Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

29-01-2014: Παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2014 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη»

Το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου κατατίθεται σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτης κ. Νίκος Δένδιας παρουσίασε σήμερα στους εκπροσώπους του Τύπου το Σχέδιο Νόμου: «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη».

Στην παρουσίαση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου. Την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος παρουσίασαν αναλυτικά ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Αστυνόμος Α΄ Χρήστος Παρθένης και ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Επιπυραγός Νικόλαος Τσόγκας, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων έχει ως στόχο την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης των Σωμάτων Ασφαλείας και των Υπηρεσιών τους, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, με την καλύτερη δυνατή σχέση κόστους - αποτελέσματος.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτης κ. Νίκος Δένδιας κατά την ομιλία του ανέπτυξε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

«Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ στην παρουσίαση του νομοθετήματος, το οποίο για εμάς στο Υπουργείο, για την Κυβέρνηση, για την ελληνική κοινωνία αν μου επιτρέπετε να πω, έχει μία πολύ μεγάλη σημασία. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα, το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει συνολικά τον τρόπο λειτουργίας και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Και πρόκειται στην πραγματικότητα να ρυθμίσει και την Υπηρεσία Ασύλου και την Αρχή Προσφυγών, δηλαδή, το συνολικό πλέγμα το οποίο αφορά το μεταναστευτικό στην Ελλάδα και κυρίως διαχειρίζεται τις παράνομες μεταναστευτικές ροές.

Είναι ένα πολύ μεγάλο νομοθέτημα επακόλουθο της ολιστικής προσέγγισης. Το πρώτο τμήμα του αφορά το ίδιο το Υπουργείο. Νομίζω ότι ξέρετε όλοι ότι στην πραγματικότητα το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη υπήρχε ως ένα κέλυφος, το οποίο εκμεταλλευόταν τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για να υπάρχει ως Υπουργείο. Δεν είναι αυτή η ορθή αντίληψη για ένα Υπουργείο του 21ου αιώνα, με αυτές τις αρμοδιότητες.

Με αυτό το νομοθέτημα λοιπόν, ιδρύεται στο Υπουργείο Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού, δηλαδή δημιουργείται διοικητικός κορμός στο Υπουργείο. Επίσης «από-αστυνομικοποιείται» το Υπουργείο. Μετατρέπεται σε ένα πολιτικό Υπουργείο με τις Υπηρεσίες του.

Όπως θα δείτε στα οργανογράμματα που θα σας δοθούν – γιατί για όλη αυτή την μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα σας δοθούν τα καινούργια οργανογράμματα - με τη Γενική Διεύθυνση το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη φιλοδοξεί να αποκτήσει μια κεντρική συντονιστική διοικητική δομή, σύγχρονη, ευέλικτη και αποδοτική.

Έρχομαι τώρα στην Ελληνική Αστυνομία, το δεύτερο τμήμα του νομοθετήματος. Στην Ελληνική Αστυνομία κάνουμε μία ριζική τομή. Όπως ξέρετε, στην πραγματικότητα η Ελληνική Αστυνομία λειτουργεί σήμερα με ένα νομοθέτημα του 1984 και διάφορες εμβαλωματικές ρυθμίσεις, το οποίο βίαια, χωρίς βαθιά μελέτη, συγχώνευσε τότε, το 1984, πριν από 30 χρόνια δηλαδή, την Αστυνομία και τη Χωροφυλακή.

Τώρα πια έχουμε πλούσια εμπειρία, αλλά έχουμε και σαφή γνώση των συνθηκών που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελληνική Αστυνομία, για να υπηρετήσει καλύτερα τον Έλληνα πολίτη, να προστατεύσει τη ζωή του, την αξιοπρέπειά του, την περιουσία του, την ασφάλειά του.

Η Ελληνική Αστυνομία θα διαρθρώνεται με το καινούργιο σύστημα σε τρεις διακριτούς αυτόνομους, υπογραμμίζω την λέξη αυτόνομους, Κλάδους. Ο ένας είναι ο Κλάδος της Τάξης, ο άλλος είναι ο Κλάδος της Ασφάλειας και ο τρίτος είναι ο Κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων.

