Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Υπόμνημα Προτάσεων του Σωματείου προς τη Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης για την απαλοιφής διακρίσεων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης επί του Νομοσχεδίου

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  ΘΡΑΚΗΣ  
&  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΝΟΜΙΜΑ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ  ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗ  :(246/03  1924 ΕΜ 278/03)       ΕΔΡΑ : ΚΟΜΟΤΗΝΗ
ΔΙΕΥΘYΝΣΗ :  ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  & ΘΡΑΚΗΣ - 4η ΕΜΑΚ      Τ.Κ 69100       
ΦΑΞ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ :   2510 611302
Blog : pyrosvestesamth.blogspot.gr         
E mail : ipapanast@gmail.com

                     

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          
ΑΡ.  ΠΡΩΤ :  243                                                                      ΚΟΜΟΤΗΝΗ :   27/01/2020


ΠΡΟΣ :  Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης 

ΘΕΜΑ:  Υπόμνημα Προτάσεων απαλοιφής διακρίσεων  Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης επί του Νομοσχεδίου Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος 

Ένα ακόμα νομοσχέδιο που αφορά την οργάνωση  και αναδιάρθρωση του Πυροσβεστικού Σώματος σύμφωνα πάντα με τις τρέχουσες ανάγκες του, το τέταρτο κατά σειρά στα 22 αυτά χρόνια, από την ανάθεση της δασοπυρόσβεσης από το Πυροσβεστικό Σώμα  το 1998, το οποίο ρυθμίζει και θέματα που αφορούν το κατώτατο  προσωπικό, το οποίο ήταν και είναι απαραίτητο για τις ανάγκες του αντιπυρικού σχεδιασμού της χώρας και όχι μόνο,  ως έμπειρο προσωπικό μεταφέροντας την τεχνογνωσία κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών ,  από τα δασαρχεία στο Πυροσβεστικό Σώμα   .

Η χώρα μας, την τελευταία δεκαετία έχει βιώσει τις τραγικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η οποία επιφέρει την απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών από μεγάλης έκτασης και έντασης φυσικές καταστροφές. Τις κρίσιμες αυτές στιγμές αντιμετώπισης της όποιας καταστροφής, απαιτείται η συστράτευση όλου του προσωπικού, οι δε ρόλοι θα πρέπει να είναι διακριτοί και να αποτυπώνονται  με σαφήνεια στο νομικό πλαίσιο που τους διέπει. 

Θεωρούμε η όποια κατηγοριοποίηση προσωπικού, την κρίσιμη ώρα της μάχης,  ότι δυσχεραίνει κατά πολύ το επιχειρησιακό έργο και την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι βραχίονας της  Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας. Στα 22 αυτά χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από την Πολιτεία, πάντα μετά από μεγάλες καταστροφές να διορθωθούν κάποιες «αστοχίες» και αδικίες χρόνων, που αφορούσαν το κατώτατο αυτό προσωπικό, το οποίο τότε εργαζόταν με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου 5-8μηνης διάρκειας και από το 2012 έως και σήμερα ως Πυροσβέστες 5ετούς Θητείας, στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η εργασία τους για όλο το χρόνο.  

Παρόλα αυτά σήμερα, μετά τη συμπλήρωση 8 χρόνων  λειτουργίας του θεσμού του Πενταετή Πυροσβέστη, το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος συνεχίζει να διακρίνεται, σε Πυροσβεστικό Προσωπικό και Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, προσωπικό με ελλιπή καθήκοντα (κυρίως στα χαρτιά και όχι στην πράξη) και κατ΄ εξαίρεση, (όταν συντρέχουν ειδικοί ή έκτακτοι υπηρεσιακοί λόγοι που δυσχεραίνουν ουσιωδώς την άσκηση του επιχειρησιακού έργου και την αποτελεσματικότητα του πυροσβεστικού μηχανισμού, επιτρέπεται, μόνο για την αντιμετώπιση αυτών, να διατίθενται και σε κύριες πυροσβεστικές δράσεις) και τέλος είναι ένστολο προσωπικό αλλά χωρίς καμιά βαθμολογική εξέλιξη, μολονότι σήμερα από το έτος 2012, ένας μεγάλος αριθμός αυτών (άνω των 1.550) διανύουν ήδη την δεύτερη πενταετία που θα λήξει το 2022.

