Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Τσίπρας: Οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων




Οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων έως το τέλος το 2017, βάσει της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη στο πλαίσιο επίσκεψης του στο ΥΠΕΣ.

Με οριζόντια αντικειμενικά κριτήρια η λύση

«Ερευνούμε τη δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων στη βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ξεκινώντας με μια διερεύνηση για το ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Στόχος μας, πρόσθεσε είναι «η διερεύνηση του πραγματικού περιεχόμενου της εργασιακής σχέσης αυτών των ανθρώπων».

Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr το θέμα αφορά “δεξαμενή” 30.000 συμβασιούχων από τους οποίους θα γίνει ξεκαθάρισμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι αυτή η διαδικασία θα γίνει από ανεξάρτητο φορέα, είτε αυτός είναι το ΑΣΕΠ ή κάποιος άλλος που θα αναλάβει τη διαδικασία, προκειμένου να ελεγχθούν οι συμβάσεις Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη διαδικασία για τη μετατροπή των συμβάσεων σε θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου και τόνισε ότι θα γίνουν με δύο «οριζόντια αντικειμενικά κριτήρια». Αυτά τα προσδιόρισε ως:
Α) Προς το χρόνο απασχόλησης των συμβασιούχων

Β) Ως προς τη σχέση εργασίας που έχουν και τις ανάγκες που καλύπτει.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης, θα υπάρξει μετά από διαβούλευση με τους φορείς και τα κόμματα.

Παράλληλα επιτέθηκε σε ΜΜΕ αλλά και στην αντιπολίτευση , κυρίως την αξιωματική που, όπως είπε, επιχειρούν να παραπληροφορήσουν τους πολίτες, κατηγορώντας τη κυβέρνηση ότι κάνει ρουσφετολογικές προσλήψεις στο Δημόσιο. “Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα”, σχολίασε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε λύση ανεξάρτητα του ποιος προσέλαβε αυτούς τους ανθρώπους στο Δημόσιο, που “πάντως δεν ήμασταν εμείς”, κατέληξε.

Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τους συμβασιούχους: 

Αφήνω για τελευταία αναφορά την προσπάθεια επίλυσης ενός χρόνιου ζητήματος, που αφορά τη δημόσια διοίκηση.  Ίσως αυτό είναι κι ένα θέμα στο οποίο θα αναφερθώ όταν επισκεφτώ και το υπουργείο της Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αλλά μιας και βρίσκομαι εδώ  στο υπουργείο Εσωτερικών, γιατί  το θέμα  αυτό αφορά ως επί το πλείστον και την αυτοδιοίκηση και τους δήμους, θα αναφερθώ και εδώ, είναι το θέμα των συμβασιούχων.

Ξέρετε και ξέρουμε όλοι ότι το ζήτημα των συμβασιούχων είναι μία από τις πιο βαριές αμαρτίες του παλιού πολιτικού κατεστημένου.

Μια βιομηχανία, η οποία θα το πω καθαρά στήθηκε ως πελατειακό εργαλείο και είχε για χρόνια ως αποτέλεσμα την ομηρία και την εργασιακή ανασφάλεια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Ψάχνουμε, λοιπόν, διερευνούμε τη δυνατότητα μιας οριστικής επίλυσης αυτού του προβλήματος. Πρώτα από όλα, ξεκινώντας από, ας το πω έτσι, ένα ξεσκαρτάρισμα, από μία ξεκάθαρη διερεύνηση του ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους, γιατί εμείς τους αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενους πάνω από όλα, που βρίσκονται για χρόνια στη δημόσια διοίκηση  και δεν τους αντιμετωπίζουμε με τα πελατειακά κριτήρια που τους αντιμετώπιζαν αυτοί που κάνανε αυτά που κάνανε στο παρελθόν. Να βρούμε λοιπόν ποιοι από αυτούς καλύπτουν με την εργασία τους πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Θέλουμε το ζήτημα αυτό, που αντιλαμβάνεστε ότι  έχει και διαστάσεις κοινωνικού προβλήματος να επιλυθεί με τρόπο δίκαιο και αντικειμενικό, στη βάση της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Είμαι βέβαιος, και το γνωρίζετε και εσείς ότι -το είδαμε άλλωστε και από διάφορους πηχυαίους, υποκριτικούς, κατά την άποψή μου, τίτλους εφημερίδων,  που ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και από τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευση, ιδίως της αξιωματικής- ότι γίνεται μία προσπάθεια παραπληροφόρησης για το θέμα αυτό. Ακόμα και λάσπης θα έλεγα, μιλώντας για δήθεν ρουσφέτια και νομιμοποίησης της σημερινής κυβέρνησης.

