Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

                                 Επίκαιρη Ερώτηση     4-3-2013

Προς τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: Χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο πυροσβεστικό προσωπικό
Οι εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα, ως Συμβασιούχοι Πυροσβέστες με την ειδικότητα Οδηγού Πυροσβεστικών Οχημάτων, κατέχοντας ως υπηρεσιακά διπλώματα, ΑΔΕΙΕΣ ΟΔΗΓΟΥ – ΧΕΙΡΙΣΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ – ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ, λάμβαναν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Ασφαλίζονταν στο Ι.Κ.Α, με ένσημα κωδικού 106 ΜΙΚΤΑ, ΒΑΡΕΑ, ΕΤΕΑΜ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ,βάση του αρθ. 15 του  Ν. 3938/2011, την προκήρυξη διαγωνισμού 4000 θέσεων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης με      Αριθμ. Πρωτ. 34671οικ. Φ. 300.2.
Το Φεβρουάριο του 2012 ένας μεγάλος αριθμός των Συμβασιούχων Πυροσβεστών ορκιστήκαν ως Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου, πενταετούς υποχρέωσης και  ασφαλιστικό φορέα το ΙΚΑ, με την ειδικότητα Οδηγού , για τους οποίους εκδόθηκαν εκ νέου (υπηρεσιακά διπλώματα),   ΑΔΕΙΕΣ ΟΔΗΓΟΥ – ΧΕΙΡΙΣΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ – ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ.
Από την 1 Μαΐου 2012, μετά την έκδοση των νέων υπηρεσιακών αδειών –διπλωμάτων, χορηγήθηκε στους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης αλλά και στους Συμβασιούχους Πυροσβέστες -που προσλήφθηκαν στις 18 Ιουνίου 2012- το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, βάση της ειδικότητας του ΟΔΗΓΟΥ ΒΑΡΕΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΜΕΙΚΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 3,5 ΤΟΝΩΝ κατά της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226/Α΄/27-10-2011), όπου και ρητά η εν λόγω παροχή.
Το προαναφερόμενο επίδομα σταμάτησε να χορηγείται  από την 1/9/2012 και ζητήθηκε να επιστρέφει αναδρομικά από τους δικαιούχους που το λάμβαναν, με το υπ΄ αριθμ. 2/61891/0022/30-08-2012 έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με την αιτιολογία συνάφειας του επαγγέλματος του Πυροσβέστη που δεν εντάσσεται στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Επίσης, τα ένσημα των οδηγών ενώ ανήκαν στην κατηγορία με κωδικό 106, ανήκουν πλέον στην  κατηγορία με κωδικό 101.   
Επειδή οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης με την ειδικότητα του οδηγού, και οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες με την ίδια ειδικότητα  εντάσσονται στο Ενιαίο Μισθολόγιο με ασφάλιση ΙΚΑ, και όχι στο Ειδικό Μισθολόγιο του μονίμου προσωπικού με ασφάλιση δημοσίου.
Επειδή η συγκεκριμένη ειδικότητα δεν συμπεριλαμβάνεται στον πίνακα ΒΑΕ και η συσταθείσα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν. 3863/2010 Επιτροπή Κρίσεων Βαρέων & Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων είναι διαρκής και ως εκ τούτου ο νέος Πίνακας ΒΑΕ, δύναται να τροποποιείται ή να συμπληρώνεται με την ίδια διαδικασία, σε χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα των 3 ετών από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης, με την οποία καταρτίστηκε.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Σε ποιες κινήσεις θα προβεί ώστε να επαναπροσδιοριστεί νόμιμα η μισθοδοσία των συγκεκριμένων εργαζομένων και να αρθεί η απαίτηση από αυτούς της αναδρομικής επιστροφής του επιδόματος;
Ο ερωτών βουλευτής

Χρήστος Καραγιαννίδης



ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Αριθμός:  1176
Τύπος:   Επίκαιρες Ερωτήσεις
Συνοδος / Περίοδος:   Α' ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
Θέμα:   Σχετικά με την χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο πυροσβεστικό προσωπικό.
