Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Συνέντευξη του προέδρου του Σωματείου στην εφημερίδα Θράκη για τις πυρκαγιές στην Αττική και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε



Malamatenia Alatza «SUPER ΗΡΩΕΣ» ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

Με αφορμή το θέμα του πύρινου εφιάλτη της Αττικής, μίλησε στην «Θ» και ο πρόεδρος του Σωματείου Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Ιωάννης Παπαναστασίου, ο οποίος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον εξοπλισμό, στις «δυνάμεις» και στις…μειωμένες πιστώσεις του Πυροσβεστικού Σώματος.



«ΔΙΠΛΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΜΘ ΣΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ»

«Καταστράφηκαν όλα μέσα σε λίγες ώρες. Από όσο γνωρίζω, υπάρχουν πολλά άτομα που βγήκαν στην θάλασσα για να σωθούν και λόγω του κυματισμού, πολλοί από αυτούς αγνοούνται. Δυναμικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχει κατέβει στην Αττική για ενισχύσεις, με διπλά μάλιστα πληρώματα για να μπορούν να πηγαίνουν εναλλάξ» αναφέρει ο κ. Παπαναστασίου στην «Θ».



ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΕΖΕΤΕΛ – ΣΤΑ ΠΥΡΙΝΑ «ΜΕΤΩΠΑ» ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο πεζετελ, παραμένουν στην Καβάλα, αφού όπως επισημαίνει και ο κ. Παπαναστασίου, σε τέτοιες περιπτώσεις προτιμούν άλλου τύπου αεροπλάνα .

Ωστόσο, μαζί με τους πυροσβέστες και τα οχήματα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πύρινης λαίλαπας, συμμετέχει το πυροσβεστικό ελικόπτερο, που από τις 15 Ιουλίου έχει ως βάση το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.



Η ΦΩΤΙΑ ΕΙΝΑΙ «ΠΟΛΕΜΟΣ»… 

Αναφορικά με τον...μη συντονισμό που καταγγέλλουν όσοι έζησαν από κοντά τα γεγονότα στην Αττική, ο κ. Παπαναστασίου επισημαίνει ότι «η φωτιά στην Αττική ξεκίνησε από την Κινέτα και εκεί έπεσαν όλες οι δυνάμεις. Υπήρχε μετά δεύτερο μέτωπο στον Κάλαμο και ακολούθως τρίτο μέτωπο στο Νταού Πεντέλης, το οποίο και διένυσε στον Βουτζά, την Μάκρη και μπήκε και στην Ραφήνα. Έκανε όλο τον κύκλο και σταμάτησε στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στην θάλασσα. Έκαψε περιουσίες. Όταν μοιράζονται οι δυνάμεις, ο συντονισμός αδυνατεί. Η φωτιά είναι «πόλεμος». Ιδιαίτερα όταν πάει σε κατοικημένη περιοχή, τα πράγματα αλλάζουν. Δεν μπορείς να συντονίσεις και να ξέρεις τι γίνεται σε κάθε τετράγωνο. Εν τω μεταξύ ο αέρας ήταν τόσο δυνατός που σε λίγες ώρες έκαψε τα πάντα. Από την άλλη, δεν είναι τόσο εύκολο να πείσεις τον άλλον να φύγει, όταν εκείνος προσπαθεί να σώσει την περιουσία του. Ο,τι και να του πεις δύσκολα φεύγει. Όταν λοιπόν έχεις τρία μέτωπα σε κατοικημένες περιοχές, αδυνατεί ο «μηχανισμός» και ο συντονισμός».



«ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΖΗΤΙΑΝΟΙ» 

Σε ο,τι αφορά το κομμάτι των πυροσβεστών, του εξοπλισμού τους και των δαπανών, ο πρόεδρος του Σωματείου Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σημειώνει ότι «όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, οι πιστώσεις για το Πυροσβεστικό Σώμα μειώνονται. Αυτό είναι το άσχημο κομμάτι. Φτάνουμε να γινόμαστε ζητιάνοι για να φέρουμε κάποια πράγματα σε πέρας. Μας κάνουν δωρεές τα λάστιχα για να κινηθούν τα οχήματά μας. Έχουμε πολλά προβλήματα και με τον εξοπλισμό και με τα οχήματα. Με αυτά που έχουμε δουλεύουμε. Όπου κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε συμβάντα, το κάναμε και δουλεύουμε το ελάχιστο 24 ώρες.



«100 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΚΑΤΩ ΟΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ»

Αναφορικά με τις πιστώσεις θα σας πω μόνο οτι από το 2009 έως το 2018, αυτές είναι κατά 100 εκατομμύρια ευρώ κάτω και εν τω μεταξύ μειώνεται και το προσωπικό. Το πλέον άσχημο είναι πως λένε ότι υπάρχει υπερπλεονάζον προσωπικό στην πυροσβεστική. Η Ελλάδα έχει τόσα νησιά, τόσα όρη, τέτοιο φυσικό περιβάλλον και ενώ υπάρχουν κλιμάκια που δεν λειτουργούν καθόλου, μας συγκρίνουν με την Σουηδία και την Δανία. Δεν έχουμε ούτε ΤΑ χρήματα, ούτε ΤΟ προσωπικό. Σε τέτοιες στιγμές, όπως αυτές στην Αττική, 20.000 πυροσβέστες να έχεις δεν θα σου φτάσουν».