Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Ενημέρωση μελών για τις συναντήσεις του Σωματείου στην Αθήνα & επιβεβλημένες ενέργειες

 







ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  ΘΡΑΚΗΣ  

&  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΝΟΜΙΜΑ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ  ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗ  :(246/03  1924 ΕΜ 278/03) ΕΔΡΑ : ΚΟΜΟΤΗΝΗ  ΔΙΕΥΘYΝΣΗ :  ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ - 4η ΕΜΑΚ 

Τ.Κ 69100   ΦΑΞ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ :   2510 611302 Blog : pyrosvestesamth.blogspot.gr            

E mail : ipapanast@gmail.com


ΠΡΟΣ : ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

ΑΡ.  ΠΡΩΤ :  103                                                                                ΚΟΜΟΤΗΝΗ :   08/12/2022



             ΘΕΜΑ :  Ενημέρωση μελών για τις συναντήσεις του Σωματείου στην  Αθήνα 


Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι το τριήμερο 5-6-7 Δεκεμβρίου το ΔΣ του Σωματείου μας πραγματοποίησε συναντήσεις με την πολιτική  και φυσική μας ηγεσία καθώς και με την υπεύθυνη για θέματα  των Σωμάτων Ασφαλείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Αντωνίου.  

Συναντηθήκαμε, βάσει προγραμματισμένης συνάντησης, με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Αντιστράτηγο Π.Σ. ε.α.  κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου, στο  Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολίτικης Προστασίας, παρουσία του Διευθυντή του Υπουργού κ. Στυλιαννίδη τον κ. Φίλλιπο Σαββίδη. 

Γνώστης, λόγω της μακρόχρονης υπηρεσίας του στο Πυροσβεστικό Σώμα (αφού μάλιστα αποστρατεύτηκε από την θέση του Αρχηγού), των προβλημάτων του Θεσμού των Πυροσβεστών  Πενταετούς Υποχρέωσης, τα οποία δημιουργήθηκαν από την πρόσληψή μας, λόγω της ένταξής μας στο ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο δεν συνάδει με την φύση της εργασίας που εκτελούμε και δεν κάλυπτε πλήρως τις ώρες εργασίας μας. 

Η μη επίλυση των χρόνιων αυτών προβλημάτων, όπως καταλάβαμε και καταλαβαίνει ο κάθε  αντικειμενικά σκεπτόμενος συνάδελφος, οφείλεται εμμέσως πλην σαφώς  και στην μη ορθή και συγκροτημένη διεκδίκηση επίλυσής τους. Το  Σωματείο μας, από το 2014 εντόπισε  το πρόβλημα και πρότεινε για την επίλυση αυτού την  ένταξή μας στο Πυροσβεστικό Προσωπικό και  ειδικό μισθολόγιο, όπως εφαρμόζεται και σε όλες τις κατηγορίες που υπηρετεί Προσωπικό με Πενταετή θητεία. 

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας συναντηθήκαμε με την υπεύθυνη για θέματα  των Σωμάτων Ασφαλείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Τόνια Αντωνίου και με τον συνεργάτη της τον κ. Απόστολο Κριονίδη, στους οποίους παρουσιάσαμε και αναλύσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως ΠΠΥ καθώς και την λύση αυτών που θα επέλθει μόνο με την ένταξή μας Πυροσβεστικό Προσωπικό και στο ειδικό μισθολόγιο. Με τον τρόπο αυτό και θα επέλθει εύρυθμη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος και θα απαλειφθεί η τουλάχιστον απαράδεκτη μη ίση αμοιβή για ίση παρεχομένη εργασία.

Η έκπληξή τους ήταν μεγάλη για τον λόγο της κατηγοριοποίησης του Προσωπικού στο ΠΣ και για τον λόγο για τον οποίο δεν  εξαλείφτηκε τόσα χρόνια, αφού μόνο οφέλη θα επιφέρει. Μας υποσχέθηκαν δε να φέρουν το θέμα στην Βουλή με στόχο την επίλυσή του.

Την επόμενη ημέρα μετά από τρεις ώρες αναμονής μπορέσαμε να δούμε τον Αρχηγό, Αντιστράτηγο ΠΣ  κ. Αλέξιο Ράπανο, τον οποίο και ευχαριστούμε, γιατί παρά το δύσκολο πρόγραμμα που είχε βρήκε χρόνο για μια ολιγόλεπτη συνάντηση, η οποία τελικά διήρκησε αρκετά παραπάνω. Στη ίδια συνάντηση παρευρέθηκε και ο Αντιστράτηγος ΠΣ κ. Ιωάννης  Πετρούτσος. 

 Ως Σωματείο, από την ίδρυση του δουλεύοντας πάντα, αντικειμενικά, με γνώμονα  το κοινό καλό των Συναδέλφων, σύμφωνα με το καταστατικό μας και τις εντολές που έχουμε από τα μέλη μας, ανάλογα πάντα με τις δυνατότητές μας, είναι η πρώτη φορά που η επιμονή μας από το 2014 και η υπομονή μας για την ορθή λύση των προβλημάτων μας, εισακούστηκε, έγινε δεκτή από την φυσική μας ηγεσία καθώς και από την πολιτική καθώς στο τέλος της συζήτησης που είχαμε με τον Γ. Γραμματέα μας ανέφερε ότι περιμένει εισήγηση από το Αρχηγείο.  

