Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Με καρφιά κατά του Τόσκα παραιτήθηκε ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής





Ο αντιστράτηγος Ιωάννης Θ. Καρατζιάς διαφώνησε με τον υπουργό για τις προαγωγές και υπέβαλε την παραίτησή του




Με καρφιά εναντίον του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα συνοδεύει την παραίτησή του ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού  Σώματος, Αντιστράτηγος Ιωάννης Θ. Καρατζιάς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προστριβές ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τον πρώην, πλέον, αρχηγό της Πυροσβεστικής ξεκίνησαν κορυφώθηκαν με το ζήτημα της εφαρμογής του ενιαίου βαθμολογίου και στην Πυροσβεστική, όπως έχει ήδη συμβεί στην Αστυνομία, αλλά και στο ζήτημα των κρίσεων- προαγωγών των αξιωματικών του Σώματος. Η πολιτική ηγεσία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, επιθυμούσε το βαθμολόγιο να λειτουργεί όπως εκείνο της Αστυνομίας, ενώ ο Αντιστράτηγος Καρατζιάς σχεδίαζε κάποιες τροποποιήσεις.  

Συγκεκριμένα ο κ. Καρατζιάς είχε υποβάλει δύο εισηγήσεις για τη βαθμολογική εξέλιξη αξιωματικών και υπαξιωματικών οι οποίες δεν έγιναν δεκτές, ενώ ο υπουργός είχε υποβάλει πρόταση για το βαθμολόγιο των αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος με το σκεπτικό της εναρμόνισής του με το βαθμολόγιο της ΕΛΑΣ. Για το βαθμολόγιο των υπαξιωματικών είχε δώσει εντολή για τη συγκρότηση επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα συνδικαλιστικά όργανα και αρμόδια στελέχη του Σώματος, προκειμένου να υποβληθεί σχετικό πόρισμα εντός ενός μηνός. Πληροφορίες πάντως, ανέφεραν ότι στο προτεινόμενο από την πολιτική ηγεσία σχέδιο περιλαμβάνονταν διατάξεις που ερμηνεύονταν ως φωτογραφικές για συγκεκριμένα πρόσωπα.

Οι κινήσεις του πρώην, πλέον, Αρχηγού της Πυροσβεστικής φέρεται ότι δυσαρέστησαν τον Νίκο Τόσκα, με αποτέλεσμα ο υπουργός να ζητήσει την παραίτησή του, την οποία ο κ. Καρατζιάς υπέβαλε το πρωί της Τετάρτης. Ο κ.Καρατζιάς στην επιστολή της παραίτησής του ωστόσο, τονίζει ότι εκ χαρακτήρος δεν μπορεί να υποκύψει «σε προσταγές και επιθυμίες» που είναι αντίθετες με τα πιστεύω του. Στρεφόμενος ευθέως κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου σημειώνει ότι υποβάλλει την παραίτησή του προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιλογή αρχηγού που θα έχει τη στήριξη τόσο του υπουργείου, όσο και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Η επιστολή του μάλιστα, κλείνει με ένα ακόμη καρφί, αφού υπενθυμίζει τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά τις κρίσεις οι οποίες τον ανέδειξαν στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με την οποία «οι αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας δεν επιλέχθηκαν με κομματικά κριτήρια, αλλά γιατί είναι έντιμοι και ικανοί αξιωματικοί».

Πιθανός αντικαταστάτης του  κ.Καρατζιά, θεωρείται ο Υπαρχηγός Υποστήριξης του ΠΣ Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Καπέλιος.







Πηγή : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ .gr