Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Ενημέρωση για τη συνάντηση του Σωματείου με τον κ. Κουρουμπλή για τη ρύθμισης θεμάτων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, υπό ένταξη συναδέλφων Εποχικών Πυροσβεστών στον πίνακα Επιλαχόντων Επιτυχόντων και Συμβασιούχους Πυροσβέστες εκτός ρύθμισης

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  ΘΡΑΚΗΣ  
&  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΝΟΜΙΜΑ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ  ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗ  :(246/03  1924 ΕΜ 278/03) ΕΔΡΑ : ΚΟΜΟΤΗΝΗ  ΔΙΕΥΘYΝΣΗ :  ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ - 4η ΕΜΑΚ
Τ.Κ 69100 
ΦΑΞ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ :   2510 611302                       
Blog : pyrosvestesamth.blogspot.gr         

 E mail : ipapanast@gmail.com








ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 53                                                                       ΚΟΜΟΤΗΝΗ :   02/05/2019

ΠΡΟΣ : ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ  




ΘΕΜΑ : ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
Σήμερα 2/5/2019 στα πλαίσια περιοδείας του πρώην Υπουργού και νυν  υποψηφίου Ευρωβουλευτή κ. Παναγιώτη Κουρουπλή,  κατά την επίσκεψη του στην ΠΥ Καβάλας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Σωματείου, τον οποίο ενημερώσαμε ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των 876 ΠΠΥ και η πρόσληψη των συναδέλφων Συμβασιούχων Πυροσβεστών .

Τον ευχαριστήσαμε για την συμβολή του εκ μέρους όλων των συναδέλφων στην υλοποίηση των αρχικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης και  του θέσαμε - προτείναμε  διατάξεις  ρύθμισης θεμάτων που χρονίζουν και αφορούν Πυροσβέστες   Πενταετούς Υποχρέωσης, υπό ένταξη συναδέλφων  Εποχικών Πυροσβεστών  στον πίνακα Επιλαχόντων Επιτυχόντων ΠΠΥ αλλά και Εποχικών Πυροσβεστών  εκτός ρύθμισης  .

Ο κ. Κουρουμπλής έλαβε επιστολή ενημέρωσης και δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην Υπουργό κα. Γεροβασίλη τα όσα ειπώθηκαν στη κατ ιδίαν συνάντηση μας και να ζητήσει να πραγματοποιηθεί    συνάντηση με την αρμόδια Υπουργό Προστασίας του Πολίτη στην οποία θα παραβρεθεί, ώστε τα παρακάτω  θέματα να επιλυθούν άμεσα .



Προτεινόμενες Διατάξεις  και ρύθμισης θεμάτων Πυροσβεστών  Πενταετούς Υποχρέωσης, υπό ένταξη συναδέλφων Εποχικών Πυροσβεστών στον πίνακα Επιλαχόντων Επιτυχόντων και Συμβασιούχους Πυροσβέστες εκτός ρύθμισης  


1. Προτεινόμενη διάταξη  ρύθμισης θεμάτων Πυροσβεστών  Πενταετούς Υποχρέωσης που διανύουν την δεύτερη 5ετή θητεία για την εξασφάλιση  συνέχισης του εργασιακού τους βίου μέχρι την συνταξιοδότησή τους

α) Οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης μετά την ανανέωση στις 10/02/2017, ήδη διανύουν την δεύτερη 5ετή θητεία τους, η οποία λήγει στις 10/02/2022. Βάσει της διάταξης της παραγράφου 7 του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011 δεν προβλέπεται άλλη ανανέωση, οπότε και δεν εξασφαλίζεται η συνέχιση του εργασιακού τους βίου μέχρι την συνταξιοδότησή τους. Εάν λάβουμε δε υπόψη μας το μέσο όρο ηλικίας των υπαλλήλων αυτών που κατά τον χρόνο λήξης και της δεύτερης πενταετούς θητείας τους θα είναι άνω των 52 ετών, τις παρούσες συνθήκες περί εύρεσης εργασίας όσων σήμερα είναι άνω των 50 ετών, τις αυξημένες ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος σε προσωπικό για την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών του και την εμπειρία που αυτοί οι υπάλληλοι διαθέτουν ειδικά στις δασικές πυρκαγιές, είναι απαραίτητη η νομοθετική πρόβλεψη της εξασφάλισης και σε αυτούς τους υπαλλήλους της συνέχισης της εργασίας τους, όπως άλλωστε έγινε και για τους συναδέλφους ΠΠΥ της παραγρ. 8 του ιδίου νόμου που είχαν τα προβλεπόμενα προσόντα (όριο ηλικίας, απολυτήριο Λυκείου και αξιολόγηση της υπηρεσίας τους ως ΠΠΥ) και μονιμοποιήθηκαν.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ  ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο ………..

