Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΉΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΜΘ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΣΤΙΣ 13 ΚΑΙ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  ΘΡΑΚΗΣ      &  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΝΟΜΙΜΑ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ  ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗ  :(246/03  1924 ΕΜ 278/03) ΕΔΡΑ : ΚΟΜΟΤΗΝΗ  ΔΙΕΥΘYΝΣΗ :  ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ - 4η ΕΜΑΚ              Τ.Κ 69100   ΦΑΞ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ :   2510 611302     
Blog : pyrosvestesamth.blogspot.gr                                                          E mail : ipapanast@gmail.com



ΑΡ.  ΠΡΩΤ :  308                                                                    ΚΟΜΟΤΗΝΗ :   15/11/2017


ΠΡΟΣ : ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ






ΘΕΜΑ : ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΉΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ  ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΜΘ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ  ΣΤΙΣ 13 ΚΑΙ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017


Συνάδελφοι
Το  Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ξεκίνησε τις εργασίες του, στην Κομοτηνή στις 13/11, παραβρέθηκαν 15 Υπουργοί και όλοι οι Κυβερνητικοί βουλευτές τις Περιφέρειας ΑΜΘ , ολοκληρώθηκε  χθες 14/11 με την ομιλία του Πρωθυπουργού.
Το Δ.Σ. του Σωματείου ήταν παρόν και τις δυο μέρες  διάρκειας του συνεδρίου, εκμεταλλευόμενο  την δυνατότητα επικοινωνίας των προβλημάτων και συζήτησης αυτών στο χώρο διεξαγωγής του, με το μισό Υπουργικό Συμβουλίου αλλά και σε όλους τους  Κυβερνητικούς  Βουλευτές .

Στα διαστήματα μεταξύ των ομιλιών και στα διαλείμματα υπήρχε αρκετός χρόνος για συζήτηση, για να θέσουμε όλα τα προβλήματα του κλάδου μας που εκκρεμούν. Για το καθένα ξεχωριστά δόθηκαν επεξηγήσεις ώστε να γίνει  αντιληπτή η κατάσταση που επικρατή στο Πυροσβεστικό Σώμα  με τις πέντε ταχύτητες εργαζομένων, μετά την επιπλέον κατηγοριοποίηση του προσωπικού του Π.Σ. ,  αντί της ομογενοποίησης που ευαγγελιζόταν προεκλογικά η Κυβέρνηση .

Οφείλουμε να πούμε,  ότι αναφερόμενοι στα διαφορετικά χαρακτηριστικά της κάθε κατηγορίας προσωπικού,  ήταν αρκετά δύσκολο να γίνουν αντιληπτές οι τόσες διαφορές σε (χρόνο εργασίας, ωράρια, καθήκοντα, βαθμολόγιο, αμοιβές, άδειες κ.τ.λ.), με την πρώτη φορά,  από τους περισσότερους . 

Πιστεύουμε εν τέλη, ότι καταφέραμε δώσουμε την εικόνα που επικρατεί στο Π.Σ. εξαετίας αυτών των  διαφορών του προσωπικού που δημιουργούν τα προβλήματα.
Τονίσαμε, ότι  το Π.Σ. έχει μια τόσο μεγάλη γκάμα  αρμοδιοτήτων και η διαφορετική μεταχείριση του προσωπικού, δημιουργεί αντί να λύνει προβλήματα στον ίδιο  φορέα, διότι  όταν οι ανάγκες σε προσωπικό το απαιτούν δεν μπορεί αυτό να χρησιμοποιηθεί όπως θα έπρεπε λόγο των διαφοροποιήσεων που υπάρχουν .  
Κοινά αποδεκτό, ότι τα προβλήματα υπάρχουν και πρέπει να λυθούν, η συνήθη απάντηση για την αναστολή λύσεων που λάβαμε ήταν, η οικονομική κατάσταση , οι μνημονικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις, μας ζήτησαν υπομονή μέχρι να τελείωση η αξιολόγηση και μετά από αυτή θα γίνουν ενέργειες διόρθωσης και αποκατάστασης .




Πέραν αυτών υπήρξαν και συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη  Δραγασάκη  τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο, που έχουν συντονιστικό ρόλο στο Κυβερνητικό έργο, τους ενημερώσαμε ότι από πλευράς  Υπουργείου δεν υπάρχει πραγματική διάθεση για διάλογο και πέραν αυτού υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις από τις αρχικές θέσεις της Κυβέρνησης, διότι ο αρμόδιος Υπουργός έχει διαφορετική προσέγγιση  και αυτό φαίνεται διότι στα δυο χρόνια που είναι στο τιμόνι του Υπουργείου, δεν υπάρχει εξέλιξη με θετικό πρόσημο .

