Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Ενημέρωση μελών για την σύσκεψη με το Γενικό Γραμματέα κ. Χαρδαλιά

Η εικόνα ίσως περιέχει: 16 άτομα, περιλαμβάνονται οι Θεόφιλος Κετίκογλου, Antonis Karadimitriou, Kostas Papantonis, Γιώργος Σοφός, Apostolis Pirgiotis, Δημήτρης Γιαννολόπουλος, Βασιλης Βρεκος, Giannis Papanastasiou και Αθανάσιος Διαμαντάκης, , τα οποία χαμογελούν, εσωτερικός χώρος



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  ΘΡΑΚΗΣ  
&  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΝΟΜΙΜΑ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ  ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗ  :(246/03  1924 ΕΜ 278/03) ΕΔΡΑ : ΚΟΜΟΤΗΝΗ  ΔΙΕΥΘYΝΣΗ :  ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ - 4η ΕΜΑΚ
Τ.Κ 69100 
ΦΑΞ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ :   2510 611302                       
Blog : pyrosvestesamth.blogspot.gr         
E mail : ipapanast@gmail.com






ΠΡΟΣ : 1.  ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 227                                                                  ΚΟΜΟΤΗΝΗ :  14 /01/2019


ΘΕΜΑ :  Ενημέρωση μελών για την σύσκεψη  με το Γενικό Γραμματέα κ. Χαρδαλιά 

Συνάδελφοι, χθες Δευτέρα 13/01/2020, ολοκληρώθηκε  η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο «Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων», που περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και την αναβάθμιση του εθελοντισμού .
Το σχέδιο νόμου για τον, αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση στις 30 Ιανουαρίου 2020.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας λάβαμε πρόσκληση για σήμερα  14/01/2020 και ώρα  14:00 να παραβρεθούμε στη Γενική Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας όπου και πραγματοποιήθηκε συνάντηση Σωματείων του κλάδου μας με το Γ.Γ.Π.Π. κ. Χαρδαλιά και το νομικό επιτελείο του, προς ενημέρωση μας αλλά και τοποθετήσεων μας επί των άρθρων, πέραν της διαβούλευσης με σκοπό τις τελευταίες επισημάνσεις – διορθώσεις,  πριν την κατάθεση του στη Βουλή  .

Η εικόνα ίσως περιέχει: 8 άτομα, περιλαμβάνεται ο Βασιλης Βρεκος, άτομα κάθονται και εσωτερικός χώρος

Η συνάντηση διήρκησε 2:30 ώρες και θέσαμε όλα τα θέματα που αφορούν Συμβασιούχους Πυροσβέστες, Επιλαχόντες, Πενταετής Πυροσβέστες και Μόνιμους Πυροσβέστες .

Στο χρονικό διάστημα αυτό, δόθηκε η δυνατότητα να τοποθετηθούμε να συζητήσουμε και να πάρουμε απαντήσεις για το τι είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί στην παρούσα φάση  και τι όχι, αλλά και τους λόγους.

Το συγκεκριμένου νομοσχέδιο είναι στην κατεύθυνση επίλυσης χρόνιων ζητημάτων που αφορούν το χαμηλόβαθμο προσωπικό του Πυροσβεστικού  Σώματος, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο  για κάποιες αναγκαίες βελτιώσεις . 
Συμπερασματικά αυτά που θα υλοποιηθούν με την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμο είναι :

1. Εξαλείφεται το ηλικιακό όριο ηλικίας, έτσι οι Εποχικοί Πυροσβέστες που είχαν τις προβλεπόμενες αντιπυρικές περιόδους από το 2009 και μετά (ανεξαρτήτως ηλικίας) τίθενται στο τέλος του πίνακα επιλαχόντων – επιτυχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης .
Η ρύθμιση αφορά άτομα, τα οποία απορρίφθηκαν για τυπικούς λόγους, οπότε με την εν λόγω διάταξη δεν χάνουν το δικαίωμα ένταξης τους στο τέλος του πίνακα, ο οποίος είναι σε ισχύ μέχρι το τις 31/12/2020, όπως αναφέρετε …   2. Η παρ. 21 του άρθρου 15 του ν. 3938/11 αντικαθίσταται ως ακολούθως:  «21. Εποχικοί Πυροσβέστες, που είχαν τη συγκεκριμένη ιδιότητα από το έτος 2009 έως και το έτος 2018 και κατέχουν τουλάχιστον απολυτήριο τίτλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης και ειδικότερα απολυτήριο τριτάξιου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει  μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου, ή ισοδύναμο απολυτήριο τίτλο κατώτερης τεχνικής σχολής του ν.δ. 580/1970 ή απολυτήριο τίτλο Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, του άρθρου 1 του ν. 2817/2000, εντάσσονται κατ’ εξαίρεση, στο τέλος του πίνακα επιλαχόντων επιτυχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, κατόπιν αίτησής τους, συνοδευόμενης από βεβαίωση προϋπηρεσίας, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος σχεδίου νόμου». 

