Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Το ιστορικό για ταμείο ανεργίας  από πλευράς κινήσεων του Σωματείου μας, από τον Απρίλιο του 2013  
        
Έγγραφο 1ο

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ         
& ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

ΠΡΟΣ         1. ΜΕΛΗ  ΤΟΥ  ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ   2. ΣΩΜΑΤΕΙΑ  ΜΕΛΗ  3. Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ  1.ΥΦ/ΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ  & ΠΡΌΝΟΙΑΣ     Κ. ΝΙΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ            
ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 101                                                                                                                          ΚΟΜΟΤΗΝΗ   16/04/2013
                                               ΘΕΜΑ  :  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΜΕΛΩΝ
  Συνάδελφοι,

Στα πλαίσια της προγραμματισμένης ενημέρωσης των μελών μας στο Πυροσβεστικό κλιμάκιο της Θάσου, στις 13/04/2013, είχαμε την ευκαιρία να προσκαλέσουμε και τον υφυπουργό Εργασίας Κύριο Παναγιώτοπουλο ο οποίος βρισκόταν εκεί λόγω κάποιων δικών του υποχρεώσεων.                                        Ο Υφυπουργός δέχτηκε την πρόσκλησή μας και παρευρέθηκε στην Υπηρεσία.   Κατά την είσοδό του και μετά από ενημέρωση του, διαπίστωσε  στον προαύλιο χώρο ένα χρόνιο πρόβλημα που λαμβάνει χώρα στο Κλιμάκιο. Είναι αυτό της έλλειψης στεγάστρου για τα οχήματα της :
  - Την έκθεση των οχημάτων σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες καθώς οι βάσεις είναι έτοιμες αλλά λείπουν τα στέγαστρα που θα προφύλασσαν τα οχήματα από αυτές.
    - Την παλαιότητα των 5 δασικών περιπολικών που έχουν τα νεότερα 32 και τα παλαιότερα 42 χρόνια δράσης, και σύντομα θα κληθούν να πραγματοποιήσουν περιπολίες κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου όπως και να συνδράμουν στην αντιμετώπιση πυρκαγιών.                                     Και ενώ τα κονδύλια συντήρησης είναι υψηλά,  η αξιοπιστία τους λόγο της παλαιότητας τους δεν είναι αυτή που απαιτείται για την άμεση επέμβαση τους, στην ιδιαίτερα δύσκολη μορφολογία του εδάφους του νησιού που επιχειρούν, και οι συνάδελφοι που τα  επανδρώνουν ρισκάρουν τη σωματική τους ακεραιότητα προκειμένου να επέμβουν αποτελεσματικά σε κάθε είδους συμβάν που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.        Ζητήθηκε η συνδρομή του Κυρίου Παναγιωτόπουλου ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να βοηθήσει για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα της υπηρεσίας.  Στη συνέχεια ενημερώσαμε τον κ. Παναγιωτόπουλο για τα  προβλήματα του κλάδου μας, έγινε ανάπτυξη αυτών καθώς προτάσεις πάνω στα εξής θέματα:
-Τέθηκε το θέμα πρόσληψης των Συμβασιούχων Πυροσβεστών, καθώς εκκρεμεί  ακόμα η διαδικασία αυτή, και  υπάρχει δέσμευση του Αρχηγού ότι αυτή θα γίνει μέχρι τα μέσα του Μαΐου         Επίσης, αν αυτή αργοπορήσει από τα 5 δασικά περιπολικά που καλύπτουν το νησί και κατ επέκταση σε Πανελλαδικό επίπεδο, δεν θα καταστεί δυνατή η επάνδρωσή τους  όπως προβλέπει ο αντιπυρικός σχεδιασμός.  Καθώς και ένα καινούργιο πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, αυτό του Ταμείου Ανεργίας ,  που βάση των τελευταίων εξελίξεων   Δ Ε Ν   θα δικαιούνται Ταμείο Ανεργίας για το έτος 2013-2014,συνεπώς θα υπάρξει θέμα επιβίωσης. Σύμφωνα με τα όσα μας έχουν γνωστοποιηθεί και πιο αναλυτικά:
Α. Για την διάρκεια της επιδότησης
