Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

«Απορρόφηση επιλαχόντων του διαγωνισμού Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης»

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ &                                                                                                                          ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  &  ΘΡΑΚΗΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΟΜΙΜΑ                                                     
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡ. ΚΑΤ. ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ                                                   ΠΡΟΣ                
ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ                                                                         
ΑΠΟΦΑΣΗ  :(246/03  1924 ΕΜ 278/03)                                       1.  ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΝ.ΕΛ Ν. ΕΒΡΟΥ                                                   ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ (258/12)                                            Κ. ΜΑΡΙΝΟ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ                                                                    ΕΔΡΑ:  ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗ                                                                                                                                         ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ                                                                                    
 ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ  4η ΕΜΑΚ                                                                                        
 Τ.Κ    69100         E mail ipapanast@gmail.com                                                                                                                                           ΦΑΞ  ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ  :   2510 612111                                                                                                                                     

ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 155                                                                ΚΟΜΟΤΗΝΗ   11/12/2013

ΘΕΜΑ : ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟ.ΠΟ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΛΑΧΌΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Π.Π.Υ

Αξιότιμε Κύριε Βουλευτά

Λαμβάνοντας υπόψη το διαγωνισμό των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, που έλαβε χώρα το έτος 2011 και αφορούσε την απορρόφηση 4.000 Πυροσβεστών, εκ των οποίων οι 3.400 προερχόταν από τους Συμβασιούχους Πυροσβέστες και οι 600 από τους πολίτες βάση του Ν.3938/2011, καθώς και τα άρθρα που περιλαμβάνονται σε αυτόν τα οποία προβλέπουν την σταδιακή απορρόφηση και των υπολοίπων που αποτελούν τους Επιλαχόντες Πυροσβέστες αυτού του διαγωνισμού, θα θέλαμε να θέσουμε το ζήτημα του ποσοστού που προβλέπεται έτσι ώστε να διευθετηθεί και η απορρόφηση αυτών.
Πιο συγκεκριμένα:
Στο άρθρο 15 , παράγραφος 6 αναφέρει: ".........Με εξαίρεση τον αριθμό των προσλαμβανομένων κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος Νόμου (3938/2011), ο αριθμός των ως άνω προσλαμβανομένων  κατ' έτος δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να υπερβαίνει το 50% του αριθμού των οργανικών θέσεων των μονίμων Πυροσβεστών που κενώθηκαν το προηγούμενο από την πρόσληψή τους έτος. Ο ακριβής αριθμός των προσλαμβανομένων αυτών καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη. Οι κενούμενες θέσεις εποχικών Πυροσβεστών μεταφέρονται στο Πυροσβεστικό Σώμα ως θέσεις Πυροσβεστών με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη."
Κατά συνέπεια απορρέει αβίαστα το συμπέρασμα ότι:
Η πρόσληψη των 225 μονίμων Πυροσβεστών, όπως αυτός πραγματοποιήθηκε μεταγενέστερα του διαγωνισμού των 4.000 Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης -  αποτελεί το 50% των κενούμενων θέσεων που προέκυψαν στο Πυροσβεστικό Σώμα. Συνεπώς οφείλετε να προβείτε και  στην απορρόφηση  225 Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης ( δηλαδή το υπόλοιπο 50%) βάση του Νόμου που προαναφέρθηκε. Οι πίνακες των επιτυχόντων ισχύουν για 3 έτη και ήδη παρέρχεται το χρονικό διάστημα των 2 ετών. Δικαίως και εφόσον άμεσα προωθήθηκε η πρόσληψη 225 μονίμων Πυροσβεστών από μεταγενέστερο διαγωνισμό αποδεικνύει την αναγκαιότητα κάλυψης τουλάχιστον 450 κενών θέσεων.
Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας προκειμένου να αναπληρωθούν τα κενά όπως αυτά πρόεκυψαν. Είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθεί η κάλυψη των θέσεων αυτών καθώς προέχει η  ασφάλεια του Πολίτη και της περιουσίας του στις μέρες που διανύουμε. Επιβάλλεται να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων τώρα που τα ακραία καιρικά φαινόμενα κάνουν την έντονη εμφάνισή τους και στη χώρα μας.

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη:

1)  Πότε θα κινήσει τη διαδικασία για την απορρόφηση των επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, τηρώντας ουσιαστικά το Νόμο 3938/2011?


Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις όποιες ενέργειές σας και αναμένουμε για τις εξελίξεις...


