Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Συμβασιούχων Πυροσβεστών στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας


Το Σωματείο μας πάντα στήριζε και θα στηρίζει τον αγώνα των Συναδέλφων Συμβασιούχων Πυροσβεστών τους για εργασιακή αποκατάσταση με σταθερή εργασία όλο το χρόνο, καλύπτοντας έτσι τα κενά του Πυροσβεστικού Σώματος με έμπειρο προσωπικό .

Τα βίωμα της πρόσληψης και της απόλυσης  κάθε αντιπυρική το νιώσαμε στο πετσί μας επί σειρά ετών από το 1998 έως το 2011 μέχρι την εφαρμογή του Ν. 3938/2011  και δημιουργία του θεσμού του ΠΠΥ. 

Η πολιτική και φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με τις διαμορφωμένες ανάγκες από την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να δει σοβαρά την αξιοποίηση όλων των κατηγοριών προσωπικού του, δίνοντας ίσες ευκαιρίες  και δυνατότητες εξέλιξης .

 Αναγνωρίζοντας την χρόνια προσφορά των Συμβασιούχων Πυροσβεστών να δημιουργήσει ένα νομοθετικό πλαίσιο , έτσι ώστε να υπάρχει μια συνέχεια στην απορρόφηση και στην εξέλιξη αυτού του προσωπικού, ανάλογα με τα προσόντα και τις δεξιότητες , καλύπτοντας τις ανάγκες του με έμπειρο και δοκιμασμένο προσωπικό, πέραν  της εισαγωγή μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων , (αντίστοιχη της Ε.ΜΟ.ΔΕ. με καθορισμένο θεσμικό πλαίσιο ) που δίνει τη δυνατότητα εξέλιξίς, μετά την πάροδο επταετούς προσφοράς τους στο Σώμα . 

Το Πυροσβεστικό Σώμα ως ιδιαίτερο Σώμα Ασφαλείας που διέπεται από ειδικούς γι’ αυτό οργανικούς νόμους και κανονισμούς και ιεραρχία για την εκτέλεση της αποστολής του, ως βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας της χώρας  

Οι απαιτήσεις των καιρών επιβάλουν ένα τέτοιο νομοθετικό εγχείρημα, αποκαθιστώντας κάθε αδικία και αστοχία , διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος που βιώσαν από το 1998 οι Εποχικοί Πυροσβέστες  και από το 2012 οι Πενταετής Πυροσβέστες, θεσμοί  με ελλιπές και αντιφατικό νομικό πλαίσιο , απροσδιόριστα καθήκοντα , χωρίς εξέλιξη ,με διαφορετικά ωράρια , με διαφορετικό μισθολόγιο , με διαφορετικό ασφαλιστικό φορέα , με διαφορετικά όρια συνταξιοδότησης .

Οι όποιες διαφοροποιήσεις λειτούργησαν ως  τροχοπέδη στην εφαρμογή κανονισμών, και  μόνο προβλήματα έχουν δημιουργήσει στην πρόοδο του Πυροσβεστικού Σώματος , όταν το προσωπικό αυτό κατηγοριοποιείται, λόγω αυτών των διαφοροποιήσεων και της άνισης μεταχείρισής του.