Κόμμα:   ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ  
Ημερομηνία:   12/03/2013
Ημ. Τελευταίας Τροποποίησης:   15/03/2013
Καταθέτοντες:  Καραγιαννίδης Γεωργίου Χρήστος
Υπουργεία:  Οικονομικών
Αρχεία Ερωτήσεων:  
Σχετική συνεδρίαση:  ΡΜΣΤ / 15/03/2013

Η οποία δεν απαντήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και τέθηκε εκ νέου



ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (23-5-2013) 

ΘΕΜΑ :  «ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ» 

Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Χρήστου Καραγιαννίδη από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το θέμα είναι γνωστό, μετά και από τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που έχουμε απευθύνει προς εσάς, αλλά και προς τα συναρμόδια Υπουργεία. Θα ήθελα, όμως, να αναφερθώ στις βασικές πτυχές του προβλήματος.
Το Φεβρουάριο του 2012 οι συμβασιούχοι πυροσβέστες ορκίστηκαν ως πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και ασφαλιστικό φορέα το ΙΚΑ, με ειδικότητα οδηγού, για τους οποίους εκδόθηκαν εκ νέου υπηρεσιακά διπλώματα.  Από την 1η Μαΐου του 2012, μετά την έκδοση των νέων υπηρεσιακών αδειών-διπλωμάτων, χορηγήθηκε στους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, αλλά και στους συμβασιούχους πυροσβέστες, που προσελήφθησαν στις 18 Ιουνίου του 2012, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, βάσει της ειδικότητας του οδηγού βαρέων φορτηγών μεικτού βάρους άνω των τρεισήμισι τόνων.      Ωστόσο, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2012 σταμάτησε η χορήγηση του  συγκεκριμένου επιδόματος και μάλιστα όχι μόνο αυτό, αλλά ζητήθηκε να επιστραφεί αναδρομικά από τους δικαιούχους που το ελάμβαναν, με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η αιτιολογία είναι ότι οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης δεν περιλαμβάνονται στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών. Νομίζω ότι αυτή η αιτιολογία είναι ελαφρώς γελοία, εφόσον οι πυροσβέστες και το ίδιο το Σωματείο τους υποστηρίζει πως το επίδομα επικίνδυνης και βαριάς εργασίας δικαιούνται να το πάρουν όχι με την ειδικότητα του πυροσβέστη, αλλά με την εργασία τους ως οδηγοί ανοιχτών και βαρέων φορτηγών μεικτού βάρους άνω των τρεισήμισι τόνων, όπως ορίζει ο νόμος. Η χορήγηση αυτού του επιδόματος γίνεται όχι σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, αλλά και σε όσους είναι οδηγοί ανοιχτών φορτηγών. Σε αυτό συνηγορούν κατά καιρούς και οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου.   Θα ήθελα, επίσης, να αναφέρω ένα ακόμα ζήτημα, το οποίο προκύπτει από το απόσπασμα ενός ατομικού λογαριασμού ασφάλισης, της λεγόμενης «καρτέλας ενσήμων», των εποχικών συμβασιούχων πυροσβεστών με ειδικότητα οδηγού πυροσβεστικού οχήματος. Ο κωδικός πακέτου κάλυψης είναι αυτός που αναγράφεται με τον αριθμό 106. Από τον πίνακα που υπάρχει στην πίσω πλευρά του αποσπάσματος λογαριασμού ασφάλισης διαπιστώνουμε πως το κωδικό πακέτο κάλυψης με τον αριθμό 106 αναφέρει ως κατηγορία ασφάλισης τα μεικτά βαρέα.    Γίνονται κρατήσεις από αυτούς τους ανθρώπους για ασφάλιση βαρέων και ανθυγιεινών, ενώ την ίδια στιγμή δεν δικαιούνται να πάρουν το επίδομα. Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα σχετικά με το ποιος είναι νόμιμος σε αυτή την ιστορία.