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο αντίστοιχο τμήμα (ΕΠΕΚΕ για θέματα Προστασίας του Πολίτη) που έχει συντονιστικό ρόλο και είναι συνδετικός κρίκος μεταξύ Υπουργείου, βουλευτών και του πολυσυζητημένου Τμήματος Ασφαλείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α . Οι όποιες παρεμβάσεις μας μέσω βουλευτών προς την κατεύθυνση να προωθηθούν σειρά θεμάτων που μας αφορούν, ώστε να έχουμε μια εικόνα για τον τρόπο επίλυσης, έπεσαν στο κενό, διότι οι όποιες συνεδριάσεις έγιναν αφορούσαν την ΕΛ.ΑΣ και δεν περίσσευε χρόνος για θέματα Πυροσβεστικής .   

Σταθήκαμε στην  κατηγοριοποίηση του προσωπικού, εξηγήσαμε ότι η προσφορά μας σε έργο είναι ίδια, αλλά μας χωρίζουν σε (5) πέντε κατηγορίες με διαφορετικά εργασιακά χαρακτηριστικά και δικαιώματα,  παράγοντες που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών.

Η λέξη ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΊΗΣΗ που ηχούσε προεκλογικά, μέσα στο διάστημα αυτό  όχι μόνο  ατόνησε ... αλλά τον περασμένο Φεβρουάριο, χάθηκε από το λεξιλόγιο, με τη μη εφαρμογή του νόμου που δεν είναι η μοναδική περίπτωση, του διότι κάτι αντίστοιχο έγινε με του Επιλαχόντες .

Έτσι σήμερα το Πυροσβεστικό Προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος αποτελείται από : 
1. Μόνιμους  Πυροσβέστες
2. Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης με αυξημένα καθήκοντα  (Τριετής)
3.  Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης  με μειωμένα καθήκοντα (Ανανέωσης)
4.  Επιλαχόντες Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης  
5.  Συμβασιούχοι Πυροσβέστες

Τους γνωρίσαμε επίσης, τη μελέτη  του 2015 που υπάρχει στα συρτάρια του Υπουργείου για την ένταξη στο μόνιμο προσωπικό όλων των ΠΠΥ , το θέμα κάλυψης των κενών θέσεων ΠΠΥ που υπάρχουν  , για την τροπολογία που ενώ είχε κατατέθηκε το 2016 με υπογραφή 25 βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν έγινε δεκτή από τον Υπουργό, για την παράταση του πίνακα που δόθηκε και έχει ισχύ μέχρι το 2018 και την η πρόσληψη των Συμβασιούχων Πυροσβεστών για το 2018 που εκκρεμεί και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σαφή εικόνα και βούληση για κανένα από τα παραπάνω θέματα .

Πέραν της κατηγοριοποίησης λόγο της υποχρηματοδότησης σταθήκαμε και στα προβλήματα που καλούμαστε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε όπως (εξαντλητικά ωράρια –  επιφυλακές – απλήρωτη υπερεργασία –  περικοπή ρεπό – φθαρμένα μέσα ατομικής προστασίας – οχήματα μειωμένων δυνατοτήτων λόγο παλαιότητας – ελλείψεις ανταλλακτικών, ελαστικών για τη συντήρηση τους κ.α.

Τέλος δόθηκαν αναλυτικά υπομνήματα και λάβαμε δεσμεύσεις για παρέμβαση τους. 

Θα υπάρχει επικοινωνία με το Διευθυντή του γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Δημήτριο Κοντοφάκα και τη Διευθύντρια του Υπουργού Επικρατείας & Κυβερνητικού Εκπροσώπου  την κα. Ελευθερία Χατζηγεωργίου, μέχρι να ορισθούν  ραντεβού και να γίνουν γνωστές οι  προθέσεις του Υπουργείου για όλα τα ζητήματα που μας αφορούν  .

Αντίστοιχο υπόμνημα  δόθηκε και  στον Πρωθυπουργό πριν την ομιλία του, θυμίζοντας  τις  δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν  και  ζητήσαμε  την παρέμβαση του για τη επίλυση των προαναφερομένων ζητημάτων 



                                                                        Με τιμή για το                                                                                                                        Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου
            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                   H  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ





ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                             ΑΣΤΡΟΥΔΗ  ΔΗΜΗΤΡΑ                                     
    κιν.  6948401282  & *750942                                                           κιν. 6988615400  & * 715400