Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Θάσο: Κάηκαν σπίτια, τραυματίστηκε πυροσβέστης και εγκλωβίστηκαν βουλευτές

Ανεξέλεγκτη καίει από τα ξημερώματα του Σαββάτου η πυρκαγιά στο νησί της Θάσου που ξέσπασε εξαιτίας κεραυνών.





4 φωτιές βρίσκονται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα στην Θάσο, κατά πάσα πιθανότητα λόγω των κεραυνών. Η μια εξ αυτών ξέσπασε στην περιοχή του Καζαβητίου, με τους καπνούς να είναι ορατούς στην Νέα Πέραμο και την Καβάλα. Μια δεύτερη φωτιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή των Αλυκών, ενώ 2 άλλες στις περιοχές των Μαριών και των Λιμεναρίων. Ήδη σπεύδουν προς ενίσχυσή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θάσου οχήματα από όλο τον νομό Καβάλας (μόνο από την ΠΥ Καβάλας αναχώρησαν τουλάχιστον 6 πυροσβεστικά οχήματα), ενώ ήδη έχουν αρχίσει να πετάνε και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair.

11:30

Η φωτιά στις Μαριές έχει σβήσει, ωστόσο η πυρκαγιά στο Καζαβήτι έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με συνέπεια να έχει ήδη δοθεί εντολή για την προληπτική εκκένωση του Καζαβητίου.

13:26

Η ηλεκτροδότηση στο Σωτήρος έχει διακοπεί, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές απευθύνουν έκκλησης προς άπαντες ενδιαφερόμενους για την παροχή πόσιμου νερού στα Μεταλλεία του Σωτήρος. Αναμένονται και πυροσβεστικά αεροσκάφη από Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ενώ κινητοποιούνται μονάδες του στρατού από την Κομοτηνή και την Λάρισα για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης.

13:30

Σε εξέλιξη και φωτιά στον Θεολόγο

13:37

Φωτογραφικό υλικό από το πύρινο μέτωπο (οι φωτογραφίες εστάλησαν από το thasorama.gr και φίλους του ιστότοπου)






Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Δεν έχει βελτιωθεί στο ελάχιστο η κατάσταση στην δυτική και νότια Θάσο, περιοχές οι οποίες από τα ξημερώματα του Σαββάτου έχουν παραδοθεί στην πύρινη λαίλαπα. Ήδη, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Θάσου κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας (αν και το παράδοξο είναι πως, σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσιεύει καθημερινά η ΓΓΠΠ, ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς στην Θάσο την Κυριακή είναι μέσος, δηλαδή όχι υψηλός ή πολύ υψηλός), ενώ με τις δυνάμεις από αέρος να μην μπορούν πλέον να επιχειρήσουν λόγω του σκότους, το βάρος της πυρόσβεσης έχει πέσει στις επίγειες δυνάμεις -που ανανεώνονται συνεχώς με καινούρια οχήματα, πυροσβέστες και εθελοντές από κάθε γωνιά της Βόρειας Ελλάδας-, οι οποίες και καταστρώνουν σχέδια εν όψει της νύχτας αλλά και της επόμενης ημέρας.

Η φωτιά μαίνεται αυτή την στιγμή σε 3 κύρια μέτωπα, όπως καταγράφονται από το Fire Information for Resource Management System (FIRMS) της NASA



Το δυσκολότερο στην αντιμετώπισή του μέτωπο, σύμφωνα με τις αρχές, είναι αυτό του Καζαβητίου, το οποίο και φαίνεται στο παρακάτω βίντεο που ελήφθη από την Καβάλα (και συγκεκριμένα από την συνοικία των Πεντακοσίων).


Η φωτιά στο σημείο αυτό έχει κάψει περί τα 3 σπίτια στο Καζαβήτι και ορισμένα άλλα στην Θημωνιά (μεταξύ αυτών και το κτήμα του πρώην βουλευτή Δράμας της ΝΔ Μαργαρίτη Τζήμα, όπως επιβεβαίωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος), ενώ αν και ο φόβος για περαιτέρω καταστροφές οικιών είναι σχετικά μικρός ουδείς μπορεί να αποκλείσει την επιδείνωση της όλης κατάστασης. Πάντως ένα θετικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι οι άνεμοι έχουν ελαφρώς κοπάσει -αν και η έντασή τους παραμένει στα επίπεδα των 4 μποφόρ.



