Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Πόσο θα είναι το εκλογικό επίδομα που θα πάρουν οι ένστολοι;

 25 Απρίλιος 2014 13:40



Στα 210-220 ευρώ μικτά, περίπου 130-140 ευρώ καθαρά, θα ανέλθει το εκλογικό επίδομα που θα λάβουν αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί, πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για την συμμετοχή τους στην διασφάλιση της ομαλότητας της εκλογικής διαδικασίας των Ευρωεκλογών και

Αυτοδιοικητικών Εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 18 και 25 Μαΐου 2014.  


          Πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αποκαλύπτουν στον «Ελεύθερο Τύπο», πως ήδη έχει «κοπεί» από το υπουργείο Οικονομικών το ποσό των 15.000.000 ευρώ, που θα διατεθεί σε περίπου 70.000 δικαιούχους. Τα στελέχη των αρμόδιων τμημάτων του υπουργείου Οικονομικών, έχουν ζητήσει από τις οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, τις καταστάσεις αστυνομικών, πυροσβεστών και πολιτικού προσωπικού, ενώ κάτι αντίστοιχο έχει ζητηθεί και από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για τους λιμενικούς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό θα δοθεί σε περίπου 55.000 αστυνομικούς, 8.500 πυροσβέστες, 4.000 λιμενικούς και 1.500 πολιτικούς υπαλλήλους. Δεν θα το πάρουν όσοι βρίσκονται σε αναρρωτικές ή σε έκτακτες άδειες.


          Από τις 24 Μαρτίου 2014 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών και Αστυνομικών Υπαλλήλων της ΕΛ.ΑΣ, με έγγραφό τους προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικών, πολιτικά κόμματα και την αστυνομική ηγεσία, ζητούσαν τον καθορισμό του ύψους του εκλογικού επιδόματος και τον χρόνο καταβολής του. Μετά τη νέα εξέλιξη φαίνεται να παίρνουν απάντηση για το πρώτο σκέλος σχετικά με το ύψος του ποσού της εκλογικής αποζημίωσης και αναμένουν αυτή για το δεύτερο, τον χρόνο καταβολής, ο οποίος φαίνεται να προσδιορίζεται πριν από την εκλογική διαδικασία ή λίγο μετά.


          Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Ιωάννης Κατσιαμάκας, όταν του αναφέραμε το ύψος του επιδόματος, απάντησε: «Ο  ρόλος της ΕΛ.ΑΣ είναι καθοριστικός και άρρηκτα συνδεδεμένος με τη διασφάλιση, τόσο της προεκλογικής ομαλότητας αλλά και εκλογικής διαδικασίας,  και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το μέγεθος της συμβολής της.


Ανεξάρτητα αν ακόμη δεν έχει ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος, εντούτοις για τους Έλληνες αστυνομικούς έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό. Η υπεργασία, οι χιλιάδες απλήρωτες εργατοώρες από τη διάθεση των αστυνομικών στα ατελείωτα και για ψύλλου πήδημα διατασσόμενα μέτρα τον οδηγούν στο όριο της σωματικής και ψυχικής του αντοχής. Ήδη οι ομοσπονδίες μας έχουν ζητήσει με έγγραφό τους προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα να ανακοινώσει έγκαιρα τόσο το ύψος όσο και τον χρόνο καταβολής του εκλογικού επιδόματος. Η χορήγηση του οποίου υπενθυμίζω ότι προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία χωρίς όμως να καθορίζεται το ύψος αυτού, χωρίς να έχουμε πάρει ακόμη επίσημη απάντηση.


Εάν όντως το ποσό των 200 ευρώ που μου αναφέρεται ότι θα δοθεί τότε μιλάμε για έναν νέο εμπαιγμό αντίστοιχο με την απρέπεια των Εθνικών Εκλογών του 2012 όταν τότε και για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις μας είχε χορηγηθεί ένα ποσό περίπου 100 ευρώ, όταν το αντίστοιχο ποσό των εκλογών του 2009 ήταν 950 ευρώ. Σε καμιά περίπτωση δεν αναμένουμε ένα εκλογικό επίδομα να μας λύσει το οικονομικό μας πρόβλημα, όλοι γνωρίζουμε και μας απασχολεί η επόμενη μέρα των εκλογών, ανεξαρτήτως του όποιου αποτελέσματος θα έρθει ξανά στο προσκήνιο η οδυνηρή κατάσταση των οικονομικών των ενστόλων». 




του Παναγιώτη Σπυρόπουλου


 ΠΗΓΗ  bloko.gr