Περιμένω την απάντησή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, κατ’ αρχάς επί του θέματος νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι ότι και οι πενταετείς και οι εποχικοί αυτό το επίδομα το δικαιούνται. Αυτήν τη στιγμή κληρονομούμε και καλούμαστε να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο οφείλεται σε αστοχία προηγούμενης ρύθμισης. Κατ’ αρχάς, να δούμε ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο σταμάτησε το επίδομα -γιατί και εγώ το έψαξα οφείλω να σας πω, μου φάνηκε περίεργο. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θεώρησε αναδρομικά ότι δεν το δικαιούνται, διότι δεν αναφερόταν στη ρύθμιση με την οποία προσελήφθησαν ότι φέρουν την ειδικότητα του οδηγού. Κατά συνέπεια θεωρήθηκε ότι είναι παράνομο το επίδομα.      Θα σας απαντήσω με δυο κουβέντες, για το τι μπορεί να γίνει. Όσον αφορά τους εποχικούς, με την αναφορά στη σύμβαση πρόσληψής τους της ιδιότητας του οδηγού, αυτό θα θεραπευθεί και θα τα πάρουν αυτά τα χρήματα κανονικά. Όσον αφορά στο άλλο ζήτημα που έχει γίνει με νομοθετική ρύθμιση -και εκεί υπάρχει εν πάση περιπτώσει, το όποιο θέμα- κάνουμε μια συζήτηση με το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι κατ’ ουσίαν το αρμόδιο Υπουργείο -για να μην σας λέω ότι τα ρυθμίζουμε όλα εμείς- ώστε να δούμε τι ρύθμιση μπορούμε να συμφωνήσουμε από κοινού, ώστε να τους καταβληθεί.
Έχω πει και κατ’ ιδίαν στους φορείς τους ότι είναι δίκαιο το αίτημα αυτό. Είναι δίκαιο το αίτημα, δεν τίθεται θέμα. Υπήρξε νομοθετική αβλεψία στο παρελθόν, την κληρονομούμε, εν μέρει -σας είπα- την έχουμε καλύψει, εν μέρει πρέπει να συνεννοηθούμε με το Υπουργείο Οικονομικών και να συμφωνήσουμε τι είδους ρύθμιση είναι διατεθειμένοι να δεχτούν, ώστε να μπορέσουμε να το θεραπεύσουμε.  Μόλις συμφωνηθεί αυτό θα σας ενημερώσω σχετικά, αν θέλετε.
Θα μου επιτρέψετε στη δευτερολογία να πω δυο πράγματα που δεν πρόλαβα να πω σχετικά με το προσωπικό γενικά της Πυροσβεστικής.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης):  Το λόγο έχει ο κ. Καραγιαννίδης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Νομίζω όμως ότι έχει περάσει ήδη ένας χρόνος και αποδεικνύεται αρκετά αργή η αντίδραση.        Θα ήθελα να σας πω και κάτι άλλο που ίσως δεν το γνωρίζετε και θα έπρεπε να συνεννοηθείτε και με το Υπουργείο Οικονομικών. Σε απάντηση του κ. Σταΐκούρα κατόπιν ερώτησης συναδέλφων Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται το εξής πολύ κατατοπιστικό: «Κατόπιν των ανωτέρω, με την προαναφερθείσα εξουσιοδοτική διάταξη δεν δύναται να τροποποιηθούν οι ανωτέρω κοινές υπουργικές αποφάσεις ή να εκδοθεί νέα κοινή υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας». Η απάντηση έχει ημερομηνία 22 Ιανουαρίου του 2013.    Βέβαια, σε δύο επόμενες δικές σας απαντήσεις μας λέτε ότι μπορεί να υπάρξει μια νέα κοινή υπουργική απόφαση. Σε μια απάντηση του Υπουργού Εργασίας του κ. Βρούτση, αναφέρεται ότι «κατηγορία των φορτηγών οχημάτων αποτελούν τα βυτιοφόρα, στα οποία περιλαμβάνονται τα πυροσβεστικά οχήματα. Συνεπώς τα προαναφερόμενα πρόσωπα καλύπτονται από την προστασία εκ ΒΑΕ, εφόσον το μεικτό βάρος  των συγκεκριμένων οχημάτων υπερβαίνει τους τρεισήμισι τόνους».       Τα αυτονόητα λέμε. Ένα χρόνο για τα αυτονόητα λέμε. Ένα χρόνο οι άνθρωποι αυτοί μετράνε νεκρούς στην Πελοπόννησο και στη δική μου την περιοχή, στη Δράμα. Εννιά έπεσαν και σκοτώθηκαν στη Δράμα με το ελικόπτερο. Ένα χρόνο για ένα επίδομα, που αν πούμε το ποσό, θα γελάσουμε! Δηλαδή δεν μπορεί να βρεθεί μια λύση, η οποία να είναι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών; Όμως θα πρέπει να απαντήσετε και στον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος λέει ότι δεν θα δώσει τίποτα.  Οπότε ας μην ακούγεται στον κόσμο ότι προσπαθείτε να βρείτε μια λύση. Αν προσπαθούσατε να βρείτε μια λύση, η λύση θα είχε βρεθεί. Το Σεπτέμβριο κόπηκε το επίδομα, μέχρι το Δεκέμβριο θα είχε λυθεί. Δεν βλέπουμε όμως κάποια κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Αίτημα των ανθρώπων αυτών είναι να δουλεύουν αξιοπρεπώς και να μην τους κοροϊδεύουν. Τουλάχιστον το ρίσκο που παίρνουν για να σβήσουν τις φωτιές και το ότι παρατούν τις οικογένειές τους για μια εβδομάδα και δέκα μέρες και δεν τις βλέπουν, αυτό να τους αναγνωριστεί. Να αναγνωριστεί, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ζητούν ελεημοσύνη, αλλά ζητούν να τηρηθεί ο νόμος, για να μην πάνε μετά σε δικαστήρια και πληρωθούν με διαφορετικό τρόπο. Γιατί το κράτος την έχει επιλέξει αυτήν τη λύση.   Κατά καιρούς δεν δίνει επιδόματα ή δεν δίνει κάποια δικαιώματα που έχουν οι εργαζόμενοι. Καταλήγουμε στα δικαστήρια, δικαιώνονται οι εργαζόμενοι και μετά το κράτος έρχεται και το κάνει. Να μη φτάσουμε, λοιπόν, εκεί σε αυτήν την υπόθεση. Ξαναλέω ότι έχει περάσει ένας χρόνος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη): Αντιλαμβάνομαι τη μεταφορά ενός αισθήματος των πυροσβεστών και τα περισσότερα από όσα είπατε, είμαι έτοιμος και να τα συνυπογράψω, με την εξής διαφορά, αν μου επιτρέψετε.    Δεν μιλώ με τυπικότητες. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μας ξεκαθάρισε αργότερα, πού θεωρεί ότι εστιάζεται το πρόβλημα. Η άποψη του Υπουργείου είναι, ότι τα δικαιούνται και εάν, εν πάση περιπτώσει, υπήρξε αστοχία κατά την πρόσληψή τους πρέπει να διορθωθεί. Εγώ βέβαια εκ των υστέρων, λέω ότι δεν συμφωνώ με τον τρόπο που προσελήφθησαν. Θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί άλλη διαδικασία, που να εξασφαλίζει την ομογενοποίηση του Σώματος. Αυτή η εμβόλιμη τοποθέτηση χιλιάδων ανθρώπων, με ειδικό καθεστώς μέσα σε ένα Σώμα, προβλήματα δημιούργησε. Και ακριβώς ό,τι είναι προβληματικό βγάζει και παθογένειες στην πορεία του πράγματος. Η μία παθογένεια είναι αυτή.    Υπάρχει δεύτερη συζήτηση και αυτό λέει ο κ. Σταϊκούρας. Ωραία, έγινε λάθος. Πώς το θεραπεύουμε; Η άποψη η δική μας πάντα είναι: με τον απλούστερο δυνατό τρόπο. Γι’ αυτό προτείναμε την κοινή υπουργική απόφαση που είναι γρήγορη. Φαίνεται ότι το Γενικό Λογιστήριο δεν είναι έτοιμο κατ’ ανάγκην να το δεχθεί αυτό ως ορθό. Το ερώτημα είναι: τι θέλουν; Να μας πουν τι θέλουν και θα το περάσουμε. Αν είναι διάταξη, θα τη φέρουμε να την περάσουμε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Πότε; 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη): Συγχωρήστε με, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Ο κ. Σταϊκούρας έχει αρνηθεί άλλα αιτήματα. Θα το ήξερα και θα σας το έλεγα, αν έλεγε και γι’ αυτό «όχι, δεν». Η λέξη «δεν», δεν αφορά την ουσία του αιτήματος, αφορά τον τρόπο ρύθμισης του αιτήματος. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το λύσουμε. Έχετε δίκιο ότι αν ασκηθούν αγωγές, θα υπάρξει περαιτέρω ζήτημα. Να τα λέμε καθαρά εδώ. Αυτό θα είναι και το κύριο επιχείρημα, ώστε αν το Γενικό Λογιστήριο θέλει διάταξη, να περάσουμε όλες οι πτέρυγες μια διάταξη και να τελειώνουμε με ένα θέμα το οποίο εν πάση περιπτώσει, δεν χρειάζεται να προστίθεται στις παθογένειες αυτής της ειδικής κατηγορίας που δημιουργήθηκε με αυτόν τον τρόπο.  Πρέπει μεσοπρόθεσμα όλες οι πτέρυγες να συμφωνήσουμε, επειδή είναι θέμα εμμέσως, προσλήψεων, να δούμε πώς αυτό το θέμα της μη ομοιογενοποίησης του προσωπικού θα πρέπει να το λύσουμε. Το να έχουμε τρεις κατηγορίες προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν είναι σωστό για μια ευρωπαϊκή χώρα.  Αφού σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε με την ερώτησή σας, να δοθεί μια διαβεβαίωση σε αυτούς τους ανθρώπους τουλάχιστον ότι προσέχουμε και κυνηγάμε το θέμα και περίπου συμφωνούμε για το τι πρέπει να γίνει, να πω ότι στο πλαίσιο της προστασίας γενικά του δασικού πλούτου της χώρας, πρέπει να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο η ΔΕΗ και οι θυγατρικές της.
Έχω ραντεβού με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό, για να τον παρακαλέσω για το εξής: Ένας σημαντικός αριθμός πυρκαγιών οφείλονται στο δίκτυο της ΔΕΗ. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται. Δεν έχουμε αυτήν τη δυνατότητα. Πρέπει κάτω από τους πυλώνες να υπάρξει προστασία και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Υποβάλλω ειλικρινά έκκληση και στους εργαζομένους της μεγαλύτερης επιχείρησης στην Ελλάδα από ό,τι γνωρίζω, να υπάρχει και ένα προσωπικό δικό τους ενδιαφέρον για το δίκτυο της ΔΕΗ.    Και βεβαίως όσον αφορά τη διοίκηση και τους προϊσταμένους, θα ελεγχθούν αυτά που πρέπει να ελεγχθούν και θα γίνουν. Γιατί σε κάποιους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν, δεν είδαμε να έχουν αντιμετωπιστεί αυτά τα προβλήματα που έχουν επανειλημμένως και σε τόνους αλληλογραφίας αναφερθεί και στο παρελθόν. 
Γενικά δηλαδή, για να σώσουμε τη χώρα φέτος, πρέπει όλοι να κάνουμε κάτι παραπάνω από ότι είχαμε κάνει τα προηγούμενα χρόνια. Θα κάνουμε τηλεοπτική καμπάνια και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Τελικά όμως είναι θέμα της ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Αν δεν ασχοληθούμε, κινδυνεύουμε να πάθουμε μια πολύ μεγάλη ζημιά.
Σας ευχαριστώ πολύ.