Ενώ τόσο το πυροσβεστικό προσωπικό όσο και οι Πενταετείς Πυροσβέστες, βάσει του νόμου,  καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις Γενικών  Καθηκόντων, εργάζονται με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, είναι ένστολο προσωπικό, έχουν υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας που χορηγείται από το Πυροσβεστικό Σώμα  ,  έχουν κοινή αποστολή και έργο, υπηρετούν σε μάχιμες θέσεις, πάντα στη πρώτη γραμμή, πυρός – θεομηνίας – διάσωσης,  εργάζονται με το ίδιο ωράριο (24ώρο), υπό τις ίδιες συνθήκες εργασίας (νύκτα, υπερωριακά, αργίες) και υπόκεινται στο ίδιο πειθαρχικό καθεστώς,  αντιμετωπίζονται όμως ως το κατώτατο προσωπικό, χωρίς δυνατότητα  υπηρεσιακής και επαγγελματικής εξέλιξης στο Πυροσβεστικό Σώμα,  ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και τις γνώσεις τους, με λιγότερα δικαιώματα (από υποχρεώσεις), με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι Πενταετείς Πυροσβέστες να στερούνται αδικαιολόγητα το δικαίωμα της επαγγελματικής - υπηρεσιακής ανέλιξης και να αντιμετωπίζονται άνισα ως «κατώτερο» προσωπικό σε σχέση με το  μόνιμο Πυροσβεστικό Προσωπικό.  Ακόμα και οι εθελοντές πυροσβέστες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Πυροσβεστικό Σώμα, ανάλογα με τα χρόνια της εθελοντικής προσφοράς τους, λαμβάνουν βαθμολογική εξέλιξη. 
Σύμφωνα με όλα τα ελληνικά λεξικά,  πυροσβεστικό προσωπικό σημαίνει το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται στην ίδια  πυροσβεστική υπηρεσία και έχει σχέση με την κατάσβεση των πυρκαγιών. 

Θεωρούμε, ευκαιρία την κατάθεση του συγκεκριμένου Νομοσχέδιου που θα ρυθμίσει θέματα οργάνωσης και προσωπικού Πυροσβεστικού Σώματος, για τις επόμενες δεκαετίες, ότι πρέπει να ρυθμιστούν και οι όποιες  παθογένειες υπάρχουν και αφορούν τους Πενταετείς Πυροσβέστες,  παθογένειες που οφείλονται στον τρόπο λειτουργίας του θεσμού  και στο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο δεν τον θωρακίζει επαρκώς.

Έτσι πάντα με γνώμονα την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του υπάρχοντος έμψυχου δυναμικού χωρίς διακρίσεις, πρέπει να επιτευχθεί η μέγιστη αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού, να δοθούν ίσες ευκαιρίες , ώστε  μέσα από την ενσωμάτωση των Πενταετών  Πυροσβεστών στο Πυροσβεστικό Προσωπικό όπου ανήκουν, να αρθούν οι όποιες διακρίσεις, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης.

Και να αντιμετωπισθούν τα όποια προβλήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα στην άσκηση των καθηκόντων μας και την διαφορετική μεταχείριση ως προσωπικό κατώτερης κατηγορίας .

Θεωρούμε επίσης ότι είναι ευκαιρία να ληφθούν υπόψιν σας οι  προτάσεις μας, που σκοπό έχουν  να ενσωματωθούν στο σχέδιο νόμου και να υλοποιηθούν,  ώστε να αποκατασταθεί και να καταξιωθεί ο θεσμός του Πυροσβέστη Πενταετούς Υποχρέωσης  στο  Πυροσβεστικό Σώμα , όπως  αρμόζει σε αυτό, και όπως λειτουργεί στις Ένοπλες  Δυνάμεις και στην Ελληνική Αστυνομία, ώστε  να επέλθει η πραγματική ενσωμάτωση  και  η αναγνώριση της πολύχρονης προσφοράς και εμπειρίας  .

Στο Νομοσχέδιο με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις» , που συμπεριλαμβάνει ρυθμίσεις και για το κατώτατο προσωπικό.

Προτείνουμε :

1. Την ενσωμάτωση των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης στο Πυροσβεστικό προσωπικό όπου και ανήκουμε πραγματικά, διότι εκτελούμε τα ίδια καθήκοντα με το υπόλοιπο Προσωπικό, και σύμφωνα με τα οριζόμενα των παραγράφων 3 & 5 του Άρθρου 76 ισχύουν και για την κατηγορία μας.

2. Την ανάθεση στους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης των ίδιων καθηκόντων που ασκεί και το υπόλοιπο Πυροσβεστικό Προσωπικό, καθήκοντα που ουσιαστικά ασκούν, χωρίς εξαιρέσεις του τύπου «όταν συντρέχουν ειδικοί ή έκτακτοι υπηρεσιακοί λόγοι …. να διατίθενται και σε κύριες πυροσβεστικές δράσεις»  όπως ορίζει η παρ. 3 του άρθρο 98  του  Ν 4249/2014.

3. Την αντίστοιχη εφαρμογή και για τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης του νόμου που αφορούσε την Βαθμολογική Εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών .
Εφαρμογή του αντίστοιχου νόμου που αφορούσε την εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών . Ν. 2936/01    (ΦΕΚ 166 Α΄/25-7-01)  Επαγγελματίες Οπλίτες και άλλες διατάξεις.

Άρθρο 8    Βαθμοί - Προαγωγές 
Οι Επαγγελματίες Οπλίτες μπορούν να προαχθούν στους βαθμούς του δεκανέα, λοχία, επιλοχία και αρχιλοχία και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Για τον υπολογισμό των παραπάνω βαθμολογικών  προαγωγών να λογίζεται ως πραγματική υπηρεσία η υπηρεσία ως επαγγελματία οπλίτη στις `Ένοπλες  Δυνάμεις  , συνεπώς αντίστοιχα μπορεί να εφαρμοστεί και  στο Πυροσβεστικό Σώμα .



                                                              Με τιμή για το                                                            
                                                Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου



            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Ο  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                         ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
   κιν.  6948401282  & *750942                                                κιν. 6948775363