Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Επισκευή κινητήρων 12 Canadair. Εντός Απριλίου η μονιμοποίηση πυροσβεστών πενταετούς θητείας




► Βγαίνει από τις αποθήκες υλικό που δεν είχε αξιοποιηθεί από το 2004. 
► Με κονδύλι 9 εκατ. ευρώ θα ανακατασκευαστούν οκτώ κινητήρες των παλιών CL-215 και τέσσερις των CL-415. 

Οι περσινές καταστροφικές πυρκαγιές, με αποκορύφωμα αυτή σε Κάλαμο-Ωροπό, φαίνεται πως έγιναν μάθημα στην κυ­βέρνηση. Έτσι, αρκετά πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος 2018, πολιτική και φυσική ηγεσία της Πυροσβεστικής αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μία σειρά ενεργειών ώστε ο κρατικός μηχανισμός να είναι έτοιμος για τη μάχη με τις φλόγες. 

Όπως αποκάλυψε ο αν. υπουργός Προστασίας του Πο­λίτη Νίκος Τόσκας, έχουν σταλεί ήδη στις ΗΠΑ 12 κινητήρες των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair, οι οποίοι θα ανακατασκευαστούν προκειμένου να γίνουν σαν και­νούργιοι, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο τα προβλήματα στις πτήσεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, λόγω των γερασμένων μηχανών και της έλλειψης ανταλλακτικών μετά τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου στον Κανα­δά. Η ανακατασκευή των κινητήρων αποφασίστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του στη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ελευσίνα, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στον Κάλαμο, το περασμένο καλοκαίρι. 

Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε από τους πιλότους ότι τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα αεροπλάνα είναι στους παλιούς και κουρασμένους κινητήρες. Στο πλαίσιο αυτό εκταμιεύθηκαν 10 εκατ. ευρώ για την επισκευή των κινητή­ρων και συγκεκριμένα 9 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα Canadair και ένα εκατομμύριο για την επι­σκευή ενός ελικοπτέρου της Πυροσβεστικής. Τα χρήματα εστάλησαν ήδη στις ΗΠΑ, όπου θα ανακατασκευαστούν οκτώ κινητήρες των παλιών CL-215 και τέσσερις των CL- 415. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα αεροπλάνα θα μπορούν να πραγματοποιήσουν 850 ώρες συνεχούς πτήσης χωρίς βλάβες. Οι κινητήρες αυτοί θα παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία, σταδιακά από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο. 

Τόσκας: «Αλλαγή φιλοσοφίας» 

Ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε ακόμη για αλλαγή φιλοσοφίας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τον σχεδιασμό. «Κυνηγάμε τους χρόνους για να πάρουμε τα μισθωμένα ελικόπτερα έγκαιρα και προσπαθούμε να βρούμε χρήματα για περισσότερα ελικόπτερα, ενώ θα αξιοποιήσουμε πολύτιμο υλικό που σάπιζε στις αποθήκες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βγήκαν από τις αποθήκες κάδοι με τους οποίους εξοπλίζονται τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και ήδη τα πληρώματά τους εκπαιδεύτηκαν στη χρήση τους από τον Δεκέμβριο. 

Επιπλέον θα αξιοποιηθούν μεγάλες πλαστικές δεξαμενές, που είχαν αγοραστεί επίσης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίες θα μεταφέρονται με τα ελικόπτερα σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές, για να έχουν νερό τα πεζοπόρα τμήματα στην πρώτη και κρίσιμη αντιμετώπιση πυρκαγιάς. «Στόχος μας είναι να μειωθεί δραστικά ο χρόνος αντίδρασης σε περίπτωση πυρκαγιάς», τονίζει ο κ. Τόσκας. 

Ο αν. υπουργός αποκάλυψε ότι (επιτέλους) μέσα στον Απρίλιο θα έχει λυθεί το θέμα της μονιμοποίησης περίπου 2.100 πυροσβεστών πενταετούς θητείας. «Έχουν δεχτεί οι θεσμοί να τους μονιμοποιήσουμε και το προχωράμε τώρα. Την άλλη εβδομάδα θα είναι έτοιμη η τροπολογία. Είναι και οι εποχιακοί πυροσβέστες, άλλοι 1.250 περίπου, που το ΣτΕ δεν θέλει να επαναπροσληφθούν με το αιτιολογικό ότι τους παίρνουν 10 χρόνια συνέχεια, κάτι που θεωρείται σχεδόν μονιμοποίηση, αλλά, όπως είπα και στη Βουλή, θα λυθεί αυ­τό με τροπολογία και θα προσληφθούν και εφέτος για πέντε μήνες», πρόσθεσε. 

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-24/02/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])