Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Σε συνέχεια των προηγούμενων ενημερώσεων μελών του Σωματείου Α.Μ.Θ. … για τα όσα ελέχθησαν αλλά και για τις τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια των διεργασιών της 16ης Γενικής Συνελεύσεως



ΣΩΜΑΤΕΙΟ   ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ   ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ   ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ   & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΝΟΜΙΜΑ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ  ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗ  :(246/03  1924 ΕΜ 278/03) ΕΔΡΑ : ΚΟΜΟΤΗΝΗ  ΔΙΕΥΘYΝΣΗ :  ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ - 4η ΕΜΑΚ Τ.Κ 69100   ΦΑΞ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ :   25510 38371            ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.               Blog : pyrosvestesamth.blogspot.gr   E mail : ipapanast@gmail.com


                 ΠΡΟΣ :  1. ΜΕΛΗ  ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : 1.  Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π 
                               2.  ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ

ΑΡ.  ΠΡΩΤ :  72                                                                        ΚΟΜΟΤΗΝΗ :   11/03/2015

ΘΕΜΑ : ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ 

Σε συνέχεια των  προηγούμενων  ενημερώσεων μελών μας …

Στη Γενική Συνέλευση τέθηκαν ποικίλα ερωτήματα που ως επί το πλείστον αφορούσαν τα εργασιακά μας θέματα. Πρέπει να πούμε ότι η ενημέρωση της Ομοσπονδίας ήταν ανεπαρκείς από την άποψη ότι πάμε με τα δεδομένα της προηγούμενης και όχι της σημερινής Κυβέρνησης, χωρίς να έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη οι «ΓΕΝΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δεσμεύσεις  που  αφορούν  την επίλυση προβλημάτων του κλάδου μας .

 Όσον αφορά τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο Φεβρουάριο από το Σωματείο μας, μπορούμε να πούμε ότι από πλευράς μας υπάρχει καλύτερη εικόνα. Ο λόγος είναι, ότι υπήρξαν περισσότερες της μιας επαφές με βουλευτές και Υπουργούς της Κυβέρνησης, που κατά την διάρκεια αυτών υπήρξε αναλυτικός  και ουσιαστικός διάλογος για τα προβλήματα του κλάδου μας .                   Το ίδιο έγινε και κατά τη συνάντηση μας με τον  Αναπληρωτή Υπουργό κο  Πανούση, τον οποίο ενημερώσαμε για όλα τα εργασιακά θέματα που μας αφορούν .                                                             Οπότε έχοντας αποκομίσει   καλύτερη εικόνα για τις προθέσεις τους, ενημερώσαμε  τα μέλη μας στη Γενική Συνέλευση.
Να τονίσουμε την ίδια μέρα συνάντησής μας με τον κο  Πανούση, υπήρχε προγραμματισμένο ραντεβού της Ομοσπονδίας για το οποίο ενημερωθήκαμε στην αίθουσα αναμονής του Υπουργείου πριν τη συνάντηση .

Σε συνέχεια να σημειωθεί ότι η αναφορά στο φάκελο που θα έπρεπε να έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης  για την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αποτελεί ακόμα ερωτηματικό αν υπήρχε στη σωρό των φακέλων που κατατέθηκαν από άλλα Υπουργεία και που τελικά ως αποτέλεσμα ήταν η επαναξιολόγηση των επαγγελμάτων που εισηγήθηκαν για το επίδομα.      Τελικά το επίδομα δεν δόθηκε σε κανέναν.                                                    
Προσωπική άποψη του κου Ανδρεαδάκη ήταν ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει απαίτηση διεκδίκησης   από τους οδηγούς αφού όπως είπε,  ότι οι οδηγοί δεν ασκούν  συνεχώς  τα καθήκοντα του οδηγού αλλά εκτελούν και χρέη μαχίμων, έτσι δεν έχουν συνεχή ενασχόληση με καθήκοντα του οδηγού, όπως ισχυρίστηκε και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όταν έκοψε το εν λόγο επίδομα .                                                   
Από την άλλη, η εισήγηση της Ομοσπονδίας , όπως μας ανέφερε, ήταν η διεκδίκηση του επιδόματος και για τους μάχιμους του Πυροσβεστικού Σώματος .
                           
Η δική μας άποψη είναι ότι ναι, να διεκδικηθεί, ώστε να χορηγηθεί και στους μάχιμους … αλλά χωρίς κάποια βάση και ισχυρή επιχειρηματολογία για κάτι που ουσιαστικά  δεν έχει ξανασυζητηθεί, δεν αρμόζει να «καίμε» κανένα χαρτί, για ένα επίδομα το οποίο εδόθη και κακώς περικόπηκε  με ανυπόστατους χαρακτηρισμούς, . 
                      