Το πρωί της Κυριακής αναμένεται να μεταβεί στην Θάσο κλιμάκιο με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Νίκο Τόσκα (δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα αν θα μεταβεί και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, παρά τις σχετικές πληροφορίες) και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειες πυρόσβεσης. Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι σε βίντεο που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό CENTER TV ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης απεικονιζόταν να ψάχνει απεγνωσμένα κυβερνητικά στελέχη με στόχο να ενημερωθεί και να ζητήσει περαιτέρω βοήθεια για την κατάσβεση της φωτιάς.



Ανείπωτη τραγωδία στην Θάσο - Κάηκαν σπίτια και καταστήματα - Δεν αναμένεται να κοπάσουν οι άνεμοι
Για μια ακόμα χρονιά το νησί της Θάσου πέφτει θύμα της πύρινης λαίλαπας, καθώς από τα ξημερώματα του Σαββάτου έχει ξεσπάσει μεγάλη φωτιά σε μια περιοχή που εκτείνεται από το Ραχώνι και τον Πρίνο ως τα Λιμενάρια και τις Αλυκές. Η φωτιά ξέσπασε πιθανότατα λόγω των κεραυνών που έπεσαν πολύ νωρίς το πρωί στο νησί, με 4 διαφορετικά μέτωπα να θέτουν σε συναγερμό των προαναφερθέντων οικισμών.




Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή της φωτιάς είναι ιδιαίτερα ισχυροί (εντάσεως ως και 8 μποφόρ) -αν και αρχικά είχαν εξασθενήσει- ενώ οι τελευταίες μετεωρολογικές εκτιμήσεις δεν είναι καθόλου αισιόδοξες καθώς κάνουν λόγο για περαιτέρω ενίσχυση των ανέμων τις επόμενες ώρες (με μια μικρή πιθανότητα εξασθένισης κατά το βράδυ). Ήδη μάλιστα έχει επιβληθεί απαγορευτικό στην ακτοπλοϊκή γραμμή Καβάλας-Πρίνου, με τις θαλάσσιες μεταφορές να πραγματοποιούνται μέσω Κεραμωτής.

Η ένταση της φωτιάς ήταν τέτοια που ανάγκασε την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τον δήμο Θάσου να δώσουν εντολή για την άμεση, προληπτική εκκένωση του Καζαβητίου Πρίνου, ενώ ανάλογες εντολές δόθηκαν και για την εκκένωση των μοναστηριών του Αγίου Παντελεήμονα και του Αρχαγγέλου (αν και, στην δεύτερη περίπτωση, οι μοναχές επέστρεψαν λίγο αργότερα καθώς ο κίνδυνος να παραδοθεί το μοναστήρι στις φλόγες ελαχιστοποιήθηκε). Ήδη μάλιστα έχουν καεί σπίτια και καταστήματα, όπως επιβεβαιώνει και η αντιπεριφέρεια Καβάλας.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς παραλίγο να εγκλωβιστούν μέσα στις φλόγες οι βουλευτές Καβάλας Δημήτρης Εμμανουηλίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου, ενώ κινδύνεψαν ακόμα και τουρίστες που παραθέριζαν στο νησί. Όλοι τους, ωστόσο, απομακρύνθηκαν εγκαίρως χωρίς να πάθουν κάτι το σοβαρό. Ένας πυροσβέστης υπέστη κάταγμα στα κάτω άκρα του και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας μετά τις πρώτες βοήθειες που του δόθηκαν στο Κέντρο Υγείας Πρίνου.



Στο νησί επιχειρούν συνολικά 106 πυροσβέστες με 37 οχήματα (όχι μόνο από την Θάσο αλλά και από όλο τον υπόλοιπο νομό), 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 3 εκσκαφείς και 11 υδροφόρες, οι οποίοι και δίνουν υπεράνθρωπη μάχη με τις φλόγες. Επίσης, 4 αεροπλάνα Canadair, 2 PZL και 4 ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού από αέρος -αν και ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ καταγγέλλει ότι τα αεροπλάνα κατέφτασαν με μεγάλη καθυστέρηση στο μέτωπο της φωτιάς-, ενώ τέθηκε σε επιφυλακή, κατόπιν αιτήματος του Λιμεναρχείου Καβάλας, και το σκάφος Valiant Energy της Energean Oil & Gas. Στην Θάσο έχει μεταβεί και η Α' ΕΜΑΚ, ενώ μεταφέρονται και μονάδες του στρατού από την Κομοτηνή και την Λάρισα για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης.