Στο άρθρο 6 του ν. 2545/1985 προστίθενται με τον παραπάνω νόμο, άρθρο 39, η παράγραφος 8 ως εξής: «Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450). Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων. Από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400).»
-Μας διαβεβαίωσε ότι θα επέμβει για το δικό μας κλάδο και ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε για την πάταξη κυρίως των παρατυπιών που παρατηρούνται στα τουριστικά επαγγέλματα.        
 Κατέστη σαφές ότι μια τέτοια προσέγγιση και αντιμετώπιση για τους Συμβασιούχους πυροσβέστες θα ήταν τουλάχιστον απαράδεκτη.                  
( Πρέπει να παραδεχτούμε το γεγονός ότι προτίθενται και δεν αποκλείεται η όποια λύση για το συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχουν προτάσεις και εναλλακτικές που μας οδηγούν στην θετική έκβαση του ζητήματος,  όπως αυτή της ενδεχόμενης τακτοποίησης του ζητήματος με Προγράμματα Κατάρτισης για την Πολιτική Προστασία ).
-Προσκομίσαμε στον Κύριο Υφυπουργό επιπλέον δυο (2) νέα στοιχεία που προέκυψαν, με  τα οποία επιβεβαιώνεται η ανάγκη κατάρτισης του και η επαναχορήγηση του  μαζί με τα υπόλοιπα που είχαμε προσκομίσει σε συναντήσεις μας στο Υπουργείο Εργασίας.  
 1)  Με την ερώτηση του Α.Π.Σ προς το Υπουργείο Οικονομικών στης 29/03/2013 με αριθ. Πρωτ. 19655 Φ. 501.1 έγγραφό του,  για την περικοπή του επιδόματος επικίνδυνου και ανθυγιεινού, και την αναγνώρισή του, δεδομένου ότι τα οχήματα της Υπηρεσίας μας είναι μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων.
2) Με την  απάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη      κ. Δένδια  στην σχετ. Π.Α.Β 3300/15/03/2013 Αναφορά Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α που κατατέθηκε μετά από ερώτηση του Σωματείου μας  για το εν λόγο επίδομα, στην οποία αναφέρει ότι η ασφαλιζόμαστε για σύνταξη και για υγειονομική περίθαλψη στο (Ι.Κ.Α.), και αναγνωρίζει ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του οποίου, οι οδηγοί  εμπίπτουν στο πακέτο κάλυψης 106 με ένσημα βαρέα  όπως και τα προηγούμενα έτη.
Του ζητήσαμε να εισηγηθεί και να συνδράμει στην άμεση επίλυσή του.                        
Να σας υπενθυμίσουμε ότι με τον Κύριο Παναγιωτόπουλο έχουμε ήδη συζητήσει για αυτό το θέμα και το προσέγγισε θετικά. Μένει να δούμε το αποτέλεσμα...
-Του εκφράσαμε την επιθυμία να συναντηθούμε με τον Υφυπουργό Οικονομίας, για να προσκομίσουμε όλα αυτά τα στοιχεία ώστε να διευθετηθεί το θέμα του εν λόγο επιδόματος.              
Δεσμεύτηκε ότι θα μεσολαβήσει ο ίδιος προκειμένου να οριστεί ημερομηνία συνάντησής μας όταν αυτό καταστεί εφικτό λόγο Τρόικας.
Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική και διαφωτιστική ενημέρωση από τον ίδιο και αποσπάσαμε την δέσμευσή του ώστε να στηρίξει τις προσπάθειές μας όπου έχει τη δυνατότητα και φυσικά σε ότι αφορά την δική του αρμοδιότητα. Στο σημείο αυτό σας ενημερώνουμε ότι...
-Προγραμματίστηκε πορεία διαμαρτυρίας για την 25/04/2013 στην Αθήνα  προκειμένου να διεκδικήσουμε  την εργασία των συναδέλφων μας Συμβασιούχων, καθώς και τα θέματα τα οποία εκκρεμούν και αφορούν τους ΠΠΥ,  πόσο μάλλον η πολυσυζητημένη ομογενοποίηση...    
  Επειδή ο εμπαιγμός και η ανειλικρίνεια είναι χαρακτηριστικά της σημερινής μεταχείρισής μας, οφείλουμε να αγωνιστούμε για αυτά.... Ο Λ Ο Ι .
Δηλώστε τις συμμετοχές σας μέχρι την 22/04/2013 για να τακτοποιήσουμε τον τρόπο της καθόδου μας στην Αθήνα.
 Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
                                                         
                                                                           Με τιμή το
                                                                                       Διοικητικό Συμβούλιο
                                                                                              του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                                Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                                                             
                                                              
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                                                                            ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ    κιν.  6948401282   &   *750942                                                                                                                 κιν.  6947402626    

                                                                       Έγγραφο 2ο

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ       
   & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

  ΠΡΟΣ 1.ΥΦ/ΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΌΝΟΙΑΣ     Κ. ΝΙΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ 

ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 102                                                                                                              ΚΟΜΟΤΗΝΗ   17/04/2013

                        ΘΕΜΑ  : ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Θα θέλαμε αρχικά να σας ευχαριστήσουμε που αποδεχθήκατε την πρόσκλησή μας προκειμένου να σας γνωστοποιήσουμε τα  προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας.
Δεν δύναται να μη σας καταθέσουμε την ανησυχία μας για ένα πρόβλημα που σε λίγους μήνες θα έρθουν αντιμέτωποι οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες.                                                  
  Αυτό δεν είναι άλλο από το Ταμείο Ανεργίας.  Η μόνη πηγή εισοδήματος που έχουν οι συνάδελφοι μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου.                                                                          
Σύμφωνα με την τροποποίηση - βελτίωση του Νόμου 2545/1985 οι συνάδελφοι θα υπερκαλύπτουν τον αριθμό των επιδοτούμενων ημερών και ΔΕΝ θα δικαιούνται επιδοτούμενη ανεργία όπως αυτή ήταν καθορισμένη τα προηγούμενα έτη.
Πιο συγκεκριμένα :
Α. Για την διάρκεια της επιδότησης
Στο άρθρο 6 του ν. 2545/1985 προστίθενται με τον παραπάνω νόμο, άρθρο 39, η παράγραφος 8 ως εξής: «Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450                                                                                             Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων.                                                              
Από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400).»
Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε προκείμενου να παταχθεί η "μαύρη εργασία" κυρίως κατά τους θερινούς μήνες όπου τα τουριστικά επαγγέλματα παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες και με τον τρόπο αυτό ενεργοποιείται  ο μηχανισμός του ελέγχου και της αποτροπής προς εκμετάλλευση οικονομικών πόρων από τους επιτήδειους.
Όμως, είναι εξαιρετικά άδικο να υποστούν οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες μια τέτοια μεταχείριση, που μάχονται για την ασφάλεια του πολίτη και του περιβάλλοντος που καταπονείται τα τελευταία χρόνια από μεγάλης έκτασης πυρκαγιές.
Καλούνται στο καθήκον και ανταποκρίνονται ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους, καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.                                                                                
Τα θύματα που θρήνησε το Πυροσβεστικό Σώμα, δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
 Για τους παραπάνω λόγους θα θέλαμε να ζητήσουμε τη συνδρομή και την παρέμβασή σας ώστε να επιτευχθεί μια -ενδεχομένως- τροποποίηση ή ειδική παράγραφος, που να εξαιρεί τους Συμβασιούχους Πυροσβέστες ( ενδεχόμενα να βοηθούσε το γεγονός ότι πρόκειται για Σώμα Ασφαλείας, όπου τα πράγματα για τις αποδοχές και τις κρατήσεις τους είναι καθαρά )  από τη μη λήψη του Ταμείου Ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες καθώς τα πεπραγμένα του τόπου μας, δύναται να τους οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση ή και την επιβίωσή τους ακόμα.
Τουλάχιστον να παραμείνει το ήδη μειωμένο επίδομα ανεργίας.                                    
 Ας είναι ένα "ευχαριστώ" της πολιτείας σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αναμφίβολα το Πυροσβεστικό Σώμα και η αποστολή του, είναι τρόπος ζωής και η ιστορία έχει δείξει ότι θυσιάζονται αν χρειαστεί.
 Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις όποιες ενέργειές σας.