α)   Η παρ. 7 του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011 όπως ισχύει, συμπληρώνεται, ως εξής:

7.         α)  Η ανανέωση της θητείας των Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, στην οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπαίδευσης, γίνεται, μετά από αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται έξι τουλάχιστον μήνες πριν τη συμπλήρωση της 5ετίας, εφόσον κριθούν ικανοί από το αρμόδιο Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Πυροσβεστών. Η κρίση του Συμβουλίου βασίζεται στις εκθέσεις ικανότητας που συντάσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 11. Κατά την αξιολόγηση λαμβάνεται ιδίως υπόψη η βαθμολογία της εργατικότητας και υπηρεσιακής απόδοσης, της πειθαρχικότητας και της υγείας των υποψηφίων. Δεν επιτρέπεται η ανανέωση της θητείας Πυροσβέστη πενταετούς υποχρέωσης, ο οποίος δεν έχει αξιολογηθεί έστω και σε μία από τις εκθέσεις ικανότητας με το γενικό χαρακτηρισμό τουλάχιστον «καλώς». Κατά των αρνητικών αποφάσεων επιτρέπεται προσφυγή ενώπιον του οικείου Δευτεροβάθμιου Συμβουλίου Πυροσβεστών. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη καθορίζεται η διαδικασία υποβολής της αίτησης ανανέωσης της θητείας και τα όργανα στα οποία υποβάλλεται, η προθεσμία άσκησης προσφυγής, τα όργανα και η διαδικασία ανανέωσης της θητείας ή της απόλυσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται και τα αντίστοιχα θέματα που αναφέρονται στην κατά την επόμενη παράγραφο ένταξη των Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.
β) Οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης που θα συμπληρώσουν τη δεύτερη κατά σειρά πενταετή θητεία τους και εφόσον το επιθυμούν, δύνανται κατόπιν αίτησής τους που θα υποβληθεί έξι μήνες πριν την συμπλήρωση της δεύτερης αυτής θητείας να ανανεώσουν την θητεία τους ως Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης μέχρι την συνταξιοδότησή τους, εφόσον κριθούν ικανοί από το Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Πυροσβεστών και με βάση όσα ισχύουν στην ανωτέρω παράγραφο για την ανανέωση της δεύτερης θητείας. Για τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης που κατέχουν απολυτήριο Λυκείου, το τυπικό αυτό προσόν θα ληφθεί υπόψη για τη μισθολογική τους κατάταξη από την ανανέωση της θητείας τους μέχρι την συνταξιοδότησή τους.



2. Υπό ένταξη συναδέλφων Εποχικών Πυροσβεστών στον πίνακα Επιλαχόντων Επιτυχόντων


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ 
Άρθρο
Θέματα αρμοδιότητας Πυροσβεστικού Σώματος

Στο άρθρο 15 του Ν. 3938/2011 (Α΄61) όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος με αύξοντα αριθμό 21 ως ακολούθως :
21) Οι Εποχικοί Πυροσβέστες που είχαν τη συγκεκριμένη ιδιότητα για οκτώ (8) αντιπυρικές περιόδους, κατ΄ ελάχιστον από το έτος 2009 έως το έτος 2018 και πληρούν όλες τις λοιπές προϋποθέσεις της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 3938/2011 (Α΄61), όπως ισχύει,  εντάσσονται κατ’ εξαίρεση στο τέλος των πινάκων επιλαχόντων επιτυχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης κατόπιν  υποβολής  αίτηση τους, συνοδευόμενης από βεβαίωση  προϋπηρεσίας, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη καθορίζονται οι όροι εφαρμογής της παρούσας διάταξης.

β) Θεωρούμε ότι αυτή η αδικία που υπέστησαν τότε οι Εποχικοί Πυροσβέστες  που προσελήφθησαν το 2009 και το 2008, αν συμπεριλάβουμε και όσους έχουν αποκτήσει το απολυτήριο τίτλου Γυμνασίου μετά την ισχύ του Ν. 4249/2014 και πληρούν ταυτόχρονα τις λοιπές προϋποθέσεις και προσόντα της παρ. 3 του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011,  με την παραπάνω  ρυθμιστή  που πέρασε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας αποκαθιστάτε και θα πρέπει  να  αξιοποιηθούν άμεσα ως ΠΠΥ, μετά την  σημερινή πρόσληψη στις 2/5/2019 των 876 νέων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης,  προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. 



3. Ρύθμιση θεμάτων Εποχικών Πυροσβεστών εκτός ρύθμισης της παρ. 3 του άρθ. 15 του Ν. 3938/2011

 γ) Θεωρούμε ότι ένας μικρός αριθμός Εποχικών  Πυροσβεστών  που δεν έχουν τα κριτήρια της παρ. 3 του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011, αλλά  έχουν πολυετή εμπειρία και  εξακολουθούν μέχρι σήμερα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δύσκολο έργο της δασοπυρόσβεσης ως Εποχικοί Πυροσβέστες  στο Πυροσβεστικό Σώμα, συμβάλλοντας έτσι στην εύρυθμη λειτουργία του,  μπορούν να αξιοποιηθούν μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, ως προσωπικό του Π.Σ. που θα διατίθεται, πέραν των προβλεπόμενων καθηκόντων του, για την υποβοήθηση και υποστήριξη δράσεων προληπτικής πυροπροστασίας και πολιτικής προστασίας προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. 

Όπως αυτό προβλέπεται στο Ν. 4249/2014 άρθρο 92 παρ. 3  εδάφιο ιβ και ισχύει .
Που  ορίζει, με απόφαση του Αρχηγού Π.Σ. και μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, προσωπικό του Π.Σ. που διατίθεται, πέραν των προβλεπόμενων καθηκόντων του, για την υποβοήθηση και υποστήριξη δράσεων προληπτικής πυροπροστασίας και πολιτικής προστασίας. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται και εξειδικεύονται τα καθήκοντα του παραπάνω διατιθέμενου προσωπικού υπό μορφή ειδικού καθηκοντολογίου. Το εν λόγω προσωπικό κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου αναλαμβάνει πυροσβεστικά καθήκοντα.



                                                                        Με τιμή το                                                                                        
                                                Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου

            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                      Ο  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 


ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                              ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
    κιν.  6948401282  & *750942                                                                                κιν. 6948775363