Εδώ μου έρχεται στον νου μου η παροιμία  «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα». Δεν θέλω όμως να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Θέλω εξαρχής να ξεκαθαρίσω ότι για εμάς αυτό που προέχει είναι η διερεύνηση του πραγματικού περιεχομένου της εργασιακής σχέσης αυτών των ανθρώπων, ανεξάρτητα του ποιος τους διόρισε εκεί, δεν τους διορίσαμε εμείς, το μόνο σίγουρο, και νομίζουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει και σχεδιάζουμε να γίνει από έναν ανεξάρτητο φορέα, που θα είναι είτε το ίδιο το ΑΣΕΠ, είτε κάποιο ειδικό ανεξάρτητο όργανο, που θα συγκροτηθεί από το ΑΣΕΠ και η διερεύνηση αυτή θα γίνει στη βάση οριζόντιων αντικειμενικών κριτηρίων που αφορούν τον χρόνο εργασίας και το περιεχόμενο της απασχόλησης.

Και κατόπιν θα πρέπει να υπάρξει μια διεξοδικότατη διαδικασία διαβούλευσης και με τα πολιτικά κόμματα, τους εμπλεκόμενους φορείς, θεσμικούς φορείς, πριν  καταλήξουμε στις όποιες αποφάσεις.

Λύση έως το τέλος του χρόνου, καταβολή δεδουλευμένων, αιχμές για ΕΣ

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της aftodioikisi.gr ο πρωθυπουργός:

Πρώτον, προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα της λύσης, τονίζοντας ότι θα είναι “έως το τέλος του χρόνου”,

Δεύτερον, επισήμανε ότι οι συμβασιούχοι, οι συμβάσεις των οποίων θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, δεν πρέπει να μπουν στον κανόνα 1 προς 4 φέτος, 1 προς 3 το 2018 κλπ

Τρίτον, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι πρέπει να συμμορφωνόμαστε με τα αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ανεξάρτητα από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι συμβασιούχοι θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους, “όπως και κάθε εργαζόμενος είτε στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να τα λαμβάνει”.

Τέταρτον, άφησε αιχμές για τη διαρροή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά:  “Η σπουδή των διαρροών υποκρύπτει προφανή πολιτική σκοπιμότητα”.

