Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Προωθήθηκε η Υπουργική, για την ανανέωση της θητείας και την μονιμοποίηση των Π.Π.Υ. στην πολιτική ηγεσία

Προωθήθηκε η Υπουργική στο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας , για την διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, ανανέωσης της θητείας και ένταξης στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης . 
Αναμένεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να πάει στον Υπουργό για υπογραφή, πιθανόν μέσα στον Ιούνιο να πάρει ΦΕΚ, για να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων .

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων πιθανολογείτε να αρχίσει στις 30/6/2016 και να διαρκέσει έως στις 30/7/2016.

Βάση της παρ. 7 του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011 
Η ανανέωση της θητείας των Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, στην οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπαίδευσης, γίνεται, μετά από αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται έξι τουλάχιστον μήνες πριν τη συμπλήρωση της 5ετίας, εφόσον κριθούν ικανοί από το αρμόδιο Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Πυροσβεστών. 
Η κρίση του Συμβουλίου βασίζεται στις εκθέσεις ικανότητας που συντάσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 11. Κατά την αξιολόγηση λαμβάνεται ιδίως υπόψη η βαθμολογία της εργατικότητας και υπηρεσιακής απόδοσης, της πειθαρχικότητας και της υγείας των υποψηφίων. 
Δεν επιτρέπεται η ανανέωση της θητείας Πυροσβέστη πενταετούς υποχρέωσης, ο οποίος δεν έχει αξιολογηθεί έστω και σε μία από τις εκθέσεις ικανότητας με το γενικό χαρακτηρισμό τουλάχιστον «καλώς». Κατά των αρνητικών αποφάσεων επιτρέπεται προσφυγή ενώπιον του οικείου Δευτεροβάθμιου Συμβουλίου Πυροσβεστών. 
Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη καθορίζεται η διαδικασία υποβολής της αίτησης ανανέωσης της θητείας και τα όργανα στα οποία υποβάλλεται, η προθεσμία άσκησης προσφυγής, τα όργανα και η διαδικασία ανανέωσης της θητείας ή της απόλυσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα. 
Με την ίδια απόφαση καθορίζονται και τα αντίστοιχα θέματα που αναφέρονται στην κατά την επόμενη παράγραφο ένταξη των Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.

Έτσι όσοι συνάδελφοι θα έχουν τελείωση το λύκειο τον Ιούνιο του 2016 και έχουν την ηλικία που ορίζει η παρ. 8 του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011, στην αίτηση τους θα ζητήσουν την ένταξη τους στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό αντί  ανανέωσης .

Βάση της παρ. 8 του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011
Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου, οι οποίοι κατά το χρόνο  υποβολής της αίτησης πρόσληψης  τους δεν είχαν υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας τους, μπορούν να ζητήσουν, αντί της ανανέωσης της θητείας τους, να ενταχθούν στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό με το βαθμό του Πυροσβέστη, εφόσον κριθούν ικανοί από το αρμόδιο Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Πυροσβεστών. 
Για την κρίση του Συμβουλίου αυτού εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην παράγραφο .