Επίσης παύει να υπάρχει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Δημιουργείται Επιτελείο ως ενισχυτική δομή των τριών αυτόνομων Κλάδων. Πιστεύουμε ότι με την κατάργηση ακόμη των ενδιάμεσων βαθμίδων διευκολύνουμε την ευέλικτη και αποδοτική λειτουργία της.

Πρέπει να σας πω ότι έχουμε πολύ μεγάλες ελπίδες για το Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων που ιδρύουμε και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου των Συνόρων, της Μετανάστευσης και του Ασύλου, σαν μία ολιστική προσπάθεια αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστών που προσπαθούν να μπουν στην πατρίδα μας.

Θα υπάρξει πιο εκτεταμένη παρουσίαση από τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας στη συνέχεια και βέβαια θα είμαι στη διάθεσή σας για να απαντήσω στις ερωτήσεις σας για όλα τα τμήματα αυτού του νομοθετήματος.

Θα ήθελα όμως επίσης να σας πω ότι εκτός από την καθετοποίηση, όσον αφορά την Αστυνομία, ένα άλλο τμήμα είναι η αναβάθμιση της εκπαίδευσης, κάτι στο οποίο δίνουμε τεράστια σημασία.

Θέλω να σας είμαι και σε αυτό απολύτως ειλικρινής: Η αντίληψή μάς είναι ότι οφείλει να αναβαθμιστεί δραστικά η εκπαίδευση την οποία παρέχουμε, στο επίπεδο της Σχολής Αστυφυλάκων και των Αξιωματικών, στα μεταπτυχιακά και στη σύνδεση με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, στη σύνδεση με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής και τις μεταπτυχιακές σπουδές σε αυτά.

Επίσης, κάνουμε μία νέα προσπάθεια για να δεθεί αυτή η Αστυνομία, η νέα Αστυνομία αν μου επιτρέψετε να την χαρακτηρίσω, με την κοινωνία. Θεσπίζεται η λειτουργία Επιτροπής Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας, ώστε να υπάρχει ομπρέλα διασύνδεσης της Αστυνομίας με τη κοινωνία σε επίπεδο περιφέρειας. Ενεργοποιούμε το Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης της Εγκληματικότητας. Έχει ήδη οριστεί και ο πρόεδρός του και θα κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια να ενεργοποιήσουμε και τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Εγκληματικότητας, τα οποία όπως καλά ξέρετε έχουν προβλεφθεί και κατά κανόνα δεν λειτουργούν.

Όλο αυτό το καινούργιο σύστημα χτίζεται πάνω σε μία αλλαγή και του τρόπου της λειτουργίας του, όσον αφορά τις δυνατότητές του στη νέα τεχνολογία. Με καλύτερη εκμετάλλευση των προγραμμάτων και του ΕΣΠΑ «τρέχουμε» προγράμματα ψηφιοποίησης των αρχείων της Ελληνικής Αστυνομίας, προγράμματα, επίσης, ταυτοποίησης των δακτυλικών αποτυπωμάτων και σύστημα ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες. Γιατί νομίζω ότι σε όλους μας είναι σαφές ότι χωρίς την εκτεταμένη χρήση των νέων τεχνολογιών, οποιαδήποτε, όσο κι αν είναι επιτυχημένη αλλαγή δομών, δεν μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα.

Έρχομαι τώρα στα θέματα που αφορούν την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική. Καταρχήν, υπάρχει μία τελείως διαφορετική σύλληψη. Η Πυροσβεστική μετατρέπεται στον επιχειρησιακό βραχίονα της πολιτικής προστασίας της χώρας. Και εκεί αλλάζει η δομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες αυξημένες αρμοδιότητές της.

Εκτός αυτού όμως, γίνεται και μία ριζική τομή στην Πυροσβεστική. Η Πυροσβεστική χωρίζεται με το νέο οργανόγραμμα, το οποίο επίσης θα σας δοθεί σε δύο βασικούς Κλάδους: στον Κλάδο των Επιχειρήσεων, σε όλη της Ελλάδα, και στον Κλάδο Υποστήριξης. Έχουμε συνεπώς τεράστια εξοικονόμηση δομών και στην Πυροσβεστική.

Πρέπει να σας πω ότι με το νομοθέτημα αυτό η εξοικονόμηση στον αριθμό των δομών του Υπουργείου, αν θέλετε οι συγχωνεύσεις στον αριθμό των δομών, ξεκινούν απ’ το 30% και φτάνουν το 46-47%. Έχουμε λοιπόν και στην Πυροσβεστική ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση. Επίσης, συγχωνεύουμε τα Επιχειρησιακά Κέντρα, ώστε σε κάθε περιφέρεια να μην υπάρχει πολλαπλότητα Επιχειρησιακών Κέντρων, αλλά να υπάρχει ένα Επιχειρησιακό Κέντρο με αρμόδιο τον υπεύθυνο Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος να λειτουργεί και ως συνολικός συντονιστής της αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Εκτός από τις διατάξεις για το Υπουργείο, την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική υπάρχουν και διατάξεις που ρυθμίζουν τα υπόλοιπα θέματα, που άπτονται της μετανάστευσης, τις νέες Υπηρεσίες Ασύλου και Προσφυγών.

Δεν έχω σκοπό να κάνω μια πολύ μεγάλη αρχική παρουσίαση, διότι το νομοθέτημα είναι ούτως ή άλλως πολύ μεγάλο. Θα κατατεθεί σήμερα και θα είναι ηλεκτρονικά διαθέσιμο για να το μελετήσετε. Επίσης θα δοθεί σε όλους ηλεκτρονικά - για να μπορέσετε να το επεξεργαστείτε - μία συνοπτική παρουσίαση του νομοθετήματος με τις γραφικές παραστάσεις, τους άξονες, τα οργανογράμματα, τις εξοικονομήσεις, τις δομές και την ίδια τη φιλοσοφία του, ώστε να μπορείτε πιο εύκολα να κάνετε τη δουλειά σας και να μην χρειαστεί να διαβάσετε αναλυτικά, αν δεν θέλετε, τις εκατοντάδες σελίδες του νομοθετήματος.

Οφείλω να σας επισημάνω ότι υπήρξε μια πάρα πολύ εκτεταμένη δημόσια διαβούλευση. Σας δείχνω μόνο, για να έχετε εικόνα, την έκθεση δημόσιας διαβούλευσης και τις απόψεις, τις ιδέες, τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τους πολίτες και τους φορείς, πριν συνταχθεί η τελική μορφή αυτού του νομοθετήματος. Θέλω να ξέρετε ότι μελετήθηκαν σχεδόν όλα τα αξιόλογα διεθνή παραδείγματα στις αστυνομίες άλλων χωρών και επίσης η προσαρμογή τους στις απαραίτητες ελληνικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες. Και βεβαίως, εσωτερικά ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία μέχρι την κατάρτιση της τελικής μορφής του νομοθετήματος από τα αρμόδια συμβούλια.

Κανείς δεν ισχυρίζεται ή δεν πρέπει να ισχυρίζεται ότι οποιαδήποτε προσπάθεια είναι τέλεια ή ότι ο διάλογος τελειώνει εδώ. Αυτή είναι η πρόταση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης προς τη Βουλή των Ελλήνων για τη ρύθμιση ενός πολύ σημαντικού χώρου. Έχουμε όμως τα αυτιά μας ανοιχτά, θα υπάρξει συζήτηση και στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής. Οποιαδήποτε νέα ιδέα μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί, οποιαδήποτε ιδέα που για οποιοδήποτε λόγο αξίζει τον κόπο και δεν έχει φθάσει εδώ μέχρι σήμερα.

Επίσης, θέλω να ξέρετε ότι δεν σταματάει εδώ η προσπάθεια. Μετά τη ψήφιση του συγκεκριμένου νομοθετήματος θα υπάρξει μία δεύτερη φάση της αναδιοργάνωσης που προβλέπει: Ένα Προεδρικό Διάταγμα για την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Αστυνομίας σε περιφερειακό πια επίπεδο, ένα Προεδρικό Διάταγμα για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις μεταθέσεις του αστυνομικού προσωπικού, μία τροποποίηση του υπάρχοντος Προεδρικού Διατάγματος 24/1997 για την ιεραρχία και την εξέλιξη των Αξιωματικών της Αστυνομίας και επίσης ένα Προεδρικό Διάταγμα για την ορθολογική ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού με προσοντολόγιο, πιστοποίηση δεξιοτήτων και καθηκοντολόγιο του ένστολου και του πολιτικού προσωπικού της Αστυνομίας.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι σε έναν εύλογο χρόνο θα μπορέσουμε να έχουμε συνολικά ένα διαφορετικό, καλύτερο Υπουργείο, μία διαφορετική και καλύτερη Αστυνομία, μία καλύτερη Πολιτική Προστασία, μία διαφορετική και καλύτερη Πυροσβεστική, με τελικό στόχο την καλύτερη υπηρεσία του Έλληνα πολίτη».

=======================================================================

Εκπρόσωπος Τύπου του Π.Σ., Επιπυραγός Τσόγκας Νικόλαος :

Με την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μέσα από το Νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα επιτυγχάνεται μείωση των δομών της κατά 36%.

Συγκεκριμένα θεσμοθετούνται :

·      Ο Γενικός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας

·      Τρία γραφεία υποστήριξης, ένα εκ των οποίων το Γραφείο Διαχείρισης Ενιαίου Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης του γνωστού ελπίζουμε σε λίγο καιρό σε όλους μας «112» και

·      Δύο Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας με τέσσερα τμήματα η κάθε μία.
Αναφορικά με τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης το «112», σας γνωρίζουμε ότι αν οποιοσδήποτε Έλληνας ή ξένος Υπήκοος βρεθεί σε έκτακτη ανάγκη, οπουδήποτε στην Ελληνική Επικράτεια και για οποιοδήποτε θέμα αρμοδιότητας των τριών Σωμάτων, ΕΛ.ΑΣ-Π.Σ –ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ-αλλά και του ΕΚΑΒ, θα μπορεί να επικοινωνεί τηλεφωνικά μέσω του 112 με το ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο και άμεσα ο αντίστοιχος κρατικός λειτουργός θα ενεργοποιεί την Υπηρεσία του, ώστε να βρεθεί δίπλα στον πολίτη την ώρα που έχει την ανάγκη μας.

Σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα, που βλέπετε και στην οθόνη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνει τη Συντονιστική Αρχή Πολιτικής Προστασίας και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Το Πυροσβεστικό Σώμα αποτελεί πλέον και επίσημα τον επιχειρησιακό της βραχίονα.

Η αποστολή της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας διευρύνεται αφού περιλαμβάνει πλέον και τα θέματα εκτίμησης του κινδύνου καταστροφών, καθώς και τον έλεγχο της εφαρμογής του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας.

Η Συντονιστική Αρχή θα είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης σε πρώτο χρόνο των Φυσικών Καταστροφών, τις διεθνείς και ευρωπαϊκές σχέσεις και τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Θα ήθελα εδώ να σημειώσω τα εξής :

Με την Νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, επιτυγχάνεται αυτό που εφαρμόζεται σε όλες τις σύγχρονες χώρες που διαθέτουν ανεπτυγμένο θεσμό Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή Πολιτική Προστασία στην ολοκληρωμένη της μορφή, που συνοψίζεται στη ολοκλήρωση του κύκλου, πρόληψη – αντιμετώπιση – αποτίμηση – σχεδιασμός – πρόληψη.

Περαιτέρω, όλες οι επιχειρησιακές αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας μεταφέρονται στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Αντιμετωπίζεται ριζικά η παθογένεια της πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων ανάμεσα στις δυνάμεις του Π.Σ., στις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και δημιουργούνται σε περιφερειακό επίπεδο, ενιαία επιχειρησιακά κέντρα που θα συντονίζουν τόσο τις δυνάμεις του Π.Σ. όσο τα στελέχη των Ο.Τ.Α, αλλά και τους εθελοντές, υπό μία ενιαία Διοίκηση.

Όλοι πλέον κατά την διάρκεια εξέλιξης του συμβάντος τίθενται υπό την Διοίκηση του αρμόδιου Διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στο σημείο αυτό να μου επιτρέψετε να σας δώσω ένα παράδειγμα. Σε μια δασική πυρκαγιά που εμπλέκονται Πυροσβεστικά οχήματα, μηχανήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, στρατός, εθελοντές, περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και αιρετοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και αρμόδια στελέχη του Δημοσίου όπως οι Δασάρχες, τον συντονισμό όλων θα έχει το Επιχειρησιακό κέντρο του Π.Σ. και υπεύθυνος για όλους ο Διοικητής του. Με τον τρόπο αυτό όπως προανέφερα καθένας γνωρίζει με σαφήνεια ποια είναι τα καθήκοντά του και σε ποιον υπάγεται κατά τη διαχείριση του συμβάντος.

Επίσης θεσμοθετείται Εθνική Πολιτική για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών με ορίζοντα 5ετίας με γνώμονα την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών, αλλά και την ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης. Αυτή εξειδικεύεται μέσα από τον Εθνικό Σχεδιασμό Έγκαιρης Προειδοποίησης, ο οποίος καταρτίζεται κάθε έτος από τη Συντονιστική Αρχή Πολιτικής Προστασίας.

Ακόμα καθιερώνεται Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης με σκοπό  τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας όλων των συστημάτων προστασίας των πολιτών από την εκδήλωση καταστροφικών φαινομένων ή συμβάντων.

Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω τι εννοούμε.

Έχουν γίνει κατά καιρούς προσπάθειες από διάφορους φορείς και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να εγκατασταθούν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης τεχνολογικά προηγμένα, τα οποία όμως στην πραγματικότητα ουδέποτε λειτούργησαν.

Γιατί αυτό; Γιατί κάθε φορέας, χρησιμοποιώντας τους όποιους διατιθέμενους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους, εγκαθιστούσε ένα σύστημα βλέποντας μόνο το πεδίο αρμοδιότητάς του, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την διαλειτουργικότητα, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την 24ωρη και απρόσκοπτη λειτουργία του και κυρίως χωρίς να έχει εξασφαλίσει την διασύνδεση του με τα υφιστάμενα κέντρα επιχειρήσεων.

Τέλος αξιοποιούμε, ενθαρρύνουμε και κινητοποιούμε όλους τους εθελοντές, δημιουργούμε Ενιαίο Μητρώο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας και Π.Σ., πιστοποιούμε τους εθελοντές μέσω της  Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, όπου τους εκπαιδεύουμε και ικανοποιούμε τα χρόνια αιτήματα τους, όπως είναι η ασφαλιστική τους κάλυψη και η χορήγηση αδειών τους για να μπορούν να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών.

Στο Πυροσβεστικό Σώμα με την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών του, επιτυγχάνεται μείωση των δομών σε ποσοστό 30% από την υφιστάμενη κατάσταση, (όπως βλέπετε δεξιά σας και στις διαφάνειες) με συνέπεια να είναι πιο ευέλικτο και να αναδεικνύεται πλέον ως επιχειρησιακός βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας της χώρας.

Αποκτάμε έτσι, τις προϋποθέσεις ανταπόκρισης με αμεσότητα και επιχειρησιακή επάρκεια στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις και διαθέτουμε μηχανισμούς για την εξέλιξη μας, τη διαρκή αναπροσαρμογή της λειτουργίας μας στη βάση ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος που αξιοποιεί το προσωπικό του με σχέδιο, στρατηγική, μετρήσιμη αποτελεσματικότητα και προσδιορισμένη διαθεσιμότητα οικονομικών πόρων και μέσων.

Συγκεκριμένα:

Μετεξελίσσεται το Αρχηγείο σε ένα πιο ευέλικτο σχήμα, το Επιτελείο.

Δημιουργούνται στο Σώμα δύο αυτόνομοι Κλάδοι. Ο Κλάδος Επιχειρήσεων και ο Κλάδος Υποστήριξης.

Ενοποιούνται τα Συντονιστικά - Επιχειρησιακά Κέντρα Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης και το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας σ’ ένα ενιαίο κέντρο. Επιτυγχάνουμε έτσι μια κλήση από τον πολίτη, μια εντολή από το ενιαίο κέντρο και μια συντονισμένη επέμβαση από πολλούς φορείς.

Αλλάζει έτσι, το επιχειρησιακό δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά σε επιχειρησιακό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, και επιταχύνεται η ανταπόκριση στα συμβάντα αρμοδιότητάς του, ώστε να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο άμεσα δίπλα στον πολίτη.

Ενισχύεται ο εθελοντισμός και αξιοποιείται το ανθρώπινο δυναμικό με πιστοποιημένη εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών.