                                                       
                                                                           Με τιμή το
                                                                                          Διοικητικό Συμβούλιο
                                                                                                του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                             Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                                                             
                                                              
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                                                                            ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ         κιν.  6948401282   &   *750942                                                                                                               κιν.  6947402626      

                             


           ΦΩΤΟ:  Συνάντηση του Σωματείου μας στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας     Υφυπουργό κ. Παναγιωτόπουλο  για το θέμα του Ταμίου Ανεργίας των Συμβασιούχων Πυροσβεστών                      

                                                                     Έγγραφο 3ο

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ               
 & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

 ΠΡΟΣ  1.  ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Ν.  ΔΡΑΜΑΣ   K. ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ   
                                       
ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 121                                                                                                                         ΚΟΜΟΤΗΝΗ   24/08/2013

                     ΘΕΜΑ  : ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
 
Αξιότιμε Κύριε Βουλευτά,

Θα θέλαμε αρχικά να σας ευχαριστήσουμε που αποδεχθήκατε την πρόσκλησή μας προκειμένου να σας γνωστοποιήσουμε τα  προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας.
Δεν δύναται να μη σας καταθέσουμε την ανησυχία μας για ένα πρόβλημα που σε λίγους μήνες θα έρθουν αντιμέτωποι οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες. Αυτό δεν είναι άλλο από το Ταμείο Ανεργίας. Ίσος με τη  σημερινή κατάσταση  που επικρατεί στη χώρα και στον τομέα της εργασίας να είναι και η μοναδική πηγή  εισοδήματος που έχουν οι συνάδελφοι μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου. Σύμφωνα με την τροποποίηση - βελτίωση του Νόμου 2545/1985 οι συνάδελφοι θα υπερκαλύπτουν τον αριθμό των επιδοτούμενων ημερών και ΔΕΝ θα δικαιούνται επιδοτούμενη ανεργία όπως αυτή ήταν καθορισμένη τα προηγούμενα έτη.
 Πιο συγκεκριμένα :
 Α. Για την διάρκεια της επιδότησης
Στο άρθρο 6 του ν. 2545/1985 προστίθενται με τον παραπάνω νόμο, άρθρο 39, η παράγραφος 8 ως εξής: «Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450                                                                                             Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων.                                                                          
Από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400).»
 Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε προκείμενου να παταχθεί η "μαύρη εργασία" κυρίως κατά τους θερινούς μήνες όπου τα τουριστικά επαγγέλματα παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες και με τον τρόπο αυτό ενεργοποιείται  ο μηχανισμός του ελέγχου και της αποτροπής προς εκμετάλλευση οικονομικών πόρων από τους επιτήδειους.
Όμως, είναι εξαιρετικά άδικο να υποστούν οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες μια τέτοια μεταχείριση, που μάχονται για την ασφάλεια του πολίτη και του περιβάλλοντος που καταπονείται τα τελευταία χρόνια από μεγάλης έκτασης πυρκαγιές.
Καλούνται στο καθήκον και ανταποκρίνονται ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους, καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.                                                                          
Τα θύματα που θρήνησε το Πυροσβεστικό Σώμα, δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Για τους παραπάνω λόγους θα θέλαμε να ζητήσουμε τη συνδρομή και την παρέμβασή σας ώστε να επιτευχθεί μια -ενδεχομένως- τροποποίηση ή ειδική παράγραφος, που να εξαιρεί τους Συμβασιούχους Πυροσβέστες ( ενδεχόμενα να βοηθούσε το γεγονός ότι πρόκειται για Σώμα Ασφαλείας, όπου τα πράγματα για τις αποδοχές και τις κρατήσεις τους είναι ξεκάθαρα )  για τη μη λήψη του Ταμείου Ανεργίας  κατά τους χειμερινούς μήνες.
Τονίζουμε η μη χορήγηση του  μπορεί να τους οδηγήσει 1500 συναδέλφους Πανελλαδικά αλλά και τις οικογένειες τους στην οικονομική εξαθλίωση ή και στην δυνατότητα επιβίωσής τους ακόμα.
Τουλάχιστον να παραμείνει το ήδη μειωμένο επίδομα ανεργίας.  Ας είναι μια  "αναγνώριση " της πολιτείας σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αναμφίβολα το Πυροσβεστικό Σώμα και η αποστολή του, είναι τρόπος ζωής και η ιστορία έχει δείξει ότι θυσιάζονται αν χρειαστεί.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το χρόνο σας για τις όποιες ενέργειές σας.