2. Ανανέωση 5ετιων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, με την απαλοιφή  της έννοιας της δυνητικής ανανέωσης (η οποία μπορεί να ανανεώνεται) μετά το πέρας της 5ετίας  και πλέον ορίζεται ρητά ότι η Πενταετή Θητεία << ανανεώνεται υπό τους όρους και προϋποθέσεις της παρ. 7 >> , σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος όπως αναφέρετε … 1. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 15 του ν. 3938/2011 (Α΄ 61) τροποποιείται ως εξής:
«2. Ως Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου για πενταετή θητεία, η οποία ανανεώνεται υπό τους όρους και προϋποθέσεις της παρ. 7, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος,


3. Κατοχύρωση του 24ώρου (πλήρους ωραρίου) για την υπερωριακή απασχόληση, εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες καθώς και εργασία κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες των 2.500 υπηρετούντων  Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης με την ψήφιση  του νομοσχεδίου, όπως αναφέρετε … ( Όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, το πυροσβεστικό προσωπικό και οι Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης τελούν σε διαρκή ετοιμότητα για την εκπλήρωση της αποστολής τους. Για το σκοπό αυτό, οι Υπηρεσίες λειτουργούν σε 24ωρη βάση, όλες τις ημέρες του έτους, ενώ, το πυροσβεστικό προσωπικό και οι Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης θεωρούνται ότι βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η επέμβασή τους) .

4. Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων – αποσπάσεων – μετακινήσεων Πυροσβεστών Πενταετούς  Υποχρέωσης .  
Για τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης εφαρμόζονται οι διατάξεις περί μεταθέσεων των άρθρων 153, 154 και 156 και μόνο για τις οριζόμενες σε αυτά περιπτώσεις. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της ως άνω παραγράφου, είναι υποχρεωτικές για τον Αρχηγό και κοινοποιούνται με απόφασή του   Για την ίδια κατηγορία προσωπικού εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις των άρθρων 160 παρ. 1 περίπτ. β’ και παρ. 3, καθώς και του άρθρου 161.
 Οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης δεν λαμβάνουν μόρια.

5. Οι συνάδελφοι που μονιμοποιήθηκαν, θα πρέπει να γνωρίζουν , ότι θα ενταχθούν στο σύστημα μεταθέσεων , όπως είναι το νόμιμο και το ορθό, αλλά με την διαβεβαίωση ότι η προϋπηρεσία τους θα μετράει από της 10-2-2012 , ημερομηνία ένταξης τους ως Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης. 

6. Παρά το ότι πρέπει να προσμετρηθεί και η προϋπηρεσία που έχουν ως Συμβασιούχοι Πυροσβέστες , λόγω του ότι και ίδιος είναι ο φορέας εργασίας τους, και το αντικείμενο εργασίας τους είναι Πυροσβεστικού περιεχομένου, και το οποίο προσπαθούμε να το πετύχουμε να ενταχθεί στο παρόν νομοσχέδιο. 

7. Επίσης μετά την  ψήφιση του νομοσχέδιου , θα έχουν το δικαίωμα να δώσουν εξετάσεις για την σχολή Αρχιπυροσβεστών.

8.  Το αμετάθετο θα ισχύει μετά τη συμπλήρωση 26 ετών πραγματικής υπηρεσίας ή τη συμπλήρωση του 51ου έτους της ηλικίας .

Η εικόνα ίσως περιέχει: 8 άτομα, περιλαμβάνεται ο Giannis Papanastasiou, άτομα κάθονται και εσωτερικός χώρος

Πέραν του σχεδίου νόμου, έγινε συζήτηση με τον Γ.Γ.Π.Π. κ. Χαρδαλιά και για τους 179  συναδέλφους Επιλαχόντες του πίνακα αλλά και τους υπόλοιπους  Πυροσβέστες  Εποχικής Απασχόλησης που προσελήφθησαν το 2003 (παλιούς) και 2019 (νέους), και σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Α)  Όσο αφορά τους 179 συναδέλφους  του 2009 εντός του πίνακα που πληρούν τα κριτήρια που ορίζει ο ν. 3938/2011, θα τους απορροφήσουν ως ΠΠΥ, μέχρι την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου .

Β)   Πρόβλεψη του 24ώρου (πλήρους ωραρίου) για την υπερωριακή απασχόληση, εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες καθώς και εργασία κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες και για τους 179  Επιλαχόντες του πίνακα που θα ενταχθούν ως Πυροσβέστες  Πενταετούς Υποχρέωσης  . 

Γ) Δυνατότητα επαναπρόσληψης για τα έτη 2020, 2021, 2022, και 2023, όσων προσλήφθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα, το 2003 . Για τους οποίους ξεπεράστηκε  ο σκόπελος  του Ν. 4533/18 άρθρο 11 και (της σχετικής προηγούμενης γνωμοδότησης του ΣΤΕ)  η δυνατότητα εκ νέου πρόσληψης  δεν μπορούσε να επεκταθεί πέραν των 17 συμβατικών περιόδων δηλαδή όχι πέραν του 2019 . 

Δ) Δυνατότητα επαναπρόσληψης για τα έτη 2020, 2021, 2022, και 2023, όσων προσλήφθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα κατά το έτος 2019 .

Ε) Δυνατότητα πρόσληψης νέου προσωπικού εποχικής απασχόλησης για έως 6 μήνες ετησίως με δικαίωμα επαναπρόσλησης έως 5 συνεχείς αντιπυρικές περιόδους .


                                                             Με τιμή για το                                                              
                                                Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου

            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Ο  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                         ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
      κιν.  6948401282  & *750942                                                            κιν. 6948775363