Άλλωστε κάτι τέτοιο να υπενθυμίσουμε στους συναδέλφους  ότι αναγνωρίστηκε και από τον τότε Υπουργό κο Νίκο  Δένδια στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του κο. Καραγιαννίδη, ότι σε περίπτωση διεκδίκησής του στις δικαστικές αίθουσες είναι σίγουρη η επαναχορήγησή του . 

Ένα από τα ερωτήματα που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα είναι προς τι οι κρατήσεις και η ένταξη στα ΒΑΡΕΑ εφόσον δεν δικαιούνται το επίδομα οι οδηγοί και ένα ακόμα απλούστερο γιατί να μην εκτελούν χρέη οδηγού και όσοι μάχιμοι διαθέτουν διπλώματα. Γιατί θα πρέπει να εξαιρούνται όσοι κατέχουν δίπλωμα αναγνωρισμένο από το ίδιο το Κράτος ;  Είναι απλή λογική. Δεν πρέπει να αμφισβητεί κανένας το δίκαιο αίτημα του επιδόματος για την κατηγορία των οδηγών, πόσο μάλλον εκπρόσωπος των εργαζομένων . 
Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ένταξη των Π.Π.Υ. στο ενιαίο μισθολόγιο, καμία  σχέση δεν έχει με το ειδικό μισθολόγιο του μόνιμου προσωπικού, οι οποίοι λαμβάνουν επιδόματα τα οποία δεν λαμβάνει κανένας Π.Π.Υ.                                                                                                                         Δεν χρειάζεται να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι για αυτό το ζήτημα … απαιτούνται πράξεις και η «Ανασυγκρότηση Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης & Συμβασιούχων» θα το θέσει σε εκ νέου βάση με τη νέα Κυβέρνηση.                                  
Ήδη έχουν δρομολογηθεί ενέργειες που απαιτούνται ώστε να επαναπροσδιοριστεί   το αυτονόητο, και να διεκδικηθεί και για τους μάχιμους .  Πρώτα διορθώνεις μια αδικία σχεδόν 3ετών, επαναφέροντας το επίδομα σε όσους ήταν δικαιούχοι και μετά από θέση ισχύος το διεκδικείς για όλους, και όχι έτσι όπως πρόχειρα επιχειρήθηκε,  με τα γνωστά σε όλους αποτέλεσμα  στο να μην δοθεί σε κανένα.    

Σε επόμενη συζήτηση τέθηκε το θέμα των επιλαχόντων όπου μετά την τοποθέτηση του κου Ανδρεαδάκη που ουσιαστικά ανέφερε μια σειρά από κωλύματα για την απορρόφηση τους, προτείναμε την παράγραφο 1 του άρθρου 15 , που εδώ και καιρό θα μπορούσε να έχει γίνει «σημαία» για την αύξηση των θέσεων και όπως αυτό προβλέπεται από τον 3938/2011 χωρίς καμιά αντισυνταγματική διαδικασία όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε. Πεποίθηση του κου Ανδρεαδάκη είναι ότι κυρίως αυτή η παράγραφος προστέθηκε ώστε να μειωθούν οι θέσεις και όχι να αυξηθούν στο Πυροσβεστικό Σώμα. Δεν δύναται  τα επόμενα 2 έτη να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες θέσεις ώστε να απορροφηθεί και ο τελευταίος επιλαχών του διαγωνισμού εξ εποχικών. Και τίθεται το εξής απλό ερώτημα: Τι θα απογίνουν όλοι αυτοί οι συνάδελφοι  μετά το πέρας της διετίας – ομηρίας;  
Η δική μας πρόταση είναι ότι δύναται βάσει αυτής της παραγράφου που προαναφέρθηκε,να διεκδικήσουμε την επιθυμητή αύξηση των θέσεων όπως αυτό έχει αναφερθεί στο ήδη διεκδικητικό πλαίσιο της « Ανασυγκρότησης  Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης & Συμβασιούχων» και ήδη έχουν δρομολογηθεί ενέργειες.

Σε επόμενη συζήτηση για το θέμα των συναδέλφων που εισήχθησαν στο Π.Σ το 2009 και όσων παρουσιάστηκαν κωλύματα κατά την εισαγωγή τους  το 2008 και  αφορούσαν τη στρατιωτική θητεία, έγινε μια αναφορά από την Ομοσπονδία ότι πρέπει να προστεθούν στον πίνακα των Επιτυχόντων – Επιλαχόντων.  Δική μας θέση και πρόθεση είναι η άμεση ένταξή τους στον πίνακα , μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει και αποτελεί την πρώτη προτεραιότητά μας όπως πιθανόν έχετε ήδη ενημερωθεί από το blog του Σωματείου μας. 

