Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Παρατηρήσεις του Σωματείου Α.Μ.Θ. για τις διεργασίες του 11ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ   ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ   ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ  ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ   &  ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ.   ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ   &   ΘΡΑΚΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΝΟΜΙΜΑ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ  ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗ  :(246/03  1924 ΕΜ 278/03)           ΕΔΡΑ : ΚΟΜΟΤΗΝΗ  ΔΙΕΥΘYΝΣΗ :  ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  &  ΘΡΑΚΗΣ - 4η ΕΜΑΚ Τ.Κ 69100             ΦΑΞ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ :   25510 38371    ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.  
Blog : pyrosvestesamth.blogspot.   E mail : ipapanast@gmail.com


ΠΡΟΣ :  1.  ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :   1.  ΣΩΜΑΤΕΙΑ  ΜΕΛΗ
                                 2.  ΜΕΛΗ  ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΑΡ.  ΠΡΩΤ : 25                                                                                          ΚΟΜΟΤΗΝΗ :   24/01/2015

ΘΕΜΑ:  Παρατηρήσεις  για τις διεργασίες του 11ου Συνεδρίου της  Ομοσπονδίας


Συνάδελφοι,
όλα αυτά τα χρόνια ως Σωματείο που σέβεται τους συναδέλφους που εκπροσωπεί , με γνώμονα πάντα το κοινό συμφέρον των συναδέλφων  και όχι το ατομικό , προσπαθούσαμε μαζί με την Ομοσπονδία  και  όλα τα Σωματεία από κοινού να βρούμε λύσεις σαν σύνολο , στο όποιο θέμα προέκυπτε και μας απασχολούσε, με τις όποιες αντιθέσεις μεταξύ μας .

Με τη συνεχή παρουσία μας , ως ενεργό Σωματείο σε όλα τα δρώμενα της Ομοσπονδίας,  από τη συνάντηση  ίδρυσής της μέχρι το πρόσφατο Συνέδριο  και τη συμμετοχή μας στα όργανα , στα συνέδρια , στις συναντήσεις, στα Υπουργεία, στις πορείες, στα δικαστήρια, στις επιτροπές, μας βοήθησε να έχουμε μια ολοκληρωμένη  εικόνα  .

Εικόνα , στο να είμαστε αντικειμενικοί στον όποιο απολογισμό για τη μέχρι τώρα πορεία μας , γνωρίζοντας καλά όσο και εσείς για τα καλώς και κακώς κείμενα μέσα σε αυτή την κοινή πορεία - προσπάθεια , να επιτύχουμε τους στόχους που βάζαμε κάθε φορά , για να αντιμετωπίσουμε  τις όποιες δυσκολίες , βάζαμε τις διαφορές – διαφωνίες  στην άκρη και προσπαθούσαμε να διορθώσουμε τα λάθη μας για να προχωρήσουμε  .

Φαίνεται με το πέρας των χρόνων ότι κάποιοι στην τότε διοίκηση που είναι τα ίδια πρόσωπα και στην τωρινή , δεν έμαθαν από τα λάθη του παρελθόντος  τα οποία συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό , ξεχνώντας ότι συγχωρούνται μόνο τα λάθη που είναι τυχαία κάτω από συνθήκες πίεσης , και όχι τα εσκεμμένα και τα επαναλαμβανόμενα.  

Επίσης έχουν ξεχάσει  ότι και τότε ασκούσαν διοίκηση και έχουν το μερίδιο ευθυνών που τους αναλογεί από τη θέση που κατείχαν , για τα πεπραγμένα των προηγούμενων ετών , κάτι που σήμερα αποποιούνται και μεταθέτουν  στους άλλους , σαν να μην υπήρχαν . 

Οι ίδιοι μετά από την νέα ανακατανομή των θέσεων στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας συνεχίζουν  μέχρι και σήμερα  να εφαρμόζουν τις ίδιες ακριβώς τακτικές του παρελθόντος , προσπαθώντας με αυτές να επιβληθούν σε όσους αντιστέκονται , αδιαφορώντας αν έχουν δίκιο ή δημιουργούνται  προβλήματα  και διασπαστικές τάσεις  , διαλύοντας Σωματεία και ιδρύοντας νέα υπό τον έλεγχο  τους , ώστε να περνούν  τις προσωπικές τους  θέσεις. 

Αυτό τους βοηθά να λειτουργούν  σαν κλίκα  με μονομερείς αποφάσεις του «αποφασίζω και διατάσσω» και όχι  σαν ομάδα ανοιχτή , όπως έπρεπε να λειτουργεί το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας για να μπορεί να εμπνεύσει .

Κατά συνέπεια ποντάροντας πάντα στις πρωτοβουλίες  των κινήσεων  που έχει το προεδρείο της Ομοσπονδίας  αλλά και στη μερική ενημέρωση των Συνέδρων της για θέματα που αφορούν τον κλάδο μας , κρατώντας μυστικά  έγγραφα , άρθρα υπό τροποποίηση του καταστατικού , τους απολογισμούς ,    τα οποία εμφανίζονται την τελευταία στιγμή ή και καθόλου και όχι σε όλους , για μην υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος κατανόησης αυτών και καμιά αντίδραση … Άλλωστε την ώρα του Συνεδρίου , ακούς και δεν διαβάζεις το περιεχόμενο των εγγράφων για να ενημερωθείς …Γι αυτά πρέπει να είσαι προετοιμασμένος από πριν ...

