Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Φωτιά: Εκκενώνονται σπίτια στην Ηλεία - Πύρινος «εφιάλτης» στη Φρίξα


 Το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο χωριό Φρίξα - Εκκενώνονται σπίτια στη Σκιλλουντία - Φωτιά και στην Σπιάτζα Ηλείας - «Εχθρός» των πυροσβεστών οι θυελλώδεις άνεμοι

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες δίνουν ως αυτή την ώρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να κατασβήσουν τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 16:40 την Κυριακή (15/04/2018) κοντά στη Φρίξα του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, στην Ηλεία.

Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στη Σκιλλουντία, όπου οι φλόγες άρχισαν να «γλείφουν» τις αυλές σπιτιών, με τους πολίτες να καλούν σε βοήθεια.



Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών. Ειδικότερα, στην περιοχή επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα, ενώ το πυροσβεστικό έργο συνδράμουν οχήματα του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, καθώς και ιδιωτικό βυτιοφόρο. Ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, οι δυνάμεις πυρόσβεσης δεν αποκλείεται να ενισχυθούν περαιτέρω, μέσα στις επόμενες ώρες.



Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ανδριτσαίνας - Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος, «τα μέτωπα της φωτιάς καίνε στις περιοχές Φρίξα, Σκυλλουντία και Καλυβάκια, που βρίσκεται απέναντι από την Αρχαία Ολυμπία».

Όπως πρόσθεσε, «πριν από λίγο οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να σταματήσουν την φωτιά λίγο έξω από τον οικισμό της Σκιλλουντίας, ενώ στη Φρίξα έχει σταματήσει εκεί που υπάρχει η ζώνη προστασίας από την Πυροσβεστική».



Όμως, όπως λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Διονύσης Μπαλιούκος, «αυτό που μας ανησυχεί είναι το γεγονός ότι εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς κατευθύνσεις».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η φωτιά είναι ορατή από εδώ, αλλά είναι μακριά».

Όμως, όπως σημειώνει, «εμείς είμαστε σε επιφυλακή, διότι πνέουν ισχυροί και για αυτό, τόσο ο δήμος, όσο και η Πυροσβεστική έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα».

Επίσης, ο δήμαρχος προσθέτει ότι «υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές στην Ολυμπιακή Ακαδημία και στον αρχαιολογικό χώρο, για την αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς».



Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στη δασική πυρκαγιά στην περιοχή Φρίξα Ηλείας και συνολικά επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα.

Φωτιά και στη Σπιάτζα Ηλείας

Εν τω μεταξύ, πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 21:00 στην περιοχή όπου βρίσκεται το δασύλλιο της Σπιάτζας, κοντά στην πόλη του Πύργου.

Η φωτιά καίει δασική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου και τρία οχήματα της πολιτικής προστασίας.

Καλύτερη η εικόνα στην Αρκαδία

Την ίδια στιγμή, μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 14:20 στην Ποταμιά Φαλαισίας, στο νομό Αρκαδίας, με την τελευταία πληροφόρηση, ωστόσο, από την Πυροσβεστική να αναφέρει πως το έργο της κατάσβεσης είναι αποτελεσματικό.



Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν 14 οχήματα με 38 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα εννέα ατόμων και δύο ιδιωτικά βυτιοφόρα.

Με πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο από patrinews.com, ilialive.gr, patrastimes.gr, και kafeneiomegalopolis.gr