Δημιουργούνται κατάλληλα όργανα και διαδικασίες για ταχεία απορρόφηση κονδυλίων από ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα.

Εξοικονομούνται πόροι, εξορθολογίζονται δομές και διαδικασίες και ενισχύονται οι μηχανισμοί λογοδοσίας και διαφάνειας.

Συστήνεται Τμήμα Κοστολόγησης Επιχειρήσεων για την επεξεργασία οικονομικών στοιχείων με σκοπό την αποτίμηση κόστους - οφέλους σε όλα τα συμβάντα αρμοδιότητας του Π.Σ. Ο Περιφερειακός Διοικητής προσδιορίζει πλέον το ανώτατο κόστος επισκευής και συντήρησης οχημάτων για έλεγχο της σπατάλης.

Ένα παράδειγμα που συναντούμε κατά κόρον στις δασικές κυρίως πυρκαγιές. Πολλά οχήματα ακινητοποιούνταν λόγω της έντονης καταπόνησής τους στο πεδίο της πυρκαγιάς από μια μικρή βλάβη. Μέχρι τώρα θα έπρεπε να γίνει προϋπολογισμός να πάει στις οικονομικές υπηρεσίες, να εγκριθεί και μετά να πάει το όχημα για επισκευή. Πλέον το όχημα θα επισκευάζεται άμεσα, με εντολή του Περιφερειάρχη που συντονίζει την πυρκαγιά, από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειάς του, κερδίζοντας έτσι χρόνο και προσωπικό αφού θα απαιτείται λιγότερη γραφειοκρατία.

Ενισχύεται επιπλέον ο οικονομικά ανταποδοτικός χαρακτήρας στις παρεχόμενες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, όπως η διενέργεια μελετών και πιστοποιήσεων επ’ αμοιβή, καθώς και το εκπαιδευτικό έργο και η διενέργεια σεμιναρίων.

Το Πυροσβεστικό Σώμα αποκτά νέα, σύγχρονη επιχειρησιακή οργάνωση και λειτουργία με τις Υπηρεσίες Εναερίων και Πλωτών Μέσων να ενισχύουν από αέρα και θάλασσα τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης και διάσωσης. Επιτυγχάνουμε έτσι την μεταφορά πεζοπόρων τμημάτων και μηχανημάτων ακριβώς στα σημεία επέμβασης, κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο.

Συστήνεται Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων με διακλαδικό χαρακτήρα, που λειτουργεί όλο το 24ωρο το Ε.Σ.Κ.Ε.

Το Ε.Σ.Κ.Ε. θα έχει διαρκή σύνδεση με τα Κέντρα Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, καθώς και των αεροδρομίων της χώρας και παράλληλα επικοινωνεί και συνεργάζεται με τα αντίστοιχα κέντρα άλλων χωρών.

Ενισχύονται οι αρμοδιότητες των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων, καθώς οι Διοικητές τους πλέον αποφασίζουν για την κατανομή δυνάμεων στην Περιφέρειά τους, εποπτεύουν τα κλιμάκια αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού, διενεργούν διαγωνισμούς και προσδιορίζουν τα όρια κόστους επισκευής οχημάτων και εξοπλισμού, συντονίζουν τα Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων του Π.Σ. και τα Γραφεία Πολιτικής Προστασίας και παρακολουθούν την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αρμοδιότητάς τους με αντικείμενο την πολιτική προστασία.

Με τη σύζευξη των δυνάμεων Πυροσβεστικού Σώματος και Πολιτικής Προστασίας γίνεται καλύτερη η συνεργασία σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά, με επικεφαλής σε περίπτωση συμβάντος τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού, επιτυγχάνοντας έτσι την αποφυγή τυχόν σύγχυσης αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων.

Τέλος, με την ίδρυση Διεύθυνσης Επιθεώρησης και Ελέγχου που υπάγεται απ’ ευθείας στον Αρχηγό και λειτουργεί υπό την εποπτεία Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ενισχύονται οι μηχανισμοί λογοδοσίας και ελέγχου στο Πυροσβεστικό Σώμα.

(www.yptp.gr)

Αναρτήθηκε από pyrosvestesamth.blogspot.gr