Αναλυτικά η ερώτηση και η απάντηση

ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΟΥΖΑΣ –ΑFTODIOIKISI.GR: Κύριε πρωθυπουργέ κάνατε εκτενή αναφορά στο θέμα των συμβασιούχων. Ένα θέμα που δεν αφορά μόνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που εργάζονται αυτή τη στιγμή στο Δημόσιο αλλά, κατά την άποψη μου, αφορά και το γενικότερο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στην χώρα. Γιατί το Δημόσιο, κατά την προσωπική μου άποψη, πρέπει να δίνει τον τόνο των εργασιακών σχέσεων στη χώρα. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα λυθεί αυτό το θέμα; Και με ποιον τρόπο θα λυθεί, με την έννοια ότι υπάρχουν διαρροές από μία απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και παλαιότερες αποφάσεις του 1ου Τμήματος του ΕΣ που κρίνουν αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων. Πόσο μάλλον την μετατροπή αυτών των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, που, σύμφωνα με πολλές νομικές απόψεις, αντίκειται στο άρθρο 103 του Συντάγματος. Με ποιο τρόπο θα το ξεπεράσετε αυτό;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Στην ερώτησή σας βάζετε δύο ζητήματα. Το ένα, επιτρέψτε μου να σχολιάσω αυτές τις διαρροές. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είτε συμφωνεί κανείς είτε διαφωνεί, πρέπει να συμμορφωνόμαστε με αυτές. Όμως θεωρώ ότι η σπουδή των διαρροών, πριν δούμε την απόφαση , πριν καθαρογραφεί σε διάφορα ΜΜΕ υποκρύπτει προφανή πολιτική σκοπιμότητα και πολλές φορές προκαταλαμβάνεται μία απόφαση της Δικαιοσύνης μέσα από τη διαρροές και τον τρόπο που αυτές χρωματίζουν την απόφαση. Εδώ  είναι ένα άλλο θέμα η παράταση, είναι ένα άλλο θέμα τα δεδουλευμένα των ανθρώπων, δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς σε αυτή τη χώρα που να πιστεύει ότι δεδουλευμένα και ιδίως δεδουλευμένα στο Δημόσιο δεν πρέπει να αποδίδονται στους εργαζόμενους. Άρα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όποια κι αν είναι η απόφαση, αλλά σας λέω περιμένετε να την δούμε, δεν υπάρχει περίπτωση ένας εργαζόμενος στο δημόσιο τομέα της χώρας μας, εγώ λέω και στον ιδιωτικό, έτσι πρέπει να γίνεται, αυτό σημαίνει ευνομούμενη πολιτεία, να δουλεύει και να μην παίρνει τα δεδουλευμένα. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση. Από εκεί και πέρα, εγώ δεν θέλω να υπεισέλθω στο νομικό σκέλος, θέλω να υπεισέλθω στο πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα. Είχαμε για πολλές δεκαετίες στην χώρα, το γνωρίζουμε όλοι αυτό, τη λειτουργία ενός πελατειακού κράτους στα πλαίσια ενός άγονου δικομματισμού που μας κυβερνούσε για πάρα πολλά χρόνια. Το υπουργείο αυτό εδράζεται στην πλατεία Κλαυθμώνος. Γνωρίζετε την ιστορία της πλατείας Κλαυθμώνος. Από τότε που θεσπίστηκε η μονιμότητα στο Δημόσιο, σταμάτησαν τα κλάματα αλλά άρχισαν τα ρουσφέτια. Ενός κομματικού κράτους που το στελέχωσαν τα κόμματα που κυβέρνησαν για 40 και πλέον χρόνια τη χώρα. Και που έχουν το θράσος να μας κουνάνε το δάκτυλο γιατί επιλέγουμε στενούς μας συνεργάτες ανθρώπους της εμπιστοσύνης μας. Ενώ αυτοί έχουν στελεχώσει στρατιές μα δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους μέσα από διαδικασίες κομματικής επιλογής.

Αυτοί οι άνθρωποι πριν από 10 χρόνια, πριν από 20 χρόνια έχουνε μπει μέσα σε μία διαδικασία. Θα τους καταδικάσουμε τώρα αυτούς τους ανθρώπους. Θα μπούμε στη λογική του κ. Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε»; Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Δεν μας ενδιαφέρει τι ψηφίζουν, σε ποιο Θεό πιστεύουν, δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Πρέπει λοιπόν να κάτσουμε και να πάμε σε ένα ορθολογισμό. Τι λέει αυτός ο εξορθολογισμός. Πρώτα απ’ όλα: Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ή βρίσκονται χωρίς αντικείμενο δουλειάς; Αυτό είναι το βασικό που μας ενδιαφέρει. Αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πρέπει να βρούμε τον τρόπο αυτό να το αξιολογήσουμε αντικειμενικά και από εκεί και πέρα να βρούμε το νομικό πλαίσιο μέσα από συναινέσεις, να αποκατασταθούν.  Και εδώ είναι και μία διαδικασία συζήτησης που πρέπει να γίνει και με τους θεσμούς που μας επιτηρούν. Πρέπει να καταλάβουν ότι όταν μιλάμε για ανθρώπους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ουσιαστικά μιλάμε για το υπάρχον ενεργό δυναμικό του δημόσιου τομέα. Δεν μιλάμε για επιπλέον προσλήψεις. Άρα δεν πρέπει να μπούνε μέσα στη διαδικασία του λεγόμενου κανόνα attrition rule, του 1 προς 3, 1 προς 2 που θα μειώνεται όσο βγαίνουμε από την κρίση. Αυτή είναι η συζήτηση. Ανοιχτά, καθαρά και να πάρουν θέση και τα κόμματα που δημιούργησαν το πρόβλημα. Και μας κουνάνε και το δάκτυλο. Και οι εφημερίδες που τα υποστηρίζουν. Και είναι και σοβαρές κάποιες από αυτές. Έγκριτες κατά τα άλλα. Όχι όλες. Κάποιες όμως είναι είναι. Αυτή  είναι η θέση μας, αυτή είναι η στόχευση μας και μ’ αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσουμε σε ένα πολύ σοβαρό, επαναλαμβάνω, πρόβλημα που θα αποκτήσει και κοινωνικές διαστάσεις. Δεν είναι μόνο πολιτικό πρόβλημα.

ΑFTODIOIKISI.GR: