Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Έγγραφο του Σωματείου για την Απασχόληση και ωράρια εργασίας των 2091 ή 2093 Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  ΘΡΑΚΗΣ      &  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΝΟΜΙΜΑ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ  ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗ  :(246/03  1924 ΕΜ 278/03) ΕΔΡΑ : ΚΟΜΟΤΗΝΗ  ΔΙΕΥΘYΝΣΗ :  ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ - 4η ΕΜΑΚ                                  Τ.Κ 69100   ΦΑΞ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ :   2510 611302       Blog : pyrosvestesamth.blogspot.gr                                                                                                              E mail : ipapanast@gmail.com

ΑΡ.  ΠΡΩΤ :  242                                     ΚΟΜΟΤΗΝΗ :   21/04/2017

ΠΡΟΣ : 
1.   Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο  κ.  Βασίλειο  Καπέλιο 
Fax : 210 7407835      email    arxhgos.ps@psnet.gr   

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : 
1. Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Νικόλαο Τόσκα minister@mopocp.gov.gr  n.toskas@parliament.gr 
2. Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννη Καπάκη  grafeiogsecretary.ayp@yptp.gr


Θέμα :  Απασχόληση  2091 ή 2093  Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης 

Αξιότιμε Αρχηγέ, 
Στα 5 χρόνια λειτουργίας του Θεσμού  του Πενταετή Πυροσβέστη, έχουν εντοπισθεί οι παθογένειες  αυτού, οι οποίες  οφείλονται πρωταρχικά  στο νομοθετικό  πλαίσιο το οποίο δεν τον θωράκιζε επαρκώς και συνεχίζει να μην τον θωρακίζει, παρά τις όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις κατά καιρούς οι όποιες είχαν περισσότερο χαρακτήρα διευθέτησης, παρά  οριστικής επίλυσης .

Παραδείγματα :

Ελλιπές και αντιφατικό νομικό πλαίσιο
Ελλιπή και απροσδιόριστα καθήκοντα 
Ελλιπής πιστώσεις (ωράρια εργασίας : υπερωρίες, νυχτερινά, Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες)
Μερική  αποδοχή και αναγνώριση του θεσμού
Υπάρχουσα Οικονομική συγκυρία 

Στα πέντε χρόνια επίσης  λειτουργίας του θεσμού του Πυροσβέστη Πενταετούς Υποχρέωσης,  ποτέ οι πιστώσεις δεν ήταν αυτές που έπρεπε για να λειτουργήσει σωστά αυτός και να επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, άλλωστε αυτό γίνεται αντιληπτό από όλες οι διαταγές του Αρχηγείου για την απασχόληση των Π.Π.Υ. Που ΠΟΤΕ δεν είχαν  υποχρεωτικό χαρακτήρα για τις διοικήσεις,  η εφαρμογή  κάλυψης των ωρών αυτών, έστω και αν αυτές δεν επαρκούσαν . 

Αποτέλεσμα και στο οικονομικό σκέλος να υπάρχει διάκριση και διαφορετική μεταχείριση, οπότε η αποδοχή και η αναγνώριση του θεσμού  από την φυσική ηγεσία των εκάστοτε διοικήσεων, να μην είναι η αναμενόμενη ή στο βαθμό που θα έπρεπε να είναι , ώστε ο θεσμός να λειτουργήσει σωστά .

Είναι αποδεκτό από όλους, ότι τα προηγούμενα χρόνια οι εγκεκριμένες ώρες κατά ανώτατο όριο πιστώσεων που αφορούσαν την (υπερωριακή απασχόληση, νυχτερινή εργασία και εργασία Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών)   ποτέ δεν επαρκούσαν για την κάλυψη των αναγκών της εκάστοτε αντιπυρικής περιόδου, από την άλλη όμως είχαν  υποχρεωτικό χαρακτήρα για την πλήρη εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδιασμού, με απλά λόγια αυτές είναι οι ώρες και πρέπει να φτάσουν πάση θυσία .

Έτσι γίνεται αντιληπτή η διατύπωση των προηγούμενων  διαταγών του ΑΠΣ προς τις διοικήσεις για την εφαρμογή το ωραρίου των Π.Π.Υ, ώστε οι διαθέσιμες ώρες που έχουν  καθοριστεί κατά ανώτατο όριο πιστώσεων, να φτάσουν για της ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου, διότι η υπέρβαση αυτών δημιουργούν αδυναμία αποζημίωσης από της Υπηρεσίες, με ότι συνεπάγεται  για την εκάστοτε διοίκηση . 

Θεωρούμε Αντιφατικό το Διαχωρισμό των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης από το υπόλοιπο  Πυροσβεστικό Προσωπικό,  που θεωρείται ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η επέμβασή του ,  σε 24ωρη βάση όλες τις ημέρες του έτους και τελεί σε διαρκή ετοιμότητα για την εκπλήρωση της αποστολής του Πυροσβεστικού Σώματος.     

Από την υπ. Αριθ.  Πρωτ, 24565 οικ. Φ. 105.6 στις 12/04/2017 διαταγή του Αρχηγείου με Θέμα :  Απασχόληση των Π.Π.Υ των  οποίων η θητεία παρατάθηκε για τρία (3) επιπλέον έτη, αντί μονιμοποίησης, διαπιστώνουμε πάλι ότι η εφαρμογή της κάλυψης των ωρών δεν είναι υποχρεωτική για την απασχόληση τους .

Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι ώρες που έχουν εγκριθεί για τους εν λόγω συναδέλφους, είναι πολλαπλάσιες των προηγούμενων ετών, για  μικρότερο χρονικό  διάστημα, δηλαδή έως 5μηνών από 12/04/2017 έως 11/09/2017, οι οποίες  επαρκούν για την πλήρη εφαρμογή 24ωρης υπηρεσίας  από μέρους των  2091 ή 2093 συναδέλφων, για το προκαθορισμένο διάστημα από όλες τις Υπηρεσίες του Σώματος .

 Θεωρούμε ότι η παρέμβασής σας και η αποσαφήνιση της διαταγής προς τις διοικήσεις Π.Υ. και Π.Κ. για την απασχόληση των Π.Π.Υ των  οποίων η θητεία παρατάθηκε για 3έτη είναι απαραίτητη , ώστε αυτή να εφαρμοσθεί σε όλες τις Υπηρεσίες του Σώματος και για όλους τους συναδέλφους.
  


                                                                                Με τιμή για το                                                                                                               Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                  H  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ





ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                            ΑΣΤΡΟΥΔΗ  ΔΗΜΗΤΡΑ                                    
    κιν.  6948401282  & *750942                                                        κιν. 6988615400  & * 715400