Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Παρουσίαση του Απολογισμού της Αντιπυρικής περιόδου 2013

15.10.2013: Χαιρετισμός Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια, στην «Παρουσίαση του Απολογισμού της Αντιπυρικής περιόδου 2013»


O κ. Δένδιας κατά την ομιλία του δήλωσε τα εξής:

«Καταρχήν θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στις προσφωνήσεις του κυρίου Αρχηγού. Πέρα από αυτό θα ήθελα να σας πω ότι για εμένα σήμερα είναι μία μέρα μεγάλης ευτυχίας και προσωπικής χαράς. Ο κύριος λόγος της παρουσίας μου – διότι τον απολογισμό δεν τον κάνω εγώ τον κάνει ο Αρχηγός – είναι να μεταφέρω αφενός μεν στο Πυροσβεστικό Σώμα, όπως και στην Ελληνική Αστυνομία δια υμών, κύριε Γενικέ Γραμματέα, όπως και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κύριε Πάτροκλε Γεωργιάδη, και στις Ένοπλες Δυνάμεις και σε όλα τα Σώματα που συνεργάστηκαν, τα θερμά συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού της χώρας, του κυρίου Αντώνη Σαμαρά, για αυτό που θα μου επιτρέψετε να πω είναι μία εξαιρετική επιτυχία. Και θα εξηγήσω σε δύο λεπτά τι εννοώ, όπως και θα φανεί από την παρουσίαση των αριθμών, που θα γίνει αμέσως μετά.

Πριν όμως πάει κανείς στο τι επετεύχθη πρέπει να έχει κανείς την εικόνα του υπό ποιες συνθήκες επετεύχθη. Διότι αυτό είναι που καθιστά αυτήν την επιτυχία κάτι το αξιοσημείωτο και ίσως αν θέλετε την καθιστά ένα ορόσημο για το τι μπορεί να πετύχει ο δημόσιος τομέας κάτω από τις συνθήκες αυτής της απίστευτης κρίσης και κάτω από τις εξωτερικές δυσκολίες, όταν το θέλει,  όταν έχει πρόγραμμα και όταν παλεύει γι’ αυτό.

Εξηγούμαι: Πώς ξεκίνησε αυτή η χρονιά; Ξεκίνησε γεμάτη αντιξοότητες. Τα είπε ο Αρχηγός. Μέσα γερασμένα, αεροπλάνα κατά δύο λιγότερα σε αριθμό, προσωπικό και λιγότερο αλλά και χωρισμένο σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες,  και μόνιμοι και εποχικοί και πενταετείς. Μία χρονιά με  τεράστιες δυσκολίες. Η κατάσταση έξω: πρόωρη ξήρανση της βλάστησης, εγκατάλειψη της υπαίθρου λόγω της οικονομικής κρίσης, τα ξέρετε. Ήταν μία εύκολη χρονιά από άποψη μετεωρολογικών συνθηκών; Εάν δείτε τους αριθμούς, θα τους δείτε αμέσως μετά, δεν ήταν καθόλου εύκολη χρονιά. 77 από τις 92 ημέρες του τριμήνου Ιουνίου – Αυγούστου οι συνθήκες επικινδυνότητας ήταν κατηγορίας 3 ή 4, υψηλές ή πολύ υψηλές.

Τι έγινε λοιπόν; Καταστραφήκαμε; Καθόλου δεν καταστραφήκαμε. Αντιθέτως επετεύχθη κάτι το πρωτοφανές. Οι καμένες εκτάσεις φέτος με περίπου τον ίδιο αριθμό πυρκαγιών - διότι οι πυρκαγιές δεν ήταν λιγότερες σε αριθμό -  είναι οι μισές.  50% λιγότερες καμένες εκτάσεις  από το 2012, παραπάνω από 50% για την ακρίβεια, 51-52%. Θα μπορούσατε να πείτε ίσως το ΄12 ήταν μία πολύ κακή χρονιά, αλλά όχι,  δεν ισχύει. Είναι επίσης 56-57% λιγότερες οι πυρκαγιές από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Δηλαδή το 2013, με όλα λιγότερα, με όλα δυσκολότερα,  υπήρξε κατά 100% βελτίωση στο αποτέλεσμα το οποίο επιτεύχθηκε. Ερώτημα: Με περισσότερα χρήματα; Απάντηση: Όχι, με 15% λιγότερα χρήματα και ό,τι άλλες εξοικονομήσεις θα γίνουν από τα μισθωμένα μέσα που επίσης θα υπάρχει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων. Θαύμα; Θαύματα δεν γίνονται. Το θαύμα είναι να μας δίνει ο Θεός το μυαλό και τη θέληση να δουλεύουμε σωστά. Τι έκανε λοιπόν σωστά το Πυροσβεστικό Σώμα και κατάφερε αυτό το οποίο αν μου το λέγατε εμένα του ίδιου στην αρχή της σεζόν,  τότε θα σας έλεγα ότι χρειάζεται ένα θαύμα; Πολύ απλά και συγκεκριμένα πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν γίνει και πολλά χρόνια πριν.


Θα αναφερθώ σε δύο τρία από αυτά,  προφανώς υπάρχουν και άλλα, τα είπε ο κ. Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. Καταρχήν ο Πρωθυπουργός έσκυψε από την αρχή πάνω στο πρόβλημα. Λίγο πολύ μας έβαλε όλους στη σειρά και μας είπε «κοιτάξτε να δείτε,  θα γυρίσετε όλη την Ελλάδα, θα ευαισθητοποιήσετε τους πάντες, θα υπάρχει συνεργασία με τις περιφέρειες και τους δήμους». Έγιναν λοιπόν 16 τέτοιες συσκέψεις έγκαιρα  και όχι συσκέψεις για το θεαθήναι και την τηλεόραση. Συσκέψεις στις οποίες έγιναν συγκεκριμένες αναλύσεις, έγινε εντοπισμός των προβλημάτων και στο βαθμό που ήταν δυνατόν αυτά αντιμετωπίστηκαν. Και είναι και κάτι άλλο, τα χρήματα, τα λίγα χρήματα αν θέλετε που δίνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση δόθηκαν έγκαιρα επίσης. Δόθηκαν νωρίς μέσα στην άνοιξη και όχι στα τέλη του καλοκαιριού.

 Επίσης, πάρθηκαν άλλα δύο μέτρα ακόμα που τελικά δεν χρειάστηκαν. Πήραμε μοντέλα εκκένωσης περιοχών, και όταν λέω πήραμε εννοώ πήρε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που έκανε με τον Γενικό της Γραμματέα κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη πολύ καλή δουλειά. Εκπονήθηκαν  μοντέλα εκκένωσης περιοχών, που και αν ακόμα ερχόταν και η κακιά η ώρα, θα μπορούσαμε με ασφάλεια να μεταφέρουμε τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες μας από εκεί που βρίσκονταν με  ασφάλεια. Η χώρα έχει θρηνήσει, το θυμάστε εσείς,  στην Ηλεία ας πούμε, πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων. Ακόμα και υπό εκείνες τις ακραίες συνθήκες, φέτος δεν θα θρηνούσαμε θύματα. Εκείνα τα θύματα τα θρηνήσαμε διότι υπήρξε ανεπάρκεια του μηχανισμού αντιμετώπισης, μετακίνηση χωρίς μοντέλο και χωρίς προγραμματισμό. Ευτυχώς όμως δεν χρειάστηκε αυτό.

Από κει και πέρα αναπτύχθηκαν σωστές συνεργασίες. Ο Στρατός, οι ένοπλες δυνάμεις έβαλαν πλάτη, διέθεσαν ελικόπτερα με κάδους, διέθεσαν άτομα ώστε να υπάρχουν παρατηρητές παντού όπου χρειαζόταν. Έχω βαθύτατη ευγνωμοσύνη και σας παρακαλώ και στον Υπουργό τον κ. Αβραμόπουλο και στον Αρχηγό τον κ. Κωσταράκο να διαβιβάσετε τις θερμότερες ευχαριστίες μου. Μπορέσαμε δηλαδή χρησιμοποιώντας τα ελικόπτερα του στρατού με κάδους να συμπληρώσουμε τα κενά της υλικοτεχνικής υποδομής που υπήρχαν  λόγω της γήρανσης.

Υπήρξε στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία. Τι ήταν αυτό; Περιπολίες και κλείσιμο των περιαστικών δασών και περιοχών κάθε φορά που υπήρχε μεγάλος δείκτης επικινδυνότητας. Υπήρξε και μια συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ  που ήταν το πιο απλό απ’ όλα. Τι ήταν αυτό; Πήραν  η Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα, ιδίως το ανακριτικό τμήμα, τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ που μπορείς να βρεις εύκολα τον ιδιοκτήτη των αγροτικών ακινήτων σε όλη την Ελλάδα. Έτσι όταν υπήρχε είτε θέμα είτε κίνδυνος, μπορούσες να βρεις ποιος είναι εκεί γύρω και ποιος έχει συμφέρον -  και καταλαβαίνετε τι λέω - για να υπάρχει αυτή η πυρκαγιά εκεί. Διπλασιάστηκαν παρεμπιπτόντως οι συλλήψεις αυτό τον  χρόνο των  εμπρηστών.

Και έγιναν και μερικές μικρές σε κόστος αλλά τεράστιες σε αποτέλεσμα επιχειρησιακές βελτιώσεις. Ποιες ήταν αυτές; Πρώτον το είπε ο αρχηγός πριν. Είχαμε 110 μοτοσυκλέτες. Αυτές οι 110 μοτοσυκλέτες περιπολούσαν συνεχώς. Μαζί με την Αστυνομία. Εκτός από την περιπολία τι άλλο έκαναν; Μπορούσαν να καθοδηγούν τα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής, ώστε να μειώνεται κατά πολύ ο χρόνος ανταπόκρισης, να μη χάνονται μέσα σε δαιδαλώδεις δρόμους και δεν ξέρουν που πάνε. Χρησιμοποιήθηκαν τα 5 ελικόπτερα που τα είχαμε παρατημένα. Γιατί τα είχαμε παρατημένα; Γιατί λείπανε περίπου 70.000 ευρώ για την ανανέωση πτυχίων των χειριστών και έτσι είχαμε 5 ελικόπτερα καθηλωμένα στο έδαφος  από το 2009 για να μη χαλάσουμε 70.000 ευρώ. Τι μας δώσανε τα ελικόπτερα; Πρώτον μας  δώσανε τη δυνατότητα ο επικεφαλής της πυρόσβεσης να είναι από πάνω και να βλέπει τη πυρκαγιά, να τη βλέπει σφαιρικά, να ξέρει όλα τα μέτωπα πως κινούνται, να έχει απόλυτη εικόνα πως θα διαθέσει τις δυνάμεις του και που θα τις βάλει. Και επίσης να είναι ο ίδιος πάρα πολύ γρήγορα εκεί,  αντί να είναι από μια πλευρά μόνο, να βλέπει μια πλευρά της πυρκαγιάς, να μη μπορεί να πάει γρήγορα στο χώρο και ούτω καθεξής.

Επίσης με τα μεγάλα ελικόπτερα, τα 2 Super Puma, μπορούσαμε να έχουμε πυροσβέστη στο έδαφος δίπλα στην πυρκαγιά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα..

Εκτός από αυτά: Τρέξαμε πάρα πολύ αυτό το οποίο θα είναι το δόγμα πυρόσβεσης από εδώ και πέρα, τον εθελοντισμό, τη συμμετοχή του Έλληνα πολίτη. Εάν δεν είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια η ελληνική κοινωνία, η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να πετύχει. Δε μπορεί να είμαστε μια χώρα στην οποία πίνουμε τον καφέ μας στο καφενείο, παίζουμε τάβλι,  κοιτάμε την πυρκαγιά να έρχεται και περιμένουμε τον επαγγελματία πυροσβέστη να τη σβήσει. Έγινε λοιπόν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, είμαι βαθιά ευγνώμων στους εθελοντές για αυτό, η προσπάθεια αυτή πρόκειται να συνεχιστεί, πιστεύω ότι το δόγμα της πυρόσβεσης στη χώρα έχει αλλάξει για πάντα.

Και είχαμε τα αποτελέσματα που σας είπα, θα τα δείτε αναλυτικά στην παρουσίαση. Σχεδόν 60% μείωση όσον αναφορά το μέσο όρο της 15ετίας και 51-52% μείωση σε σχέση με το  2012. Επίσης το 2012 δεν ήταν μια κακή χρονιά. Καλά τα είχαμε πάει. Απλώς φέτος η πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία τα πήγανε εξαιρετικά.

Δίδαγμα: Η κρίση είναι εκεί, η ελληνική κοινωνία ζορίζεται, τα μέσα είναι γερασμένα, περιορισμένα, τα οικονομικά είναι δυσχερέστατα και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτα. Παρά ταύτα η χώρα δεν είναι καθόλου χαμένη. Μπορούμε, έχουμε όλες τις δυνατότητες εάν τα βάλουμε κάτω και δουλέψουμε με σοβαρότητα, με συνέπεια, με αφοσίωση, όπως έκανε το Πυροσβεστικό Σώμα μαζί με όλους τους συνεργαζόμενους φορείς φέτος, να έχουμε αποτελέσματα όχι απλώς εξαιρετικά, αλλά λαμπρά,  πέρα από κάθε προσδοκία. Ευχαριστώ λοιπόν θερμά τον καθένα και την καθεμιά από εσάς».