                                                                           Με τιμή το
                                                                                         Διοικητικό Συμβούλιο
                                                                                               του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                            Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                                                             
                                                              
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                                                                            ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ     κιν.  6948401282   &   *750942                                                                                                                 κιν.  6947402626      

 

  ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ        
 Αριθμός   943
Τύπος: Ερωτήσεις
Συνοδος / Περίοδος:
(Β΄ Τμήμα Διακοπής Εργασιών Βουλής Θέρους 2013) ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
Θέμα:  Επίδομα ανεργίας συμβασιούχων πυροσβεστών
Κόμμα:  
ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ
Ημερομηνία: 27/08/2013
Ημ. Τελευταίας Τροποποίησης: 23/09/2013
Καταθέτοντες:
Καραγιαννίδης Γεωργίου Χρήστος
Καφαντάρη Φωτίου Χαρούλα (Χαρά)
Τσουκαλάς Βασιλείου Δημήτριος
Υπουργεία:
Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Υπουργοί:
•         Μητσοτάκης Κυριάκος (Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης)
•         Δένδιας Νικόλαος / Γεώργιος (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη )
•         Βρούτσης Ιωάννης (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας)

ΕΡΩΤΗΣΗ
27-8-2013
Προς τους  κ.κ. Υπουργούς:
        Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
        Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
        Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
ΘΕΜΑ: ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
O Νόμος 3986 (ΦΕΚ 152/11-7-2011) «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015»1015» επιβάλλει δραματικές αλλαγές για τους ανέργους τόσο για την διάρκεια επιδότησής τους που δεν μπορεί να ξεπερνάει το ένα έτος όσο και για το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης των εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων. Επιπλέον το μνημόνιο 2, Νόμος 4046 (ΦΕΚ 28Α/14.2.012) αναμένεται να επιδράσει καταστροφικά πάνω στο τελικό ύψος του μηνιαίου ποσού της επιδότησης.
Σύμφωνα με την τροποποίηση  του Νόμου 2545/1985 οι εποχικοί πυροσβέστες  θα υπερκαλύπτουν τον αριθμό των επιδοτούμενων ημερών και ΔΕΝ θα δικαιούνται επιδοτούμενη ανεργία όπως αυτή ήταν καθορισμένη τα προηγούμενα έτη.
Πιο συγκεκριμένα, για την διάρκεια της επιδότησης:
Στο άρθρο 6 του ν. 2545/1985 προστίθενται με τον παραπάνω νόμο, άρθρο 39, η παράγραφος 8 ως εξής: «Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450). Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων.                                                                                                                                       Από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400).»
Η μη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος  μπορεί να οδηγήσει 1.500 εποχικούς πυροσβέστες πανελλαδικά αλλά και τις οικογένειες τους στην οικονομική εξαθλίωση  και να τους εκθέσει στο άμεσο κίνδυνο αδυναμίας επιβίωσης.
Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για μια ακόμα πράξη απαξίωσης της κυβέρνησης σε αυτό τον κλάδο του Πυροσβεστικού Σώματος. Με ευθύνη της ίδιας κυβέρνησης και παρά τις προηγηθείσες δεσμεύσεις της, οι εποχικοί πυροσβέστες ανέλαβαν υπηρεσία πολύ αργότερα από την αναμενόμενη ημερομηνία της  1ης  Ιουνίου του τρέχοντος έτους, αφού η πρόσληψή τους εγκρίθηκε στις 10-6-2013 και δεδομένων των γραφειοκρατικών διαδικασιών που έπρεπε να ακολουθήσουν της απόφασης, η έναρξη της εργασίας τους ανεστάλη περαιτέρω.
Επειδή, σύμφωνα με ομιλία στη Βουλή στις 15-9-2012 του τότε υφυπουργού Εργασίας κ.Παναγιωτόπουλου, στόχος της εν λόγω ρύθμισης ήταν να αποτραπεί η προσφυγή στη μαύρη εργασία.
Επειδή, παρά τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος αναγνώρισε την κατάσταση και τα σοβαρά προβλήματα στο Π.Σ., κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις 23-05-2013, δεν έχουν γίνει βήματα ενίσχυσης του Σώματος σε υλικά μέσα και εξοπλισμό.
 Επειδή, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου που δεν έχουν διαψευστεί από μεριάς του αρμόδιου υπουργού, κ Μητσοτάκη, οι πενταετούς υποχρέωσης και εποχικοί πυροσβέστες αναμένεται να είναι από τα πρώτα θύματα των απολύσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Πρόκειται να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε οι  εποχικοί πυροσβέστες να εξακολουθούν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας;
Οι ερωτώντες βουλευτές,-ίνες
Χρήστος Καραγιαννίδης
Χαρά Καφαντάρη

