Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Αλλαγές σε ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία, ανακοίνωσε ο Δένδιας




Σειρά δομικών αλλαγών με στόχο την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε ο Νίκος Δένδιας, κατά την παρουσίαση του σχετικού σχεδίου νόμου που κατατίθεται σήμερα προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Πλέον, σύμφωνα με τον υπουργό, δρομολογείται η ριζική ανασύνθεση της λειτουργίας των κρίσιμων υπηρεσιών του Υπουργείου, για την αποτελεσματικότερη προστασία του πολίτη, καθώς το ισχύον καθεστώς χρονολογείται από το 1984, «ανταποκρίνεται στο σύστημα του... 'Ηλία του 16ου', όπως είπε.

Μεταξύ των πολλών προτεινόμενων τροποποιήσεων, είναι η ίδρυση Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού στο Υπουργείο, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «αποαστυνομικοποιείται και μετατρέπεται σε πολιτικό υπουργείο, με σύγχρονη, ευέλικτη και πιο αποδοτική δομή».

Σημαντικές τομές αναμένονται στην Αστυνομία, με την κατάργηση ενδιάμεσων βαθμίδων, με στόχο την πιο αποδοτική λειτουργία της. Αυτή θα διαρθρώνεται στο εξής σε τρεις αυτόνομους κλάδους, Τάξης, Ασφάλειας και Αλλοδαπών-Προστασίας Συνόρων. Ταυτόχρονα, παύει να υφίσταται το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και δημιουργείται Επιτελείο, ως ενισχυτική δομή των τριών νέων αυτών Κλάδων. Επιπλέον, καταργούνται 6.700 κενές οργανικές θέσεις αστυνομικών γενικών καθηκόντων, ενισχύεται κατά 50% η δύναμη των ΕΚΑΜ, ενώ επιπλέον προσωπικό θα διατεθεί και για τη λειτουργία των ΟΠΚΕ.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και του ασύλου συστήνεται Κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων στην Ελληνική Αστυνομία. Ιδρύεται και Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.ΜΑ.), για τον συντονισμό της ΕΛ.ΑΣ., του Λ.Σ.-ΕΛΛ.ΑΚΤ. και των λοιπών Υπηρεσιών που εμπλέκονται στην επιχειρησιακή διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Το πλαίσιο των αλλαγών περιλαμβάνει ακόμα την ενεργοποίηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πρόληψης Εγκληματικότητας, τη θέσπιση Επιτροπής Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας, την αναβάθμιση της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας-εκπαίδευσης των στελεχών, αλλά και την καλύτερη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων-ΕΣΠΑ με σκοπό την ψηφιοποίηση των αρχείων της ΕΛ.ΑΣ., την ταυτοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων και την παροχή ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θεσπίζεται νέο οργανόγραμμα στην Πυροσβεστική, που προβλέπει δύο Κλάδους, Επιχειρήσεων και Διοικητικής Υποστήριξης. Ενοποιούνται σε ένα-στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.) το Συντονιστικό-Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης και το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας.

Αλλάζει και η δομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες αυξημένες αρμοδιότητές της. Συγκεκριμένα, οι επιχειρησιακές αρμοδιότητες πολιτικής προστασίας μεταφέρονται στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ δημιουργείται Συντονιστική Αρχή Πολιτικής Προστασίας, για τον σχεδιασμό της πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Παράλληλα, δημιουργείται Ενιαίο Μητρώο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ οι εθελοντικές οργανώσεις και τα μέλη τους θα πιστοποιούνται από την Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας της Πυροσβεστικής Ακαδημίας όπου εκπαιδεύονται.

«Πρόθεσή μας είναι, με την ολοκλήρωση αυτής της μεταρρύθμισης, να έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 25% ο χρόνος της επιχειρησιακής ανταπόκρισης της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στις κλήσεις των πολιτών για την παροχή ασφάλειας», είπε ο Υπουργός, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι, που καλύπτουν πλέον ανάγκες της ΕΛ.ΑΣ., δεν θα οπλοφορούν. Είπε, επίσης, ότι αλλαγές θα γίνουν και στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα όπου θα συσταθούν Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών, με στόχο την ηλεκτρονική διαχείριση των αιτημάτων τους.

Συνολικά με τις προτεινόμενες αλλαγές υπολογίζεται να μειωθούν κατά 43% οι διοικητικές δομές στην ΕΛ.ΑΣ. (από 120 γίνονται 68), κατά 30% στο Πυροσβεστικό Σώμα (από 92, 66) και κατά 36% (από 22, 14) στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να δούμε τα πρώτα δείγματα αυτής της αυτοχρηματοδοτούμενης μεταρρύθμισης», σημείωσε ο Υπουργός, που ανέφερε ότι αναμένεται και δεύτερη φάση αναδιοργάνωσης, με Προεδρικό Διάταγμα που θα αφορά στην αξιολόγηση και τις μεταθέσεις του προσωπικού και την αναδιοργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών.