Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Εκκρεμή εφαρμογή του άρθρου 15 παρ.6 του Ν.3938/2011 στην απορρόφιση των επιλαχόντων και απάντηση του Υπουργού στη Βουλή


ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ  ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 

Ερώτηση: Αναφορικά με την εκκρεμή εφαρμογή του άρθρου 15 παρ.6 του Ν.3938/2011


Σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ.6 του Ν.3938/2011 προβλέπεται η απορρόφηση του 50% από τον πίνακα επιλαχόντων Πυροσβεστών που ισχύει για 3 έτη. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι «Η επιτροπή καταρτίζει τους πίνακες επιτυχόντων ανά κατηγορία υποψηφίων με βάση των αριθμό μορίων κάθε υποψηφίου… Με εξαίρεση τον αριθμό των προσλαμβανομένων κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου, ο αριθμός των προσλαμβανομένων κατ’ έτος δε μπορεί σε κάθε περίπτωση να υπερβαίνει το 50% του αριθμού των οργανικών θέσεων μονίμων πυροσβεστών που κενώθηκαν το προηγούμενο από την πρόσληψή τους έτος…».
Παρά τον εν λόγω ψηφισθέντα νόμο, εδώ και 2 χρόνια, δεν έχει πραγματοποιηθεί η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων που δημιουργήθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα παρά μόνο από 225 μόνιμους Πυροσβέστες που στην παρούσα φάση εκπαιδεύονται στη Σχολή Βιλλίων. Συνεπώς, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα όφειλε ήδη να είχε δρομολογήσει την πρόσληψη 225 επιπλέον Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης από τον Πίνακα Επιλαχόντων που ισχύει εδώ και 2 χρόνια.
Επειδή, παρά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου εδώ και 2 έτη, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του άρθρο 15 παρ.6, μη απορροφώντας τους Επιλαχόντες Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί και μέσα σε ποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις που προέκυψαν από τον πίνακα των Επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και να εφαρμόσει το νόμο;

Ο ερωτών βουλευτής
Χρήστος Καραγιαννίδης



ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ   6  Μαρτίου 2014

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ , κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ,  φαντάζομαι ότι οι νόμοι που ψηφίζει η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζονται για να εφαρμοστούν. Για τον συγκεκριμένο, λοιπόν, νόμο, το ν.3938 που ψηφίστηκε το 2011, υπάρχει μία ξεκάθαρη επιλογή που πρέπει να γίνεται.
Συγκεκριμένα, οι κενούμενες θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα προβλέπεται ότι καλύπτονται κατά 50% από τον πίνακα των επιλαχόντων συμβασιούχων Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης και κατά το υπόλοιπο 50% από πολίτες μέσω των προκηρύξεων που θα κάνει το Πυροσβεστικό Σώμα.
Εδώ και δύο χρόνια, όμως, υπάρχει μία παράβλεψη.
Επί δύο χρόνια, πέρα από την κάλυψη των κενών θέσεων που προέκυψαν στους ήδη διοριζόμενους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης δεν πραγματοποιήθηκε η κάλυψη κενών οργανικών θέσεων που δημιουργήθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα, παρά μόνο από διακόσιους είκοσι πέντε μόνιμους πυροσβέστες, οι οποίοι στην παρούσα φάση εκπαιδεύονται στη Σχολή Βιλλίων.
 Συνεπώς, θα έπρεπε να προσλάβετε και άλλους διακόσιους είκοσι πέντε πυροσβέστες από τον πίνακα συμβασιούχων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης.
Ερωτάσθε λοιπόν: Θα τηρηθεί ο ν.3938/2011, ώστε να προβείτε στην απορρόφηση των επιλαχόντων συμβασιούχων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης; Εάν αποφασίσετε να εφαρμόσετε το νόμο, και ελπίζω ότι θα το κάνετε, πότε θα γίνει αυτό, σε πόσο χρονικό διάστημα;
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι έρχεται μία δύσκολη αντιπυρική περίοδος περιμένουμε να είναι ξεκάθαρη η απάντησή σας σχετικά με το χρονικό διάστημα στο οποίο θα εφαρμοστεί -λέω ξανά- ο νόμος.
Δεν μπορεί να προσλαμβάνετε μόνο το 50% και το άλλο 50% που ορίζει ρητά ο νόμος ότι πρέπει να προσληφθεί να μένει στον αέρα. Περιμένουμε μία απάντηση ξεκάθαρη σε αυτό το ζήτημα για να ξέρουν και οι εργαζόμενοι στην Πυροσβεστική εάν ισχύει ο νόμος για όλους ή αν ισχύει ο νόμος a la carte.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο. (EP)  (PH)

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη):

