Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Ο Γ. Παπανδρέου προχώρησε σε ευθύ παραλληλισμό της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ την 3η Σεπτέμβρη του 1974 με τη διακήρυξη του νέου κόμματός του


Κίνημα Σοσιαλιστών Δημοκρατών




«Πάμε» ήταν η πρώτη και η τελευταία λέξη που απηύθυνε στον κόσμο ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος παρουσίασε σε ανοιχτή εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος «Κίνημα Σοσιαλιστών Δημοκρατών».

Αφού έδωσε υπόσχεση ότι «θ' αλλάξουμε την Ελλάδα», τόνισε πως το πρώτο συνέδριο της παράταξης θα πραγματοποιηθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής του υπάρχοντος ονόματος και του εμβλήματος. Επιπλέον, εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών θα εξεταστούν μεταξύ άλλων οι ενδεχόμενες συμμαχίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θα προέρχονται από τον προοδευτικό χώρο. Με τη φράση «δεν θα γίνουμε ουραγός της Δεξιάς» ουσιαστικά άσκησε κριτική στους χειρισμούς Βενιζέλου και στην απόφασή του να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Γ. Παπανδρέου έκανε ευθύ παραλληλισμό της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ, την 3η Σεπτέμβρη του 1974, με την πράξη ίδρυσης του κόμματός του.

«Τότε λαϊκή απαίτηση και όραμά μας ήταν να απεξαρτηθούμε από τον ξένο παράγοντα που ήθελε κυβερνήσεις-πιόνια. Σήμερα, που ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, στόχος είναι να απελευθερωθούμε από μια νέα εξάρτηση, την "αιχμαλωσία" από το πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο, που εξυπηρετεί τα πελατειακά συμφέροντα».


Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό το πελατειακό σύστημα ευθύνεται για την κρίση που περνά η Ελλάδα και δεσμεύτηκε για ευθεία σύγκρουση με τον νεοφιλελευθερισμό που έχει προκύψει τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης.



Πηγή : Zougla gr