης» στα σχετικά πεδία

4. Μετά την εγγραφή σας θα σας αποσταλεί σχετικό e-mail ενεργοποίησης

5. Σύνδεση

6. Είσοδος στον σύνδεσμο 
        Για προβολή της αναφοράς 0595/2018   ΠΙΕΣΤΕ  ΕΔΩ

7. Κλικ στο «Υποστήριξη της αναφοράς» στο κάτω μέρος της σελίδας