Σας μεταφέρουμε λοιπόν αυτολεξεί τα λόγια του Αρχηγού μας: « η πρόθεσή του είναι να εισηγηθεί την μονιμοποίηση όλων των Πενταετών αφενός, για να σταματήσει η απαράδεκτη ανισότητα της μισθοδοσίας, και αφετέρου να επέλθει ισότητα τόσο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσο και στο θέμα της συνταξιοδότησης, αφού πλέον με την αποστρατεία στο εξηκοστό έτος βάσει του ειδικού μισθολογίου μπορούν όλοι να εξαγοράσουν την πλασματική πενταετία, χωρίς να χρειάζεται να συμπληρώσουν 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας, με την δυνατότητα να επιμηκυνθεί η θητεία των άνω των εξήντα ετών έτσι ώστε να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες εξαγοράς αυτής, αφετέρου την εύρυθμη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος».

Μας ενημέρωσε επίσης ότι πραγματοποιήθηκε  οικονομοτεχνική μελέτη και το ποσό που απαιτείται είναι ανάλογο και αντίστοιχο των οφελών που θα αποκομίσει το Πυροσβεστικό Σώμα.

Επίσης πρόθεση του Αρχηγείου είναι να γίνουν διαγωνισμοί ανά έτος με την διαδικασία πρόσληψης της ΕΜΟΔΕ  δηλαδή επταετούς θητείας, με το πέρας αυτής να δίνεται η δυνατότητα μονιμοποίησης,  με ειδικό μισθολόγιο, ώστε όλο το Προσωπικό να εργάζεται και να αμείβεται ισότιμα και ισάξια και να μην δημιουργηθούν προβλήματα όπως στην δικιά μας περίπτωση, καλύπτοντας έτσι τα κενά που υπάρχουν και θα δημιουργηθούν με την αποστράτευση μεγάλο σε αριθμό Συναδέλφων του Μόνιμου Προσωπικού.

Θα υπάρχει φυσικά η μοριοδότηση των Συναδέλφων που υπηρετούν ως Εποχικής Απασχόλησης, με μοναδικό εμπόδιο το ηλικιακό πρόβλημα το οποίο και μπορεί να ξεπεραστεί χρησιμοποιώντας την πεπατημένη λύση, την  οποία και θέσαμε επί της συζήτησης.

Υπάρχει όμως μια προϋπόθεση: για να καταθέσει ο Αρχηγός την εισήγηση,  πρέπει να έχει και την σύμφωνη γνώμη των Σωματείων που εκπροσωπούν το σύνολο των ΠΠΥ.

Συνεπώς λόγω του ότι έχουμε μπει σε μια προεκλογική περίοδο και εχθρός μας είναι ο χρόνος καθώς και οι διάφορες  αντιπαλότητες και διενέξεις μεταξύ κάποιων Σωματείων, μέσω αυτής της ενημέρωσης (παρόλο  που θα υπάρξει και προσωπική επικοινωνία - πρόσκληση σε όλα τα Σωματεία) προσκαλούμε όλα τα Σωματεία ή και συναδέλφους που δεν εκπροσωπούνται, να παραβρεθούμε σε μια Πανελλήνια Συγκέντρωση, έτσι ώστε να συζητηθούν εκτενώς όλα τα θέματα που θα προκύψουν για την ένταξή μας στο Μόνιμο Προσωπικό και θα δώσουμε μια τουλάχιστον  κατά πλειοψηφία αν όχι παμψηφεί συναίνεση, στην εισήγηση που θα καταθέσει το Αρχηγείο.  

Όσοι Συνάδελφοι είναι εκτός Σωματείων, δηλαδή δεν είναι μέλη κάποιου Σωματείου, εάν το επιθυμούν ας καταθέσουν τις προτάσεις τους και τους προβληματισμούς τους , με την παρουσία τους ή στα e-mail που αναγράφονται στο έγγραφο αυτό έτσι ώστε να το θέσουμε ως θέμα συζήτησης ή ας επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί μας.

Συνάδελφισσες και Συνάδελφοι εντός και εκτός του Σωματείου μας θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη χρονική περίοδο να κλείσουμε το θέμα που μας ταλανίζει από την ημέρα της πρόσληψής μας, ως μια ξεχωριστή κατηγορία που δεν ανήκουμε στο Πυροσβεστικό Προσωπικό και μας διαχωρίζει από το υπόλοιπο Προσωπικό συνεπώς ας κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω για να πάμε δέκα βήματα μπροστά. 

Είναι μια ευκαιρία να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, που θα μας ενώσει και θα μας δώσει  δύναμη να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το κοινό  καλό του κλάδου και των συναδέλφων που εκπροσωπούμε .


Καταφέραμε πολλά, μπορούμε καλύτερα όλοι μαζί …




                                                                           Με τιμή για το                                                                                                                               Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου

            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                 Ο  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ                                       ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  

           τηλ.  6948 401282                                                            τηλ.  6948775363