Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, είχε ενημερωθεί για τον επικείμενο αποκλεισμό από τις εκλογές 100.000 νέων που συμπλήρωσαν τα 18 χρόνια και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά και απφάσισαν από κοινού να μην ψηφίσουν.
Προφανώς στη ΝΔ γνώριζαν ότι δεν θα γλυτώσουν τις εκλογές και σκεφτόντουσαν ήδη πως θα έκοβαν ψήφους από ΣΥΡΙΖΑ και Λαϊκό Σύνδεσμο, καθώς λόγω του ακτιβιστικού χαρακτήρα, των δύο κομμάτων οι νέοι προσανατολίζονται προς αυτά.
Φυσικά γνώριζαν ότι θα υφίστατο αυτό το πρόβλημα καθώς εάν δεν εκλέγονταν ΠτΔ θα διενεργούνταν εκλογές το πολύ στις αρχές Μαρτίου.
Σύμφωνα με την "Εφημερίδα των Συντακτών", μέσω αντιγράφου σχετικού υπηρεσιακού εγγράφου της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών προς τον υπουργό, ήδη από τον Σεπτέμβριο 2014 η ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου, δηλαδή ο ίδιος ο υπουργός Αργύρης Ντινόπουλος, γνώριζε πως θα προκύψει το συγκεκριμένο ζήτημα.
Αντί όμως να επιληφθεί του ζητήματος, το αγνόησε για "άγνωστο λόγο", παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον με το προαναφερθέν υπηρεσιακό έγγραφο του είχαν προταθεί αρμοδίως οι συγκεκριμένες απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και επιλεγμένες μηχανογραφικές παρεμβάσεις στο νέο σύστημα του Εθνικού Δημοτολογίου, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη παραγωγική επιχειρησιακή λειτουργία από τα τέλη του 2013 και περιμένει την περαιτέρω αξιοποίησή του.
Οπως μας έχει γίνει γνωστό, αυτή η ενημέρωση είχε παρασχεθεί αρμοδίως και στον προκάτοχο του Αργύρη Ντινόπουλου, Γιάννη Μιχελάκη.
Οι εθνικοί εκλογικοί κατάλογοι για τις εκάστοτε εκλογές αναθεωρούνται ανά δίμηνο μέσω λογισμικού δεκαπενταετίας.
Οι δήμοι κάθε δύο μήνες είναι υποχρεωμένοι να απευθύνονται στα δημοτολόγιά τους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες τους προχωρούν στην άντληση των καταλόγων με τους ψηφοφόρους, τις επικαιροποιούν με τις απαραίτητες αλλαγές και διορθώσεις και έπειτα με CD-ROM τις παραδίδουν «χέρι χέρι» στις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται προφανώς για μια τρομερά δαπανηρή σε φόρτο εργασίας και χρονοβόρα διαδικασία.
Υπάρχει όμως και η ουσιαστική επίπτωση που προκύπτει και αφορά τους «18άρηδες», αλλά και τους ετεροδημότες, καθώς κάθε χρόνο τους δύο πρώτους μήνες δεν δίνεται από το σύστημα η δυνατότητα να συμπεριληφθούν στους καταλόγους.
Η διαδικασία οριστικοποιεί τους καταλόγους τον Δεκέμβριο, αφού έχουν παραχθεί τα προς ενημέρωση δεδομένα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και έχουν παραδοθεί στις υπηρεσίες του υπουργείου τον Νοέμβριο.
Αναφορικά με όσους και όσες γίνονται 18 ετών, οι εκλογικοί κατάλογοι που θα χρησιμοποιηθούν στις επικείμενες εκλογές έχουν δεδομένα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οπότε και προκύπτει «τρύπα» 100.000 νομίμως δικαιούμενων ψηφοφόρων.
Οσο δε για τους ετεροδημότες, όσους δηλαδή επιλέγουν να ψηφίσουν για την εκλογική περιφέρεια που επιθυμούν από τον τόπο κατοικίας τους, ισχύει το ίδιο πρόβλημα.
Σε αυτές τις εκλογές μια "δεξαμενή" 100.000 ψηφοφόρων μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη καθώς, μπορεί να καθορίσει το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αυτοδυναμία, ή ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ώστε να προχωρήσει στην δημιουργία κυβέρνησης με κάποιο άλλο κόμμα.
Τα μέχρι στιγμής πολιτικά δεδομένα δείχνουν πώς είναι εξαιρετικά δύσκολα να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ και η ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό δυσκολεύει την κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός και αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα κάνει «επέλαση» και αποσπάσει 145 βουλευτές.
Υπό το πρίσμα αυτό εκτιμάται πώς η 25η Ιανουαρίου μπορεί να είναι ο πρώτος γύρος της εκλογικής αναμέτρησης των κομμάτων και να υπάρξει επανάληψη των εκλογών ίσως εντός του Μαρτίου προκειμένου να ξεκαθαρίσει εντελώς το τοπίο και να προκύψει μία κυβέρνηση με «καθαρή» πλειοψηφία.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμφισβήτητα πρώτο κόμμα και με διαφορά από τη ΝΔ περίπου 6 μονάδων (άσχετα τι λένε τα συστημικά ΜΜΕ με της κατά παραγγελίας μετρήσεις), ενώ εκτιμάται πώς το ποσοστό που θα λάβει στις εκλογές θα είναι μεγαλύτερο του 30%.
Το ερώτημα όμως είναι πόσο μεγαλύτερο; Με ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 30% βγάζει από το 132 έως 135 βουλευτές. Αυτοί δεν αρκούν για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. αν βέβαια το κόμμα του Πάνου Καμμένου μπει τελικά στη Βουλή και καταφέρει να εκλέξει 10-12 βουλευτές.
Απαιτείται λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει 145 βουλευτές προκειμένου να σχηματισθεί μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας που θα κληθεί να διαχειριστεί τις δύσκολες πολιτικές-οικονομικές καταστάσεις μετά την 25η Ιανουαρίου, με προαπαιτούμενο να έχουν εισέλθει στη Βουλή και οι ΑΝ.ΕΛ., κάτι που αυτή τη στιγμή δείχνει να συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες.
Σημειώνεται ότι μια πλειοψηφία 151 βουλευτών σε καιρούς "πονηρούς" όπως οι σημερινοί δεν θεωρείται επαρκής για να μπορέσει να σταθεί κυβέρνηση με αντιμνημονιακό προσανατολισμό.
Άρα λοιπόν γίνεται σαφές πόσο κρίσιμη είναι η "μάζα" των 100.000 νέων ψηφοφόρων που θα ψήφιζαν υπό καθεστώς οργής για το τι τους περιμένει στο μέλλον λόγω της προδιαγεγραμμένης πορείας που χάραξαν για την χώρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.