Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους 7.000 αορίστου χρόνου στην καθαριότητα των δήμων - Αναλυτικά η μοριοδότηση και τα κριτήρια της προκήρυξης

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται και εκδοθεί η προκήρυξη από το ΑΣΕΠ για την πρόσληψη τουλάχιστον 7.000 εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων της χώρας με συμβάσεις αορίστου χρόνου.



Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΠ - ΟΤΑ έκανε λόγο για προκήρυξη άνω των 7.000 η οποία πλέον βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας ενώ μέσα στις επόμενες μέρες πρόκειται να γίνει συνάντηση του ΑΣΕΠ με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να συζητηθούν τρόποι για την επίσπευση των διαδικασιών του διαγωνισμού καθώς οι αιτήσεις θα είναι χιλιάδες και δεν αποκλείεται να σπάσει κάθε ρεκόρ του παρελθόντος σε ότι αφορά την συμμετοχή.

Και αυτό γιατί ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των 7.000 στους δήμους γίνεται με σκεπτικό της μονιμοποίησης των συμβασιούχων που τις τελευταίες ανανεώσεις των συμβάσεών τους έχει κρίνει αντισυνταγματικές το Ελεγκτικό Συνέδριο λόγο του πέρατος του 24μήνου. Οι συμβασιούχοι αυτοί έχουν ανανεώσει τις συμβάσεις τους με νομοθετική ρύθμιση για 8 μήνες μέχρι και τον Μάρτιο του 2018 καθώς τότε υπολογίζεται ότι θα ανακοινωθούν οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Ωστόσο επειδή έχουν περάσει ήδη τέσσερις μήνες από την ανανέωση των συμβάσεων τους το υπουργείο Εσωτερικών μαζί με το ΑΣΕΠ πρέπει να «τρέξουν» τον διαγωνισμό προκειμένου οι δήμοι να μην μείνουν χωρίς προσωπικό στην καθαριότητα τον Μάρτιο.

Στον διαγωνισμό οι συμβασιούχοι των δήμων θα τύχουν ευνοϊκής μοριοδότησης σε σχέση με τους υπόλοιπους μετέχοντες στον διαγωνισμό. Ειδικότερα το άρθρο 24 του Ν.4479/2017 προβλέπει για τους υποψήφιους:

- μοριοδότηση δεκαεπτά μονάδων ανά μήνα εμπειρίας σε ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ
- για συνολική εμπειρία έως είκοσι τέσσερις μήνες. Με λίγα λόγια κάθε νυν συμβασιούχος, είτε εργαζόμενος στην καθαριότητα δήμου παλιότερα, για διάστημα δύο ετών, έχει προβάδισμα 408 μορίων, έναντι άλλων συνυποψήφιων του.
- Για τους «αντισυνταγματικούς» συμβασιούχους δεν θα εφαρμοστούν τα ανώτατα όρια ηλικίας ανά ειδικότητα. 
- Τα τυπικά προσόντα στην προκήρυξη θα περιορίζονται στην υποχρεωτική εκπαίδευση, δηλαδή απολυτήριο Δημοτικού και να έχουν αποφοιτήσει έως 1980.
- Στην προκήρυξη θα περιλαμβάνονται τα κοινωνικά κριτήρια, δηλαδή, παιδιά, οικογενειακή κατάσταση ώστε κάποιοι οικογενειάρχες πολύτεκνοι να έχουν δυνατότητα εύρεσης εργασίας.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι από την κυβέρνηση συζητούν να ενταχθεί και η μακροχρόνια ανεργία μέσα στους όρους της προκήρυξης κάτι όμως που δεν το επιθυμούν οι συνδικαλιστές.

Πηγή : digeologitika