Επωφελούμενοι της όλης κατάστασης που είναι συνήθης τακτική και έχοντας πάντα το γενικό πρόσταγμα στο Συνέδριο , την διάρκεια  χρόνου αλλά και λόγου , της ελλιπής ενημέρωσης αλλά και της ανοχής , περνούν κατ΄ αυτό τον τρόπο αυτά που θέλουν να περάσουν … Αν ρωτήσεις μετά τη λήξη του Συνεδρίου ένα σύνεδρο ποιες ήταν οι αποφάσεις που ψηφίσατε … θα σου πει θα σε γελάσω δεν θυμάμαι… Και πώς να θυμάται ένας απλός σύνεδρος ; Εδώ ο νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας το 2013 στο Συνέδριο ψήφισε υπό τροποποίηση άρθρο του καταστατικού , έβαλε την υπογραφή του φαρδιά πλατιά στο τροποποιημένο καταστατικό και το 2014 κατάλαβε το τι είχε υπογράψει  και φώναζε αλλά ήταν αργά …αυτές είναι η δημοκρατικές διαδικασίες των Συνεδρίων .

Ερώτημα :   
Θα υπάρχει πάντα η δέουσα ανοχή των συνέδρων , ασχέτως αν λειτουργούν ορθά η όχι, δικαιολογώντας πάντα τις όποιες παραλήψεις τους, προβάλλοντας ως κόλλημα της τελευταίας στιγμής κάποια δικαιολογία (φωτοτυπικό), περιμένοντας έτσι την κατανόηση αλλά και την  υποχώρηση των Συνέδρων ; 

Θέλουμε να τους πληροφορήσουμε ότι οι ανοχές σε δικαιολογίες αυτού του τύπου  και τα συγχωροχάρτια έχουν τελειώσει .
Θέλουμε επίσης να τους πληροφορήσουμε ότι με τακτικές του «αποφασίζω και διατάσσω» δεν μπορείς να υποτάξεις κανένα , και οι τακτικές αυτές δεν έχουν καμιά θέση στα συνδικαλιστικά  όργανα .

Τα τελευταία 2,5 χρόνια κατά κοινή ομολογία , μετά την εκπλήρωση ενός βασικού στόχου  που πετύχαμε όλοι από το ίδιο μετερίζι , αντί να πάμε ένα βήμα μπροστά και να διευρύνουμε τους στόχους , μόνο βήματα πίσω κάνουμε. 

Έχετε αναλογιστεί σαν προεδρείο γιατί χάνουμε συνεχώς έδαφος ;

Έχετε αναλογιστεί  γιατί το 1/3 της δύναμης των Σωματείων μελών της Ομοσπονδίας δεν παραβρέθηκε στις εργασίες του Συνεδρίου;
Έχετε αναλογιστεί γιατί οι σύνεδροι του φετινού Συνεδρίου  αριθμούν πλέον κάτω από τους μισούς  των συνέδρων του  2010 και 2011 ; 
Έγινε καμιά συζήτηση στο Συνέδριο πως φτάσαμε και γιατί βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση ;   … Φυσικά και όχι !   

Άλλωστε πως να γίνει κάτι τέτοιο , στο να ανοίξει μια τέτοια κουβέντα  και να ξύσουμε παλιές πληγές για τους λόγους που φτάσαμε εδώ ; 
Αυτές όμως για την μετάθεση – αποποίηση ευθυνών τις θέτουμε  χωρίς να αναφέρονται σημαντικές  λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, αφήνοντας να αιωρούνται διάφορες κατηγορίες , χωρίς ποτέ αυτές να διευκρινίζονται γιατί απλά δεν υπάρχει το σθένος αλλά ούτε και η ευθιξία να παραδεχτούμε τα λάθη μας .

Το σημερινό Προεδρείο της Ομοσπονδίας δεν έχει  όραμα, δεν διαθέτει πνεύμα ομαδικότητας για κοινή πορεία και κοινούς στόχους, παρουσιάζει αδυναμία στην οργάνωση ώστε να κινητοποιεί τον κόσμο, αδιαφορεί για τα Σωματεία μέλη που χρειάζονται τη στήριξή της για να ορθοποδήσουν ή ακόμα και να τα στηρίξει ώστε να ενεργοποιηθούν. Το να κυνηγάμε τις όποιες εξελίξεις όταν δεν διαθέτουμε γερά θεμέλια είναι σαν να κυνηγάμε μάγισσες.

Κύριοι, 
Οφείλετε να μάθετε να ακούτε και να καταρρίψετε τα στεγανά σας που όπως και οι ίδιοι συνειδητοποιείτε δεν οδηγούν πουθενά παρά μόνο δημιουργείτε ανασφάλειες στα μέλη σας και με αυτή την τακτική κατευθυνόμαστε  με μαθηματική ακρίβεια στην διάλυση του συνδικαλιστικού μας οργάνου. Μάθετε να συνεργάζεστε, να υποχωρείτε σε καλύτερες και καινοτόμες ιδέες και το σημαντικότερο να αναγνωρίσετε και να παραδεχτείτε τα λάθη σας. 



                                                                        Με τιμή το                                                                                                                
                                                             Διοικητικό Συμβούλιο
                                                            του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                           H  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                          ΑΣΤΡΟΥΔΗ  ΔΗΜΗΤΡΑ
    καν.  6948401282  & 750942                                                            κιν. 6988615400  & * 715400