                                                                                Με τιμή το
                                                                         Διοικητικό Συμβούλιο
      Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     του Σωματείο                      Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                          ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ         κιν.  6948401282  & *750942                                                                       κιν.  6947402626            



ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Αριθμός:  5020
Τύπος:  Ερωτήσεις
Συνοδος / Περίοδος:
Β' ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
Θέμα:  Απορρόφηση επιλαχόντων του διαγωνισμού Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης
Κόμμα:  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Ημερομηνία:  19/12/2013
Ημ. Τελευταίας Τροποποίησης:  20/12/2013
Καταθέτοντες:  Ουζουνίδης Δημητρίου Μαρίνος
Υπουργεία:
 •       Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργοί:
Μητσοτάκης Κυριάκος (Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης)
Δένδιας Νικόλαος / Γεώργιος (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη )
Αρχεία Ερωτήσεων :


ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ
Βουλευτής Ν. Έβρου 
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς κ. Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Προς κ. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ: «Απορρόφηση επιλαχόντων του διαγωνισμού Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης»
Έντονη σκιαγραφείται η ανησυχία των επιλαχόντων από την κατηγορία των Συμβασιούχων Πυροσβεστών , οι οποίοι συμμετείχαν και είναι στους πίνακες των επιτυχόντων  στο διαγωνισμό των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης που έλαβε χώρα το έτος 2011,  αλλά δυστυχώς δεν έχουν καταφέρει να απορροφηθούν μέχρι σήμερα από το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.).
Ο ανωτέρω διαγωνισμός αφορούσε την απορρόφηση 4.000 Πυροσβεστών το σύνολο, με τους 3.400 να προέρχονται από το σώμα Συμβασιούχων Πυροσβεστών και τους υπόλοιπους 600  από τους ιδιώτες, δυνάμει του Ν. 3938/2011.
Συγκεκριμένα, ο Ν. 3938/2011 προβλέπει σε ειδικότερα άρθρα του τη σταδιακή απορρόφηση οι οποίοι αποτελούν τους Επιλαχόντες Πυροσβέστες αυτού του διαγωνισμού. Στο άρθρο 15, παράγραφος 6 αναφέρεται συγκεκριμένα ότι: «….Οι πίνακες επιτυχόντων ισχύουν για τρία έτη… Με εξαίρεση τον αριθμό των προσλαμβανομένων κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου, ο αριθμός των ως άνω προσλαμβανομένων κατ’ έτος δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να υπερβαίνει το 50% του αριθμού των οργανικών θέσεων των μόνιμων πυροσβεστών που κενώθηκαν το προηγούμενο από την πρόσληψή τους έτος. Ο ακριβής αριθμός των προσλαμβανομένων αυτών καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη. Οι κενούμενες θέσεις εποχικών πυροσβεστών μεταφέρονται στο Πυροσβεστικό Σώμα ως θέσεις Πυροσβεστών με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.»
Επιπλέον, μεταγενέστερα του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε το 2011 και αφορούσε τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, ακολούθησε νέος διαγωνισμός για πρόσληψη 725 μονίμων Πυροσβεστών, εκ των οποίων οι 225 θα απορροφηθούν άμεσα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, αποτελούν θεωρητικά το 50% των κενούμενων οργανικών θέσεων που προέκυψαν στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Επομένως, δεδομένου ότι α) οι Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος δεν θα λειτουργήσουν ούτε το έτος 2014, β) οι πίνακες επιτυχόντων ισχύουν για τρία (3) έτη, ενώ τώρα βρισκόμαστε αισίως στο τέλος του δευτέρου έτους, μετά και την ανακοίνωση των επιτυχόντων το 2011, και γ) οι προβλέψεις του Ν. 3938/2011 το επιτάσσουν, καθίσταται αναγκαίο χρέος (απορρέοντος και εκ του νόμου) του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με κοινή απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (όπως χαρακτηριστικά προβλέπεται στο αρ. 15, παρ. 6 Ν. 3938/2011), να προβεί στην κάλυψη του υπολοίπου 50% των κενούμενων οργανικών θέσεων και η οποία κάλυψη θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με την απορρόφηση 225 Επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης. Τέλος, σας παρακαλώ να λάβετε υπ’ όψιν το γεγονός ότι σε δική σας απάντηση από 01/03/2013 (Αριθ. Πρωτ. 7017/4/15941) είχατε αναφέρει ότι εξετάζετε σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού εντός του έτους 2013.
Πρόκειται για ένα δίκαιο και νομοθετικά κατοχυρωμένο αίτημα των επιλαχόντων από την κατηγορία των Συμβασιούχων Πυροσβεστών, οι οποίοι κρίθηκαν επιτυχόντες, και το οποίο θα πρέπει άμεσα να εκπληρωθεί. Είναι πράγματι επιτακτική η ανάγκη κάλυψης των κενούμενων θέσεων που αναφέρονται ανωτέρω καθώς προέχει η ασφάλεια του Πολίτη και της περιουσίας του στις μέρες που διανύουμε. Με αφορμή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία πλήττουν έντονα ολόκληρη τη χώρα την εποχή αυτή είναι αναγκαίο να προβείτε σε άμεσες ενέργειες έτσι ώστε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.


Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ. Υπουργοί:
Πότε προτίθεστε να κινήσετε τη διαδικασία για την απορρόφηση των Επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, όπως είναι η υποχρέωσή σας βάσει του Ν. 3938/2011;

Αθήνα, 19/12/2013

Ο ερωτών Βουλευτής
Ουζουνίδης Δ. Μαρίνος