Περί τις 7:30 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον Πρίνο με την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου, του κ. Χατζηεμμανουήλ και του προϊστάμενου της πολιτικής προστασίας ΠΕ Καβάλας Σταύρου Κιβράκη, με σκοπό τον συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης εν όψει της νύχτας -που αναμένεται να είναι μακριά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών πυρόσβεσης αναμένεται να στραφεί γύρω από την περιοχή των Καζαβητίων και της Καλλιράχης. Ήδη, μάλιστα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιράχης "Η Μεταμόρφωση" έχει κινητοποιήσει, μέσω ανακοίνωσης στο facebook, όσους κατοίκους θέλουν να βοηθήσουν ώστε να συγκεντρωθούν στην περιοχή της Καστανιάς με όλα τα απαραίτητα μέσα για την αποτροπή εξάπλωσης της φωτιάς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα περισσότερα από τα δέντρα που παραδόθηκαν στις φλόγες είχαν φυτευτεί μετά τις πυρκαγιές που κατέκαψαν το νησί στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 80 (και ιδίως την μεγάλη πυρκαγιά του 1985).

Το ρεπορτάζ ανανεώνεται...

ΔΣ Επιμελητηρίου Καβάλας στην Θάσο: Αισιοδοξία για τον τελικό απολογισμό στον τουρισμό
Με την παρουσία τόσο του προέδρου του Συλλόγου Ξενοδόχων Θάσου Πάρη Παρασχούδη και του δημάρχου Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ όσο και του θεματικού αντιπεριφερειάρχη τουριστικής ανάπτυξης ΑΜΘ Μιχάλη Αμοιρίδη, συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Καβάλας στο κτίριο του επιμελητηρίου στον Λιμένα.

Το βασικότερο θέμα της συνεδρίασης ήταν η τουριστική κίνηση στο νησί, με τον κ. Παρασχούδη να τονίζει τα όσα είχε αναφέρει σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Kavala Portal για την επισκεψιμότητα των τελευταίων μηνών και εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το ότι το τελικό πρόσημο για τον αριθμό των τουριστών στην Θάσο μέσα στο 2016 θα είναι θετικό παρά την μικρή πληρότητα στα ξενοδοχεία του νησιού τον Μάιο και τον Ιούνιο. Όσοι παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση αναφέρθηκαν στις θετικές εκτιμήσεις για την πληρότητα μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ συζητήθηκε και η προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη του εναλλακτικού, χειμερινού τουρισμού στο νησί, με τον δήμαρχο να δεσμεύεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στην Θάσο μια νέα συνάντηση φορέων προκειμένου να καταρτιστεί ένα λεπτομερέστερο και πιο οργανωμένο πλάνο.




Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν και το βράδυ του Σαββάτου στη Θάσο οι δυνάμεις πυρόσβεσης, κάτω από δύσκολες συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Η μεγάλης έκτασης πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα τα ξημερώματα. Και το βράδυ του Σαββάτου, τα πολλά αυτά μέτωπα έχουν μετατρέψει σχεδόν ολόκληρο το νησί σε μια πύρινη κόλαση, προκαλώντας τεράστια ανησυχία τους κατοίκους και τις Αρχές, καθώς συνεχίζουν να κινούνται ανεξέλεγκτα στο ορεινό κυρίως τμήμα της Θάσου, καίγοντας χιλιάδες στρέμματα πεύκων, πολλά από τα οποία σε αναδασωτέες περιοχές μετά την επίσης καταστροφική πυρκαγιά του 1985.

Στη Θάσο στη διάρκεια της νύχτας θα επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 36 στρατιώτες, 11 υδροφόρες και τρία μηχανήματα ΟΤΑ, ενώ με το πρώτο φως  ημέρας αναμένεται να πετάξουν εκ νέου πυροσβεστικά αεροσκάφη κι ελικόπτερα.