Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Επιστολή Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. Περί Υγιεινής & Ασφάλειας Πυροσβεστών

Αριθ. Πρωτ: 811
Αθήνα: 07.04.2015
Αρ.Σελίδων: 3
Προς:
1) Αναπλ.Υπουργό Εσωτερικών &
Διοικ.Ανασυγκρότησης
κ.Πανούση Ιωάννη
2) Γεν. Γραμματέα Πολ. Προστασίας κ.Μαυρόπουλο Τάσο
Κοινοπ. :
Βουλευτές Ελληνικού Κοινοβουλίου
Θέμα : “Υγιεινή Και Ασφάλεια Πυροσβεστών”

Αξιότιμε κ.Υπουργέ,

Τα κρούσματα τραυματισμών συναδέλφων έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια στον εργασιακό μας χώρο, από τη στιγμή που δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας, με ευθύνη της εκάστοτε Πολιτικής Ηγεσίας.
Συγκεκριμένα, και μόνο κατά το τελευταίο έτος, σας αναφέρουμε ενδεικτικά τα κάτωθι τραγικά συμβάντα που σημειώθηκαν :
1)Στις 26.06.2014 ένας αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς στο Γαλατάκι Κορινθίας.
2)Στις 28.08.2014 σημειώθηκε ένα ακόμα σοβαρό ατύχημα με θύμα έναν πυροσβέστη κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε στρατιωτική περιοχή, στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς, όταν εξερράγη ένα πολεμικό βλήμα την στιγμή που έκανε κατάσβεση.
3)Στις 04.09.2014 δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν όταν το πυροσβεστικό όχημα το οποίο εκτελούσε την καθιερωμένη ημερήσια περιπολία του, λόγω της σαθρότητας του οδοστρώματος, έπεσε σε δύσβατη περιοχή και στη συνέχεια έπεσε σε γκρεμό βάθους περίπου 70 μέτρων, κοντά στο παρεκκλήσι της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου στο Άγιο Όρος.
4)Στις 12.09.2014 ο 33χρονος αρχιπυροσβέστης Ματθαίος Μάτζιος έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να σώσει μια γυναίκα που εγκλωβίστηκε όταν ξέσπασε φωτιά σε ισόγειο κατάστημα υδραυλικών και ειδών θέρμανσης στο Παλαιό Φάληρο Αττικής, με τραγικό αποτέλεσμα να χαθούν και οι δύο.
5)Στις 25.09.2014 στο νησί της Ρόδου, δύο Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης κατέληξαν στο νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, στην προσπάθεια τους να κατασβήσουν μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε σούπερ μάρκετ στην περιοχή Αφάντου.
6)Στις 12.11.2014 ένας Πυροσβέστης τραυματίστηκε σε κατάσβεση Πυρκαγιάς σε διαμέρισμα.
7)Την 01.04.2015 πυροσβέστες τραυματίστηκαν σε πυρκαγιά σε κατάστημα στο Βοτανικό.
Τα παραπάνω γεγονότα αναδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι η προσωπική ασφάλεια των πυροσβεστών, παρά τα τραγικά παραδείγματα του παρελθόντος που κορυφώθηκαν και με θανάτους συναδέλφων μας, συνεχίζει να είναι σε δεύτερη μοίρα, προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε οργάνωση, προσωπικό και μέσα ατομικής προστασίας. Καταδεικνύεται επίσης με τον πιο τραγικό τρόπο το βαρύ φορτίο που έχουμε αναλάβει οι εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα για την προστασία του πολίτη, ενώ επαναφέρει στο προσκήνιο με οδυνηρό τρόπο τον ιδιαίτερα επικίνδυνο χαρακτήρα του λειτουργήματός μας και αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο απαραίτητη είναι η θέσπιση κανονισμού υγιεινής και ασφάλειας για το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το πυροσβεστικό προσωπικό επί σειρά ετών συνεχίζει να μάχεται, και δυστυχώς όχι χωρίς απώλειες, χωρίς να έχει ληφθεί καμία ειδική μέριμνα για τη θεσμοθέτηση κανόνων υγείας και ασφάλειας, ενώ δεν εφαρμόζονται επιπλέον ούτε και οι γενικοί κανόνες που έχουν νομοθετηθεί για το λόγο αυτό. Συγκεκριμένα με το Ν.3144/2003 (ΦΕΚ 111) τέθηκε το Πυροσβεστικό Σώμα, νομοθετικά τουλάχιστον, υπό την προστασία του περί Υγιεινής και Ασφάλειας Νομοθετικού Πλαισίου. Σύμφωνα με αυτό, διαχωρίζονται οι δράσεις του πυροσβεστικού προσωπικού σε συνήθεις δραστηριότητες που γίνονται στα πυροσβεστικά καταστήματα (διαμονή, διοικητικές εργασίες, κλπ) και δραστηριότητες που παρουσιάζουν εγγενείς ιδιαιτερότητες, που γίνονται έξω από τους χώρους των εγκαταστάσεων του Π.Σ. και έχουν να κάνουν με το κυρίως επιχειρησιακό έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, δηλαδή δραστηριότητες με εξαιρετικά μεγάλη επικινδυνότητα και ανθυγιεινότητα.