Δημήτρης Τσουκαλάς


                                                                          Έγγραφο 8ο

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ               
 & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

ΠΡΟΣ   1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ  &  ΠΡΟΝΟΙΑΣ  Κ. ΓΙΑΝΝΗ  ΒΡΟΥΤΣΗ                                                                                                                                                                                                                                                   ΚΟΙΝΟΠΟΙΣΗ   1. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ  &  ΠΡΟΝΟΙΑΣ                                                                                          Κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ  ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ                                                                                                                                                              2. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ &  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  του  ΠΟΛΙΤΗ  Κ. ΝΙΚΟΛΑΟ  ΔΕΝΔΙΑ

ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 125                                                                                                                        ΚΟΜΟΤΗΝΗ   11/09/2013

                  ΘΕΜΑ  : ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ


Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Λαμβάνοντας υπόψην το έργο που καλείστε να φέρετε σε πέρας, στις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που έχει επέλθει η χώρα μας θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή σε κάποια λεπτά ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο σας σε παραλληλισμό με το επάγγελμα του Συμβασιούχου Πυροσβέστη.
Είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε την προσφορά του συγκεκριμένου θεσμού καθώς ο κλάδος μας έχει κατά καιρούς απολέσει ανθρώπινες ζωές εν ώρα καθήκοντος.  Επίσης είμαστε βέβαιοι, ότι γνωρίζετε οτιδήποτε έχει να κάνει με την αμοιβή των Συμβασιούχων Πυροσβεστών καθώς είναι γνωστός και ο αριθμός των προσλαμβανομένων ανά έτος και οι αποδοχές τους αναλυτικά.
Κρίνουμε σκόπιμο όμως να σας γνωστοποιήσουμε ότι οι μήνες απασχόλησης δεν υπερβαίνουν τους 5 μήνες πλέον. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 5 θα είναι και οι επιδοτούμενοι μήνες εργασίας.
Προς έκπληξή μας όμως διαπιστώσαμε ότι, προκειμένου να επιτύχετε την πάταξη της μαύρης εργασίας στα τουριστικά επαγγέλματα κατά τους θερινούς μήνες, εντάξατε άπαντα τα επαγγέλματα που ταυτίζονται με την εποχική εργασία γενικότερα στο νόμο 2545/1985 περί ορίων επιδοτούμενων ημερών.
Αυτό σημαίνει πολλά για έναν Συμβασιούχο Πυροσβέστη αλλά κυρίως εκμηδενισμός ως προς την αναγνωρισιμότητα του.
Δε δύναται να αποκρύψει τις αποδοχές του καθώς πίσω από αυτές είναι το Ελληνικό Δημόσιο. Διότι εκτός όλων των άλλων αναφερόμαστε σε ένστολο προσωπικό.. Συνεπώς μιλάμε για μια αδικία που πραγματικά θα οδηγήσει στην εξαθλίωση ή ακόμη και στην αδυναμία στοιχειώδους επιβίωσης σε ένα κλάδο, που το καλοκαίρι πασχίζει για την ασφάλεια του πολίτη και μάχεται για την προστασία του περιβάλλοντος.
Βεβαίως είναι κατανοητό και απολύτως σεβαστό να ενεργοποιηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός που θα αποτρέψει ενδεχομένως τους επιτήδειους που αποβλέπουν στην απόκτηση εύκολου χρήματος.
Σαφώς και είναι εγκληματικό να εκμεταλλεύονται την ανάγκη του συνανθρώπου μας που αναζητά εργασία.
Όμως θεωρούμε άδικο να ενταχθεί και ο κλάδος των Συμβασιούχων Πυροσβεστών όπου τα πράγματα είναι εντελώς ξεκάθαρα και νόμιμα.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
Για την διάρκεια της επιδότησης
Στο άρθρο 6 του ν. 2545/1985 προστίθενται με τον παραπάνω νόμο, άρθρο 39, η παράγραφος 8 ως εξής: «Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450). Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων. Από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400).»
 Με την παρούσα επιστολή επιδιώκουμε την επανεξέταση της ένταξης του κλάδου μας στο συγκεκριμένο Νόμο, ζητώντας να καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξαιρεθεί το επάγγελμα του Συμβασιούχου Πυροσβέστη που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ευελπιστούμε στην ευαισθητοποίησή σας για τον αριθμό των 1500 οικογενειών που τους επόμενους μήνες και μη έχοντας το κατά πολύ μειωμένο, όμως μέχρι πρότινος υπαρκτό, Ταμείο Ανεργίας, ενδεχομένως να αποτελέσουν εύκολη λεία από τους επιτήδειους που προαναφερθήκαμε.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις όποιες ενέργειές σας.

