Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Κατηγοριοποίηση αιτιών έναρξης πυρκαγιών

Η Ε. Ε. έχει κατηγοριοποιήσει και ομαδοποίηση τις αιτίες πρόκλησης πυρκαγιάς. 
Είναι προφανές ότι με την κατηγοριοποίηση αυτή δίνονται πολύτιμα στοιχεία για τις κατευθύνσεις των προληπτικών δράσεων.














Ας τις γνωρίζουμε.

100 ΑΓΝΩΣΤΗ χωρίς να βρεθεί η αιτία.

200 ΦΥΣΙΚΗ Κάθε πυρκαγιά που προκαλείται από φυσικά αίτια, χωρίς ανθρώπινη συμμετοχή με οποιαδήποτε τρόπο.

201 Πυρκαγιά προκλήθηκε άμεσα ή έμμεσα από κεραυνό.
202 Πυρκαγιά προκλήθηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα
203 Πυρκαγιά προκλήθηκε από φυσικές εκπομπές των αερίων που μπορεί να αυτό-αναφλεγούν.

 300 ΑΤΥΧΗΜΑ ακούσια και έμμεσα προκαλείται από ανθρώπινες, χωρίς τη χρήση της φωτιάς.

301 Ηλεκτρισμός Πυρκαγιά προκλήθηκε από σπινθήρες λόγω αστοχίας των ηλεκτρικών γραμμών ή άλλων ηλεκτρικών καλωδιώσεων που οφείλονται στην επαφή μεταξύ των δύο γραμμών ή μεταξύ της γραμμής και της βλάστησης ή από πτώση πουλιού, πτώση της γραμμής, κλπ
302 Σιδηρόδρομοι. Πυρκαγιά προκλήθηκε από τους σπινθήρες που εκπέμπονται από τα φρένα ή την πτώση των εναέριων καλωδίων. Πρέπει η φωτιά να είναι συνδεδεμένη με τη λειτουργία των συρμών. Φωτιές που άναψαν ηθελημένα ή όχι από τους επιβάτες ή τους υπαλλήλους (από το κάπνισμα, τη διαχείριση της βλάστησης, κλπ) δεν ταξινομούνται σε αυτή την κατηγορία και πρέπει να ταξινομούνται στην κατηγορία που αντιστοιχεί στο «τι τα άτομα έκαναν «
303 Οχήματα. Πυρκαγιά που προκαλείται από τις εξατμίσεις (σπινθήρες, ζεστό καταλυτικό μετατροπέα, κλπ) και τα φρένα των οχημάτων που ταξιδεύουν κατά μήκος των οδών, είτε από τροχαία ατυχήματα (καύση του κινητήρα, για παράδειγμα) ή τα τροχαία δυστυχήματα.
304 Έργα. Πυρκαγιά προκλήθηκε από τους σπινθήρες που εκπέμπονται από μηχανές και μηχανήματα (όπως αλυσοπρίονο) στη βιομηχανία, τη δασοκομία και τη γεωργία ή από ανθρώπους στην εργασία (εκρήξεις, συγκόλληση, λείανση, αργή καύση) ή με την ανάφλεξη των εύφλεκτων υλικών και των ατμών κατά τη διάρκεια εργασιών σε βιομηχανικές δραστηριότητες
305 Όπλα (πυροβόλα όπλα, εκρηκτικές ύλες, κλπ) Πυρκαγιά προκλήθηκε είτε από τις στρατιωτικές ασκήσεις ή από πολίτες, χρησιμοποιώντας πυροβόλα όπλα (σε κυνηγετικές δραστηριότητες, για παράδειγμα) ή έκρηξη οφείλεται σε εκρηκτικά κατά τη διάρκεια εργασιών. Η κατηγορία αυτή λαμβάνει επίσης υπόψη το σύνολο των πυρκαγιών μετά από εκρήξεις που οφείλονται σε πυρομαχικά από το 1ο  και τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
306 Αυτανάφλεξη. Πυρκαγιά προκλήθηκε από αυτανάφλεξη αποβλήτων βλάστησης ή άλλων προϊόντων (Μην το μπερδέψετε με προηγούμενη αυτανάφλεξη).
307 Άλλα ατυχήματα. Πυρκαγιά προκλήθηκε από άλλους τυχαία αιτία (Λοιπά τεχνικά περιστατικά) από εκείνες ορίστηκαν προηγουμένως. Σε αυτή την κατηγορία είναι κωδικοποιημένες οι πυρκαγιές που οφείλονται στον «ήλιο», επειδή η ήλιος και μόνο δεν επιτρέπει την ανάφλεξη, αλλά χρειάζεται ένα αντικείμενο, όπως ένα κομμάτι γυαλί, κλπ.


400 ΑΜΕΛΕΙΑ. Από ακούσια ανθρώπινη χρήση φωτιάς που δεν συνδέονται με θνητότητα.