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, κι ευχαριστώ και τον κύριο συνάδελφο.
Μια ξεκάθαρη απάντηση ζήτησε, μια πολύ ξεκάθαρη απάντηση θα πάρει. Κατά την άποψη του Υπουργείου, από την ερμηνεία, τη σαφέστατη όμως και κατά την άποψή μας μη επιδεχόμενη ανταπάντηση, του γράμματος του νόμου δεν προκύπτει σε καμία περίπτωση ότι το Πυροσβεστικό Σώμα δεσμεύεται για την πρόσληψη νέων πυροσβεστών από τον κυρωμένο πίνακα πέραν των ήδη προσληφθέντων.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κύριε Καραγιαννίδη, έχετε το λόγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Θα περίμενα λίγο μεγαλύτερη ανάλυση σε αυτό που είπατε και θα πρέπει να συζητήσετε με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, γιατί στις 27 Μαΐου 2013 -και είναι επίσημο έγγραφο, δεν είναι κάτι μυστικό- λέει επί λέξει: «Δεν δύναται να προβούμε στην πρόσληψη πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης με νέο διαγωνισμό κατά το χρονικό διάστημα ισχύος του κυρούμενου πίνακα επιτυχόντων, αλλά υποχρεούμαστε, εφόσον υφίστανται υπηρεσιακές ανάγκες στελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος με πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, αυτή να πραγματοποιηθεί από τον κυρούμενο πίνακα».
Κύριε Υπουργέ, να συνεννοηθείτε με τις υπηρεσίες σας γιατί αυτό είναι μία απάντηση που σας διαψεύδει. Θα πείτε κάτι γι’ αυτό το πράγμα; Συμφωνείτε με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος; Και ελπίζω η δευτερολογία σας να είναι λίγο μεγαλύτερη, γιατί μην έχετε υποχρέωση να έρθετε να μου απαντήσετε με μία πρόταση και να φύγετε.
Υπάρχει ένας κόσμος που λέει ότι πρέπει να τηρηθεί ο νόμος. Εάν το νόμο εσείς τον εξηγείτε κατά το δοκούν, πείτε το στους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης. Πείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν χωρίς αύριο. Πείτε τους ότι δεν αναγνωρίζετε την προσφορά τους. Πείτε ότι χάθηκαν άδικα κάποιοι άνθρωποι όλα αυτά τα χρόνια. Πείτε, τέλος πάντων, κάτι που να μην πατάει σε μια δικιά σας εξήγηση, αλλά σε μία εξήγηση των νόμων. Γιατί -ξαναλέω- ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος πέρυσι είπε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Απαντήστε, λοιπόν, με συγκεκριμένα πράγματα. Μην υπεκφεύγετε με μία πρόταση «Αυτό σας λέω. Γεια σας», γιατί δεν είναι και σεβασμός προς το Κοινοβούλιο. Δηλαδή, δεν σας ρώτησα για να μου πείτε τριάντα δευτερόλεπτα μία απάντηση.
Και επιτέλους, ας σταματήσει αυτή η κοροϊδία μέσα στην Ελληνική Βουλή. Αν δεν θέλετε να απαντήσετε, μην έρχεστε καθόλου. Όμως αυτό που είπατε δεν είναι απάντηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη): Κύριε Πρόεδρε, δεν αντιλαμβάνομαι την οξύτητα στη δευτερολογία του κυρίου συναδέλφου, ιδίως στο δεύτερο μέρος της. Με εντυπωσιάζει, οφείλω να πω, γιατί είναι πάντοτε ένας ευγενής και συμπαθής συνάδελφος.
Μου ζήτησε μία σαφή απάντηση. Του έδωσα μία σαφή απάντηση. Του ξαναδίνω την ίδια σαφή απάντηση στη δευτερολογία μου. Αν θέλει να παραμείνω όρθιος άνω των τριάντα δευτερολέπτων για να ευχαριστήσω για το γεγονός της εδώ παρουσίας μου, έτσι κι αλλιώς θα είμαι εδώ όλο το πρωί, κύριε συνάδελφε, οπότε ευχαρίστως να το πράξω. Ξέρετε ότι δεν είμαι εξ αυτών που υποτιμούν το Κοινοβούλιο, όμως δεν είμαι και εξ αυτών που είναι διατεθειμένοι να αερολογούν εδώ πέρα μιλώντας επί παντός επιστητού.
Μου ζητήσατε μία απάντηση, σας έδωσα μία απάντηση. Είναι πιθανό να μην σας ικανοποιεί η απάντησή μου -αυτό είναι προφανές- αλλά συγχωρήστε με, δεν μπορώ κατ’ ανάγκην να συμφωνήσω μαζί σας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη): Επίσης, θα μου επιτρέψετε να σας πω, μιας και το λέτε, ότι πρώτον, καταλαβαίνετε ότι είναι άκομψο αυτό που ζητάτε, να σχολιάζει δηλαδή ο Υπουργός. Δεύτερον, διαστρέφετε το έγγραφο όπως το αναγνώσατε, αν το άκουσα καλά, αλλά κι αυτό είναι αδιάφορο στην παρούσα φάση.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Θα σας το δώσω.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη): Έχω την εντύπωση ότι προς το παρόν αυτό το Υπουργείο το εκφράζω εγώ. Εάν αυτό αλλάξει κάποια στιγμή στο συνταγματικό χάρτη της χώρας, φαντάζομαι ότι τότε θα έρχεται εδώ οποιοσδήποτε αρχηγός και θα απαντά αυτός στις ερωτήσεις σας και όχι εγώ.
Αυτή ήταν η απάντηση. Ελπίζω να σας ικανοποίησε. Και σας ξαναλέω, για να μην νομίζετε ότι θα φύγω γρήγορα και ότι βιάζομαι, σας διαβεβαιώ ότι θα είμαι εδώ όλο το πρωί. Το ξέρετε πολύ καλά.