Η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί πλέον στοίχημα για μας , καθώς η προηγούμενη Κυβέρνηση στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας , ενέπαιξε κατά την άποψή μας τους συναδέλφους λέγοντας ότι θα διευθετήσει το θέμα άμεσα με Υπουργική τροπολογία, πράγμα που βεβαίως δεν έγινε ποτέ..

Στο θέμα των Συμβασιούχων Πυροσβεστών , ο κος Ανδρεαδάκης τοποθετήθηκε λέγοντας ότι και φέτος θα ακολουθηθεί η διαδικασία της μείωσης του Προσωπικού κατά 10% όπου προκάλεσε την ανησυχία των συναδέλφων. Όμως , θα καταβάλλει η Ομοσπονδία κάθε δυνατή προσπάθεια να μην συμβεί κάτι ανάλογο. 

Εμείς λέμε ότι δεν θα συμβεί κάτι ανάλογο καθώς η δέσμευση του Υπουργού ήταν επί λέξη : Εργασία στο σύνολό μας για 5 μήνες και ότι το κονδύλι είναι ήδη εγκεκριμένο για τους Συμβασιούχους Πυροσβέστες. Εργασία από 1η Ιουνίου, μας ανέφερε. 

Πρόταση της Ομοσπονδίας με την νέα διεκδίκηση της τριετίας να επιτύχει την εργασία των συναδέλφων για 6 μήνες  στο Πυροσβεστικό Σώμα και 6 μήνες σε κάποιον άλλο φορέα , χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στο σκεπτικό που υπάρχει για τον «οποιοδήποτε φορέα». 

Πρόταση δική μας είναι να διεκδικήσουμε τα όσα είχαμε κεκτημένα και θυσιάστηκαν στο βωμό της οικονομικής κρίσης  και τις απαγορεύσεις της Τρόικας. Αυτό σημαίνει επαναφορά της 5ετίας και το 8μηνο της εργασίας καθώς και την 4μηνη χορήγηση του επιδόματος  ανεργίας. 

Εικάζουμε ότι η επαναφορά της κατάστασης που προϋπήρχε είναι εφικτή από το να μπούμε στη διαδικασία να εμπλέξουμε κι άλλα Υπουργεία για να επιτευχθεί η διασφάλιση της εργασίας σε οποιοδήποτε άλλο φορέα.

Ακούγοντας τις τοποθετήσεις της Ομοσπονδίας και του Σωματείου μας , καθώς και τις ενστάσεις των συναδέλφων για πράγματα που έπρεπε να γίνουν και να διεκδικηθούν αλλά όμως αποτέλεσαν δεύτερη προτεραιότητα, πήρε το λόγο ο κος Καραγιαννίδης ο οποίος ζήτησε τη στήριξη και την αρωγή της Ομοσπονδίας ώστε να βγει μπροστά και να διεκδικήσει τα θέματά μας , θυμίζοντας για ακόμη μια φορά ότι η αλλαγή της Κυβέρνησης αποτελεί πλέον πραγματικότητα και σε καμιά περίπτωση δεν συστρατεύονται με τις παράλογες επεμβάσεις στο Π.Σ που έχουν προκαλέσει την τριχοτόμησή του. 

Με το δικό μας  Σωματείο και με την «Ανασυγκρότηση Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης & Συμβασιούχων»  πλέον,  έχει ήδη κάνει ένα προγραμματισμό για τις επόμενες κινήσεις και ενέργειές του και θα προβάλλει τα θέματα  ώστε να αρθεί η όποια αδικία και να οδηγηθεί το Πυροσβεστικό Σώμα στην πραγματική εύρυθμη λειτουργία του και στην πράξη.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος της συζήτησης για τα εργασιακά θέματα και οι τοποθετήσεις του Σωματείου, Ομοσπονδίας και Κυβερνητικών Βουλευτών. Γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν τα φόντα ώστε το Σωματείο μας να διεκδικήσει τα μέγιστα, με βουλευτές που έδειξαν ενδιαφέρων για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου μας  και όχι αντιπολιτευτικούς παράγοντες όπως είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν.     

  ( Συνεχίζεται )




                                                                        Με τιμή το                                                                                                                
                                                                Διοικητικό Συμβούλιο
                                                            του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                              H  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                           ΑΣΤΡΟΥΔΗ  ΔΗΜΗΤΡΑ
    καν.  6948401282  & 750942                                                            κιν. 6988615400  & * 715400