Η νομοθετική πρόβλεψη για τις μεν συνήθεις δραστηριότητες επιτάσσει να λαμβάνονται υπόψη τα γενικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για τις δε δραστηριότητες που παρουσιάζουν εγγενείς ιδιαιτερότητες ορίζει ότι πρέπει να εκδοθούν Προεδρικά Διατάγματα για την λήψη των κατάλληλων μέτρων προς άρση ή τουλάχιστον μείωση της επικινδυνότητάς τους.

Ασθμαίνοντας, μετά από τρία χρόνια ιδρύθηκε στο Α.Π.Σ η Διεύθυνση Υγιεινής και Ασφάλειας με αποστολή το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός Συστήματος Υγιεινής και Ασφάλειας στο οποίο θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι δραστηριότητες του προσωπικού συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που παρουσιάζουν εγγενείς ιδιαιτερότητες, προκειμένου να καθοριστούν κατάλληλες διαδικασίες για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που πηγάζουν από αυτές.

Μετά από δύο χρόνια, το 2008 η συγκεκριμένη Διεύθυνση εκπόνησε σχέδιο Π.Δ. για τα μέτρα ΥΑΕ κατά των επιχειρήσεων (όπου διασαφηνίζεται και το ποιες είναι οι δραστηριότητες αυτές), το οποίο εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, υπογράφηκε από αρμόδιους Υπουργούς, πέρασε από την Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, αλλά φρέναρε από την μη συνυπογραφή του από τον Υπουργό Οικονομικών, λόγω την προξενούμενης οικονομικής επιβάρυνσης (περί τις 100.000 ευρώ).

Επτά χρόνια μετά, ουδεμία εξέλιξη σημειώθηκε, δείχνοντας την ξεκάθαρη περιφρόνηση της Πολιτείας στο έργο και την προσφορά του Πυροσβέστη στη χώρα μας.

Εκτός από την προαναφερθείσα αδυναμία να θεσπιστούν μέτρα για τις δραστηριότητες που παρουσιάζουν εγγενείς δραστηριότητες, μέχρι σήμερα, δεν εφαρμόζονται ΟΥΤΕ ΚΑΝ οι διατάξεις που ισχύουν περί ΥΑΕ σύμφωνα με το Ν.3144/2003 και όπως αυτές κωδικοποιήθηκαν με το Ν. 3850/2010 και έχουν να κάνουν με τις συνήθεις δραστηριότητες. Δηλαδή παρά την επιταγή του νόμου, παραμένουν άγνωστες λέξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα :
Οι υπηρεσίες Τεχνικού Ασφαλείας
Οι υπηρεσίες Ιατρού Εργασίας
Η σύσταση Εσωτερικής Υπηρεσίας Προστασίας Πρόληψης
Η γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων
Η τήρηση Ιατρικού Φακέλου για κάθε εργαζόμενο, που να περιέχει και το ατομικό Βιβλιάριο Επαγγελματικού Κινδύνου, όπως η παρ.9 του άρ. 18 του Ν.3850/2010 ορίζει, καθώς και κάθε άλλη προβλεπόμενη διαδικασία ή αρχείο
Παρόλα αυτά, οι Πυροσβέστες με υψηλό αίσθημα καθήκοντος, με επαγγελματισμό και παρά τις ελλείψεις και τη μνημονιακή ασφυξία, προασπίζονται όσο μπορούν την πολιτική προστασία της χώρας. Ωστόσο, αυτό μόνο δεν αρκεί καθώς χρειάζεται και η Πολιτεία να πράξει ομοίως το δικό της καθήκον.
Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να προχωρήσει στην έκδοση του ΠΔ, που προβλέπεται τόσο στον Ν. 4249/2014 όσο και στον Ν.3850/2010, σχετικά με τη ρύθμιση θεμάτων προστασίας της υγείας και ασφάλειας του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.
Με εκτίμηση

Για την Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.

Ο Πρόεδρος
Φαραντάκης Γ. Αλέξανδρος

Τηλ. : 6974709262

Ο Γεν. Γραμματέας
Ανδρεαδάκης Μ.Βασίλειος
Τηλ: 6986131046