Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Ενημέρωση μελών του Σωματείου για την αναβολή του δικαστηρίου που αφορά τις αγωγές για την ηλικιακή διάκριση



Σωματείο Πυροσβεστών Μακεδονίας Θράκης &  Βορείου Αιγαίου


ΑΠ.  121                        Κομοτηνή 20/09/2019

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ 

Συνάδελφοι μετά από ενημέρωση από το δικηγορικό γραφείο της κα. Τσίπρας η οποία έχει αναλάβει τις αγωγές που έχουμε καταθέσει το 2017, σας γνωρίζουμε ότι το δικαστήριο για την ηλικιακή διάκριση μονιμοποίησης των ΠΠΥ άνω 40 ετών, που ήταν προγραμματισμένο να εκδικαστεί τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019, αναβάλλεται για τρίτη φορά από την έδρα και η νέα δικάσιμος που έχει οριστεί είναι για τις 10 Φεβρουαρίου 2020 .
Για οποία εξέλιξη προκύψει θα σας ενημερώσουμε ...

Απόσπασμα των προτάσεων μας.
  Λόγω της ανωτέρω ομοιότητας των περιπτώσεων μεταξύ των πενταετούς θητείας πυροσβεστών και των μονίμων συναδέλφων τους, κατέστη δυνατή η, κατά την παρ. 8 του αρθ. 15 Ν. 3938/2011, μεταφορά των πενταετούς θητείας πυροσβεστών στο μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, με βαθμό του Πυροσβέστη και κατόπιν συμφώνου γνώσης από το αρμόδιο Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Πυροσβεστών σχετικά με την ικανότητά τους. Πέραν των τυπικών κριτηρίων ορίστηκε όλως αυθαιρέτως και αντισυνταγματικώς ως ηλικιακό όριο τοποθέτησης το 40ο έτος της ηλικίας, το οποίο, μετά την τροποποίηση της § 8 του ως άνω άρθρου 15 με το άρθρο 98 § 1 ν. 4249/2014, έπρεπε να μην έχουν υπερβεί οι υποψήφιοι «κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης πρόσληψης τους».

 Στην προκειμένη περίπτωση, δεν προκύπτει ευθέως ο σκοπός, ο οποίος εξυπηρετείται με την θέσπιση του συγκεκριμένου ηλικιακού περιορισμού ούτε και προκύπτει, ότι δεν υπάρχει άλλο εναλλακτικό, λιγότερο αυστηρό μέσο από την ηλικία, που να μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού. Και τούτο διότι, ως ΠΠΥ απασχολούνται και άτομα ηλικίας άνω των 47 ετών σήμερα [εάν υπερέβαιναν την ηλικία των 40 ετών κατά την υποβολή της αίτησης τους για ένταξη στην κατηγορία ΠΠΥ], τα άτομα αυτά ασκούν επαγγελματικά καθήκοντα ανάλογα με αυτά των μονίμων πυροσβεστών και η ικανότητα άσκησης εκ μέρους τους των καθηκόντων αυτών, αλλά και η εκτίμηση της εν γένει κατάστασης της υγείας τους, κρίνεται από τα αρμόδια συλλογικά όργανα [αρμόδια συμβούλια πυροσβεστών] ανεξαρτήτως της ηλικιακής ομάδας στην οποία ανήκουν». 
Ο ισχυρισμός του καθ’ ου, ότι το θεσπιζόμενο όριο ηλικίας είναι δικαιολογημένο εξαιτίας των απαιτήσεων της εργασίας μας, θα μπορούσε να θεωρηθεί βάσιμος μόνο στην περίπτωση, που σε καθήκοντα είτε Πυροσβέστη Πενταετούς Υποχρεώσεως είτε σε καθήκοντα μονίμου Πυροσβέστη απασχολούνταν μόνο συνάδελφοι μας, η ηλικία των οποίων δεν υπερέβαινε το 40ο έτος. Αντιθέτως, όπως και ανωτέρω εκτίθεται, άπαντες οι αιτούντες απασχολούμαστε σε θέσεις μάχιμες, παρέχουμε τις ίδιες υπηρεσίες με τους μονίμους συναδέλφους μας και η υπηρεσία συνεχίζει να μας απασχολεί ασχέτως της ηλικίας μας, αξιολογώντας την φυσική και σωματική μας καταλληλότητα μέσω της εξέτασης και εκτίμησης της φυσικής μας καταστάσεως, όπως ακριβώς πράττει και στην περίπτωση των μονίμων πυροσβεστών.