410 Η χρήση φωτιάς από ανθρώπους ειδικά για τον καθαρισμό ή την αναψυχή. Η διαφορά μεταξύ του «σκόπιμη» και αυτή η κατηγορία είναι ότι η φωτιά αρχικά μπήκε για ένα συγκεκριμένο σκοπό και όχι για να καταστρέψει το φυσικό χώρο. Για να ταξινομηθεί σε αυτή την κατηγορία, πρέπει η φωτιά να «δραπέτευσε» και πήρε διαστάσεις εκτός ελέγχου
411 Βλάστηση. Πυρκαγιά που προκαλείται από κάθε είδους καύσεις βλάστησης για ιδιωτικό σκοπό, πχ τη δασοκομία, αναγέννηση βοσκότοπων κλπ με εξαίρεση τους γεωργικούς σκοπούς.
412 Γεωργικές καύσειςΠυρκαγιάπροκλήθηκεαπόόλους τους τύπουςτωνγεωργικώνκαύσεων
413 Διαχείρισης αποβλήτων. Πυρκαγιά προκλήθηκε από το κάψιμο σκουπιδιών σε επίσημη ή παράνομη χωματερή
414 Ψυχαγωγία. Πυρκαγιά προκλήθηκε από ανθρώπους που ασχολούνται με μια δραστηριότητα αναψυχής (διακοπές, ψάρεμα, πικνίκ, πεζοπορία και κυνήγι) όπως ψησταριές, φωτιές για μαγείρεμα, θέρμανση, κλπ).
415 Άλλες από αμελή χρήση της φωτιάς Πυρκαγιά προκλήθηκε από άλλη χρήση της φωτιάς από αυτές που ορίστηκαν προηγουμένως. Σε αυτή την κατηγορία είναι κωδικοποιημένες τις πυρκαγιές που οφείλονται σε «φωτιές στην εργασία» «φωτιές σε εγκατάσταση» και «Κεριά»
420 Χρήση Αντικειμένωνόπως(i) πυροτεχνήματα, (ii) τσιγάρα, (iii) χειρισμόχόβοληςή(iv) κατά τις εργάσιμεςδραστηριότητες, όπως μελισσοκομία
421 Πυροτεχνήματα, κροτίδες και φωτοβολίδες Πυρκαγιά που προκλήθηκε από πυροτεχνήματα, με ή χωρίς λήψη προληπτικών μέτρων.
422 Τσιγάρα Πυρκαγιά προκλήθηκε από τσιγάρα.
423 Ζεστή στάχτη. Πυρκαγιά προκλήθηκε από χειρισμό τέφρας μετά από ένα μπάρμπεκιου ή μια φωτιά. Αυτή η κατηγορία σχετίζεται με ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
424 Άλλη χρήση αντικειμένων ικανών να βάλουν φωτιά

500 ΣΚΟΠΙΜΗ Φωτιά που σκόπιμα προκαλείται από τον άνθρωπο.

510 Εμπρησμός. Εσκεμμένη έναρξη από ανθρώπους πάνω από το νόμιμο όριο ηλικίας, η οποία καίει ή εξαπλώνεται σε βλάστηση ή περιουσία χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη.
511 Κέρδους Πυρκαγιά που για το κέρδος, είτε άμεσα για χρηματικό κέρδος ή για σκοπό εκτός από χρήμα: απάτη, ασφάλιση αποζημίωση, τη ρευστοποίηση περιουσίας, τη διάλυση των επιχειρήσεων, την απογραφή, απασχόληση, ή κάθαρση αγροτεμάχιου, τον ανταγωνισμό για γεωργικές, δασικές δραστηριότητες, το κυνήγι και ποιμενικούς σκοπούς για να τρομάξει την άγρια ζωή, να πάρει μια θέση εργασίας στον τομέα της πυρασφάλειας, αλλαγή χρήσης γης – χρησιμοποιεί  για να πάρει ένα καλύτερο μισθό – θέση σαν πυροσβέστης, κ.λπ.
512 Εκδίκηση σε αντίποινα για πραγματική αδικία ή λάθος:
- Προσωπική εκδίκηση
- Οι κοινωνικά αντίποινα
- Θεσμικοί σκοποί: (πυρκαγιά κατά των θεσμών)
- Ομάδικά αντίποινα
- Εκφοβισμός.
513 Βανδαλισμός. Κακόβουληπυρκαγιάπουοδηγείσευλικέςζημίες:εκούσιακαι με δόλο
514 Ενθουσιασμός (εμπρηστικές) Πυρκαγιές που να κερδίσει την προσοχή και να καλύψει τις ανάγκες του είναι σημαντικό. Ψάχνω από συγκίνηση, την προσοχή, την αναγνώριση, την ανακούφιση της πλήξης. Περιλαμβάνει και φωτιές, προκειμένου να θαυμαστεί το θέαμα των μέσων πυρόσβεσης.
515 Απόκρυψη Εγκλήματος Πυρκαγιά που θα κρύψει ή να συγκαλύψει την κύρια δραστηριότητα του εγκλήματος: δολοφονία, αυτοκτονία, υπεξαίρεση, κλοπή, καταστροφή αρχείων. Πυρκαγιές που ως τακτική αντιπερισπασμού εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.
516 Εξτρεμιστικές Πυρκαγιές για κοινωνικές, πολιτικές ή θρησκευτικές αιτίες, την τρομοκρατία, τις φυλετικές διακρίσεις.
520 Ανεύθυνος Πυρκαγιά προκλήθηκε από τους ανθρώπους δεν είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους, γιατί είναι ή κάτω από τη νόμιμη ηλικία ή διανοητικά υπό κηδεμονία.
521 Η ψυχική ασθένεια Πυρκαγιά προκλήθηκε από πυρομανείς ή άλλες ψυχικές ασθένειες.
522 Παιδιά Πυρκαγιά από παιδιά (κάτω νόμιμη ηλικία) για παιχνίδι ή ψυχαγωγία.

600 Αναζωπύρωση Πυρκαγιά προκλήθηκε από την εκ νέου – ανάφλεξη προηγούμενης φωτιά, λόγω λανθάνουσας θερμότητας ή κάρβουνα.


Πηγή: http://forest.jrc.ec.europa.eu