                                                                             Με τιμή το
                                                                                              Διοικητικό Συμβούλιο
                                                                                                  του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                             Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                                                             
                                                              
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                                                                            ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ     κιν.  6948401282   &   *750942                                                                                                                   κιν.  6947402626      
                                             

                                                                         Έγγραφο 9ο

 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ                                                           
  & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ   

    ΠΡΟΣ    1. ΜΕΛΗ  ΤΟΥ  ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ 2. ΣΩΜΑΤΕΙΑ  ΜΕΛΗ   3. Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π                                                                                                           
ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 133                                                                                                                              ΚΟΜΟΤΗΝΗ   24/09/2013

                                            ΘΕΜΑ  :  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΜΕΛΩΝ
Συνάδελφοι,

Στις 23-09-2013 και ημέρα Δευτέρα , πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και των Πρόεδρο του ΟΑΕΔ κ. Αμπατζόγλου.
Στην συνάντηση με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου να αποκομίσουμε την εικόνα για το σχέδιο που υπάρχει μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο δημόσιο τομέα.                                                                                                                            
Θέματα όπως η απορρόφηση των 250 ατόμων από την προκήρυξη των 725 όπως αυτό ψιθυρίστηκε στους κύκλους του Σώματος,  καθώς την απορρόφηση των επιλαχόντων Π.Π.Υ όπως και την παράταση χρονικής διάρκειας του πίνακα αυτών, δήλωσε ότι είναι θέμα των δημοσιοοικονομικών του κράτους και όχι δικής του αρμοδιότητας . Δεν τίθεται θέμα για διορισμό των 725 για το έτος 2013 αλλά ούτε για το 2014 λόγω της σχετικής απαγόρευσης προσλήψεων.  Δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει θέμα  ανανέωσης των πινάκων για αλλά δυο χρόνια ώστε να γίνει η σταδιακή απορρόφηση.
Δεν έχει τεθεί θέμα κινητικότητας από το Α.Π.Σ. η από τα αλλά και από τα συναρμόδια Υπουργεία .
 Στο Π.Σ. δεν περισσεύει κανένας .Τέθηκε θέμα για την καταβολή ολόκληρου και όχι το 1/3 όπως αυτό ισχύει μέχρι σήμερα , εκτός έδρας στα δασικά περιπολικά.                                                             Η απάντηση δόθηκε από το αρμόδιο γραφείο ότι αυτό είναι εφικτό, εφόσον συντρέχουν και όλες οι προϋποθέσεις που ορίζονται από το νόμο. Απαντήσεις σαφείς δεν δόθηκαν σε θέματα που αφορούν μεταθέσεις, άδειες, ωράρια, καθήκοντα κλπ. ευελπιστούμε να ρυθμιστούν στο άμεσο μέλλον πριν το 2014 . Από ότι φαίνεται  όλα κρίνονται από την αναδιάρθρωση και οτιδήποτε αυτή θα φέρει.Στην συνάντηση με τον  κ. Αμπατζόγλου του θέσαμε το θέμα το Ταμείο Ανεργίας των Συμβασιούχων Πυροσβεστών, μας ενημέρωσε ότι γνώριζε το θέμα για από τον Υφυπουργό Εργασίας και προκάτοχο του κ. Κεγκέρογλου ,τον  κ. Παναγιωτόπουλο, αλλά και από πρόσφατες ερωτήσεις Βουλευτών της περιφερείας Αν. Μακεδονίας & Θράκης, μετά από τις ενέργειες που είχε πραγματοποιήσει το Σωματείο μας για τον προβληματισμό μας στο συγκεκριμένο ζήτημα.              
    Ο κ. Παναγιώτοπουλος είχε δεσμευτεί για την εξαίρεση των Συμβασιούχων Πυροσβεστών από το Ν.2545/1985.                                                                                                                            
 Η τοποθέτηση του κ. Αμπατζόγλου ήταν ότι ο συγκεκριμένος Νόμος είναι μνημονιακός και η οποιαδήποτε αλλαγή κι αν επέλθει - ακόμη και με την έγκριση του  Υπουργού κ. Βρούτση - θα πρέπει πρώτα να περάσει από τις Συμπληγάδες πέτρες της τρόικας και του Υπουργείου Οικονομικών , όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.                                  
Δεν παίρνουν εποχικό επίδομα 100.000 εργαζόμενοι (60.000 είναι μόνο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και 40.000 από άλλα εποχικά επαγγέλματα συμπεριλαμβανομένων και αυτό του Συμβασιούχου Πυροσβέστη).                                                                                
 Το κόστος για να γίνει η ρύθμιση και να μπουν Ταμείο Ανεργίας οι 100.000 εποχιακοί απασχολούμενοι είναι 300 εκατ. ευρώ. Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με σύμφωνη γνώμη των κομμάτων.    Θέλει πολλή δουλειά και πρέπει να  εντείνουμε τις πιέσεις σε επίπεδο βουλευτών αλλά και σε επίπεδο τομεαρχών εργασίας όλων των κομμάτων .                                         Επιπρόσθετα, ο κ. Κεγκέρογλου του  ζήτησε μια αναλογιστική μελέτη όσο αφορά το οικονομικό μέρος μιας τέτοιας κίνησης. ( Πιθανότατα έχοντας στην άκρη του μυαλού του το απαράδεκτο της όλης υπόθεσης έτσι όπως αυτό κατατέθηκε με έγγραφο του Σωματείου μας. )
Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δ/ντη του Υφυπουργού Εργασίας  κ. Κεγκέρογλου, Σταύρο Ταλανδράνη, τον οποίο ενημερώσαμε για τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ και τα αποτελέσματα αυτής,  και του ζητήσαμε επίσης να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες  για την επίλυση του προβλήματός μας όσο το δυνατό συντομότερα, μας διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια.
Για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, να αποδίδονται ευθύνες όπου κι αν ανήκουν, θα συνδράμομε και θα μπούμε πολύ πιο ενεργά στη αρένα των εξελίξεων. Ευελπιστούμε στη συμμετοχή όλων σας με κάθε τρόπο καθώς γνωρίζετε ότι ένας κούκος δεν έφερε ποτέ την άνοιξη...

                                                                           Με τιμή το
                                                                                          Διοικητικό Συμβούλιο
                                                                                                 του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                                 Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                                                             
                                                              
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                                                                            ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ    κιν.  6948401282   &   *750942                                                                                                                      κιν.  6947402626